Palicaj ni policaj

Palicaj ni policaj

Smetnjak, 17. oktober 2020 ― Pravijo, da se je Zlatko spremenil. Da ni več tako zelo v “svet je lep” moudu, v kakršnem je bil. We’re clearly not experts, a morda je problem v tem, da mu je pienso positivo nišo spizdil, nipnil nekdanji sidekick … Continue reading →

»Imperiji in države izginjajo, družine pa tako ali drugače ostajajo« – Milenko Jergović, pisatelj

Razpotja, 17. oktober 2020 ― Anja Medved Miljenko Jergović je nedvomno eden najbolj prepoznavnih in najbolj prevajanih živečih avtorjev iz prostora nekdanje skupne države. Rojen v Sarajevu leta 1966, tam odrašča in doštudira, v prvem letu vojne v Bosni pa zbeži in pristane v Zagrebu, kjer ostane – zaradi ljubezni, kot pravi – vse do danes. Leta 1994 se proslavi s proznim prvencem Sarajevski Marlboro, ki v nizu kratkih zgodb opisuje življenje v obleganem Sarajevu. V svoji pisateljski karieri je izdal že več kot 40 knjig, redno pa objavlja tudi v časopisih in na spletni strani, kjer lahko prebiramo njegove zapise tudi dvakrat tedensko. Poleg pisateljske plodovitosti Jergovića kot avtorja zaznamuje eruditsko zanimanje za družbene in zgodovinske teme iz našega širšega prostora. The post »Imperiji in države izginjajo, družine pa tako ali drugače ostajajo« - Milenko Jergović, pisatelj first appeared on Razpotja.

Pismo mojemu igralcu Blažu Šefu

SiGledal Novice, 17. oktober 2020 ― V dneh, ko večina slovenskih gledališč zaradi poslabšanja epidemiološke situacije zapira svoja vrata, na portalu SiGledal poteka štafeta "Pismo mojemu igralcu". V štafetni igri gledalci gledališkim ustvarjalcem sporočajo, kako zelo si vsi želimo, da bi bila prekinitev kratkotrajna, in kako nestrpno pričakujemo sleherno gledališko druženje v živo. – Gledalec Gašper Troha piše igralcu Blažu Šefu.
Križev pot

Križev pot

KUD Logos, 17. oktober 2020 ― 1.  Jezusa obsodijo na smrt Spomnim se, kako si je Pilatumil roke,inv tistem trenutku zaslišimtišino, ki jo opazim tudi v Tvojih očeh. V tebi gori Tišina spokojnosti in se kesam, ker sem bolj jezen,kot si bil ti takrat. (24. 3.) 2. Jezusu vzame križ na svoje rame Glejte les,poslušajte, kako topo se oglaša,ko stopa Rešenik […]

Pismo moji igralki Pii Zemljič

SiGledal Novice, 17. oktober 2020 ― V dneh, ko večina slovenskih gledališč zaradi poslabšanja epidemiološke situacije zapira svoja vrata, na portalu SiGledal poteka štafeta "Pismo mojemu igralcu". V štafetni igri gledalci gledališkim ustvarjalcem sporočajo, kako zelo si vsi želimo, da bi bila prekinitev kratkotrajna, in kako nestrpno pričakujemo sleherno gledališko druženje v živo. – Gledalka Maša Majcen piše igralki Pii Zemljič.

Pismo mojemu igralcu Janezu Škofu

SiGledal Novice, 17. oktober 2020 ― V dneh, ko večina slovenskih gledališč zaradi poslabšanja epidemiološke situacije zapira svoja vrata, na portalu SiGledal poteka štafeta "Pismo mojemu igralcu". V štafetni igri gledalci gledališkim ustvarjalcem sporočajo, kako zelo si vsi želimo, da bi bila prekinitev kratkotrajna, in kako nestrpno pričakujemo sleherno gledališko druženje v živo. – Gledalka Jera Krečič piše igralcu Janezu Škofu.
Romar po sublunarnem svetu

Romar po sublunarnem svetu

LUD Literatura, 17. oktober 2020 ― Iršič v Človeku pod luno z več vidikov reproducira Poezijo za avtomehanike, z drugih pa jo nadgradi in poglobi. Najopaznejša kontinuiteta je formalna. Iršič ostaja pri prepoznavnem stihijskem svobodnem verzu: vse pesmi tečejo neprekinjeno, brez delitve na odstavke; a vendar se praviloma dovolj jasno členijo na motivne razdelke.

V Mariboru štipendije več kot 30 kulturnim ustvarjalcem

Misli, 17. oktober 2020 ― Mestna občina Maribor (MOM) je v okviru javnega poziva za pomoč samozaposlenim kulturnim ustvarjalcem, ki so utrpeli veliko škodo zaradi ukrepov za preprečevanje širjenja novega koronavirusa, razdelila enkratne štipendije 33 posameznikom. Zadovoljni so tudi z odzivom na razpis za obnovo fasad v središču mesta.
Na hitro prelistano: Novosti na domačem knjižnem trgu

Na hitro prelistano: Novosti na domačem knjižnem trgu

Misli, 17. oktober 2020 ― Založba Miš je izdala roman za odrasle Iva Svetine z naslovom Malabar, KD Mariborska literarna družba pa v sozaložništvu z zagrebško založbo Kultura snova pesniško zbirko Saše Slavkovića Gol i(n) bos. Pri Založbi ZRC so izšle Zgodbe iz konzerve: zgodovine predelave in konzerviranja rib na severovzhodnem Jadranu.
1975 Velike Bloke – Poziv

1975 Velike Bloke – Poziv

Stare slike (Cerknica), 17. oktober 2020 ― Vojaško obveznost je uvedel Napoleon in s tem v začetku tudi številčno močno prehitel svoje nasprotnike. Popolnjevanje vojske se je nato dolgo razvijalo in na vrsto sem prišel tudi jaz. V SFRJ je veljala splošna vojaška obveznost. Pri 17. letih sem v Cerknici opravil nabor – vesterengo in bil potrjen kot sposoben za vojaško službo. […]

V Muzeju Reina Sofia prva razstava brez predmetov in podob

Misli, 17. oktober 2020 ― V Muzeju Reina Sofia so odprli prvo razstavo brez predmetov in podob. Gre za zvočno razstavo, naslovljeno Audiosphere. Sound Experimentation 1980-2020, s katero želijo prikazati obseg in dinamiko eksperimentalnega zvoka v zadnjih 40 letih. Nanjo so uvrstili več kot 700 zvočnih del okrog 800 umetnikov z vsega sveta.
še novic