PLESNA PREDSTAVA ALIEN EXPRESS: DRUGI LET PREMIERNO V ŠIŠKI

Kino Šiška, 25. marec 2019 ― Kultura je kratka aktualna informativna oddaja o kulturi in umetnosti, v kateri se praviloma izpostavljajo osrednji dogodki dneva. V njej najdejo prostor tudi mednarodne novice in problemske teme. V ustvarjanje oddaje so vključeni dopisniki doma in v tujini. Kulturo urejajo in vodijo redaktorice:Andreja Kočar, Meta Česnik, Nina Jerman, Špela Kožar in Tjaša Razdevšek.

Evropski koncert

TV Kočevje, 25. marec 2019 ― Štiri glasbene šole so združile moči in pripravile koncert mednarodnega simfoničnega orkestra, ki so ga sestavljali učenci in mentorji iz Kočevja, Špitala, Porcie in Furlanije Julijske krajine. 
Med kulturo in asfaltom, od upa do brezupa

Med kulturo in asfaltom, od upa do brezupa

ARS Svet kulture, 25. marec 2019 ― Iz marsikaterega evropskega loga prihajajo vesti o uspehih slovenskih umetnikov Iz marsikaterega evropskega loga prihajajo vesti o uspehih slovenskih umetnikov, v oddaji Svet kulture pa se bomo posvetili tudi romanu Moto Emila Filipčiča, ki s pripovedno gibkostjo in odkritostjo odpira prostor novim življenjskim spoznanjem, čeprav se v svoji maniri, zna tudi ponorčevati. Dunaj še vedno velja za enega izmed kulturno – umetniških središč, tovrstna metropola je bil tudi na prelomu iz 19. v 20. stoletje, duh tega časa povzema velika razstava z naslovom Dunaj leta 1900, preporod moderne, ki si jo je mogoče ogledati v Muzeju Leopold. Na nekdanjih podobah, ki so bile ustvarjene globoko v desetletjih prejšnjega stoletja, pa temelji razstava Nike Autor v Kulturnem centru Tobačna 001, ki nekdanja upanja o svetu brez vojn sooča z zadnjimi leti begunskega brezupa.
V Sarajevu so se sklenili tretji dnevi slovenskega filma

V Sarajevu so se sklenili tretji dnevi slovenskega filma

Slovenci.si, 25. marec 2019 ― Slovensko društvo Cankar Sarajevo, Lektorat slovenskega jezika na FF UNSA in Slovenski filmski center smo že tretje leto zapored pripravili Dneve sodobnega slovenskega filma. Trije večeri trije filmi, ki jih je izbral mag. Pavel Ocepek, učitelj slovenščine na FF UNSA, skupaj z Nerino Kocjančič s Slovenskega filmskega centra, so nastali v letu 2018 in s […] The post V Sarajevu so se sklenili tretji dnevi slovenskega filma appeared first on Slovenci.

SOŽITJE na materinski dan v žalski knjižnici z Žogico Nogico

Medobčinska matična knjižnica Žalec, 25. marec 2019 ― Pravljice Žogica Nogica avtorja Jana Malika varovanci Sožitja zagotovo niso slišali prvič, saj so skoraj vsi znali zapeti pesmico dedka in babice kot tudi pesem Žogice Nogice. Pripoved dopušča širok ustvarjalni prostor za glas, mimiko in stopnjevanje dogajanja. Vživeli so se v odpihovanje zmajev in imela sem sem srečo, da ni odpihnilo še mene, sicer jim na koncu ne bi mogla zapeti še dveh duhovitih pesmi Svetlane Makarovič: Tovarišica lisica in Jaz sem jež. Dekletom in fantom se je na marčevskem druženju pridružila še štirinajsta članica Klavdija. Vse več nas je, ...

