Susedi ili međaši?

SKC Danilo Kiš, 27. marec 2019 ― Na osnovu naše analize i onoga što smo doživele kao autorke na večeri Sosed tvojega brega, čini se da zadržavajući multikulti referencu, država indukuje getoizaciju manjina (prema Rečniku slovenačkog književnog jezika, getoizacija: ograničavanje nekoga, nečega u izolovanom (društvenom) prostoru, prvenstveno sa namerom da mu se ograniči, umanji njegova društvena uloga). Read more › The post Susedi ili međaši? appeared first on SKCDK.

Odprtje razstave likovnih del Amalije Hribar in pogovorni večer z njo

Medobčinska matična knjižnica Žalec, 27. marec 2019 ― V Občinski knjižnici Prebold je od srede, 27. marca 2019, v času odprtosti knjižnice na ogled razstava likovnih del ustvarjalke Amalije Hribar iz Matk. Ob odprtju je pogovorni večer z njo vodila knjižničarka Lea Felicijan. Večer sta s kulturnim programom obogatila mlada citrarja, Maša in Jan Strmec. Gostja je predstavila svojo pot k ustvarjanju v otroštvu, ki je bilo prežeto z ljubeznijo do narave in barv, ter pot do cilja – k svojemu poklicu, ko je »v življenju umetnost izbrati prave smeri, treba je imeti veliko sreče, določenega znanja, veselja, ...

ŽOGICA NOGICA na pravljični uri v griški knjižnici

Medobčinska matična knjižnica Žalec, 27. marec 2019 ― Otroci običajno po materialu na mizi za ustvarjanje ali po na hitro odloženih stvareh na polici ugotavljajo, kakšna pravljica jih čaka. Hočejo vedeti prej, četudi le minuto pred tem, ko povem naslov. Žogica Nogica jih je res presenetila. To, kako skoči v sobo in je takoj lačna, kako jo nagovarja dolgorepi zmaj, da bi odšla z njim nad mesto,  medtem ko sta dedek in babica zunaj, vse to so si slikali pred očmi z odprtimi usti. Pihali pa so tako močno, da je v hipu odneslo zmaja z zmajčki. Na koncu so napihali še balone (malo se jim ...
Dumbo (2019)

Dumbo (2019)

Deseta umetnost, 27. marec 2019 ― Dumbo. Slonček, ki so ga bila sama ušesa. Vizionarski režiser temačnega Tim Burton se je tokrat preizkusil v bolj družinsko obarvani avanturi, ki je veličastno slikovita, a hkrati korak vstran od njegovega značilnega zloveščega opusa. Po drugi strani pa je morda celo njegov najboljši izdelek po Alice in Wonderland (2010). Ekscentrični stvaritelj filmov, ki so za […] Tags:   Del.icio.us Facebook TweetThis Digg StumbleUpon Comments:  0 (Zero), Be the first to leave a reply! You might be interested in this:    Roparsko gnezdo  Luis in vesoljčki  A Quiet Place (2018)  Posledice  Maščevalci: Zaključek Copyright © Deseta umetnost [Dumbo (2019)], All Right Reserved. 2019.
Gledališče in ilustracija

Gledališče in ilustracija

ARS Svet kulture, 27. marec 2019 ― 49. Teden slovenske drame se bo začel z današnjo slavnostno prireditvijo v Prešernovem gledališču v Kranju Ob današnjem svetovnem dnevu gledališča se bomo posvetili 49. Tednu slovenske drame, ki se bo začel z današnjo slavnostno prireditvijo v Prešernovem gledališču v Kranju. Ob začetku 13. slovenskega bienala ilustracije, o katerem bo govora, pa bomo zajadrali med slike za najmlajše in za odrasle. Napovedali bomo namreč še razstavo ilustratorke Andreje Peklar Svetloba-tema-svetloba, ki bo krasila ovalni galerijski prostor Peterokotnega stolpa na Ljubljanskem gradu. Za konec pa še o razstavi kiparke Anje Kranjc v mariborskem razstavišču Media Nox.

