1000-letnica Škofje Loke

1000-letnica Škofje Loke

Loški muzej, 30. julij 2021 ― Škofja Loka je leta 1973 praznovala 1000-letnico. Praznovanje je potekalo vse leto: zvrstile so se številne prireditve, izdanih je bilo več knjig, v Škofji Loki in njeni okolici se je gradilo, obnavljalo in urejalo.

Olivier Guez: Izginotje Josefa Mengeleja

Koridor, 30. julij 2021 ― Izginotje Josefa Mengeleja je resnična zgodba o povojnem življenju enega najhujših zločincev v človeški zgodovini. The post Olivier Guez: Izginotje Josefa Mengeleja appeared first on Koridor – križišča umetnosti.

Naj bodo vse kulturne storitve dostopne z bonom

Asociacija, 30. julij 2021 ― Novi zakon, ki uvaja pomoč turizmu in kulturi zaradi posledic epidemije COVID-19 v obliki bonov, je v pojasnilih Finančne Uprave RS (FURS) interpretiran precej restriktivno. V društvu Asociacija menimo, da interpretacija ne sledi besedilu zakona, zato smo FURS pozvali, da razširi nabor ponudnikov bonov. 14. julija 2021 je stopil v veljavo Zakon o interventnih ukrepih … Preberi več o Naj bodo vse kulturne storitve dostopne z bonom

Srečanje EAIPA v Pragi

Asociacija, 30. julij 2021 ― Člani evropske zagovorniške mreže EAIPA, ki se posveča predvsem izboljšanju pogojev dela za nevladne organizacije in ustvarjalke ter ustvarjalce na področju kulture, so se sredi junija 2021 srečali v Pragi. Inga Remeta, podpredsednica mreže EAIPA, se je srečanja udeležila v imenu Asociacije. Poleg Remete se je srečanja udeležila še predsednica EAIPA Ulrike Kuner, predstavniki neodvisnega … Preberi več o Srečanje EAIPA v Pragi
Stari

Stari

MMC Gledamo, 30. julij 2021 ― Vsi se bomo postarali in umrli: življenje samo po sebi je grozljivka brez srečnega konca. Kaj pa, če bi naš proces postopnega propadanja pospešili tako zelo, da bi se naša življenska doba skrčila v dolgoživost vinske mušice?

The Flow of Emerald by Miha Godec

PIFcamp, 30. julij 2021 ― The idea is to use the new 360 video filming techniques and embrace them with inspiration and the essence of eco cinema. To emerge the viewer into the emerald experience of flowing down one of the most beautiful rivers in Europe, the river Soča. Amidst Triglavski national park, the river is flowing with its own … Continue reading The Flow of Emerald by Miha Godec The post The Flow of Emerald by Miha Godec appeared first on PIFcamp.
Hinko Smrekar v Narodni galeriji

Hinko Smrekar v Narodni galeriji

Loški muzej, 30. julij 2021 ― V Narodni galeriji so 8. julija 2021 odprli prvi del velike pregledne razstave Hinka Smrekarja, na kateri s štirimi Smrekarjevimi ilustracijami z motiviko turških vpadov iz srbskih junaških pesmi sodeluje tudi Loški muzej.

Andraž Gombač bere sodobno slovensko dramo

SiGledal Novice, 30. julij 2021 ― Andraž Gombač je diplomiral iz primerjalne književnosti in slovenistike na Filozofski fakulteti v Ljubljani. Od gimnazijskih let piše za Primorske novice, kjer je danes urednik kulturne redakcije. Napisal je tudi več spremnih besed, lani je pri Beletrini uredil izdano, hitro razprodano in že ponatisnjeno knjigo Lovim pomladni veter, v kateri je s pisateljevo hčerko Nančo Kosmač Kogej zbral doslej manj znane ali povsem neznane novele, črtice in druga besedila Cirila Kosmača. V branje priporoča dramo Simone Semenič jerebika, štrudelj, ples pa še kaj.

30. julija 1878 se je na Prapetnem Brdu rodil Ignacij Kobal, duhovnik, družbeni in narodni delavec

Kamra.si, 30. julij 2021 ― Iz domoznanske Kamre na današnji dan ...30. julija 1878 se je na Prapetnem Brdu rodil Ignacij Kobal, duhovnik, družbeni in narodni delavec. Umrl je 6. decembra 1922 v Gorici.  Kot drugi od devetih otrok se je rodil staršema Lovrencu in Mariji Kobal. Osnovno šolo je obiskoval na Šentviški Gori, gimnazijo v Alojzevišču v Gorici v letih 1891–1899, kjer je pomagal pri vodstvu zavoda. Ignac Kobal je bil posvečen v duhovnika 1903. leta. Prvo službo je dobil v goriški knezoškofijski pisarni. Leta 1905 je nadaljeval študij v Rimu, kjer je doktoriral iz cerkvenega kanonskega prava. Po vrnitvi je najprej bil kaplan v Dornberku, kjer je prevzel vodstvo Marijine družbe v Gorici in ostal njen voditelj do svoje smrti. 1912. leta se je zaposlil na učiteljišču. Ko je bil 3. 4. 1917 v Ljubljani ustanovljen Odbor za obnovo Goriške, je bil na čelu ustanovne konference. Leta 1918 je bil z dekretom imenovan za duhovnega svetovalca v nadškofiji. Kot zaveden Slovenec se je srečal tudi z dr. Henrikom Tumo. Leta 1919 so ga za dva meseca zaprli v tržaški zapor, češ da je s prižnice ščuval slovensko ljudstvo proti italijanski oblasti. Po vrnitvi iz zapora je začel bolehati in je umrl 1922. leta v Gorici.

30. julija 2017 je v Ljubljani umrl Anton Vratuša, politik, diplomat, publicist in slavist

Kamra.si, 30. julij 2021 ― Iz domoznanske Kamre na današnji dan ...30. julija 2017 je v Ljubljani umrl Anton Vratuša, politik, diplomat, publicist in slavist. Rodil se je 21. februarja 1915  v Gornjih Slavečih pri Gradu na Goričkem.  Diplomiral je leta 1941 iz slavistike na Filozofski fakulteti v Ljubljani in za tem še doktoriral z razpravo Levec in Ljubljanski zvon. Kmalu po začetku vojne v Jugoslaviji se je pridružil NOB, zaradi česar je moral v naslednjem letu in pol prestati internacijo in več taborišč v Italiji. Po kapitulaciji Italije se je spet pridružil slovenskim partizanom, kjer je do konca vojne opravljal vojaške in politične dolžnosti. Od leta 1945 dalje je bil na visokih političnih funkcijah v Beogradu in Ljubljani. Med najbolj vidnimi sta bili funkciji podpredsednika Zveznega izvršnega sveta in predsednika Izvršnega sveta skupščine SRS (podpredsednik zvezne oz. predsednik republiške vlade). Bil je tudi ambasador (veleposlanik) SFRJ pri Organizaciji združenih narodov. Ker je v Beogradu leta 1950 končal še študij politologije, je lahko postal redni profesor političnih ved na Univerzi v Beogradu in na FSPN (danes Fakulteta za družbene vede) v Ljubljani. Objavil je številne članke o gospodarskih in političnih temah Jugoslavije, gibanju neuvrščenih, narodnih manjšinah, trajnostnem razvoju in drugem.
še novic