Dnevi odprtih vrat v obnovljenih objektih kulturne dediščine

ZZMS, 25. marec 2019 ― Trije kakovostno prenovljeni objekti kulturne dediščine »Hiša Pr´Gavedarjo« iz Podkorna, »Vrbanova domačija« iz Brodov v Poljanski dolini  ter »Železolivarna Dvor« iz Dvora pri Žužemberku so primer uspešnih zgodb o prenovi. Lastniki so prejeli  priznanja  za uspešno prenovo objektov kulturne dediščine za leto 2018. Z lastniki Martino Gregori, Slavico Peternelj, Stanko in Stankom Novinc ter odgovornimi […] The post Dnevi odprtih vrat v obnovljenih objektih kulturne dediščine appeared first on ZZMS.
Kri iz ust

Kri iz ust

LUD Literatura, 25. marec 2019 ― Optimizem je tovarniška nastavitev človeka, četudi na čisto nezavedni ravni kot miselna pristranskost. Spomin osrečuje človeka, ker je vedno pripravljen pozabiti slabo in si zapomniti dobro, kot pravi Varlam Šalamov v Kolimskih zgodbah.
Mi

Mi

MMC Gledamo, 25. marec 2019 ― Tisti, ki smo jih poteptali, odrinili in odvrgli, se niso pustili kar tako odgnati: priplezali bodo nazaj na površje, pa čeprav prek naših trupel. Še raje prek naših trupel. Mi je parabola razrednega boja - puščica, uperjena v srce ameriške družbe.

Javni razpis za izbor kulturnih projektov, ki jih sofinancira Mestna občina Ljubljana

Asociacija, 25. marec 2019 ― Ime: Javni razpis za izbor kulturnih projektov, ki jih bo v posameznem letu sofinancirala Mestna občina Ljubljana Institucija, ki objavi razpis:  Mestna občina Ljubljana Ključne opredelitve mehanizma izvajanja kulturnih politik Predmet razpisa je sofinanciranje kulturnih projektov, ki naj bi bili na območju MOL izvedeni v letu 2017. Razpis je namenjen prijaviteljem na področjih uprizoritvene, glasbene, vizualne in … Preberi več o Javni razpis za izbor kulturnih projektov, ki jih sofinancira Mestna občina Ljubljana

'Lepa stara gospa' - hommage knjižnici ob njeni 70-letnici

Kamra.si, 25. marec 2019 ― Do 26. aprila 2019 je v razstavišču knjižnice na ogled razstava, ki na prav poseben način govori o poslanstvu Koroške osrednje knjižnice. Razstava kolažev na platnu predstavlja oseben pogled avtorice Zlatke Strgar na vlogo Koroške osrednje knjižnice ter izpostavlja nekatere detajle kot ključne gradnike njene vloge v prostoru in duhu časa. Zlatka Strgar, novinarka in nekdanja viška knjižničarka strokovne knjižnice Železarne Ravne, je ob prazničnem letu Koroške osrednje knjižnice dr. Franca Sušnika kot hommage knjižnici pripravila minimalistično zasnovano razstavo, ki kot ilustrativna zgodba skuša obiskovalce spomniti na dragocenosti in skrivnosti grajskih soban. Podobe, ki jih beremo, poleg dopisanih sporočil odpirajo vedno nove plasti. Branje med vrsticami pa slutnjo drobne, a velike zgodbe.
Aktualni termini izobraževanj ob razpisu

Aktualni termini izobraževanj ob razpisu

CZK, 25. marec 2019 ― Zaradi velikega zanimanja za izobraževanja in svetovanja ob lansiranju razpisov, Platforma Center za kreativnost (CzK), ki jo izvaja Muzej za arhitekturo in oblikovanje (MAO), organizira dodatne termine izobraževanj v podporo javnemu razpisu Ministrstva za kulturo za »Spodbujanje kreativnih kulturnih industrij - Center za kreativnost 2019« (JR CzK 2019) v letu 2019 in 2020.
27. OPUS 1 – PLESNA MINIATURA 2019/KARKOLI

27. OPUS 1 – PLESNA MINIATURA 2019/KARKOLI

Revija Primus, 25. marec 2019 ― Piše: Jasmina Založnik Po šestindvajsetih letih je bilo državno tekmovanje mladih plesnih ustvarjalcev prvič tematsko neopredeljeno, odprto, da ga s svojo lastno vsebino, izkušnjo in/ali potrebo zapolnijo mladi sami. Sicer še vedno izjemno odprt tematski okvir, ki je v preteklih letih ustvarjal miselne vozle in ponujal splošne smernice premisleka, je namreč tokrat nadomestil prostor za ...