SFC objavil razpis za sofinanciranje razvoja scenarija – dobrodošli tudi scenariji po literarnih predlogah

Javna agencija za knjigo, 27. marec 2019 ― Slovenski filmski center je 22. marca objavil Redni letni javni razpis za sofinanciranje razvoja scenarija na področju slovenskega celovečernega igranega, dokumentarnega ter animiranega filma ne glede na dolžino trajanja za leto 2019. Predmet javnega razpisa je sofinanciranje razvoja scenarija na področju slovenskega igranega, dokumentarnega in animiranega filma ter sofinanciranje razvoja scenarija igranega celovečernega filma po literarnih predlogah slovenskih avtorjev z namenom podpore projekta Slovenija častna gostja mednarodnega knjižnega sejma v Frankfurtu 2022.  Na razpisu za sofinanciranje razvoja scenarija lahko sodelujejo producenti, registrirani za dejavnosti produkcija filmov, videofilmov, televizijskih oddaj (J59.110), in fizične osebe, ki so glavni pisci prijavljenega scenarija. Ena od možnosti je razvoj scenarija po literarni predlogi. Zavedamo se, da so filmarji, scenaristi, producenti tudi sami odlični bralci, ki spremljajo knjižno produkcijo, a za vse, ki morda v tem trenutku nimajo idej, smo na Javni agenciji za knjigo RS pripravili nekaj priporočil, ki jih je vredno prebrati - morda bodo filmski ustvarjalci našli potencial tudi v teh delih.  Pri navedenih naslovih ne gre za priporočilni seznam, smo pa poskušali upoštevati omejene produkcijske pogoje, v katerih delujejo slovenski filmski ustvarjalci. Deloma se izbor naslovov navezuje na izbor, ki je bil predstavljen na dogodku "Matching Books and Film" na filmskem festivalu v Pulju poleti 2018. Leposlovje za odrasle in žanrska literatura Mirt Komel: Medsočje (Goga, 2017) Anja Mugerli: Spovin (Litera, 2017) Mojca Širok: Pogodba (Mladinska knjiga, 2018) Bronja Žakelj: Belo se pere na 90 (Beletrina, 2018) Samo Rugelj: Resnica ima tvoje oči (Litera, 2018) Agata Tomažič: Tik pod nebom (Goga, 2017) Jurij Hudolin: Pastorek (Beletrina, 2008) Tomo Podstenšek: Dvigalo (Litera, 2011) Drago Jančar: In ljubezen tudi (Beletrina, 2018) Evald Flisar: Besede nad oblaki (Cankarjeva založba

Dan za spremembe: Plastika ne izbira (6.4.2019 14:00)

Španski borci, 27. marec 2019 ― Pomlad je tu in zopet je čas za spremembe. V Mostah smo se odločili, da bomo letos v akciji. Uredili bomo naše skupne parkce, pofarbali in pobrusili klopce, naredili kako novo ter posadili zelenje v naših koritih. Vse skupaj pa bo imelo ozaveščevalno noto, saj bomo pripravili različne delavnice.

Prekletstvo žalujoče ženske

Deseta umetnost, 27. marec 2019 ― Ker socialna delavka ne upošteva grozečega opozorila matere, ki je osumljena ogrožanja svojih otrok, se skupaj s svojimi otroki kmalu znajde v grozljivem nadnaravnem svetu. Znajdejo se pod vplivom uničujočega, smrtonosnega besa La Llorone in njihovo edino upanje je razočarani in prestrašeni duhovnik in njegov misticizem, s katerim poizkuša odganati zlo. Bila je opozorjena. Sedaj […] Tags:   Del.icio.us Facebook TweetThis Digg StumbleUpon Comments:  0 (Zero), Be the first to leave a reply! You might be interested in this:    Jaz, Tonya  Halloween (1978)  The Favourite (2018)  Piknik na robu civilizacije  Hotel Transylvania 3: Summer Vacation (2018) Copyright © Deseta umetnost [Prekletstvo žalujoče ženske], All Right Reserved. 2019.

Mirai

Deseta umetnost, 27. marec 2019 ― Štiriletni deček Kun preživlja srečno otroštvo s staršema v nekem mestu, v neki hiši. Kun dobi mlajšo sestro Mirai. V središče zanimanja staršev takrat vstopi deklica. Deček zatočišče poišče na vrtu, kjer raste čarobno družinsko drevo. Tam lahko potuje skozi čas. Sreča se s sorodniki iz preteklosti, z mamo kot majhno deklico, iz prihodnosti pa […] Tags:   Del.icio.us Facebook TweetThis Digg StumbleUpon Comments:  0 (Zero), Be the first to leave a reply! You might be interested in this:    The Maze Runner (2014)  Piknik na robu civilizacije  TOP 50 romantičnih filmov - IV. del  The Hurt Locker (2008  Težave v motelu El Royale Copyright © Deseta umetnost [Mirai], All Right Reserved. 2019.

