BRAD DOWNEY: FUCK OFF ILLUSION

BRAD DOWNEY: FUCK OFF ILLUSION

Sodobna umetnost (Aljoša Abrahamsberg), 16. oktober ― Dejstvo, ki bode v oči ob razstavi ameriškega umetnika Brada Downeyja Fuck off Illusion je vsekakor letnica nastanka ali pa vsaj dokončanja razstavljenih del. Razstavo bi lahko brali kot retrospektivo sedanjega trenutka. V vsej svoji protislovnosti in zagonetnosti. Kot da bi ujetost, v kateri se je znašel in še vedno traja, bila poskus odgovora na vprašanje, ki ga je zastavil ob svojem prvem v Izoli realiziranem delu kmalu po izbruhu epidemije: »Ali gre za obliko množičnega psihološkega mučenja?« Ali pa za: nov svetovni red? Katera je torej iluzija, ki jo moramo, kot veleva naslov razstave, odjebati? Je to svet, kot smo ga poznali, ali pa je to svet, ki smo mu priča zdaj, svet, ki je obvisel. In naj se zdi ta kar se da aktualen, tudi hipni odziv na zgodovinske okoliščine preuranjen, bom v nadaljevanju poskusil pokazati, na kakšen način vendarle zajema vsa svoja nasprotja. Zakaj hipno in pričujoče ima vselej v Bradovem delu svoj pendant v daljnem in odloženem. Kolikor je plasti časa ali prostora, ki se raztezajo med elementi, ki jih spretno in igrivo sopostavi, toliko je zajetega tega, kar ne moremo zlahka integrirati v razumevanje ali pa videti s prostim očesom, in s čimer ne moremo preprosto opraviti, kot z nečim poljubnim. Zaradi omenjenega ne morem mimo etimologije besede iluzija (lat. illusio – prevara, zasmehovanje, posmeh, iz ludere – igrati se, zasmehovati, prevarati). Ker svet, za katerega smo rekli, da je obvisel in zastal, ni nikakor prekinil nezadržne igre postajanja in znotraj te iste igre tudi prilaščanja, prikrivanja in zavajanja. Daljno povezavo z Izis nam ponudi Plutarh, ki navaja, da je na templju te egipčanske boginje v Saisu napis: »Jaz sem vse, kar je, vse, kar bo, in vse, kar je bilo. In še zmeraj ni noben smrtnik odgrnil moje tančice.« Po drugi strani pa je povezava s festivalom IZIS resnična v vsej banalnosti vsakdana, če pomislimo na karantensko družino, ki se v Bradovi ujetosti v Izoli izoblikovala. Živi medčloveški odnosi v času, ko smo pov

Miloš Kosec: Zoom kot javni prostor?

OUTSIDER, 16. oktober ― V teh dneh postaja dokončno jasno, da epidemija Covid-19 ni bila samo enkratni spomladanski dogodek, ampak da se bo po relativnem (in varljivem) poletnem zatišju jeseni očitno spet razpasla v vse pore našega življenja. Med tem, so nekatera digitalna in spletna orodja zaradi spomladanskih epidemioloških ukrepov doživela razcvet in čez noč postala infrastruktura ne samo… The post Miloš Kosec: Zoom kot javni prostor? appeared first on OUTSIDER.

Asociacija v Državnem zboru za izboljšanje PKP 5

Asociacija, 16. oktober ― Asociacija je bila vabljena na dva odbora v Državnem zboru, na katerih se je obravnavalo PKP 5. Devetega oktobra je potekal Odbor za kulturo, tri dni kasneje pa še matični Odbor za delo, družino, socialne zadeve in invalide. Na obeh odborih smo predstavili najbolj ključne poudarke našega odziva na Predlog zakona o začasnih ukrepih za … Preberi več o Asociacija v Državnem zboru za izboljšanje PKP 5

Pismo moji plesalki in performerki Leji Jurišić

SiGledal Novice, 16. oktober ― V dneh, ko večina slovenskih gledališč zaradi poslabšanja epidemiološke situacije zapira svoja vrata, na portalu SiGledal poteka štafeta "Pismo mojemu igralcu". V štafetni igri gledalci gledališkim ustvarjalcem sporočajo, kako zelo si vsi želimo, da bi bila prekinitev kratkotrajna, in kako nestrpno pričakujemo sleherno gledališko druženje v živo. – Gledalka Maruša Mugerli Lavrenčič piše plesalki in performerki Leji Jurišić.

