Delavnica: Povezovanje gospodarstva in kulture

Asociacija, 19. april 2019 ― Kaj pridobijo podjetja, če svoje resurse usmerijo v kulturne dogodke in organizacije ter jih vključijo v razvijanje strategij za doseganje ciljev podjetja? Vas zanima kako se podjetja in kulturne organizacije že povezujejo in kakšne so pozitivne koristi obeh strani? Da bi zainteresiranim odgovorili na zgornja vprašanja smo v Društvu Asociacija oblikovali delavnico namenjeno podjetjem, ki … Preberi več o Delavnica: Povezovanje gospodarstva in kulture

Žižek in Peterson, dediča psihoanalize

Razpotja, 19. april 2019 ― Aljoša Kravanja Kaj je vloga javnega intelektualca? Zanj ni nujno, da je, tako kot umetnik, posebej kreativen. Zanj tudi ni pomembno, da je, podobno kot znanstvenik, izučen v neki stroki. Javni intelektualec je prej nekakšna zbirna točka. Je zbirka mnenj in preferenc, ki ima svoje središče v edinstveni personi, liku in glasu. Javni intelektualec je utelešenje neke drže; je poskus, kako razna stališča sestaviti v en sam, koherenten pogled na svet. Zola ali Sartre sta klasična primera takšnih drž. Soočenje med intelektualci običajno ne poteka kot dialog. Dialog je težaven, nedokončan proces postopnega približevanja in oddaljevanja. Ko se z nekom pogovarjam o idejah, ga hočem bodisi razumeti bodisi ga prepričati v pravilnost lastnega mišljenja. The post Žižek in Peterson, dediča psihoanalize appeared first on Razpotja.

Večer DSR: Režiserji v dialogu: Tematika LGBT v slovenskem filmu

Društvo slovenskih režiserjev, 19. april 2019 ― /Fotografija iz filma Po gladini/   V četrtek, 25. aprila, Društvo slovenskih režiserjev v sodelovanju s Festivalom LGBT filma pri ŠKUCu v Slovenski kinoteki pripravlja nov Večer DSR. Tokratna osrednja nit je tematika LGBT v slovenskem filmu; letos je namreč že 35. obletnica festivala Magnus, ki je oral ledino gejevskemu in lezbičnemu filmu na področju Evrope. […]

Otvoritveni dogodek Literarnega festivala 22. Slovenski dnevi knjige v Mariboru - Ko te napiše knjiga 2019

Kamra.si, 19. april 2019 ― Vljudno vabljeni na otvoritveni literarni dogodek festivala 22. Dnevi knjige v Mariboru, ki bo v torek, 23. aprila 2019, ob 13. uri v Knjižnem razstavišču Univerzitetne knjižnice Maribor. Ob tej priložnosti bodo v UKM odprli knjižno razstavo Knjigo sem držala tako, da so vsi lahko videli, kaj berem, avtorjev Boruta Gombača in dr. Jerneje Ferlež, fotografsko razstavo Boštjana Laha Branja, plakatno razstavo poezije Sare Špelec Nikoli ne veš, v katerem medprostorju se skriva najčarobnejši bralni kotiČEk ter postavili skulpturo Jožeta Šubica Bralka. Prireditev bo povezovala Petra Bauman.  Več o programu festivala lahko prebere na povezavi: https://mkc.si/aktualno/2019/4/10/22-slovenski-dnevi-knjige-v-mariboru-se-pribliujejo  
Menuet za kitaro (odlomek)

Menuet za kitaro (odlomek)

Airbeletrina, 19. april 2019 ― Škripanje slabo namazanih zavor. Tramvaj se je počasi ustavil. Zelen in bel, v barvah mesta. S hiše onstran ceste je z okna v drugem nadstropju izzivalno visela ostro rdeča zastava s črnim kljukastim križem na belem polju. ZELO VAŽNO JE PRITI NA GRIČ. V tistem žolto sijočem, ne vročem soncu oktobra 1943. V razliti luči, ki je začarala predmestje v prozornost akvarijev. Tudi vse gibanje ljudi, vozil in konj (vpreženih v težak parizar) je bilo plavajoče, brez sunkov. Kakor da je vsak nagel gib sumljiv. Umerjeni šumi so obzirno segali v sladko tihoto popoldneva. Tudi tuje, temno zelene uniforme so hodile počasi po pločniku. Obraz nemškega častnika pod gizdalinsko vzvalovljeno kapo z bleščečim črnim ščitnikom. Nekaj je v tej sestavi zelenega, črnega in srebrnega. Pogledal je Marjano, ki je ob meni stopala v

Spontana mrakobnost

Vrabec Anarhist, 19. april 2019 ― Katoliki – in mo(note)isti – ne razumejo, da se politična svoboda ne nahaja v »hočem – moraš«, ampak v »zmorem – lahko, če hočem«. The post Spontana mrakobnost appeared first on Vrabec Anarhist.
Chui

Chui

Radio Študent, 19. april 2019 ― Pred večernim nastopom, ko bodo zasedli oder Kina Šiška, se pogovarjamo z v zadnjih letih v Ljubljani redno gostujočo zasedbo Chui. Fantje poleg svojega pogleda na jazz, jazz-rock in fusion glasbo svojo glasbo pošiljajo skozi več kanalov, se lotevajo tako alternative kot popularnejših glasbenih projektov, nagrade pa pobirajo tudi v sferah glavnih glasbenih tokov.
IMPERIAL TRIUMPHANT

IMPERIAL TRIUMPHANT

Radio Študent, 19. april 2019 ― Na festivalu Roadburn smo se pogovarjali s člani zasedbe Imperial Triumphant. Pogovarjali smo se o muziki, ki je vplivala na njihovo delovanje, o New Yorku, o njihovem procesu dela in o pici. Imperial Triumphant nastopijo blizu nas, in sicer v zagrebški Močvari, 21. aprila, v družbi zasedb Mord'A'Stigmata in Zlobnik.
LINGUA IGNOTA

LINGUA IGNOTA

Radio Študent, 19. april 2019 ― Na festivalu Roadburn smo se pogovarjali s Kristin Hayter, ki nastopa pod psevdonimom Lingua Ignota. Spregovorili smo o začetkih njenega ustvarjanja, o dinamiki njenih živih nastopov ter o kolaboracijah z drugimi glasbeniki. Lingua Ignota bo nastopila tudi pri nas in sicer v soboto, 20. aprila, v družbi kolega Author & Punisher v Gromki.

Iz arhivov Gledališkega muzeja Slogi: Od najstarejše gledališke fotografije do video predstav (reportaža)

SiGledal Novice, 19. april 2019 ― V Slovenskem gledališkem inštitutu (Slogi) - Gledališkem muzeju hranijo bogate zbirke raznovrstnega gradiva iz gledališke zgodovine, od rokopisov in fotografij iz druge polovice 19. stoletja do sodobnejših video zapisov. Ob robu velike razstave, posvečene slovenski scenografiji v Narodni galeriji, so STA predstavili nekaj zanimivejših eksponatov.
še novic