Podrobna zgodovina Kamnika je sedaj vsakomur na dlani

Kamnik.info, 11. december 2019 ― Letos mineva 790 let od prve zapisane omembe Kamnika oziroma kamniških meščanov, ob tej priliki pa je kamniški muzej izdal novo publikacijo z naslovom Odsevi kamniških tisočletij in jo danes predstavil na gradu Zaprice. V publikaciji, ki je pravzaprav že prav zajetna knjiga, so avtorji dr. Jure Žalohar, Janja Železnikar in mag. Zora Torkar predstavili ...
Umrl je umetnostni zgodovinar Stane Bernik

Umrl je umetnostni zgodovinar Stane Bernik

Planet Siol.Net, 11. december 2019 ― V 82. letu starosti je umrl umetnostni zgodovinar, profesor, urednik in likovni kritik Stane Bernik, piše portal MMC. Pri svojem delu se je Bernik posvečal slovenski in jugoslovanski likovni umetnosti 20. stoletja, zlasti arhitekturi, urbanizmu, oblikovanju, fotografiji in spomeniškemu varstvu ter oral ledino na področjih, ki so veljala za obrobna.
Uspeh vs. (družinska) sreča

Uspeh vs. (družinska) sreča

Vrabec Anarhist, 11. december 2019 ― Vendar Leïla Slimani ni napisala psihološkega trilerja, temveč družbeni roman, ki postavlja v ospredje socialno razslojenost sodobne francoske oziroma evropske družbe, perečo problematiko migrantov in njihov inferiorni položaj. The post Uspeh vs. (družinska) sreča appeared first on Vrabec Anarhist.
Objavljen razpis za prvo Cankarjevo nagrado

Objavljen razpis za prvo Cankarjevo nagrado

Misli, 11. december 2019 ― Upravni odbor Cankarjeve nagrade, v katerem so predstavniki Slovenskega centra PEN, Univerze v Ljubljani, ZRC in SAZU, je razpisal javni poziv, s katerim vabi k predlogom kandidatov za Cankarjevo nagrado. Ta je namenjena izvirnim literarnim delom v letu 2019. Za nagrado se lahko potegujejo dela v literarnih zvrsteh, v katerih je ustvarjal Cankar.
Dela logaških likovnikov vedno bolj kakovostna

Dela logaških likovnikov vedno bolj kakovostna

Notranjsko primorske novice » Kultura, 11. december 2019 ― Logatec – V Stekleni galeriji so 7. decembra odprli tradicionalno božično-novoletno razstavo Društva likovnikov Logatec. Ob odprtju je likovna kritičarka Anamarija Stibilj Šajn posebej izpostavila opazno rast kakovosti akvarelnih likovnih stvaritev pa tudi napredek v drugih tehnikah izražanja. Dela logaških likovnikov so na ogled do 3. januarja. Božično-novoletna razstava, Društvo Likovnikov Logatec, Steklena galerija, Logatec, 7. december 2019 Foto: Primož Sark Obiskovalce in razstavljajoče likovnike je uvodoma pozdravil predsednik društva Janez Ovsec, ki je podal podrobnejši pregled dela društva v iztekajočem se letu. Izrazil je veliko zadovoljstvo in veselje nad doseženim; člani društva so se s svojimi likovnimi deli med drugimi predstavili v zamejstvu pri pobrateni občini Repentabor in na zelo odmevni razstavi v gradu Snežnik. Poleg tega sta bila tako ekstempore kot likovna kolonija, ki ju pripravlja društvo, letos rekordno obiskana, udeleženci so prišli iz vse Slovenije, kakovost del pa je bila na dokaj visokem nivoju. Odmevne razstave po Sloveniji so imeli tudi posamezni člani društva in posamezne skupine. Likovna kritičarka in umetnostna zgodovinarka Anamarija Stibilj Šajn je poglobljeno predstavila in ocenila doseženi umetniški nivo članov društva in kakovost njihovega udejstvovanja na različnih razstavah kot tudi dela na razstavi v Stekleni galeriji. Posebej je izpostavila opazno rast kakovosti akvarelnih likovnih stvaritev kot tudi napredek v drugih tehnikah izražanja. Naglasila je, da so na razstavi prisotne vse tehnike izražanja, in dejala, da je razstava je popolnoma izpolnila izhodiščno temo ´V pričakovanju´. Za poživitev kulturnega dogodka je tokrat poskrbela skupina Lukavi Luka in Šmentane muhe, ki so nastopili zelo prepričljivo in bili deležni lepega aplavza. Kot je običajno so si člani društva konec leta izmenjali darila, nato pa so se družili ob okušanju sladkih dobrot, ki jih je spekla članica društva Anda Ovsec. Pohvalo pa si z
PIXXELPOINT20: PREVERJENA RESNIČNOST / CHECKED REALITY

