Sanjski obrazi Mihe Maleša

Kamnik.info, 7. marec 2019 ― V Galeriji Miha Maleš so nocoj predstavili novo knjigo Mihe Maleša z umetnikovimi lesorezi na 57 listih. Podobam obrazov so dodane še pesmi, ki so jih avtorji knjige zbrali iz revije Umetnost, katero je izdajal prav Maleš od leta 1936 do 1945. Kustosinja Breda Ilich Klančnik, ki je gradivo zbrala in uredila je spregovorila o ... The post Sanjski obrazi Mihe Maleša appeared first on Kamnik Info.
Simone Mestroni

Simone Mestroni

Radio Študent, 7. marec 2019 ― Simone Mestroni je antropolog, znan po dokumentarcu After Prayers, za katerega je prejel štipendijo Wennerja Grena in s katerim gostuje na Dnevih etnografskega filma. V filmu se osredotoča na indijsko pokrajino Kašmir, ki še vedno sanja o neodvisnosti, tudi 30 let po začetku oboroženega upora.  
Ari Folman, David Polonsky: Dnevnik Ane Frank

Ari Folman, David Polonsky: Dnevnik Ane Frank

Koridor, 7. marec 2019 ― Penguinove izdaje poznamo kot preverjene klasike in brezčasne uspešnice, to pa še toliko bolj velja za Vikingove izdaje, ki izhajajo pod znamko tega slavnega neletalca. Gre za izbor širokega obsega (stvarna in poljudna literatura, spomini in biografije ipd.), v katerem so zbrani avtorji ranga Hornby, le Carré in Obama. Lani je pri tej založbi izšla […] The post Ari Folman, David Polonsky: Dnevnik Ane Frank appeared first on Koridor – križišča umetnosti.
Strast in smrt gospodarja nasipov

Strast in smrt gospodarja nasipov

LUD Literatura, 7. marec 2019 ― »To je knjiga, ki smo jo najbolj sovražili.« je bila prva reakcija na stripovsko priredbo nemške klasike Theodorja Storma v likovni izvedbi Ute Helmbold. Novela Jezdec (Der Schimmelreiter) iz leta 1888 je namreč še zdaj obvezno branje za nemške šolarje in nenehen boj za preživetje z neusmiljeno naravo v devetnajstem stoletju pač ni tema, ki bi zanimala sodobno mularijo.

ŽENSKA RUTA v marcu z ženskami iz leposlovja – študijsko bralno druženje v sodelovanju Medobčinske splošne knjižnice Žalec in UPI Ljudske univerze Žalec

Medobčinska matična knjižnica Žalec, 7. marec 2019 ― Širokemu krogu obiskovalcev marčevskega študijsko bralnega druženja Ženska ruta so se pridružile ženske iz leposlovja; gospa Chatterley, Bridget Jones, klošarka z Miklošičeve, Azra Širovnik iz ovinkov zakona, Mata Hari, dekleti s severa in juga Amerike, Alenka Rebula, Bronja Žakelj, mati islamskih dvojčkov in še nekatere. Šele različni pogledi na vsebine z leve in z desne, od zgoraj in od spodaj so oživili ženske like, da smo jih lahko začutili. V aprilu se berejo zapisi o delavkah knapovkah oz. delavkah iz rudnika Liboje-Zabukovica. Z nami bosta knapovki, ki bosta pripovedovali, kaj so ...
Sporočilo za medije: Kakšni so izsledki Poročila o raznolikosti 2018 in kaj na mednarodnem področju to pomlad pripravlja Javna agencija za knjigo RS

Sporočilo za medije: Kakšni so izsledki Poročila o raznolikosti 2018 in kaj na mednarodnem področju to pomlad pripravlja Javna agencija za knjigo RS

Javna agencija za knjigo, 7. marec 2019 ― Ljubljana, 7. marec 2019 – Javna agencija za knjigo RS (JAK) je na današnji novinarski konferenci predstavila raziskavo Poročilo o raznolikosti (Diversity Report 2018), raziskavo mednarodnih institucij v mreži Enlit, ter slovenske aktivnosti na knjižnih sejmih v Parizu (15.-18. marec), Leipzigu (21.-24. marec) in Bologni (1.-4. april) v navezavi na aktualne prevode slovenskih avtoric in avtorjev.
Južna ozvezdja: poetike neuvrščenih

Južna ozvezdja: poetike neuvrščenih

ARS Svet kulture, 7. marec 2019 ― Umetniška dela se posvečajo gibanju neuvrščenih s poudarkom na njegovih idejah, idealih in načelih V naši redni popoldanski oddaji o kulturi vas bomo povabili na razstavo z naslovom Južna ozvezdja: poetike neuvrščenih, ki bo naslednjih šest mesecev na ogled v Moderni galeriji in Muzeju sodobne umetnosti Metelkova. Prelistali bomo  knjižne novosti društva ŠKUC in Centra za slovensko književnost, čisto za konec pa še kratek pogovor s scenografko Katjo Šoltes, ki je sodelovala pri filmu Colette. Biografsko dramo o radoživi francoski pisateljici, igra jo Keira Knightley, so sinoči premierno prikazali v Kinodvoru.
še novic