ANA DESETNICA 2021 – po festivalskem v LJUBLJANI še P2P program!

Ana Monro, 3. april 2021 ― Že vrsto let o tem razmišljamo, letos bomo to tudi izvedli! Trem umetniškim skupinam/ustvarjalcem, ki jih bomo gostili na Ani Desetnici 2021, bomo ponudili možnost t.i. peer to peer učne metode, pri kateri gre za izmenjavo znanj in izkušenj med ”enakovrednimi” udeleženci, kar (lahko) pomembno prispeva k njihovemu umetniškemu razvoju. Predstave sodelujočih v P2P programu si boste lahko od 4. do 7. ... The post ANA DESETNICA 2021 – po festivalskem v LJUBLJANI še P2P program! appeared first on Ana Monro.
Hedonizem 2020–2021

Hedonizem 2020–2021

Koridor, 3. april 2021 ― Lahko si zamislimo, da je pogled, ki ga predstavljata sliki, tisto, kar vidimo, ko ležimo nekje med bujnim travniškim rastjem. Delo dobro prikaže željo po pobegu na brezskrbna polja, med travne bilke in v užitek, ki ga lahko pri tem doživljamo. The post Hedonizem 2020–2021 appeared first on Koridor – križišča umetnosti.

Umrl je tržaški režiser Mario Uršič

SiGledal Novice, 3. april 2021 ― V 82. letu starosti je v četrtek umrl tržaški režiser Mario Uršič. V Slovenskem stalnem gledališču Trst je začel v mentorskem zavetju Jožeta Babiča, leta 1969 pa na samostojno pot stopil z režijo burke Moč uniforme tržaškega rojaka Jake Štoke. V tržaškem gledališču je ustvarjal do leta 2005.
Avtoportret: 58 sekund s Tschimyjem

Avtoportret: 58 sekund s Tschimyjem

MMC Glasba, 3. april 2021 ― "Imel sem občutek, kot da je Kendrick Lamar skozi glasbo prišel do mene in rekel: Umiri se, poglej se v ogledalo, razmišljaj, kaj delaš, na koga si jezen, zakaj si jezen," pripoveduje Tschimy v deveti epizodi tretje sezone videorubrike Avtoportret.
Drama SNG Maribor v okviru streamingov Gledališče na domu vabi k ogledu Hiše Bernarde Alba

Drama SNG Maribor v okviru streamingov Gledališče na domu vabi k ogledu Hiše Bernarde Alba

SNG Maribor, 3. april 2021 ― Drama Slovenskega narodnega gledališča Maribor bo 18. aprila 2021 v okviru spletnih dogodkov Gledališče na domu izvedla spletni streaming poetične drame Federica Garcíe Lorce Hiša Bernarde Alba v režiji Yulie Roschina, ki je nastala v koprodukciji z Gledališčem Koper in s SNG Nova Gorica. Igrajo Mojca Partljič, Marjuta Slamič, Mirjana Šajinović, Tjaša Hrovat, Eva Kraš in Nika Rozman.

3. aprila 1951 je v Višnji vasi pri Vojniku umrl Franc Goričan, sadjarski in vinogradniški strokovnjak

Kamra.si, 3. april 2021 ― Iz domoznanske Kamre na današnji dan ...3. aprila 1951 je v Višnji vasi pri Vojniku umrl Franc Goričan, sadjarski in vinogradniški strokovnjak. Rodil se je 1. decembra 1869 v Višnji vasi pri Vojniku. Eden prvih sadjarskih strokovnjakov pri nas Franc Goričan (priimek včasih zapisan tudi kot Gorečan, Goretschan) se je rodil v Višnji vasi v številni kmečki družini očetu Antonu in materi Katarini, rojeni Novak. V bližnji Novi Cerkvi je obiskoval ljudsko šolo, v Celju pa meščansko šolo in kasneje gimnazijo. V petem razredu gimnazije je šolanje začasno opustil in se vrnil domov, kjer je z delom pomagal na kmetiji. Na priporočilo barona Manteuffla se je jeseni 1893 vpisal v prvi letnik dveletne srednje sadjarsko-vinarske šole v kraju San Michele/St. Michael na Južnem Tirolskem. Med počitnicami in po diplomi je potoval po Italiji in Franciji, spoznaval tamkajšnje napredno sadjarstvo in vinogradništvo, delal po tovarnah in v kmetijstvu ter obiskoval višjo vinarsko šolo v Montpellieru v Franciji. V tujini se je dobro naučil več tujih jezikov, si nabral veliko teoretičnih in praktičnih znanj ter se tako usposobljen vrnil v domovino. Leta 1896 je pri štajerskem deželnem odboru v Gradcu sprejel pogodbeno službo za obnovo po trtni uši uničenih vinogradov, leta 1897 pa je postal upravnik deželne trsnice (in drevesnice) na Ptuju ter oskrbnik državnih vzornih vinogradov v Halozah. Tedaj je tudi predaval na ptujski trsničarski in viničarski šoli. Medtem se je izpopolnjeval na posebnih tečajih na politehniki (ETH) v Zürichu in na Visoki šoli za kmetijstvo in gozdarstvo na Dunaju, kjer je leta 1904 opravil ustni izpit in nastopno predavanje za predavatelja kmetijstva in potovalnega učitelja. Leta 1911 je nastopil službo v Slovenskih Konjicah in zatem v Celju (1914), kjer je delal do predčasne upokojitve leta 1928 (po drugi navedbi se je upokojil leta 1936) kot potovalni učitelj, okrajni kmetijski referent, višji sadjarski nadzornik in kmetijski svetnik. V tem času je, navadno s kolesom
Tehniški muzej Slovenije bo 70-letnico obeležil na spletu