PIXXELPOINT20: PREVERJENA RESNIČNOST / CHECKED REALITY

Sodobna umetnost (Aljoša Abrahamsberg), 11. december 2019 ― V letu 2019 festival Pixxelpoint preverja aktualno dostopno resničnost in neguje dvom o dogajanju na vmesniku. Prav tam se namreč odvijajo nemara še zadnje prerazporeditve moči pred kapitulacijo človeka pod vsemogočnim strojem, ki krmili čustva, preureja misli in laže čutom – v čigavem že interesu? Kako znanost, umetnost in izobraževanje v partnerstvu z umetnostjo še lahko (so/raz)oblikujejo to resničnost. Kakšen vmesnik potrebujejo za pristen stik z njo? Ali sodobne stroje in programe njihovega delovanja zares (še) razumemo, onstran spoliranega vmesnika in prijaznih navodil za uporabo? Človek v stroje projicira svoje želje, ne da bi jih ti bili zmožni (ali voljni oziroma sprogamirani) uresničiti. Tehnooptimizem se vrača kot razbita ogledalna slika bizarnega mozaika naših slabosti, norosti in nesmislov. Za premraženega duha pa so božajoče tehnološke metafore povsem nepotrebne ali celo nevarno zavajajoče. Podatkovna oblika je zgolj sistem medsebojno učinkovito – in z namenom, vsaj poslovnim, če ne tudi političnim – povezanih podatkovnih zbirk, vmesnikov, strežnikov, pomnilnikov in krmilnikov. Informacija se ob koncu dobe monetiziranega znanja spreminja v orožje množičnega u-resničevanja. Tako Pixxelpoint 2019 priseže na uporabnika kot odgovornega za interakcijo na vmesniku, medtem ko slednji (znova) postaja vse bolj izmuzljiv, abstrakten ali celo (trženjsko) mistificiran. Mehanizmi in algoritmi, ki nam strežejo informacije in dražljaje, namesto nas izbirajo in olepšujejo (samo)podobe. A ko človek spet ugleda sebe(k) brez digitalnega vmesnika onstran nevidnih in vseprisotnih tehnologij, mu le malo pomagajo vsa neresnična umetna inteligenca, nedelujoč internet stvari, nedoumljive kriptovalute in novičarske laži. Pixxelpoint tako še naprej v svoji jubilejni 20. ediciji problematizira široko polje raziskovanja sodobne intermedijske ustvarjalne produkcije, ki vse bolj temelji na interdisciplinarnih povezavah umetnikov z znanostjo in novimi tehnologijami, od raziskovanja u
V slovenščini sodobna feministična klasika Ženske in oblast Mary Beard

V slovenščini sodobna feministična klasika Ženske in oblast Mary Beard

Misli, 11. december 2019 ― Pri Znanstveni založbi Filozofske fakultete je izšlo eno temeljnih sodobnih feminističnih del, Ženske in oblast britanske avtorice Mary Beard. Delo se osredotoča na analizo žensk v javnem življenju ter na to, zakaj so številne ženske tolikokrat utišane, tako v zasebnem življenju kot na družbenih omrežjih pa tudi v akademskem svetu in politiki.

Nova knjiga – Odsevi kamniških tisočletij

Medobčinski muzej Kamnik, 11. december 2019 ― Poljudnoznanstvena publikacija Odsevi kamniških tisočletij je namenjena najširši javnosti in ponuja jasno in pregledno zgodovino mesta in širše okolice – od najstarejših fosilnih najdb in poselitve kamniškega prostora v prazgodovini do oblikovanja Države SHS leta 1918. Pisana je nazorno, razumljivo in privlačno za tiste, ki jih preteklost zanima samo kot hitro informacijo ali pa tudi bolj poglobljeno. Besedila zgodovinskih […] The post Nova knjiga – Odsevi kamniških tisočletij appeared first on MM:K.

