FKK OFF! 2019

Foto klub Kamnik, 10. december 2019 ― Fotografija je zgodba, ki je ni treba ubesediti Fotografska razstava Foto kluba Kamnik 4.–31. 12. 2019 Galerija DKK, Fužine 10, Kamnik Razstavljajo: Klara Galičič, Janez Glavač, Blaž Janežič, Maja Jemec, Rudi Kotnik, Dušan Letnar, Bojan Mijatovič, Simon Podgoršek, Primož Poljanšek, Liza Praznik, Aleš Senožetnik, Ana Stanovnik Perčič, Nina Šubic   Sinhronije realnosti Letna razstava Foto […] The post FKK OFF! 2019 appeared first on Foto klub Kamnik.

Utrip domoznanstva ob 15-letnici delovanja Zgodovinskega in narodopisnega društva Prebold

Medobčinska matična knjižnica Žalec, 10. december 2019 ― V torek, 10. decembra 2019, je v Občinski knjižnici Prebold pod okriljem Medobčinske splošne knjižnice Žalec potekal Utrip domoznanstva. Mag. Uroš Herman je predstavil prerez delovanja Zgodovinskega in narodopisnega društva Prebold skozi 15 let od ustanovitve. V predstavitvi je poudaril, da je bilo za nastanek društva izjemno pomembno delo odbora za postavitev muzejske zbirke Prebold skozi čas, ki je začel delovati leta 2001 in je leto dni pozneje pripravil prvo postavitev zbirke v Graščini Prebold.  Odbor pod vodstvom Vladimirja Skoka so sestavljali Hana Golič, Štefan Likovič, Jože Lubej, Vinko Petek, ...
"Jerneja Šugmana pogrešamo vsak dan"

"Jerneja Šugmana pogrešamo vsak dan"

Planet Siol.Net, 10. december 2019 ― Danes je druga obletnica smrti enega od najboljših gledaliških, televizijskih in filmskih igralcev Jerneja Šugmana. "Če bi bilo mogoče nemogoče, bi bili izjemno veseli vsake njegove nove igralske besede z odra in tudi vsakega pogovora v zaodrju, toplega pogleda in odkritosrčnega nasmeha," so ob spominu zapisali v SNG Drama.

BOŽIČNO-NOVOLETNA USTVARJALNICA

Medobčinska matična knjižnica Žalec, 10. december 2019 ― V torek, 10. decembra 2019, nas je v knjižnici popolnoma prevzelo božično razpoloženje, saj smo s pravljico o božičnem drevescu in prazničnem ustvarjanjem prebudili praznično razpoloženje v srcih naših najmlajših. Močna želja, upanje, potrpežljivost … rodijo čudeže. Božično drevesce ga je … čeprav je bilo majhno, nebogljeno, obupano. Božični duh veje vsepovsod, le verjeti je treba.

YouTube kanal festivala Europa Cantat

Naši zbori, 10. december 2019 ― Na videokanalu festivala Europa Cantat postaja živahno! Na njem najdete utrinke in zanimivosti s priprav festivala, promocijske videonapovednike in odlomke… The post YouTube kanal festivala Europa Cantat appeared first on Naši zbori.
Dvajset let koncertnega cikla Defonija

Dvajset let koncertnega cikla Defonija

Odzven, 10. december 2019 ― Koncertni cikel Defonija se že dvajset let odvija v okrilju AKC Metelkove, občasno pa gostuje tudi v drugih prostorih. Defonija je bila in ostaja nujni kraj živih in kontinuiranih srečevanj s tovrstnimi godbami, ki jih ne more docela zajeti noben nosilec zvoka oziroma zvočni in slikovni dokument.
DAMIR AVDIĆ

DAMIR AVDIĆ

Radio Študent, 10. december 2019 ― Za današnji RŠ intervju smo se prek telefona pogovorili z Damirjem Avdićem, znanim tudi pod nazivi Graha, Diplomac ali pa Bosanski psiho. Tuzelski glasbenik, pisatelj in performer je prejšnji mesec izdal svoj deveti studijski album, naslovljen Radikalno Šik.

CORE Discovery - nova razširitev za brskalnike za boljšo najdljivost in uporabo odprto dostopnih vsebin

CTK, 10. december 2019 ― Za lažje dostopanje do odprto dostopnih različic znanstvenih člankov in drugih prosto dostopnih vsebin so na voljo različne možnosti, zelo uporabne so t.i. razširitve za brskalnike (browser extensions), že nekaj časa sta v uporabi Unpaywall (http://unpaywall.org/) in Kopernio (https://kopernio.com/). CORE Discovery (https://core.ac.uk/services/discovery/)  temelji na iskalniku po trenutno največjem naboru dokumentov z odprto dostopnimi vsebinami, CORE, omogoča pa tudi dostop do vsebin drugih storitev izven CORE. Je edino orodje, ki lahko locira dokumente z »neznanim« DOI  ali dokumente, ki DOI identifikatorja sploh nimajo. Poleg tega je na voljo tudi kot vtičnik za repozitorije - metapodatkom o nekem gradivu doda povezave do odprto/prosto dostopnih različic dokumenta.
Predstavitev nove številke Žirovskega občasnika

