Nagrade Združenja dramskih umetnikov Slovenije

SiGledal Novice, 22. marec 2019 ― Strokovna komisija za nagrade Združenja dramskih umetnikov Slovenije za leto 2018 je po pregledu vseh prijavljenih predlogov za nagrade in ogledu vseh predstav objavila imena lavreatov. Nagrade bodo podeljene otvoritvi 49. Tedna slovenske drame 27. 3. v Prešernovem gledališču Kranj. Nagrade bo podelila predsednica društva Saša Pavček.

Neforma 70 (12.4.2019 20:00)

Španski borci, 22. marec 2019 ― Aprilska Neforma bo ponovno del tematskega sklopa Nova srečanja (Match making), ki je namenjen poligonu za preizkušanje možnih sodelovanj ali kot korak k bolj poglobljenemu delu. Izbran ustvarjalec sam povabi sodelavce iz drugega področja, da skupaj preizkusijo določeno idejo oziroma princip dela, z namenom, da (morda) preidejo od splošnih tipajočih improvizacij v vsebinsko bolj določeno raziskovanje.

Zakon o dodatku k pokojnini za izjemne dosežke na področju kulture in raziskovalno-razvojne dejavnosti

Asociacija, 22. marec 2019 ― Ime:  Zakon o dodatku k pokojnini za izjemne dosežke na področju kulture in raziskovalno-razvojne dejavnosti Predlagatelj: Ministrstvo za kulturo Predlog poslan v obravnavo: 18. 10. 2018 Povezava na predlog Ključne spremembe zakona s strani predlagatelja: Izjemne pokojnine kot priznavanje za izjemne dosežke posameznim osebam na področju kulture in raziskovalno-razvojne dejavnosti še vedno ni urejeno. Zakon o dodatku … Preberi več o Zakon o dodatku k pokojnini za izjemne dosežke na področju kulture in raziskovalno-razvojne dejavnosti

Kaj manjka? Veselja, pogovora , sproščenosti… (11.4.2019 18:30)

Španski borci, 22. marec 2019 ― Je dovolj, da ponudimo človeku posteljo, zdravila, hrano in nego telesa? Za stare je, oni ne živijo, so tam nekje, spravljamo jih v institucije, če si jih seveda lahko privoščijo, ko pa nakažejo drobno iskrico življenja v utrujenih očeh, nihče več ne ve, kaj bi z njimi. Prižgemo jim televizijo v skupinski sobi, jim prinesemo domine, potem pa, saj veste, stari so, naj varčujejo z močmi.

Folklorno urbano 2019 (9.4.2019 19:00)

Španski borci, 22. marec 2019 ― Pregledno srečanje produkcij odraslih folklornih skupin, ki nastajajo v okviru matičnega društva in so namenjene ogledu otroške in odrasle populacije.. Srečanje je spremljano s strani strokovnega svetovalca za področje folklorne dejavnosti.

Večer v spomin na Metodo Žgeč

Kamra.si, 22. marec 2019 ― Osrednja knjižnica Celje vabi v ponedeljek, 25. 3. 2019, ob 17. 30 na spominski večer in odprtje razsteve ob prvi obletnici smrti celjske ljubiteljske slikarke Metode Žgeč (1930-2018), ki bo v Levstikovi dvorani knjižnice.  Po dogodku se bomo preselili v preddverje knjižnice, kjer si bomo ogledali likovno razstavo Celjske vedute.   
Sporočilo za medije: Na knjižnem sejmu v Leipzigu svoje prevode v nemščino predstavlja devet slovenskih avtoric in avtorjev

Sporočilo za medije: Na knjižnem sejmu v Leipzigu svoje prevode v nemščino predstavlja devet slovenskih avtoric in avtorjev

Javna agencija za knjigo, 22. marec 2019 ― Ljubljana, 22. marec 2019 – Med 21. in 24. marcem v nemškem Leipzigu poteka mednarodni knjižni sejem, ki se ga z nacionalno stojnico tradicionalno udeležuje Javna agencija za knjigo RS. Tik pred sejmom je izšlo več nemških prevodov knjig slovenskih avtoric in avtorjev, zato JAK v sodelovanju z založbami in številnimi drugimi partnerji pripravlja kar 20 dogodkov.
Zabava za Borisa

