John Wick (2014)

John Wick (2014)

Deseta umetnost, 11. maj 2019 ― Keanu Reeves je tiste vrste igralec, ki se že celo kariero sooča z očitki o svojih lesenih in neprepričljivih nastopih pred kamero. Resnica je nekoliko drugačna; Reeves zna biti čisto spodoben igralec, če seveda nastopi v filmu, ki mu omogoča razkazovanje skritih talentov. Točno to je John Wick, mešanica noir filma in akcijske kriminalke, ki postreže z dokaj nenavadno […] Tags:   Del.icio.us Facebook TweetThis Digg StumbleUpon Comments:  0 (Zero), Be the first to leave a reply! You might be interested in this:    Ring (2002)  Vztrajanje  Titanic (1997)  Inception (2010)  Apocalypse Now (1979) Copyright © Deseta umetnost [John Wick (2014)], All Right Reserved. 2019.
Stanje stvari

Stanje stvari

Literatura v živo, 11. maj 2019 ― Leživa v poltemi, zaspal je, jaz pa si privoščim ostanke vina. Stojim ob oknu, kadim. Kupi nepomite posode za svobodo. Vsi se staramo, vsi postajamo nemočni. Taki smo celo, ko se ne staramo.
Zlati lev za najboljši paviljon beneškega bienala Litvi

Zlati lev za najboljši paviljon beneškega bienala Litvi

Misli, 11. maj 2019 ― Ob odprtju 58. beneškega umetnostnega bienala z naslovom May You Live in Interesting Times so zlatega leva za najboljši nacionalni paviljon podelili Litvi, posebno omembo pa namenili belgijskemu paviljonu. Zlatega leva za najboljše delo na glavni razstavi je prejel Arthur Jafa, srebrnega leva za mladi up pa umetnica Haris Epaminonda.

RŠe na mnoga leta!

Kino Šiška, 11. maj 2019 ― Četudi je četrtkovo vreme na dan zmage (pre)formatiralo izbiro koncertnega prizorišča za sklepno rojstnodnevno praznovanje Radia Študent, se je nostalgični spomin razkrajal pred Kinom Šiška na asfaltu, oprašenem s svežim dežjem.

Na Gornjem trgu so spet zaživele LJUBLJANSKE ZGODBE!

Ana Monro, 11. maj 2019 ― V petek, 10. maja, so ulični umetniki po dolgem času spet popeljali zbrane obiskovalce na popotovanje skozi 500 let zgodovine Gornjega trga. Sodeč po njihovih odzivih lahko rečemo, da so jih prenovljene in poživljene Ljubljanske zgodbe navdušile, zato se že veselimo nadaljevanja sezone. Ljubljanske zgodbe si boste lahko ogledali vsak 1. petek v mesecu do jeseni (oktobra ... The post Na Gornjem trgu so spet zaživele LJUBLJANSKE ZGODBE! appeared first on Ana Monro.
V Maribor se po nekajletnem premoru vrača festival Prestopi

V Maribor se po nekajletnem premoru vrača festival Prestopi

Misli, 11. maj 2019 ― V Mariboru se danes začenja 4. mednarodni festival neodvisnih uprizoritvenih umetnosti Prestopi. Po sedemletnem premoru bodo v drugem največjem slovenskem mestu ponovno predstavili domačo in tujo neodvisno uprizoritveno produkcijo, s čimer želijo ne le razvijati neodvisno gledališče ampak tudi spodbujati družbo brez predsodkov in strahu.

Vrtiljak 25 let spominov Rudolfov

Kamnik.info, 11. maj 2019 ― Na včerajšnji večer so se obiskovalci Doma Kulture Kamnik zapeljali na vrtiljaku spominov. Gledališka skupina Gimnazije in srednje šole Rudolfa Maistra Kamnik Rudolfi namreč slavi že petindvajseto leto delovanja. Rudolfi so igralci, pevci, glasbeniki, recitatorji, plesalci, pisci tekstov, lučkarji, vizažisti in kostumografi ki jih povezuje veselje do umetniškega ustvarjanja, prijateljstvo, pripadnost skupini, uspehi, trema, izjemni ...
Na hitro prelistano: Novosti na domačem knjižnem trgu

Na hitro prelistano: Novosti na domačem knjižnem trgu

Misli, 11. maj 2019 ― Pri založbi Mladinska knjiga je izšel roman pisateljice Leigh Bardugo Vranja šesterica, pod okriljem LUD Šerpa pa Tri drame Alekseja Nikolajeviča Arbuzova. Pri založbi Miš so izdali roman Petje Rijavec Najini valovi, pri Celjski Mohorjevi družbi pa ponatis dela Lučka na klekljarskih počitnicah Tončke Stanonik z ilustracijami Jelke Reichman.
1961 Cerknica – Blagajna Delikatese

1961 Cerknica – Blagajna Delikatese

Stare slike (Cerknica), 11. maj 2019 ― Slika prikazuje blagajno v cerkniški Delikatesi. Kljub temu da je imela trgovina še špecerijo in tekstilno prodajalno, so jo vsi imenovali samo Delikatesa in to ime ima še danes. Neznani fotograf je slikal iz prostora špecerije (ki jo vidimo na tem posnetku), zadaj pa se vidi del delikatese in bife. Nova trgovina trgovskega podjetja Škocjan […]
Giovanni Cavalcoli: Odgovor patru Osredkarju

Giovanni Cavalcoli: Odgovor patru Osredkarju

Časnik, 11. maj 2019 ― Giovanni Cavalcoli: Povzemam Vašo tezo, po kateri je »Bog popolnoma drugačen, kot si ga lahko sploh predstavljamo«. Odgovarjam rekoč, da to ni nikakor res in ni niti res, da je ena izmed tez sv. Tomaža Akvinskega. Sedaj bom to dokazal. The post Giovanni Cavalcoli: Odgovor patru Osredkarju appeared first on Časnik.
Franci Feltrin: Kdo pogreva preteklost

Franci Feltrin: Kdo pogreva preteklost

Časnik, 11. maj 2019 ― Dejan Židan torej ni kdorkoli, zato nas mora biti vse, ki nam je naša država svetinja, saj smo se zanjo izpostavili, ko je bila napadena že prvi dan njene samostojnosti, resnično skrbeti, da aktualna oblast zlorablja svoj položaj za potvarjanje naše polpretekle zgodovine. The post Franci Feltrin: Kdo pogreva preteklost appeared first on Časnik.

