»BPK« (Baraba, pijanec in kurbir)

Kamnik.info, 15. september 2019 ― Daniel Artiček-Dane, kamniški kantavtor in poet, je spet poskrbel za svojevrstno glasbeno novost. V svojem prepoznavnem slogu s kitaro in orglicami ter novo podobo; še odločnejši in barvit kot vedno, se njegov opus pesmi nezadržno širi, z njim pa tudi priljubljenost njegove, samosvoje in izvirne glasbe med poslušalci doma in v tujini. Njegova najnovejša pesem ...

Dediščina razdeljenosti Vzhod in Zahod trideset let po padcu Berlinskega zidu

Razpotja, 15. september 2019 ― Foto: Roger W, Berlin Wall from Above, 1970 (Flickr) Luka Lisjak Gabrijelčič, Ferenc Laczó Ko se je hladna vojna pred tridesetimi leti nenadoma končala, sta obe polovici celine družno razglašali namen, da presežeta dediščino medsebojne razdeljenosti. Vzhodnoevropejci so se zdeli neučakani, da svojo nedavno preteklost ritualno obsodijo, če že ne zares kritično raziščejo. Še zlasti navdušeni so bili pri zatrjevanju in dokazovanju svoje »evropskosti«. Tudi Zahodnjaki so hoteli, da bi se države nekdanjega vzhodnega bloka preobrazile in se potencialno absorbirale v razširjen in vse globlji projekt politične integracije. Vzajemno nepoznavanje in globoko zasidrane zmotne predstave, ki sta ju obe polovici celine gojili druga o drugi, so se zdele kvečjemu začasna ovira na poti združitve kontinenta. The post Dediščina razdeljenosti Vzhod in Zahod trideset let po padcu Berlinskega zidu appeared first on Razpotja.

Maja Miloševič: Oder za gluhe

Koridor, 15. september 2019 ― : Poezija Maje Miloševič se odvrača od sklenjenosti in urejenosti, da bi provocirala in dražila. Jasno je, da noče biti všečna, kot pank, na katerega se sklicuje. The post Maja Miloševič: Oder za gluhe appeared first on Koridor – križišča umetnosti.

Drago Ivanuša: Reciklirani človek

OUTSIDER, 15. september 2019 ― Kakšna je vloga umetnosti ob iskanju rešitev za skrb vzbujajoči problem globalne onesnaženosti? Jasno je, da je eden glavnih vzrokov za nemoč in zanemarljivi vpliv umetnosti na družbo ravno njeno nekritično, konformistično delovanje. Umetnost, pa naj bo še tako avtonomna, vire za svoj obstoj črpa iz institucij kapitala, tistih torej, ki bi morale biti njena… The post Drago Ivanuša: Reciklirani človek appeared first on OUTSIDER.

Novogoriško gledališče v znamenju obletnic

SiGledal Novice, 15. september 2019 ― V Slovenskem narodnem gledališču (SNG) Nova Gorica bodo z današnjo slovesnostjo obeležili 50-letnico profesionalizacije gledališča, 25-letnico postavitve sedanje gledališke stavbe in 15-letnico pridobitve statusa narodnega gledališča. Na slovesnosti pod pokroviteljstvom predsednika Boruta Pahorja bo spregovoril minister za kulturo Zoran Poznič.
Najboljša predstava zadnjih dveh lutkovnih sezon Nekje drugje iz LGL

Najboljša predstava zadnjih dveh lutkovnih sezon Nekje drugje iz LGL

Misli, 15. september 2019 ― Za najboljšo predstavo zadnjih dveh lutkovnih sezon v Sloveniji je bila izbrana predstava Nekje drugje Lutkovnega gledališča Ljubljana (LGL), ki govori o prijateljstvu deklice in psa v času vojne. Nagrado za najboljšo režijo pa je na sobotnem zaključku 10. bienala lutkovnih ustvarjalcev Slovenije v Mariboru prejel Tin Grabnar.
1963 Gorenje Otave – Otavske deklice

1963 Gorenje Otave – Otavske deklice

Stare slike (Cerknica), 15. september 2019 ― Na fotografiji stojijo od leve proti desni Iva Meden – Kovačeva, Zvonka in Stanka Purkart – Malčkove ter Danica Zalar – Markočeva. V čepečem položaju se fotografu nastavljajo od leve proti desni: Mira Brtoncelj – Malčkova, še ena Danica Zalar – Betačeva in luškano skravžljana Nevenka Purkart – Malčkova. Fotografija je nastala pred Betačevo hišo. […]
Trboveljska hrupna nihanja

Trboveljska hrupna nihanja

Odzven, 15. september 2019 ― Poročamo s prvega dne mednarodnega noise festivala, ki se je 6. in 7. septembra odvijal v prostorih Termoelektrarne Trbovlje, z ločeno projekcijo v prostoru v Hrastniku in dvema preddogodkoma v Ljubljani in Mariboru.
še novic