ŠUGLA vpisuje letnik 2021/22! (15.9.)

Ana Monro, 20. avgust 2021 ― Vas zanima ustvarjanje in nastopanje v javnem prostoru? Vpišite se na ŠUGLO, Šolo sodobnih performativnih umetnosti! VPIS V LETNIK 2021/22 DO 15. SEPTEMBRA Program neformalnega izobraževanja in usposabljanja obsega 11 (tedenskih in intenzivnih vikend) modulov oziroma 210 pedagoških ur izobraževanja in usposabljanja pod vodstvom 15 priznanih in izkušenih domačih ter tujih mentorjev z različnih področij ... The post ŠUGLA vpisuje letnik 2021/22! (15.9.) appeared first on Ana Monro.

Kinotripova projekcija filma White Riot

Kinodvor, 20. avgust 2021 ― S projekcijo dokumentarca White Riot začenjamo odštevanje do 6. filmskega festivala Kinotrip (14. - 16. oktober). Na projekciji se bo predstavila nova programska ekipa in razkrila letošnjo podobo festivala. V sredo, 15. septembra ob 17. uri.

Nina Rajić Kranjac: Gledalci bodo v Solu priče (ne)zmožnosti bivanja s samim seboj pred drugimi (intervju)

SiGledal Novice, 20. avgust 2021 ― Na Novi pošti bo drevi premiera predstave Solo v režiji Nine Rajić Kranjac, ki bo uprizarjana še na Mladih levih. V središču predstave je prav režiserka, ki s štirimi igralci raziskuje "(ne)zmožnost bivanja s samim seboj pred drugimi". Kot je dejala v pogovoru za STA, se je želela premakniti iz cone udobja in preizkusiti svojo ranljivost.

Nina Rajić Kranjac za STA: Gledalci bodo v Solu priče (ne)zmožnosti bivanja s samim seboj pred drugimi

Misli, 20. avgust 2021 ― Na Novi pošti bo drevi premiera predstave Solo v režiji Nine Rajić Kranjac, ki bo uprizarjana še na Mladih levih. V središču predstave je prav režiserka, ki s štirimi igralci raziskuje "(ne)zmožnost bivanja s samim seboj pred drugimi". Kot je dejala v pogovoru za STA, se je želela premakniti iz cone udobja in preizkusiti svojo ranljivost.

V Velenju začetek festivala mladih kultur Kunigunda

Misli, 20. avgust 2021 ― V Velenju se danes začenja 24. festival mladih kultur Kunigunda, tokrat pod sloganom srcalo družbe. Do 28. avgusta v mestu napovedujejo koncerte, razstave, performans, okroglo mizo, delavnice in urbane športe, kot je že šesti Tito skate session. Skupaj s predfestivalskim dogajanjem se bo letos zvrstilo 17 raznolikih dogodkov.

Z bogatim otvoritvenim programom začetek 24. Mladih levov

SiGledal Novice, 20. avgust 2021 ― Več ljubljanskih prizorišč bo danes zavzel 24. mednarodni festival Mladi levi s programom, ki so ga pod okriljem Zavoda Bunker zasnovale soselektorice Mojca Jug, Alma R. Selimović, Maja Vižin in Tamara Bračič Vidmar. Festival je zastavljen velikopotezno kljub letošnjim okoliščinam - epidemiji in smrti ustanoviteljice Bunkerja Nevenke Koprivšek.

1971 Topol pri Begunjah – Indijanci

Stare slike (Cerknica), 20. avgust 2021 ― Družinski piknik na Krstnem hribu nad vasjo Topol, poletje 1971. Od leve proti desni: Martina Kranjec (Mele) – moja mlajša sestra, Janja Kranjec (Pia Janja Kranjez) – moja še mlajša sestra, Mojca Brezec (Opeka) – hči atove sestre Tinke, Mira Mikše (Ličen) – hči atove sestre Rezke, Vika Kranjec (Turšič), Romana Kranjc (Toplak) – hči […]

Gašper Fabijan: Caricare

OUTSIDER, 20. avgust 2021 ― »Stanovanje za oddih se nahaja ob manjšem zalivu v Istri, kjer so nekoč na ladje nalagali hrastove hlode in jih tovorili v Benetke. Iz italijanskega glagola “caricare” kar pomeni nalagati, izhaja tudi ime vasice. V bližini je tudi nekdanji benediktinski samostan.« Tako Gašper Fabijan, arhitekt, ki stoji za projektom Caricare, opiše izvor poimenovanja, ki služi…

Werner Herzog s knjigo o japonskem vojaku

Misli, 20. avgust 2021 ― Nemški režiser Werner Herzog je razkril, da piše dve knjigi - avtobiografijo in delo Das Dämmern der Welt z zgodbo o japonskem častniku iz druge svetovne vojne po imenu Hiroo Onoda. Ta se je po skrivanju v džungli na Filipinih predal šele tri desetletja po koncu vojne, in še to le zato, ker ga je v predajo prepričal nekdanji poveljnik.