Javni razpis za izbor kulturnih projektov na področju umetnosti Ministrstva za kulturo v 2019

Asociacija, 25. marec 2019 ― Javni razpis za izbor kulturnih projektov na področju umetnosti Ministrstva za kulturo Ime:  Javni razpis za izbor kulturnih projektov na področju glasbene, uprizoritvene, vizualne in intermedijske umetnosti, ki jih bo v letu 2019 sofinancirala Republika Slovenija iz proračuna, namenjenega za kulturo  (JPR-UM-2019), je bil objavljen po posameznih področjih umetnosti: Javni razpis za izbor kulturnih projektov … Preberi več o Javni razpis za izbor kulturnih projektov na področju umetnosti Ministrstva za kulturo v 2019

Kristina Kočan: Šivje

Koridor, 25. marec 2019 ― Tretjo pesniško zbirko Kristine Kočan z naslovom Šivje uvaja avtoričino posvetilo pesniku Milanu Vincetiču »Vinciju. Ena prekratka minuta«. Čas, ki je odmerjen tebi, meni, njemu, vsem nam, je (pre)kratek, vendar hkrati marsikdaj tudi (pre)dolg za zaznavanje in ujemanje, ne nazadnje z zlitjem svojega bitja v globinah tistega, ki nam je (naj)bližji. Skozi poetične vrstice bralec […] The post Kristina Kočan: Šivje appeared first on Koridor – križišča umetnosti.

Kristina Kočan: Šivje

Koridor, 25. marec 2019 ― Tretjo pesniško zbirko Kristine Kočan z naslovom Šivje uvaja avtoričino posvetilo pesniku Milanu Vincetiču »Vinciju. Ena prekratka minuta«. Čas, ki […] The post Kristina Kočan: Šivje appeared first on Koridor – križišča umetnosti.

Kristina Kočan: Šivje

Koridor, 25. marec 2019 ― Čas, ki je odmerjen tebi, meni, njemu, vsem nam, je (pre)kratek, vendar hkrati marsikdaj tudi (pre)dolg za zaznavanje in ujemanje, ne nazadnje z zlitjem svojega bitja v globinah tistega, ki nam je (naj)bližji. The post Kristina Kočan: Šivje appeared first on Koridor – križišča umetnosti.
Jaz sem Opera… sem ali nisem?

Jaz sem Opera… sem ali nisem?

Odzven, 25. marec 2019 ― Nova produkcija ljubljanske operne hiše je znova razburkala duhove. Eni so za, drugi proti, nekateri nekje vmes – mednje se umeščam tudi sama in vprašanje po tej uprizoritvi znova ostaja v zraku. Kaj v sodobnem času opera sploh je.
Na sveti zemlji

Na sveti zemlji

Radio Študent, 25. marec 2019 ― Bilo je to u nekoj zemlji seljaka, na brdovitom Balkanu … V bistvu ne, črtaj to. Ni to več ista država. Ni to več ista zemlja. Jebena sveta srpska zemlja. Po moje Slovenci tega ne moremo razumeti, kaj pomeni imeti in, še huje, izgubiti sveto zemljo.

Teden slovenske drame letos s 15 predstavami

SiGledal Novice, 25. marec 2019 ― Letošnji, 49. Teden slovenske drame, ki se bo v Prešernovem gledališču Kranj začel v sredo, 27. 3., bo v 13 festivalskih dnevih ponudil 15 predstav, od tega sedem v tekmovalnem, štiri v spremljevalnem in štiri v mednarodnem programu. Festival bo zaznamoval tudi bogat spremljevalni program, ki tokrat prvič vključuje rezidenčno delavnico dramatike.
še novic