Tehniški muzej Slovenije bo 70-letnico obeležil na spletu

Misli, 3. april 2021 ― Pred 70 leti je bil na današnji dan ustanovljen Tehniški muzej Slovenije (TMS). Za danes so tako v muzeju v Bistri ter v Muzeju pošte in telekomunikacij v Polhovem Gradcu načrtovali praznični program ob jubileju, ki so ga poimenovali Praznujmo Skupaj!, a zaradi zaustavitve javnega življenja bodo jubilej obeležili s spletnimi dogodki.
1964 Ljubljana – Vlaki

1964 Ljubljana – Vlaki

Stare slike (Cerknica), 3. april 2021 ― Železniška postaja Ljubljana – glavni kolodvor. Med dvema gomulkama je videti vagon vlaka, ki smo mu rekli kupejc. In če me oči ne varajo, je v levem kotu nad snažilko, videti litorino. Nekdaj smo se v Ljubljano v službo vozili z gomulko. Je bilo fajn. Povsod je gorela luč, zakajeno je bilo do tal, atovi […]

3. april 2021 - velika sobota

Kamra.si, 3. april 2021 ― Iz domoznanske Kamre na današnji dan ...3. april 2021 - velika sobota Vélika sobóta je premakljiv krščanski praznik. Praznuje se ga v soboto pred veliko nočjo. Velika sobota skupaj z velikim četrtkom in velikim petkom sestavlja velikonočno tridnevje. Velika sobota je za večino kristjanov dan čaščenja Božjega groba. V petek je Jezus Kristus umrl na križu, v soboto je mrtev ležal v grobu, v nedeljo (na veliko noč) pa je vstal od mrtvih. Zato se velika sobota zvečer nadaljuje z velikonočno vigilijo - obredom veselega pričakovanja vstajenja. Pomembna dela večernega bogoslužje sta slavje luči (luč simbolizira vstalega Kristusa) in vesela aleluja (hvalnica vstalemu Kristusu). Na veliko soboto poteka tudi več blagoslovov: blagoslov ognja, blagoslov vode in blagoslov velikonočnih jedi. Vir: https://sl.wikipedia.org/wiki/Velika_sobota Priporočamo tudi: https://www.kamra.si/digitalne-zbirke/item/velikonocne-voscilnice-z-motivi-seg-in-navad-velikega-tedna.html

3. aprila 1924 se je v Poljčanah rodil Branko Gombač, gledališki režiser in igralec

Kamra.si, 3. april 2021 ― Iz domoznanske Kamre na današnji dan ...3. aprila 1924 se je v Poljčanah rodil Branko Gombač, gledališki režiser in igralec. Umrl je 31. januarja 1997 v Mariboru. Branko Gombač je skoraj vse življenje z družino živel v Leviču pri Poljčanah. Izhaja iz zavedne delavsko – kmečke družine. Pred drugo svetovno vojno se je izučil za trgovskega pomočnika in kot sam piše, je pet let opravljal »tlako« trgovskega vajenca. Ob začetku vojne se je vključil v ilegalno delo osvobodilne fronte, se pridružil vojski kralja Petra II., bil nato mobiliziran v nemško vojsko, iz katere je dezertiral in se pridružil partizanom. V bojih je bil huje ranjen, se zdravil v partizanskih bolnišnicah nad Slovenj Gradcem, nazadnje pa je bil demobiliziran kot neželen, ker je bil v nemški vojski. Po vojni, ko je bil brezposeln, sta ga vodja celjskega gledališča mag. Fedor Gradišnik in prof. Jože Tomažič povabila k sodelovanju v celjsko amatersko gledališče, kjer je začel kot odrski delavec. Februarja 1947 je odigral vlogo Marjana v Desetem bratu in se s tem za vse življenje zapisal gledališču.
Veliko zares, malo za hec

Veliko zares, malo za hec

Odzven, 3. april 2021 ― Črno na belem je album, ki ima vse, kar album Mi2 mora imeti, in povrhu še tisto, kar je fajn, da ima. Dolgo se je medil in sproti dopolnjeval. Lahko deluje kot celota, vendar se mu pozna, da je sestavljen iz singlov, ki so se vrstili ne le po komadu, ampak celotnem albumu Čista jeba.
še novic