Leon Zuodar: The Noodle

Koridor, 11. marec 2021 ― Ob ogledu nizkokakovostne serije videov, pospremljenih s humornimi inserti, kot je “Tiho! Animiram!”, pa je smeh težko zadržati. The post Leon Zuodar: The Noodle appeared first on Koridor – križišča umetnosti.

Altroke Istra odpira sezono bogatega gastronomskega dogajanja

ZZMS, 11. marec 2021 ― Inovativen izdelek Altroke Istra by Vinakoper kot uvertura v številne aktivnosti destinacije Koper na področju gastronomije, Slovenija je gastronomska regija leta 2021, zaradi česar bodo letos v ospredju nacionalne promocije kulinarika, trajnostni razvoj gastronomije in promocija gastronomskega turizma, Uvertura v bogato gastronomsko dogajanje v Kopru in Slovenski Istri bo inovativni izdelek – prvo čokoladno jajce […] The post Altroke Istra odpira sezono bogatega gastronomskega dogajanja appeared first on ZZMS.

60 let Pokala Vitranc

Gornjesavski muzej Jesenice, 11. marec 2021 ― 60 let Pokala Vitranc Letos Pokal Vitranc praznuje 60 let. Ob tem častitljivem jubileju se v naših muzejih spominjamo skupnih vsebin. Zato vam ob tej priložnosti na ogled ponujamo razstavo, ki je nastala v času, ko je Pokal Vitranc praznoval Abrahama. Želimo vam prijeten ogled. Vse najboljše Pokal Vitranc! VEČ: Vitranc_več  

Jože Tisnikar

ZZMS, 11. marec 2021 ― Jože Tisnikar se je rodil 26. februarja 1928 v Mislinji. Po težkem otroštvu in končanem služenju v vojski se je preselil v Slovenj Gradec ter se zaposlil v tukajšnji bolnišnici na oddelku za prosekturo, ki je pomembno vplivala na njegovo kasnejše likovno izražanje. Z upodabljanjem minljivosti človeškega življenja velja za najpomembnejšega slovenskega samoukega slikarja in […] The post Jože Tisnikar appeared first on ZZMS.

Grofje Andeški in sv. Elizabeta

ZZMS, 11. marec 2021 ― Andeško-Meranijski grofje so bili v svojem času najmočnejša bavarska plemiška rodbina na Slovenskem. Prvi, ki ga od Andeških zasledimo v naših krajih, je bil malo pred sredino 12. stoletja Bertold II. (umrl 1151), zadnja pa vojvoda Oton VIII. (umrl 1248) in njegov stric Bertold V. (umrl 1251). V tem času so si lastili obsežne posesti […] The post Grofje Andeški in sv. Elizabeta appeared first on ZZMS.

Hugo Wolf

ZZMS, 11. marec 2021 ― Hugo Wolf se je rodil 13. marca 1860 v Slovenj Gradcu kot tretji otrok v nemško govoreči družini usnjarja, uglednega meščana in glasbenega navdušenca Filipa Wolfa ter žene Katarine (roj. Nussbaumer). Že v predšolskem obdobju je igral klavir in violino ter veljal za čudežno nadarjenega glasbenega otroka z absolutnim posluhom. Med neuspešnim šolanjem v različnih […] The post Hugo Wolf appeared first on ZZMS.

Legenda o Slovenj Gradcu

ZZMS, 11. marec 2021 ― Nekoč, pred davnimi časi, ko so ljudje živeli v slogi in harmoniji, je bila dolina med Plešivcem in obronki zahodnega Pohorja eno samo veliko jezero. Na enem koncu široke vode je v graščini na Gradu živel grof, ki je imel prelepo hčer, na nasprotnem bregu, v dvorcu na Gradišču, pa sta prebivala graščak in njegov […] The post Legenda o Slovenj Gradcu appeared first on ZZMS.

Wolf’s coffee

ZZMS, 11. marec 2021 ― The Carinthian Regional Museum has made sure that the story of the coffee lover, the exceptional composer Hugo Wolf, who was born in Slovenj Gradec, continues today. With the Escobar roastery, they designed a special coffee blend that has a fruity sweet aroma and a caramel and hazelnut flavor aftertaste. You can try the coffee […] The post Wolf’s coffee appeared first on ZZMS.

Carinthian rye sourdough bread

ZZMS, 11. marec 2021 ― Traditional Carinthian rye bread is prepared with homemade yeast and only using rye flour. With its characteristic sour taste, it goes well with butter and honey, and on Carinthian farms you can also try it in addition to cold cuts. This is probably the only bread that isn’t as good when eaten hot due to […] The post Carinthian rye sourdough bread appeared first on ZZMS.

Kločevi nudlni / RECIPE /

ZZMS, 11. marec 2021 ― The name Kločevi nudlni is taken after the pear filling, which is called »kvoce« (the Mežica valley) or »kloce« (the Mislinja  valley and the Drava valley) in  Koroška region. The »pockets« are made of dough and filled with  a filling. They are served as an appetizer, main course, a dessert or as a side dish […] The post Kločevi nudlni / RECIPE / appeared first on ZZMS.

Mežerli

ZZMS, 11. marec 2021 ― An old and tasty typical Carinthian dish made with boiled and chopped pork offal (in the past they also used veal or sheep meat), old soaked bread, eggs, fried onions and spices. Baked mežerli is often served with a potato salad or baked potatoes. Mežerli is often offered by tourist farms and old inns in […] The post Mežerli appeared first on ZZMS.

Ilka Vašte, pisateljica zgodovinskih in biografskih romanov

Kamra.si, 11. marec 2021 ― Vabljeni k ogledu razstave o pisateljici zgodovinskih in biografskih romanov Ilki Vašte, ki smo jo v prazni izložbi v mestnem središču pripravili ob 130. obletnici pisateljičinega rojstva. Na njej predstavljamo del raznolikega gradiva iz njene zapuščine, ki jo hrani naša knjižnica. Življenje Ilke Vašte je bilo zaznamovano z literarnim ustvarjanjem več kot pol stoletja. Z desetimi obsežnimi besedili se je uvrstila med najznačilnejše pisce zgodovinskih povesti in biografskih romanov pri nas. Njena literarna zapuščina se danes nahaja v Posebnih zbirkah Boga Komelja v novomeški knjižnici. Poleg knjižnih izdaj zapuščina obsega številne rokopise njenih del, korespondenco, slikovno gradivo s fotografijami in knjižnimi ilustracijami ter nekaj pohištva in osebnih predmetov. Svoje lastno življenje je Vaštetova opisala v delu z naslovom Podobe iz mojega življenja, kjer je med drugim razkrila korenine svojega porekla in opisala spomine na rodno Novo mesto, od koder izhaja rod njene matere. Čeprav je v njeni zapuščini ostalo še nekaj neobjavljenih del, je z objavo lastne biografije leta 1964 zaključila svoj pisateljski opus. Razstavo je pripravila Knjižnica Mirana Jarca Novo mesto ob 130. obletnici pisateljičinega rojstva v izložbi trgovine L'Occitane na Glavnem trgu v Novem mestu.
še novic