Video posvetovalnica: Koronavirus in ustvarjalci No.8

Asociacija, 16. oktober ― Društvo Asociacija v sodelovanju s Centrom za kreativnost, pri Muzeju za arhitekturo in oblikovanje, vabi k udeležbi na video posvetovalnico z Juretom Novakom. 15. oktobra je bil v Državnem zboru sprejet peti paket pomoči za omilitev in odpravo posledic COVID-19. Ukrepe, ki zadevajo KKI bomo obrazložili v  novi jesenski video posvetovalnici, ki bo v sredo, … Preberi več o Video posvetovalnica: Koronavirus in ustvarjalci No.8

POTEK ŠTUDIJA DO KONCA NOVEMBRA 2020

Fakulteta za dizajn, 16. oktober ― OBVESTILO FAKULTETA ZA DIZAJN VSE DELEŽNIKE OBVEŠČA, DA BO, SKLADNO S PRIPOROČILI PRISTOJNIH ORGANOV, PRETEŽEN DEL PREDAVANJ in VAJ ZA ŠTUDENTKE IN ŠTUDENTE IZVEDEN NA DALJAVO IN SICER DO KONCA NOVEMBRA 2020. ŠTUDENTKE IN ŠTUDENTI NAJ RAVNAJO SKLADNO Z OBJAVLJENIMI URNIKI IN POSEBNIMI NAVODILI, KI JIH PRIDOBIJO S STRANI PREDAVATELJEV/REFERATA/PREDSTOJNIKOV KATEDER. KJER VSEBIN NI MOGOČE IZVESTI […] The post POTEK ŠTUDIJA DO KONCA NOVEMBRA 2020 appeared first on Fakulteta za dizajn.
Slovenske nagrade oblikovanja 2020

Slovenske nagrade oblikovanja 2020

Fakulteta za dizajn, 16. oktober ― Letošnji nagrajenci PERSPEKTIVNI 2020 so naslednji študentje Fakultete za dizajn.   MODNO OBLIKOVANJE _perspektivna Maja Vranjek Predlagateljica: doc. Jana Mršnik, univ. dipl. inž. oblikovanja tekstilij in oblačil smartcapture   ARHITEKTURA _perspektivna Jakob Vrečko in Damir Černec Predlagatelj in mentor: viš. pred. Benjamin Hafner, u. d. i. a.,   MODNO OBLIKOVANJE_perspektivna Valentina Kolander Predlagateljica in mentorica: […] The post Slovenske nagrade oblikovanja 2020 appeared first on Fakulteta za dizajn.
ŠTUDENTEATER 6.0

ŠTUDENTEATER 6.0

Hiša otrok in umetnosti, 16. oktober ― Letos se z našo Hišino lutkovno akademijo pridružujemo Gledališču Glej, JSKD RS in Momentu Maribor v novi sezoni ŠtudenTeatra. Več informacij najdete na spletni strani Gledališča Glej, prijavnico pa najdete tukaj. Kraj izvedbe: Ljubljana, Maribor, Koper, Nova Gorica Termini: oktober 2020 – marec 2021 Cena: 70,00 EUR Rok prijave: 19. oktober 2020 oz. do zapolnitve […]

Ravnikar Potokar: Ureditev starega mestnega jedra – Kastre v Ajdovščini

OUTSIDER, 16. oktober ― Projekt prenove Kastre v Ajdovščini je bil nagrajen na 22. Salonu arhitekture v Novem Sadu  v kategoriji urbani prostor. Pravkar izvedeni projekt je rezultat natečajne naloge iz leta 2017. Območje natečaja je zajemalo ureditev javnih površin v središču Ajdovščine, na območju Kastre, s poudarkom na ureditvi glavnega Lavričevega trga in ulic, ki se nanj priključujejo.… The post Ravnikar Potokar: Ureditev starega mestnega jedra – Kastre v Ajdovščini appeared first on OUTSIDER.

Kako urediti domačo učilnico?

OUTSIDER, 16. oktober ― Da bi lahko otroci tudi doma učinkovito in nemoteno sledili učnemu programu, jim zagotovimo prostor, kjer se bodo počutili udobno in motivirano. Učenje od doma prav tako kot tudi delo od doma ni optimalno, in za mnoge predstavlja izjemno breme. A če upoštevamo nekaj enostavnih načel, bomo še tako majhen prostor lahko začasno spremenili v… The post Kako urediti domačo učilnico? appeared first on OUTSIDER.
Odpovedane vse projekcije

Odpovedane vse projekcije

Kinodvor, 16. oktober ― Skladno z novimi vladnimi ukrepi v Kinodvoru od 16. oktobra 2020 dalje ni projekcij. Vabljeni, da za nadaljnje informacije spremljate našo spletno stran in družbena omrežja.

