Večno vračanje umazane posode

Razpotja, 1. maj 2019 ― Aljaž Bašin Ko slišim besedno zvezo »dobra služba«, nikakor ne morem prezreti kontradikcije, ki jo ta vsebuje. Kako je lahko služba dobra? Kako je lahko nekaj, kar te porine v položaj služabnika, dobro? Še huje sem zmedem, ko vsakodnevno poslušam o visoki brezposelnosti, predvsem med mladimi, in o tem, da dela več ni. Svojo mladost je torej treba preživeti v službi? Sokrat je govoril, da tisti, ki veliko dela, ne bo imel prijateljev, saj za to ne bo imel časa. Prav tako ne bo mogel biti dober državljan. Naj se torej mladi po končanem usposabljanju za delo – kot je danes vse pogostejši sinonim za šolo – čim prej zaposlimo in začnemo služiti? Ali pa ne? Mar ni poleg službe še kaj drugega, tudi kaj takega, kar si lahko privoščimo in kar je morda zastonj? The post Večno vračanje umazane posode appeared first on Razpotja.
Us (2019)

Us (2019)

Deseta umetnost, 1. maj 2019 ― Us oziroma US (Združene države Amerike) tako kot režiserjev prejšnji film, uvod v svojstven žanr grozljivke, ki je skozi filmsko grozo mojstrsko vpeljal problematiko rasizma, tudi tokrat ponudi paleto družbeno političnih motivov, ki se pretakajo po žilah strašljivo dobrega celovečerca. Ta po prvem ogledu zbega, nato pa se prikrade v sanje kot zlovešči dvojnik z morilnimi […] Tags:   Del.icio.us Facebook TweetThis Digg StumbleUpon Comments:  0 (Zero), Be the first to leave a reply! You might be interested in this:    Metulj  Beautiful Creatures (2013)  You Were Never Really Here (2018)  Asterix: Skrivnost čarobnega napoja  True Detective – 3. sezona (2019) Copyright © Deseta umetnost [Us (2019)], All Right Reserved. 2019.
Dokumentarec o Michaelu Hutchenceu

Dokumentarec o Michaelu Hutchenceu

MMC Glasba, 1. maj 2019 ― INXS so v 80. in 90. letih želi svetovno slavo z albumi, kot so Listen Like Thieves, Kick in X, ter skladbami Never Tear Us Apart, Need You Tonight, Devil Inside, New Sensation in Suicide Blonde. Glavni magnet pa je bil prav frontman Michael Hutchence.
Obamizacija Netflixa

Obamizacija Netflixa

MMC Film, 1. maj 2019 ― Lani maja je Netflix napovedal več oddaj, filmov in dokumentarcev, ki jih bo lansiral v sodelovanju z nekdanjim ameriškim predsedniškim parom Barackom in Michelle Obama. Natanko po letu dni je znanih nekaj več podrobnosti teh družnih podvigov.

Tradicionalno delavsko srečanje v Kamniški Bistrici

Kamnik.info, 1. maj 2019 ― Prvomajsko delovno srečanje, tradicija, ki v Kamniku traja najbrž najdlje, letos obeležuje 96 let. Vzdrževanje tradicije ni ravno lahko, včasih je nemogoče, vendar vsemu navkljub je bilo tudi letos organizirano praznovanje prvega maja na Kamniškem, šestindevetdesetič zapored. Vse kar se je dogajalo danes ima vzrok nekje v preteklosti. Zgodovino delajo ljudje in nič se ne ...
GOLD po koncertu v Gromki

GOLD po koncertu v Gromki

Radio Študent, 1. maj 2019 ― Zasedba Gold se je ponovno vrnila v Ljubljano. Pretekli ponedeljek so odigrali fantastičen koncert v polni Gromki. Po koncertu pa smo si vzeli nekaj časa za pogovor z Mileno in Thomasom. Pogovarjali smo se o novi plošči, o njihovem pristopu k promociji te plošče in o designerski obliki pevke Milene.