Šazam!

Deseta umetnost, 27. marec 2019 ― Vsak od nas v sebi nosi superjunaka, potrebujemo le malo čarovnije, da ga prikličemo na plano. Ta čarovnija je za Billyja Batsona ena sama beseda – ŠAZAM! Ob njej 14 letni fant iz rejniške družine postane odrasel superjunak Šazam. Naslov v izvirniku: Shazam! V kinu od: 04.04.2019 Dolžina filma: 132 minut Država / Letnik: USA/2019 […] Tags:   Del.icio.us Facebook TweetThis Digg StumbleUpon Comments:  0 (Zero), Be the first to leave a reply! You might be interested in this:    Mary Queen of Scots (2018)  Zelena knjiga  Yao  Instant Family (2019)  Citizen Kane (1941) Copyright © Deseta umetnost [Šazam!], All Right Reserved. 2019.

Čudežni park

Deseta umetnost, 27. marec 2019 ― Aprila bomo potopili v čarobni svet animiranega filma, ki nas bo popeljal v prečudovit zabaviščni park, kjer bo domišljija dobila svojo prosto pot. Naslov v izvirniku: Wonder Park V kinu od: 18.04.2019 Država / Letnik: USA/2019 Filmski žanr: Animirani film, Pustolovski film, Komedija Režija: Dylan Brown Distributer: Karantanija Cinemas d.o.o. Tags:   Del.icio.us Facebook TweetThis Digg […] Tags:   Del.icio.us Facebook TweetThis Digg StumbleUpon Comments:  0 (Zero), Be the first to leave a reply! You might be interested in this:    Roparsko gnezdo  Prekletstvo žalujoče ženske  Oče in sin na neslužbeni poti  Srpski film (2010)  Grimsby (2016) Copyright © Deseta umetnost [Čudežni park], All Right Reserved. 2019.

Prvič

Deseta umetnost, 27. marec 2019 ― Film Prvič je posnet po svetovnem knjižnem fenomenu, ki je obnorel tudi slovenske bralke. Tessa Young je predana študentka, vzorna hči in zvesta punca svoji srednješolski ljubezni. V prvem semestru kolidža pa se Tessin varni svet poruši, ko spozna skrivnostnega in motečega upornika Hardina. Dvomiti začne v vse, kar je verjela in začne se spraševati, […] Tags:   Del.icio.us Facebook TweetThis Digg StumbleUpon Comments:  0 (Zero), Be the first to leave a reply! You might be interested in this:    Star Wars: The Force Awakens (2015)  On Body and Soul (2017)  Beneški filmski festival: Izjemen nivo programa vendarle ni vzdržal  Hold the Dark (2018)  Thor: Ragnarok (2017) Copyright © Deseta umetnost [Prvič], All Right Reserved. 2019.

Gospod Link

Deseta umetnost, 27. marec 2019 ― Gospod Link, velik in prijazen jeti, poskuša s pomočjo raziskovalca Lionela Frosta najti svoje dolgo izgubljene sorodnike v skriti deželi Shangri-La. Skupaj s pustolovko Adelino se zabavni trio odpravi na popotovanje po svetu, da bi svojemu novemu prijatelju pomagali najti njegov dom. Naslov v izvirniku: Missing Link V kinu od: 11.04.2019 Država / Letnik: USA/2019 […] Tags:   Del.icio.us Facebook TweetThis Digg StumbleUpon Comments:  0 (Zero), Be the first to leave a reply! You might be interested in this:    The Book Thief (2013)  Starec in pištola  Boyhood (2014)  Križanje  Star Wars: Return Of The Jedi (1983) Copyright © Deseta umetnost [Gospod Link], All Right Reserved. 2019.

Hellboy

Deseta umetnost, 27. marec 2019 ― Na podlagi stripov Mikea Mignole se Hellboy, ujet med svetovi nadnaravnega in človeškega, bori s staro čarovnico, ki je trdno odločena, da izpelje maščevanje do konca! Naslov v izvirniku: Hellboy V kinu od: 11.04.2019 Država / Letnik: USA/2019 Filmski žanr: Akcijski film, Pustolovski film, Fantazijski film Igralci: David Harbour, Milla Jovovich, Ian McShane, Daniel Dae […] Tags:   Del.icio.us Facebook TweetThis Digg StumbleUpon Comments:  0 (Zero), Be the first to leave a reply! You might be interested in this:    Mary Queen of Scots (2018)  Overlord (2018)  Nocturnal Animals (2016)  Rear Window (1954)  E.T. — The Extra-Terrestrial (1982) Copyright © Deseta umetnost [Hellboy], All Right Reserved. 2019.

