V založbi Maska izšla knjiga Branislava Jakovljevića Učinki odtujitve

SiGledal Novice, 31. marec 2021 ― V Učinkih odtujitve Jakovljević raziskuje močno povezavo med demokratizacijo umetnosti in industrijsko demokracijo, zaradi katere je jugoslovansko kulturo tistega obdobja zelo težko klasificirati. Zoperstavi se domnevi, da je bila umetnost Vzhodne Evrope pred letom 1989 bodisi uradna ali pa disidentska, in pokaže, da razpad Jugoslavije ni bil rezultat nekakšnih starodavnih sovraštev med narodi, temveč da je bil posledica sprevrženja in propada ideje samoupravljanja.

Odziv ministrstva v zvezi s poročilom State Departmenta o človekovih pravicah (2020 Country Reports on Human Rights Practices: Slovenia)

Ministrstvo za kulturo, 31. marec 2021 ― V zvezi s poročilom State Departmenta o človekovih pravicah (2020 Country Reports on Human Rights Practices: Slovenia) Ministrstvo za kulturo sporoča naslednje: glavni poudarek, katerega so slovenski mediji povsem prezrli je ta, da Vlada Republike Slovenije spoštuje svobodo govora in svobodo tiska ter da ni političnih pritiskov na uredniško politiko medijev. Poročilo prav tako navaja, da je večina prebivalstva mnenja, da so slovenski mediji pristranski.
Velikonočni žegen

Velikonočni žegen

Loški muzej, 31. marec 2021 ― Velikonočni žegen oz. tradicija blagoslavljanja velikonočnih jedi ima na Slovenskem že večstoletno tradicijo. Jedi velikonočnega žegna danes predstavljajo simbole Kristusovega trpljenja, svoje korenine pa imajo že v judovstvu in starih poganskih verovanjih.

Velikonočnega žegna na Stari Savi ne bo

Gornjesavski muzej, 31. marec 2021 ― Velikonočnega žegna na Stari Savi ne bo Iz Župnije Jesenice obveščajo, da se skladno s sprejetimi vladnimi odločitvami za preprečevanje prenosa koronavirusa s 1. aprilom 2021 zapirajo vsi verski objekti, verski obredi se bodo izvajali brez prisotnosti ljudi. Predviden blagoslov jedi na Stari Savi je tako odpovedan.

Izšla je nova številka revije Maska

SiGledal Novice, 31. marec 2021 ― Pričujoča številka Maske je posebna vsaj iz dveh razlogov, zaključuje praznično trilogijo 200 številke, obenem pa je tudi zadnja številka, ki sta jo skupaj uredili Alja Lobnik in Pia Brezavšček. Alja Lobnik z aprilom nastopi mandat direktorice zavoda Maska, s čimer se poslavlja dolgoletni direktor in umetniški vodja zavoda, Janez Janša.

NOČ KNJIGE 2021 – USTVARJALNO TEKMOVANJE

Knjižnica Postojna, 31. marec 2021 ― Dragi otroci, ljubitelji knjig in knjižnice! Tudi letos obeležujemo NOČ KNJIGE, zato vas naša knjižnica vabi na ustvarjalno tekmovanje za najboljšo izvirno fotografijo BRATI IN NE SPATI, ki se bo odvijalo od 6. 4. do 6. 5. 2021. Sodelujejo lahko otroci od 7 do 12 let (občini Postojna in Pivka). Vabimo, da nam pošljete svojo izvirno fotografijo. Sledite naslednjim napotkom: PREBERI, OPIŠI IN USTVARI!
Junaki Igre prestolov leta 2023 tudi na odrske deske

Junaki Igre prestolov leta 2023 tudi na odrske deske

Misli, 31. marec 2021 ― Junaki televizijske serije Igra prestolov, ki je nastala po epski domišljijski knjižni seriji Pesem ledu in ognja ameriškega pisatelja Georgea R. R. Martina, se bodo preselili še na odrske deske. Igra bo premiero doživela leta 2023, postavljena bo v čas več kot desetletje pred dogodki v romanih in v televizijski seriji.

Zapisi iz brloga: Ana Facchini

SiGledal Novice, 31. marec 2021 ― Gledališča so še zmeraj zaprta #odprimogledališča. Odgovor na vprašanje, kdaj bodo igralci lahko spet stopili pred publiko, ostaja neznanka. Letošnja dobitnica nagrade Duše Počkaj za izjemne igralske stvaritve v zadnjih dveh letih Ana Facchini pravi: "Včeraj, v ponedeljek, pa sem dobila sklep, odločbo, napotilo ali karkoli že, za čakanje na delo. Že tretjič. Pretreslo me je."

VURNIKOV FOTOGRAFSKI NATEČAJ 2021

Fakulteta za dizajn, 31. marec 2021 ― VSEM, KI IMATE RADI DOBRO FOTOGRAFIJO! Center arhitekture Slovenije, Krajevna skupnost Radovljica in Fotografsko društvo Radovljica vas vabijo k sodelovanju na tematskem natečaju za fotografije, povezane z življenjem in delom arhitekta Ivana Vurnika in […] The post VURNIKOV FOTOGRAFSKI NATEČAJ 2021 appeared first on Fakulteta za dizajn.

Vroče kompostiranje

Kamra.si, 31. marec 2021 ― Knjižnica Ivana Potrča Ptuj vabi na spletno predavanje Danila Kolarja Vroče kompostiranje. Avtor nam bo predstavil svoje bogate izkušnje in vrtnarsko znanje o kompostiranju ter razkril, kako pripraviti dober kompost in brez neprijetnega vonja uspešno kompostirati tudi "prepovedane" ostanke. Dogodek se bo odvil 8. aprila 2021, ob 19. uri na YouTube kanalu knjižnice: https://www.youtube.com/watch?v=wm-Lp5CHujc
Ljubljanska Drama s spominskim večerom Danilu Benedičiču

Ljubljanska Drama s spominskim večerom Danilu Benedičiču

Misli, 31. marec 2021 ― V SNG Drama Ljubljana se bodo danes s spominskim večerom poklonili nedavno preminulemu igralcu in dolgoletnemu članu igralskega ansambla Danilu Benedičiču. Premieri spominskega filma ob 19.30 na YouTube kanalu Drame bo sledila projekcija arhivskega posnetka uprizoritve Prva klasa dramatika Alda Nicolaja v režiji Jožeta Babiča iz sezone 1991/92.

Preko live CD premiera Kocelijevega gledališkega filma Preblizu

Misli, 31. marec 2021 ― Na platformi Cankarjevega doma (CD) live.cd-cc.si bo drevi premiera predstave oziroma gledališkega filma Preblizu v režiji in po besedilu Jaše Kocelija. V predstavi Lea Mihevc in Domen Valič igrata milenijski par, ki se prebija skozi pasti večletne partnerske zveze. Sta pred prelomnimi življenjskimi odločitvami, kako živeti sama s sabo in skupaj.
še novic