Obiskovalce Terme Snovik pričakala godba Tuhinj

Kamnik.info, 1. maj 2019 ― Danes zjutraj je obiskovalce Term Snovik namesto žvrgolenja ptic zbudila budnica Tuhinjske godbe. Z melodijami slovenskih skladb so glasbeniki pospremili vse močnejše sonce in praznik dela že tretje leto zapored. Lahko rečemo, da je novonastala tradicija Term prav prijetna, obiskovalci pa bi najbrž pritrdili. Po uvodnih notah je g. Ivan Hribar pozdravil zbrane, godbenike pa ...
Festival Svetlobna gverila letos o raziskovanju meja

Festival Svetlobna gverila letos o raziskovanju meja

Misli, 1. maj 2019 ― Na več prizoriščih po Ljubljani bo med 16. majem in 15. junijem potekal 13. mednarodni festival svetlobe Svetlobna gverila. Letošnja izdaja se bo posvečala raziskovanju meja, ustaljenim razstavnim lokacijam v Galeriji Vžigalica in po središču mesta pa se pridružuje še nekaj novih.
Žiga Turk: Delu čast in oblast!

Žiga Turk: Delu čast in oblast!

Časnik, 1. maj 2019 ― Zato, delu – tekočemu in preteklemu - čast in oblast. Ne pa tekočemu delu čast, preteklemu pa zavist. Oblast pa ne zavistnim ampak delovnim. The post Žiga Turk: Delu čast in oblast! appeared first on Časnik.

1. maja 1698 se je Benetkah rodil Francesco Robba, italijanski kipar

Kamra.si, 1. maj 2019 ― Iz domoznanske Kamre na današnji dan ...1. maja 1698 se je Benetkah rodil  Francesco Robba, italijanski kipar. Umrl je 24. januarja 1757 v Zagrebu.  Robba je večji del svojega življenja preživel v Ljubljani. Prvič je dokumentiran leta 1722, ko se je poročil s Terezijo, hčerko ljubljanskega kamnoseka Luke Misleja, najbrž pa je Robba prišel v Ljubljano že prej. Leta 1727, po tastovi smrti je v Ljubljani prevzel kamnoseško delavnico. Kaj kmalu je delal že dela na pomembnih sakralnih objektih, kot sta ljubljanska in zagrebška stolnica in postavil je osrednja mestna spomenika v Celovcu (sv. Janez Nepomuk) in Ljubljani: Spomenik sv. Trojice, Narcisov vodnjak, kip sv. Janeza Nepomuka na fasadi cerkve sv. Florjana v Ljubljani (1727) ter najbolj znano delo - Vodnjak treh kranjskih rek (bolj pogosto je uporabljeno ime Robbov vodnjak). Vir: https://sl.wikipedia.org/wiki/Francesco_Robba Priporočamo tudi: https://commons.wikimedia.org/wiki/Category:Francesco_Robba

1. maja 1963 je v Ljubljani umrl Anton Sovre, slovenski filolog in prevajalec

Kamra.si, 1. maj 2019 ― Iz domoznanske Kamre na današnji dan ...1. maja 1963 je v Ljubljani umrl Anton Sovre, slovenski filolog in prevajalec. Rodil se je 4. decembra 1885 v Šavni peči.  Rodil se je kot drugi otrok železničarskega čuvaja. Osnovno šolo je obiskoval najprej v Zidanem Mostu in nato v Krškem, kamor so se preselili zaradi invalidske upokojitve očeta. Gimnazijo je obiskoval v Celju in Ljubljani. Po maturi (1906) je odslužil enoletni vojaški rok in se vpisal na dunajsko univerzo, kjer je študiral klasično filologijo. Študij je nadaljeval na graški univerzi, kjer je leta 1912 opravil delni izpit in nato nastopil službo kot suplent na gimnazijah v Ljubljani in Gorici. Državni strokovni izpit je opravil v Ljubljani 11 let kasneje.
še novic