Goragorja - Akarma | Recenzija

13. brat, 11. maj 2019 ― V veliki užitek mi je, da lahko zadnje čase pišem predvsem o novih glasbenih podvigih prijateljev, znancev in preostalih starih glasbenih soborcev. Goragorja prihajajo z drugega brega Soče, iz Goriških Brd. Nastali so iz polovice skupine Haron, ki je pred leti obetala s temačnim rokersko obarvanim metalom. Kitarist Sergej in bobnar Tomaž sta v svoje vrste zvabila še Andraža (kitarist pri Hellcrawler in občasnih black metal projektih), ki je poprijel za štiristrunsko kitaro. Že pred dvemi leti so izdali prvi demo Ulkus, a takrat še kot studijski projekt. Od tedaj so postali tudi koncertno dejavni, hkrati pa pripravili novi material. Rezultat je zrela, instrumentalna kitarska godba, kateri bi marsikdo dodal predpono post. A odsotnost vokalov še ne pomeni, da gre za post rock ali post metal. Veliko pomembneje je, da skuša bend strukturirati komade, tako da lahko znotraj iste glasbene zgodbe izvedeš raznovrstne ritmične prehode. Kitara je kljub vsemu najbolj v ospredju, tako da ji tudi poslušalec posveča največ pozornosti. Nasploh Goragorja zahtevajo, da se jim intimno posvetimo, saj je forma njihove glasbe daleč od pop vzorca "kitica refren kitica refren solacija refren". Potrebno je biti pozoren, da česa ne spustimo med kuhanjem mineštre. Če že poslušamo, poslušamo, da slišimo. Seveda ne morem reči, da Akarma prinaša glasbeno revolucijo, večino zadev smo v preteklosti že slišali pri podobnih zasedbah. A v poplavi vsega mogočega je pri skupinah, ki se že v štartu odrečejo stika s širšimi množicmi, najpomembnejše, da sami glasbeniki uživajo v svoji glasbi. To pa tudi vsaka resna glasbena publika takoj začuti. Za ljubitelje domačega kitarskega zvoka.
Visoška kronika in Prekleti kadilci na gostovanju v Črni gori

Visoška kronika in Prekleti kadilci na gostovanju v Črni gori

Misli, 11. maj 2019 ― Na Cetinju v Črni gori med 7. in 17. majem poteka mednarodni gledališki festival MIT, na katerem bo s predstavama Visoška kronika po romanu Ivana Tavčarja v režiji Jerneja Lorencija in Prekleti kadilci Svetlane Makarovič v režiji Tina Grabnarja gostovalo tudi Slovensko narodno gledališče (SNG) Drama Ljubljana.

Nov album hrvaških Seine | Novica

13. brat, 11. maj 2019 ― Hrvaški freak-folk-punk-trip-hop duo Seine je izdal svoj drugidolgometražni album '22' za Moonlee Records in francosko založbo Vox Project . Album jetrenutno na voljo kot CD plošček ter v digitalnem formatu preko streaming platform(vključno z Bandcamp “free download” opcijo). Vinilna verzija albuma izide predvidoma vjuliju. Drugi studijski album '22' nas sooči z zagonetnim zvokom, ki lomi žanrske konvencije napresečišču noise in alternativnega rocka, trip hopa in no wavea, včasih z rahlim pridihomkabareja. Dvojec nadaljuje z raziskovanjem privlačnih, zadimljenih in počasi razgrajajočih seatmosfer, ki so zaznamovale že njun prvenec, z novim poudarkom na disonancah inatonalnosti. Album je poln zapletenih aranžmajev in robustnih instrumentalnih podlag. Sedemskladb s takoj zapomnljivimi hooki počasi pluje po melanholičnih vodah, ponujajočintrospektivno poslušalsko izkušnjo. Elektrificirana akustična kitara in bobni še vednopredstavljajo osrednji gradnik, vendar sta fanta svojo zvočno paleto razširila s prebadajočimielektronskimi teksturami, sampli klasičnih inštrumentov in jahajočimi poliritmijami. AktualniSeine izraz tako premore tudi svoje funky, čudaške in nekonvencionalne gruve, ki nas zibajov introspektivni ples.  
Marjan Gumilar – Cuts

Marjan Gumilar – Cuts

ARS Likovni odmevi, 11. maj 2019 ― Pregledna razstava v Mestni galeriji v Ljubljani V Mestni galeriji v Ljubljani je na ogled pregledna razstava slik Marjana Gumilarja z naslovom »Cuts«. Kot je zapisala kustosinja Mateja Podlesnik so se pri konceptualni zasnovi razstave osredotočili na problematiziranje enega od Gumilarjevih bistvenih elementov v procesu gradnje slikovnega polja  – pojma reza, ki je bil vpet že v njegove zgodnje kolaže in je postal ključna metoda pri ustvarjanju njegovih novih del. O razstavi in njegovem ustvarjanju  se bo v oddaji Likovni odmevi z Marjanom Gumilarjem pogovarjala Aleksandra Saška Gruden. Razstava bo odprta do 2. junija.
še novic