Podelitev druge Vurnikove študentske nagrade

Center arhitekture Slovenije, 1. junij 2019 ― Otvoritvi razstave je v radovljiški Graščini sledila podelitev druge VURNIKOVE ŠTUDENTSKE NAGRADE za perspektivnega študenta/študentko arhitekture. Ob 100. obletnici visokošolskega študija arhitekture na Slovenskem, ki je bil organiziran na pobudo arhitekta Ivana Vurnika, so Center arhitekture Slovenije, Krajevna skupnost Radovljica, Občina Radovljica, Fakulteta za arhitekturo Univerze v Ljubljani in Fakulteta za gradbeništvo, prometno inženirstvo in [...]

Podelitev druge Vurnikove študentske nagrade

Center arhitekture Slovenije, 1. junij 2019 ― Otvoritvi razstave je v radovljiški Graščini sledila podelitev prve VURNIKOVE ŠTUDENTSKE NAGRADE za perspektivnega študenta/študentko arhitekture. Ob 100. obletnici visokošolskega študija arhitekture na Slovenskem, ki je bil organiziran na pobudo arhitekta Ivana Vurnika, so Center arhitekture Slovenije, Krajevna skupnost Radovljica, Občina Radovljica, Fakulteta za arhitekturo Univerze v Ljubljani in Fakulteta za gradbeništvo, prometno inženirstvo in [...] The post Podelitev druge Vurnikove študentske nagrade appeared first on Center arhitekture Slovenije.

Razstava Zasnove sodobnih mašnih plaščev po navdihu umetniških del zakoncev Vurnik

Center arhitekture Slovenije, 1. junij 2019 ― Osrednji dogodek Vurnikovih dni je v soboto, 1. junija 2019, bil otvoritev razstave ZASNOVE SODOBNIH MAŠNIH PLAŠČEV PO NAVDIHU UMETNIŠKIH DEL ZAKONCEV VURNIK. Razstava je nastala v sodelovanju Centra arhitekture Slovenije in Oddelka za tekstilstvo Naravoslovnotehniške fakultete Univerze v Ljubljani. Razstavo sta odprla župan Občine Radovljica, Ciril Globočnik, in predsednik Krajevne skupnosti Radovljica, Andrej Golčman. [...]

Razstava Zasnove sodobnih mašnih plaščev po navdihu umetniških del zakoncev Vurnik

Center arhitekture Slovenije, 1. junij 2019 ― Osrednji dogodek Vurnikovih dni je v soboto, 1. junija 2019, bil otvoritev razstave ZASNOVE SODOBNIH MAŠNIH PLAŠČEV PO NAVDIHU UMETNIŠKIH DEL ZAKONCEV VURNIK. Razstava je nastala v sodelovanju Centra arhitekture Slovenije in Oddelka za tekstilstvo Naravoslovnotehniške fakultete Univerze v Ljubljani. Razstavo sta odprla župan Občine Radovljica, Ciril Globočnik, in predsednik Krajevne skupnosti Radovljica, Andrej Golčman. [...] The post Razstava Zasnove sodobnih mašnih plaščev po navdihu umetniških del zakoncev Vurnik appeared first on Center arhitekture Slovenije.

Maksimalna prosojnost za edinstveno doživljanje prostora

OUTSIDER, 1. junij 2019 ― Toplotno izolativni dvižno-drsni sistemi heroal razširijo stanovanjski prostor preko njegovih meja Dvižno-drsni sistemi heroal S 77 SL in heroal S 77 HI povezujejo dolgo življenjsko dobo in funkcionalnost s prvovrstno obliko in skorajda neomejenimi oblikovnimi različicami. Izpolnjujejo kriterije za trajnostno in energetsko učinkovito gradnjo – tudi za velike površine. heroal S 77 SL: Popolna kombinacija… The post Maksimalna prosojnost za edinstveno doživljanje prostora appeared first on OUTSIDER.
Znanih je šest zmagovalnih projektov za BIO 26

Znanih je šest zmagovalnih projektov za BIO 26

CZK, 1. junij 2019 ― BIO 26 bo predstavil šest projektov, izbranih v okviru oblikovalskega maratona – tridnevnega intenzivnega dogodka, ki je temeljil na praktičnem delu in na katerem so radovedni in motivirani udeleženci sodelovali pri reševanju oblikovalskih izzivov. Zmagovalne ekipe bodo sodelovale na drugem oblikovalskem maratonu – od prototipa do izdelka – ki bo potekal med 12. in 14. julijem v Ljubljani. Njihovi projekti bodo prejeli...