Predstavitev nove številke Žirovskega občasnika

Muzej Žiri, 10. december 2019 ― Vabimo vas na predstavitev novega zvezka ŽIROVSKEGA OBČASNIKA. Predstavitev bo v Muzeju Žiri, Stara šola, Tabor 2, v četrtek, 12. decembra 2019, ob 19. uri. Vsebino in (ob)likovne posebnosti letošnjega kompleta ŽO bo predstavil urednik Miha Naglič v sodelovanju s souredniki in avtorji. Hkrati z Žirovskim občasnikom je izšla knjiga Milana Kopača o zelo razgibanem […]

Kolektivno tekmovanje

OUTSIDER, 10. december 2019 ― Umetniška ali arhitekturna vrednost ni nekaj objektivnega, ampak vsakokratni strokovni in družbeni dogovor. Za muzeje umetnosti, oblikovanja in arhitekture velja, da vzpostavljajo zgodovinski kanon: s selekcijo, vrednotenjem in publiciranjem določajo, katere izmed slik, kipov, stavb in drugih umetniških del so vredne ohranitve in spomina. Za nagrade in priznanja pa podobno velja, da naj bi vzpostavljale… The post Kolektivno tekmovanje appeared first on OUTSIDER.

Sandijeve podobe Kamnika

Kamnik.info, 10. december 2019 ― V gostilnici in kavarnici Pri podkvi je bila včeraj odprta razstava fotografij kamniškega ljubiteljskega fotografa Sandija Beline. Za vse, ki morda radi dolgo spite in si Kamnika še nikoli niste uspeli podrobno ogledati v zgodnjih jutranjih urah, utegne biti ogled razstave fotografij Sandija Beline še posebej zanimiv, saj so razstavljene fotografije povečini nastale ob Sandijevih ...

Obuti maček v SMG družinski mijauzikl za vse generacije

Misli, 10. december 2019 ― V Slovenskem mladinskem gledališču (SMG) so na oder postavili mijauzikl Obuti maček, ki ga je po besedilu Andreja Rozmana Roze režiral Vito Taufer. Mijauzikl v svoji večplastnosti otrokom ponuja pravljičnost in dinamično dogajanje, odraslim pa duhovite besedne domislice in družbenokritične osti. Premieri bosta v soboto.
Umetno, umetnost, koncept

Umetno, umetnost, koncept

Neodvisni, 10. december 2019 ― Aleš Rojc piše o predstavi Luke Prinčiča Jitakami v.2018, ki je nekakšna vmesna postojanka v njegovem raziskovanju razgaljanja pasti nekritičnega sprejemanja tehnologije ter vpetosti človeškega telesa v digitalizacijo življenja: "V naravni material – govorico, podobo, telo – vdira nekakšna tuja forma, ki v primeru koreografiranega telesa ostaja neznanka, v preostalih pa se očitno umešča na stran tehnologije, in kot taka prevlada nad svojim materialom."

Za slovenske založbe skoraj pol milijona EUR iz Ustvarjalne Evrope!

CED, 10. december 2019 ― Iz zavoda Motovila (CED Slovenija) sporočamo, da se je Slovenija spet neverjetno odrezala v programu EU Ustvarjalna Evropa! Na razpisu za projekte literarnega prevajanja podprograma Kultura za leto 2019 je absolutna zmagovalka po številu uspešnih projektov in skupni podpori EU. Devet slovenskih prijaviteljev je pridobilo skoraj pol milijona evrov podpore EU za prevajanje evropskega leposlovja.
Novice: Na Mostu o železnodobnem Mostu - Vabilo na predavanje

Novice: Na Mostu o železnodobnem Mostu - Vabilo na predavanje

Tolminski muzej, 10. december 2019 ― Na Mostu na Soči na god farne zavetnice sv. Lucije že nekaj let zapored prirejajo svetolucijski sejem, na katerem sodeluje tudi Tolminski muzej. V sklopu letošnjega sejma smo v goste povabili arheologa Draga Svoljšaka. V predavanju z naslovom Na Mostu o železnodobnem Mostu nam bo razkril marsikatero zanimivost iz svojih dolgoletnih raziskav tega izjemno pomembnega arheološkega najdišča. Ob predavanju bosta predstavljeni dve novi ...

OBVESTILO

Zgodovinski arhiv Ljubljana, 10. december 2019 ― Spoštovani obiskovalci Zgodovinskega arhiva Ljubljana. Obveščamo Vas, da bosta čitalnica in sprejemna pisarna arhiva v petek, 13. decembra 2019, ZAPRTI za stranke. Hvala za razumevanje!
še novic