Izvedba osrednjega dela 55. FBS se zamika v leto 2021 

Borštnikovo srečanje, 16. oktober ― Zaradi poslabšanja epidemiološke situacije, sprejetih ukrepov in priporočil Vlade RS ter na predlog kolegija direktorjev slovenskih gledališč smo v soglasju z Ministrstvom za kulturo in Mestno občino Maribor sprejeli zahtevno odločitev, da ne izvedemo osrednjega dela festivala s tekmovalnim programom in letošnjo festivalsko edicijo zaključimo danes v petek, 16. 10. 2020, s podelitvijo Borštnikovega prstana Petru Boštjančiču in predstavo Plameneča voda v izvedbi baleta HNK Ivana pl. Zajca iz Reke (HR). "Festival je bil dobro pripravljen na izvedbo v teh zahtevnih okoliščinah, ohranjali smo visoko stopnjo prilagodljivosti in imeli pripravljeneh več scenarijev. Zaradi skokovitega porasta okužb, ki so zašle tudi v umetniške ansamble in ekipe, so se pričele vrstiti odpovedi predstav v jedrnem delu programa, tudi v tekmovalnem izboru. Pomemben del slovenskih gledališč z današnjim dnevom ustavlja svoje javno delovanje in pričakujemo lahko, da se bo to v prihodnjih dnevih zgodilo tudi v Podravski statistični regiji. Nadaljevanje izvajanja programa v takih okoliščinah bi bilo povezano s številnimi tveganji, hkrati pa bi zaradi odpovedi nekaterih predstav porajalo tudi dileme o verodostojnosti letošnjih festivalskih nagrad. Kljub naši zavezanosti in odločnim prizadevanjem za izvedbo festivala v zahtevnih okoliščinah, smo bili primorani sprejeti resnično težko odločitev in izvedbo tekmovalnega dela festivala preložiti na prihodnje leto. Delimo skupno usodo slovenskih gledališč in skupaj bomo počakali, da epidemija izgubi svojo paralitično moč. Želimo si, da bi ta prekinitev trajala le kratko in da bo učinkovita, sedaj je potrebno poskrbeti za najranljivejše," je ob tem povedal Aleš Novak, umetniški direktor Festivala Borštnikovo srečanje. Nocojšnja prireditev ob 20. uri v Veliki dvorani SNG Maribor bo torej zadnji dogodek letošnje 55. izvedbe festivala, zato bomo na prireditvi slovesno podelili tudi Borštnikov prstan, ki ga letos prejme Peter Boštjančič.  

Izvedba osrednjega dela 55. FBS se zamika v leto 2021

SNG Maribor, 16. oktober ― Zaradi poslabšanja epidemiološke situacije, sprejetih ukrepov in priporočil Vlade RS ter na predlog kolegija direktorjev slovenskih gledališč smo v soglasju z Ministrstvom za kulturo in Mestno občino Maribor sprejeli zahtevno odločitev, da ne izvedemo osrednjega dela festivala s tekmovalnim programom in letošnjo festivalsko edicijo zaključimo danes v petek, 16. 10. 2020, s podelitvijo Borštnikovega prstana Petru Boštjančiču in predstavo Plameneča voda v izvedbi baleta HNK Ivana pl. Zajca iz Reke (HR).

Ponovno zapiramo svoja vrata!

Španski borci, 16. oktober ― Zaradi zaostrovanja ukrepov pri preprečevanju širjenja koronavirusa in zaradi zagotavljanja varnosti vseh nas, ki ustvarjamo kulturo in vseh vas, ki radi v njej uživate, ponovno zapiramo vrata našega gledališča.

Posebne domoznanske zbirke - Domfest, 6. festival domoznanstva

Kamra.si, 16. oktober ― Mestna knjižnica Kranj v sodelovanju z osrednjimi območnimi knjižnicami pripravlja DOMFEST, 6. festival domoznanstva, z naslovom Posebne domoznanske zbirke – izzivi in priložnosti (vabilo najdete TUKAJ). Dogodek bo potekal v četrtek, 22. oktobra 2020, od 9. ure dalje NA SPLETU. Program festivala je na voljo TUKAJ. Domoznanci iz slovenskih splošnih knjižnic se na festivalu domoznanstva srečujemo vsako drugo leto, tokrat pa bomo pozornost posvetili posebnim domoznanskim zbirkam, ki jih bomo osvetlili skozi različne vidike njihovega razvoja, predstavili bomo zanimive primere ohranjenih zapuščin in skrite dragulje posebnih zbirk v različnih slovenskih knjižnicah. Predavatelji bodo predstavili skrajšane in najbolj zanimive dele svojih člankov, ki bodo izšli v zborniku festivala. V času festivala bo na ogled tudi virtualna razstava domoznanskih publikacij, ki so jih knjižnice izdale od leta 2018 dalje. Vabimo knjižnice, da sodelujejo na razstavi in nam posredujejo skenirane naslovnice svojih zadnjih domoznanskih izdaj. Dodatne informacije: Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Za ogled potrebujete Javascript, da si jo ogledate. document.getElementById('cloakfbf54772b8dbb9d33da9305e8831f06a').innerHTML = ''; var prefix = 'ma' + 'il' + 'to'; var path = 'hr' + 'ef' + '='; var addyfbf54772b8dbb9d33da9305e8831f06a = 'mkk' + '@'; addyfbf54772b8dbb9d33da9305e8831f06a = addyfbf54772b8dbb9d33da9305e8831f06a + 'mkk' + '.' + 'si'; var addy_textfbf54772b8dbb9d33da9305e8831f06a = 'mkk' + '@' + 'mkk' + '.' + 'si';document.getElementById('cloakfbf54772b8dbb9d33da9305e8831f06a').innerHTML += ''+addy_textfbf54772b8dbb9d33da9305e8831f06a+''; ali tel. 030 210 508 Kotizacija znaša 10 eur. Prijave sprejemamo do ponedeljka 19. oktobra 2020 na e-naslov Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Za ogled potrebujete Javascript, da si jo ogledate. document.getElementById('cloakcbc0cc9e50f77e5d735970bdaa6172c1').innerHTML = ''; var prefix = 'ma' + 'il' + 'to'; var path = 'hr' + 'ef' +