Odprtje razstave Nadomestni denar

Gorenjski muzej, 1. junij 2019 ― Gorenjski muzej in Numizmatično društvo Slovenije Vas prijazno vabita na odprtje razstave NADOMESTNI DENAR (ŽETONI, BONI, …) NA SLOVENSKEM v četrtek, 6. junija 2019, ob 19. uri v Galeriji Mestne hiše, Glavni trg 4, Kranj. Razstava bo na ogled do ... Read More
V Radovljici Vurnikovi dnevi v spomin na arhitekta Ivana Vurnika

V Radovljici Vurnikovi dnevi v spomin na arhitekta Ivana Vurnika

Misli, 1. junij 2019 ― V organizaciji Centra arhitekture Slovenije se danes v Radovljici začenjajo letošnji Vurnikovi dnevi, s katerimi vsako leto obeležujejo spomin na arhitekta Ivana Vurnika. Vurnikove dneve bodo odprli drevi ob 18. uri, sledilo pa bo odprtje razstave o zasnovi sodobnih mašnih plaščev po navdihu umetniških del zakoncev Vurnik.

V Zagrebu začetek gledaliških dnevov satire

SiGledal Novice, 1. junij 2019 ― Hrvaško narodno gledališče iz Splita bo danes s predstavo Ukročena trmoglavka Williama Shakespeara v režiji Ivana Plazibata odprlo 43. dneve satire Fadil Hadžić v Zagrebu. V konkurenci 13 predstav iz držav iz regije je tudi kabaret Realisti Jureta Karasa v produkciji SNG Nova Gorica, ki ga je režirala Tijana Zinajić.
Na hitro prelistano: Novosti na domačem knjižnem trgu

Na hitro prelistano: Novosti na domačem knjižnem trgu

Misli, 1. junij 2019 ― Pri založbi Mladinska knjiga je izšlo delo izraelskega zgodovinarja Yuvala Noaha Hararija 21 nasvetov za 21. stoletje, pri založbi Učila International knjiga Stephena Hawkinga Kratki odgovori na temeljna vprašanja. Založba Miš je izdala knjigo V snegu in ledu Sebastijana Preglja, KUD Sodobnost International slikanico Kužek, ki ga Nino ni imel.

1. junija 1884 se je rodil Ivan Vurnik, slovenski arhitek

Kamra.si, 1. junij 2019 ― Iz domoznanske Kamre na današnji dan ...1. junija 1884 se je v Radovljici rodil Ivan Vurnik, slovenski arhitekt. Umrl je 8. aprila 1971.  Osnovno šolo je obiskoval v Radovljici. Med leti 1895-1904 je obiskoval gimnazijo v Kranju, med leti 1905-07 pa v Ljubljani. Arhitekturo je študiral na Dunaju. V letih 1911-12 je na pobudo M. Fabianija vstopil v mojstrsko šolo O. Wagnerja na Dunaju.  Po končanem študiju in opravljenem II. državnem izpitu je dobil štipendijo in odšel poleti za tri mesece v Rim. Tam je študiral predvsem antične in renesančne spomenike ter italijansko umetnost.
Ilustratorka Marlenka Stupica

Ilustratorka Marlenka Stupica

ARS Likovni odmevi, 1. junij 2019 ― Prejemnica Župančičeve nagrade za življenjsko delo Župančičevo nagrado za življenjsko delo je letos prejela slikarka Marlenka Stupica, ki je vse svoje ustvarjanje posvetila ilustraciji in močno vplivala k uveljavitvi te likovne zvrsti pri nas. Pri svojem delu si je zastavila najvišja slikarska merila, ki jih prepoznamo v sodobnosti in zdržijo primerjave z vzorniki iz zgodovine. Ilustrirala je vse znamenite pravljice od bratov Grimm do Andersena, pa tudi dela domačih avtorjev od Otona Župančiča do Ele Peroci. Rodovi slovenskih otrok so odraščali in še odraščajo ob njenih podobah iz Ostržka, Trnjulčice, Mehurčkov, Pike Nogavičke in drugih knjig.Njeno ilustratorsko delo z ambiciozno zasnovo, slikarsko bravuro in bogatim registrom občutij in trdno zgradbo ob hkratni pozornosti do detajlov najbolje zaznamujemo s pojmom knjižno slikarstvo. Tako so zapisali v utemeljitvi Prešernove nagrade leta 2013. Takrat se je z Marlenko Stupica o njenem življenju in ustvarjanju pogovarjala Maja Žel-Nolda in pogovor bomo ob prejemu Župančičeve nagrade v oddaji Likovni odmevi ponovili.
še novic