Faruk Šehić: Pod pritiskom

Koridor, 12. april 2020 ― Zgodbe o bedi, obupu in strahotah vojne v Bosni, ki dajo vpogled v človekovo psiho, prepuščanje dekadenci in uživanje vsega, kar bi lahko človeka poneslo nekam stran od trenutne situacije. The post Faruk Šehić: Pod pritiskom appeared first on Koridor – križišča umetnosti.
Samo majhen, majhen lubček

Samo majhen, majhen lubček

Vrabec Anarhist, 12. april 2020 ― – Lubčka, rojstni dan imam, osemdeset sem stara, lubčka, lubčka, samo majhnega lubčka! Adela je vpila, a vpili so tudi ostali. Ljudje so kričali, ljudje so tudi psovali. The post Samo majhen, majhen lubček appeared first on Vrabec Anarhist.
Razmislek o moči glasbe v mejnih legah

Razmislek o moči glasbe v mejnih legah

Odzven, 12. april 2020 ― Med glasbo, travmo, strahom je kompleksen odnos, zato preizprašujemo razloge, zakaj je glasba postala univerzalni simbol v trpljenju in hkrati poslednje zatočišče v brezizhodnosti. Zanimalo nas bo tudi, zakaj glasba zlahka prevzame vse čute, dušo in telo ter trpečega ponese v drug svet, morda celo premaga smrt.

Bernays Propaganda - Vtora mladost, treta svetska vojna | Recenzija

13. brat, 12. april 2020 ― Drugo življenje makedonskih Bernays Propaganda je še naprej plodovito. Tako sploh nimam občutka, da je od prejšnjega albuma Politika minilo že 3 leta. Bend vam ni potrebno posebej predstavljati, saj je to že četrta recenzija na tem portalu. V prvem življenju so bili klasičen post punk bend, v drugem pa so po menjavi članov prevzeli bolj electro zvok, z različnimi primesmi. Že v uvodnem komadu na novem albumu Retki bilki zaslišimo afro vpliv, kot da bi sodeloval Fela Kuti. Z afro ritmi se srečamo na albumu tudi kasneje. Vokali so bolj zasanjani kot so bili včasih, občasno se pridruži tudi moški vokal, da doda več ostrine. Osnovni ritem v komadih bi lahko bil bolj razgiban, velikokrat ohranja enak tempo, kar občasno naredi skladbe monotone. Sicer to pogosto odpravlja bas kitara, ki bi lahko bila še bolj uporabljena. Dobro ambientialno zasnovana je Vežbaat država, saj ji uspe ustvarjat suspenz, ko čakamo, kdaj se bo komad bolj "razdivjal". A nas praktično do konca pusti na čakanju, dokler se ne oglasi navijaško skandiranje Domovini. Vsebinsko ohranjajo Bernays Propaganda kritično držo do razmer v svoji državi, opozarjajo tako na porast makedonskega nacionalizma kot na po drugi strani približevanju evroatlantstkim institucijam (NATO). Življenje v eni najrevnejših držav, ki so nastale po razpadu Jugoslacije, daje več kot dovolj razlogov za upor. Vprašanje je samo, koliko volje in energije uspeš ohraniti, ko vidiš, da se stvari odvijajo v drugo smer kot bi sam želel in pričakoval. Vsekakor Bernays Propaganda niso obupali, zato nam tudi ponujajo vedno novo glasbo. Da niti ne omenjamo vseh drugih projektov, ki jih še člani zasedbe imajo.

12. april 2020 - velika noč

Kamra.si, 12. april 2020 ― Iz domoznanske Kamre na današnji dan ...12. april 2020 - velika noč Velika noč (Vuzem) je najpomembnejši krščanski praznik. Kristjani na ta dan praznujejo Jezusovo vstajenje od mrtvih - na veliki petek so Jezusa Kristusa križali, tretji dan po tem, na nedeljo, pa je vstal od mrtvih. Velika noč je za kristjane praznik veselja in upanja; verujejo, da je Jezus s svojim vstajenjem premagal telesno in duhovno smrt ter za vse prinesel upanje, za kristjane pa upanje na vstajenje po smrti. Velikonočne tradicije se v veliki meri od države do države razlikujejo. Po tradiciji je na veliki petek zapovedan strogi post, na veliko soboto se blagoslovijo (pogovorno žegnajo) jedila, ki se potem zaužijejo za nedeljski zajtrk. Tudi v Sloveniji imajo določeno simboliko, suho meso simbolizira Kristusovo telo, rdeči pirhi so kaplje krvi, hren predstavlja žeblje, kruh in ostala peciva pa trnjevo krono. Na velikonočno nedeljo so v Sloveniji v navadi vstajenjske procesije, na čelu katerih nosijo kip vstalega Kristusa. Praznik sam ima korenine v judovstvu, pa tudi v starih poganskih navadah, ko so praznovali prihod pomladi. V Sloveniji prazniku rečejo tudi vuzem. Zgodnje kristjane so krščevali na predvečer velike noči in tudi danes odrasle osebe običajno krščujejo na ta praznik. Ker je Kristus vstal iz kamnitega groba podobno, kakor pišče pride iz jajca, in ker tudi krst pomeni vstop v novo življenje, je jajce znamenje Kristusovega vstajenja in hkrati tudi krsta. Izmenjavanje velikonočnih jajc oziroma pirhov izhaja že iz starih poganskih navad, denimo čaščenja boginje Eostre. Jajca predstavljajo ljubezen in prijateljstvo, pa tudi celotno stvarstvo kot kozmično jajce. Vir: https://sl.wikipedia.org/wiki/Velika_no%C4%8D 