Neja Repe bere sodobno slovensko dramo

SiGledal Novice, 16. oktober ― Neja Repe je zaključila študij dramaturgije na Akademiji za gledališče, radio, film in televizijo. Ukvarjala se je predvsem s televizijsko scenaristiko in režijo, v zadnjem času pa se posveča pisanju, novinarstvu in produkciji neodvisnih kulturnih projektov. V branje priporoča tekst Ritrit avtorice Vesne Hauschild.

Informacije za javni agenciji, javni sklad in javne zavode s področja kulture v zvezi z omejitvami izvajanja kulturnih dejavnosti in druge splošne informacije

Ministrstvo za kulturo, 16. oktober 16. 10. 2020 je začel veljati Odlok o spremembah Odloka o začasni splošni omejitvi oziroma prepovedi zbiranja ljudi v Republiki Sloveniji ter prepovedi prometa posameznih vrst blaga in izdelkov v času zbiranja ljudi (Uradni list RS, št. 143/20).
Corpus Christi (2019)

Corpus Christi (2019)

Deseta umetnost, 16. oktober ― Na Poljskem na čelu proslav dneva neodvisnosti že tradicionalno vidimo ultranacionaliste in konservativce. Ko na Poljskem praznujejo dan neodvisnosti, so to hkrati največji shodi skrajnih desničarjev v Evropi. Poljski nestrpneži, ki si pravijo katoliški patrioti, mahajo s keltskimi križi in vzklikajo »homoseksualci so prepovedani«. Pred njimi stojijo mame z otroškimi vozički, za njimi pa duhovniki […] Tags:   Del.icio.us Facebook TweetThis Digg StumbleUpon Comments:  0 (Zero), Be the first to leave a reply! You might be interested in this:    Toy Story (1995)  La La Land (2016)  Brightburn  The Princess Bride (1987)  Nikoli ni prepozno Copyright © Deseta umetnost [Corpus Christi (2019)], All Right Reserved. 2020.
1914 Sarajevo – Atentat (2)

1914 Sarajevo – Atentat (2)

Stare slike (Cerknica), 16. oktober ― Uro pred atentatom Slika ima naslov »Prihod v Sarajevo, eno uro pred atentatom«. Na levi je šef generalštaba Franc Konrad pl. Hötzendorf, Ferdinand na desni. Vidimo, da je nadvojvoda v »delovni« uniformi. Vidimo tudi, kako nas novinarji zavajajo. Če bi bila slika v resnici posneta eno uro pred atentatom, bi bil v paradni uniformi. Če […]
Dokumentarec I Am Greta v britanskih kinematografih

Dokumentarec I Am Greta v britanskih kinematografih

Misli, 16. oktober ― Dokumentarec I Am Greta režiserja Nathana Grossmana so snemali od prvega Gretinega protesta v Stockholmu leta 2018. Govori o švedski podnebni aktivistki Greti Thunberg, v njem pa bodo predstavili, kako je imel njen vpliv globalne razsežnosti. Po premieri na filmskem festivalu v Benetkah bo sedaj na ogled v britanskih in irskih kinematografih.
V Mariboru tudi uraden začetek Borštnikovega srečanja

V Mariboru tudi uraden začetek Borštnikovega srečanja

Misli, 16. oktober ― Festival Borštnikovo srečanje (FBS) bo z današnjim slovesnim odprtjem dobil poln zagon. Po nocojšnji uprizoritvi gostujoče plesne predstave Plameneča voda v izvedbi reškega Baleta se bodo v prihodnjih dneh zvrstile predstave v tekmovalnem in spremljevalnem programu, konec prihodnjega tedna pa bo festival zaključila podelitev nagrad.
še novic