Stan in Olio

Deseta umetnost, 27. marec 2019 ― Stan Laurel in Oliver Hardy, najpriljubljenejša komika vseh časov, sta se leta 1953 odpravila na turnejo po Veliki Britaniji. Ko sta prišla v leta in je bila njuna kariera kraljev hollywoodske komedije že v zatonu, ju je čakala negotova prihodnost. Njuna turneja je bila slabo obiskana, a ker sta znala drug drugega vedno nasmejati, s […] Tags:   Del.icio.us Facebook TweetThis Digg StumbleUpon Comments:  0 (Zero), Be the first to leave a reply! You might be interested in this:    First Man (2018)  [Pozor, hud prizor] - The Shining (1980)  Submarine (2010)  Guardians of the Galaxy (2014)  American Animals (2018) Copyright © Deseta umetnost [Stan in Olio], All Right Reserved. 2019.
Tadej Golob o svoji novi kriminalki Leninov park

Tadej Golob o svoji novi kriminalki Leninov park

ARS Izšlo je, 27. marec 2019 ― S kriminalko Jezero je avtorju uspel veliki met, v tokratni oddaji v živo pa bo predstavil svojo drugo kriminalko Tadej Golob je pisateljski profesionalec v najboljšem pomenu besede. Ne le, da je napisal roman Svinjske nogice, nagrajen s kresnikom, ne le, da piše biografije slavnih Slovenk in Slovencev (tudi po naročilu), piše še za mladino, več kot uspešno pa se je preskusil tudi v žanru kriminalke. Leta 2017 je objavil kriminalko Jezero ter z njo navdušil bralce in kritike. Njegov najnovejši roman, Leninov park, je nadaljevanje Jezera z istimi junaki in novimi zapleti. Na začetku romana tako v ljubljanskem parku, ki je imel že kopico imen, najdejo truplo stare klošarke. Kako je zasnoval pripoved in kako jo je razvijal, koliko prostora je dal stranskim likom, v kolikšni meri je roman podoba sodobnih čustvovanj in razpoloženj v današnji Sloveniji, tudi nestrpnosti – to so le nekatere teme, o katerih bo v oddaji Izšlo je pripovedoval Tadej Golob (v pogovoru v živo z Markom Goljo). Nikar ne zamudite …
21. Festival dokumentarnega filma: 2. sklop kratkic

21. Festival dokumentarnega filma: 2. sklop kratkic

Koridor, 27. marec 2019 ― Duh Bauhausa (rež. Niels Bolbrinker, Thomas Tielsch) Ocena: + Piše: Evelin Bizjak   Duh Bauhausa (2018) ni še eden v vrsti dokumentarcev, katerih ogrodje je retrospektivno nizanje arhitekturnih mojstrovin velikih imen te umetniške šole, kombiniranih s težje dostopnimi posnetki Schlemmerjevega Triadnega baleta, pač pa je, v tem, kar ponuja, povsem zvest breztežnosti svojega naslova. Prikaže […] The post 21. Festival dokumentarnega filma: 2. sklop kratkic appeared first on Koridor – križišča umetnosti.

Neobvezujoča poizvedba o potencialnih kandidatih (m_ž) za mesto Direktorja Slovenskega stalnega gledališča

SiGledal Novice, 27. marec 2019 ― Za mesto direktorja Slovenskega stalnega gledališča razpisuje upravni odbor poizvedbo po ustreznem strokovnem kadru, ki naj izkazuje relevantne sposobnosti na področju umetniškega, vodstvenega in organizacijskega dela in ki je pripravljen delati v tesnem sodelovanju z drugimi službami v gledališču. Društvo TSS-SSG mora prijavo prejeti do petka, 19. aprila 2019.

Ljudski Le Corbusier

OUTSIDER, 27. marec 2019 ― Kako bi se Le Corbusierjevemu modernizmu podala arhaična lesena polkna? Kaj pa bizarna, nekoliko po španskem kolonialnem baroku navdahnjena cementna korita za rože? Ne gre za akademska vprašanja; spoj zdaj že častitljivega modernizma iz dvajsetih in poznejših vernakularnih dodatkov lahko obiščete v Pessacu, predmestju Bordeauxa. Še preden je Le Corbusier zasnoval vilo Savoy in druge…
še novic