Borštnikovo srečanje na portalu SiGledal: Medtem

SiGledal Novice, 12. april 2020 ― Vabimo k spletnemu ogledu predstave Medtem avtorja Srečka Fišerja v režiji Janusza Kice in produkciji SNG Nova Gorica, ki je na 40. Festivalu Borštnikovo srečanje prejela kar tri nagrade, tudi veliko nagrado za najboljšo uprizoritev v celoti, nagrajena pa sta bila še Radoš Bolčina za igro in Srečko Fišer, ki je prejel nagrado Dominika Smoleta za najboljše dramsko besedilo. Predstava je sodelovala tudi na 35. Tednu slovenske drame.

Nič nas ne sme presenetiti, niti kuga | Kolumna

13. brat, 12. april 2020 ― Ne vem, če se je kdaj v zgodovini krščanstva že zgodilo, da bi na največji praznik krščanstva Veliko noč cerkve bile prazne. Ukrepi omejitve gibanja in druženja so doleteli tudi Cerkev, ki na ta dan praznuje zmago nad smrtjo. Ironija? Niti ne, družba je polna protislovij, med idejami in dejanskostjo pa je tega ogromno. Cerkev je le še izmed institucij, ki je morala začasno spremeniti svoj način delovanja. Tako kot smo vsi spremenili svoja življenja. Izteka se četrti teden, ko sem večinoma doma. Dnevni ritem se mi je precej spremenil. Prej sem preživel več kot dve uri na dan v avtu, sedaj skoraj ne stopim v avto. Nedvomno pozitivna sprememba. Na ta način pridobljeni čas porabim za pripravo hrane, še več pa za branje novic, komentarjev, vse kar se v teh tednih producira v povezavi s pandemijo. Kot da bi vsak moral nujno dodati svoj lonček. Vsak dogodek je tudi priložnost, da kdo zaslovi z briljantnim komentarjem. Kar je seveda še vedno iluzija ameriškega sna, da vsak lahko uspe, če se dovolj potrudi. In to v času, ko se je polom te iluzije manifestiral v najmanj 16 milijonih na novo brezposelnih v ZDA in podobah neskončnih kolon avtomobilov, ki so se odpravili po pakete hrane pomoči. Tvoj komentar ali članek je le še eden od tisočev. Mogoče ga bo veliko ljudi prebralo, a že čez nekaj ur bo pozabljen, saj na nas čaka že nešteto novih komentarjev. Najbolj brani bodo še vedno najbolj razvpiti. Karkoli bo Žižek napisal bodo ljudje prebrali, karkoli boš ti napisal bo morda kdo prebral. Ravno na to osebno in družbeno ranljivost je pokazala sedanja pandemija. Saj ne, da tega ne bi vedeli. To se je v preteklosti že dogajalo. Kužna znamenja še vedno stojijo v naših vaseh. A mislili smo, da se nam to ne more (več) zgoditi. Da je naša tehnologija že tako napredna, da nas bolezni ne morejo tako ohromiti. A če ste že slabi v zgodovini, morda poznate roman in film Vojno svetov H.G. Wellsa? Osvajalce iz vesolja, ki si s superiorno tehnologijo uspejo podrediti Zemljane, uniči mikroor
Kulturna panorama

Kulturna panorama

ARS Kulturna panorama, 12. april 2020 ― Branje in založništvo v senci posledic epidemije Ob svetovnem dnevu knjige se bomo posvetili branju in založništvu v senci posledic epidemije in ukrepom politike, ki bi ublažili krize založnikov, filmskih ustvarjalcev in samozaposlenih v kulturi. Začel se je Festival upanja, prvi mednarodni spletni pesniški festival in prvič bo podeljena Cankarjeva nagrada za najboljše: prozo, poezijo, dramo in esej. Ulično gledališče Ana Monro se je v času pandemije lotilo projekta z naslovom Ana pod oknom; o javnih prostorih in o samoosamitvenem sprehodu po Ljubljani bo bo govoril arhitekt Miloš Kosec.
Janez Bermež, 1935 – 2020

Janez Bermež, 1935 – 2020

ARS Naši umetniki pred mikrofonom, 12. april 2020 ― Pogovor z dobitnikom Borštnikovega prstana leta 1989 23. marca 2020 je v petinosemdesetem letu starosti preminil dramski igralec Janez Bermež. Bil je član ansambla Slovenskega ljudskega gledališča v Celju od konca študija leta 1962 do upokojitve. Kot igralski steber gledališča je odigral številne izjemne karakterne vloge. Zanje je prejel več nagrad in priznanj, med katerimi velja omeniti predvsem Borštnikov prstan za življenjsko delo leta 1998. Takrat je Tadeja Krečič z dramskim igralcem Janezom Bermežem posnela pogovor
še novic