Avstrijska državna prevajalska nagrada dr. Štefanu Vevarju, sodelavcu SLOGI

SLOGI, 11. december 2019 ― Avstrijski državni prevajalski nagradi bosta letos prejela slovenski prevajalec dr. Štefan Vevar in na Dunaju živeči prevajalec Alexandra Nitzberga. Avstrijsko državno prevajalsko nagrado podeljujejo za posebne dosežke na področju prevajanja. Sestavljata jo nagrada za prevode avstrijske književnosti v tuje jezike in nagrada za prevode tuje književnosti v nemščino. Dr. Štefan Vevar nagrado prejme za prevode […] The post Avstrijska državna prevajalska nagrada dr. Štefanu Vevarju, sodelavcu SLOGI appeared first on SLOGI.
Pri Slovenski matici ponatisnili Izbrane spise Valentina Vodnika

Pri Slovenski matici ponatisnili Izbrane spise Valentina Vodnika

Misli, 11. december 2019 ― Pri Slovenski matici so letošnjo 200-letnico smrti Valentina Vodnika počastili s ponatisom Vodnikovih Izbranih spisov, ki jih je leta 1890 uredil Fran Wiesthaler. Spremno besedo je napisal Miklavž Komelj, ki je bil tudi pobudnik ponatisa. Izdali so tudi roman Aleksandra Gatalice Nevidni in zbornik Slovenski prelom 1918.
Novosti v katalogu kakovostnih uprizoritev na platformi Zlata paličica

Novosti v katalogu kakovostnih uprizoritev na platformi Zlata paličica

SLOGI, 11. december 2019 ― Katalogu kakovostnih gledaliških predstav za otroke in mladino na platformi Zlata paličica smo dodali nove predstave: Silvan Omerzu, Saša Eržen po ljudskih motivih: Zlatolaska in trije medvedi (Lutkovno gledališče Maribor), Matija Solce: Male nočne zgodbe (MCLU Koper – Teatro Matita), Lewis Carroll: Alica v čudežni deželi (Anton Podbevšek Teater, Lutkovno gledališče Ljubljana), Matija Solce: Vesele […] The post Novosti v katalogu kakovostnih uprizoritev na platformi Zlata paličica appeared first on SLOGI.
Strokovno izobraževanje: Celovit in kakovosten obisk gledališča za trajnostni razvoj gledališke pismenosti

Strokovno izobraževanje: Celovit in kakovosten obisk gledališča za trajnostni razvoj gledališke pismenosti

SLOGI, 11. december 2019 ― Slovenski gledališki inštitut (SLOGI) in Slovensko narodno gledališče Drama Ljubljana (SNG Drama) organizirata strokovno izobraževanje, namenjeno učiteljem osnovnih in srednjih šol, učiteljem izbirnih predmetov s področja gledališča, mentorjem gledaliških skupin ter koordinatorjem kulturno-umetnostne vzgoje. Strokovno izobraževanje v celotnem obsegu 16 ur bo potekalo v štirih popoldanskih terminih med 22. januarjem in 5. februarjem 2020 ter […] The post Strokovno izobraževanje: Celovit in kakovosten obisk gledališča za trajnostni razvoj gledališke pismenosti appeared first on SLOGI.

Prišo je, o prišo, drugi Rudolf Maister

Urbani (Jaša Lorenčič), 11. december 2019 ― Vsaj dvoje je v Ljubljani postavljeno narobe. Najprej, Jože Plečnik je lepo ustvaril marsikaj, slava mu, prelepo Tromostovje, NUK, ovo ono, ampak stadion za Bežigradom je obrnil narobe. Na-ro-be. Dobro, Bežigrad ni bil mišljen za fuzbal, česar se v prestolnici že poldrugo desetletje kar pridno držijo in si grdo nagajajo ter bincajo Plečnikovo dediščino sem […]

MINIMNALIZEM

Fotogalerija Stolp, 11. december 2019 ― Na letošnji klubski razstavi sodeluje 34 avtorjev Fotokluba Maribor. Skupna točka razstavljenih fotografij je minimalizem, ki se v fotografiji pojavi šele v 90. letih prejšnjega stoletja. Člani Fotokluba Maribor so ga poskušali doseči na različne načine, nekateri z odvzetjem barve, drugi z motiviko. Ponavljajoči se elementi brazd na njivi Janje Cizelj predstavljajo primer pokrajine; zaporedje opazimo tudi na motiviki arhitekture, konstrukciji mostu, ki ga je mistično v objektiv zajel Bojan...

MINIMNALIZEM

Fotogalerija Stolp, 11. december 2019 ― Na letošnji klubski razstavi sodeluje 34 avtorjev Fotokluba Maribor. Skupna točka razstavljenih fotografij je minimalizem, ki se v fotografiji pojavi šele v 90. letih prejšnjega stoletja. Člani Fotokluba Maribor so ga poskušali doseči na različne načine, nekateri z odvzetjem barve, drugi z motiviko. Ponavljajoči se elementi brazd na njivi Janje Cizelj predstavljajo primer pokrajine; zaporedje opazimo tudi na motiviki arhitekture, konstrukciji mostu, ki ga je mistično v objektiv zajel Bojan...
še novic