Zabava za Borisa

ARS Svet kulture, 22. marec 2019 ― Prešernovo gledališče Kranj bo jutri krstno uprizorilo sodobno dramo Zabava za Borisa Prešernovo gledališče Kranj bo jutri krstno uprizorilo sodobno dramo Zabava za Borisa, Thomasa Bernharda, ki jo je režirala Snežana Trišić. Uprizoritev je nastala v koprodukciji s ptujskim Mestnim gledališčem. Posvetili se bomo še plesni predstavi Alien Express: Drugi let, ki bo premiero doživela jutri v ljubljanskem Kinu Šiška in pa 22. pripovedovalskemu festivalu, ki se v Klubu Cankarjevega doma v Ljubljani začne danes. Vabljeni, da nam prisluhnete.

V SMG v družbi črnih klovnov o nasprotju stvari

SiGledal Novice, 22. marec 2019 ― V Slovenskem mladinskem gledališču (SMG) so pri predstavi Nasprotje stvari sodelovali z gledališkim režiserjem in piscem, situiranim v Baslu, Borisom Nikitinom. Ideja predstave se je rodila iz režiserjevega zanimanja, kako bi zgledal avantgarden neofašističen odrski komad, v katerega je umestil pet črnih klovnov.
Izbrani nominiranci Nagrade skupine OHO za leto 2019

Izbrani nominiranci Nagrade skupine OHO za leto 2019

Center in Galerija P74, 22. marec 2019 ― Žirija je izbrala videospot, eksplicitne prizore, odsevanje svetlobe in intervencije v javni prostor. Mednarodna strokovna žirija v sestavi Barbara Borčić (kritičarka in kustosinja), Mojca Grmek (kustosinja) in Dalibor Martinis (umetnik) je na svojem prvem srečanju soglasno izbrala nominirance Nagrade skupine OHO za leto 2019. Na javni razpis smo prejeli 22 prijav. Nagrada skupine OHO, osrednja […]
V zagrebškem ZKM danes premiera Lorencijevega Eichmanna v Jeruzalemu

V zagrebškem ZKM danes premiera Lorencijevega Eichmanna v Jeruzalemu

Misli, 22. marec 2019 ― Zagrebško mladinsko gledališče (ZKM) bo danes premierno odigralo predstavo Eichmann v Jeruzalemu v postavitvi slovenskega režiserja Jerneja Lorencija. Predstava je mišljena kot dialog z nemško filozofinjo Hannah Arendt, ki je v svoji knjigi Eichmann v Jeruzalemu obravnavala mehanizme zla na primeru holokavsta, ki ga je izvajala nacistična Nemčija.
Moj kino

Moj kino

Kinodvor, 22. marec 2019 ― V ponatisu je knjižica iz zbirke Kinobalon. Brezplačno jo prejmete ob obisku Kinobalona pri blagajni.

Zakon o dodatku k pokojnini za izjemne dosežke na področju kulture in raziskovalno-razvojne dejavnost

Asociacija, 22. marec 2019 ― Kratko o zakonu: Gre za mehanizem tako imenovanih izjemnih pokojnin, ki so vrhunskim ustvarjalcem, znanstvenikom in športnikom omogočali bolj varno starost, ki smo ga v Sloveniji poznali vrsto let. Pred slabim desetletjem se je izjemne pokojnine prenehalo podeljevati in potem ko so pred enim letom izjemen pokojnine spet pričeli dobivati športniki, je sedaj v parlamentarni proceduri še … Preberi več o Zakon o dodatku k pokojnini za izjemne dosežke na področju kulture in raziskovalno-razvojne dejavnost

Zakon o dodatku k pokojnini za izjemne dosežke na področju kulture in raziskovalno-razvojne dejavnosti

Asociacija, 22. marec 2019 ― Kratko o zakonu: Gre za mehanizem tako imenovanih izjemnih pokojnin, ki so vrhunskim ustvarjalcem, znanstvenikom in športnikom omogočali bolj varno starost, ki smo ga v Sloveniji poznali vrsto let. Pred slabim desetletjem se je izjemne pokojnine prenehalo podeljevati in potem ko so pred enim letom izjemen pokojnine spet pričeli dobivati športniki, je sedaj v parlamentarni proceduri še … Preberi več o Zakon o dodatku k pokojnini za izjemne dosežke na področju kulture in raziskovalno-razvojne dejavnosti
še novic