Svet vmes: Muzejska trgovina MAO

OUTSIDER, 20. avgust 2021 ― Arhitekti studia Svet vmes so z zasnovo, ki je bila izbrana na vabljenem natečaju, preoblikovali muzejsko trgovino v Muzeju za arhitekturo in oblikovanje. Prepoznaven vhodni sklop fužinskega gradu, ki ga je pred prenovo definirala razpršena razporeditev oblikovalskih izdelkov in literature, ni ustrezala zahtevam, ki jih narekuje raznoliko muzejsko dogajanje.   Zgodba gradu, v katerem deluje…

Z bogatim otvoritvenim programom začetek 24. Mladih levov

Misli, 20. avgust 2021 ― Več ljubljanskih prizorišč bo danes zavzel 24. mednarodni festival Mladi levi s programom, ki so ga pod okriljem Zavoda Bunker zasnovale soselektorice Mojca Jug, Alma R. Selimović, Maja Vižin in Tamara Bračič Vidmar. Festival je zastavljen velikopotezno kljub letošnjim okoliščinam - epidemiji in smrti ustanoviteljice Bunkerja Nevenke Koprivšek.

OFIS: Hotel Bohinj

OUTSIDER, 20. avgust 2021 ― Na krasni lokaciji ob prehodu čez reko nad Ribičevim lazom je po prenovi začel delovati prenovljen hotel Bohinj. Pred prenovo je v jedru bohinjskega turističnega dogajanja od osemdesetih let stal hotel Kompas. Leta prezidav, nestrokovnih dopolnitev in nasploh problematične parcialne arhitekturne obravnave sta se naročnika (investitor in upravitelj hotela) odločila za celostno prenovo objekta. Novo…

20. avgust - god sv. Bernarda

Kamra.si, 20. avgust 2021 ― Iz domoznanske Kamre na današnji dan ...20. avgust - god sv. Bernardare V zgodovino svojega reda je vpisan kot »drugi ustanovitelj« cistercijanskega reda. Z dvaindvajsetimi leti se je s tridesetimi tovariši, »cvetom burgundskega plemstva«, pridružil reformirani veji cistercijanov, pri petindvajsetih pa že ustanovil samostan v Clair­vauxu in postal njegov opat. Zaslovel je s svojimi gorečimi pridigami, bil je velik zagovornik obnovitvenih prizadevanj v Cerkvi ter borec za cerkveno edinost in mir. Na našem ozemlju so nastali trije cistercijanski samostani: najstarejši in še delujoči v Stični (1135), v Vetrinju (1142) ter v Kostanjevici na Krki (1234). V Stični je nastal znamenit Stiški rokopis (zač. 15. stoletja), v Vetrinju pa zapis o ustoličevanju slovenskih vojvod na Koroškem (1286).

19. avgusta 1943 je v Šmarju pri Jelšah umrl Jožef Rakež, šmarski zdravnik

Kamra.si, 20. avgust 2021 ― Iz domoznanske Kamre na današnji dan ...19. avgusta 1943 je v Šmarju pri Jelšah umrl Jožef Rakež, šmarski zdravnik. Rodil se je 31. januarja 1865 v Železni Kapli (Eisenkappel-Vellach, Avstrija). Ljudsko šolo je Jožef Rakež obiskoval v domačem kraju, leta 1876 pa je šolanje nadaljeval na celovški gimnaziji. Prvi razred gimnazije je zaključil z odliko in bil sprejet na Marijanišče, kjer je v tretjem razredu prejel štipendijo Jakoba Pavliča. Zaradi odličnega uspeha je po šestem razredu, leta 1882, dobil štipendijo Gašparja Pilata. Leta 1884 je maturiral in se jeseni vpisal na Medicinsko fakulteto Univerze v Gradcu. Že na začetku študija se je pridružil Slovenskemu akademskemu društvu Triglav, kjer je navduševal s svojimi predavanji, tako s strokovnimi iz področja medicine, s katerimi je dokazoval svojo visoko strokovno podkovanost, kot s šaljivimi predavanji, ki so odražala njegov smisel za humor. Kot študent medicine je pisal strokovne medicinske članke, ki jih je največkrat objavljal v Ljubljanskem zvonu. Pod psevdonimom J. R. Mukolovecky je leta 1890 izdal šaljive Križevačke statute, ki so pomenili Slovenski zakonik veselemu pivskemu društvu. Križevački statuti so povzdignili družabno življenje društva ter privabili marsikaterega Slovenca v slovenski tabor, bili so vzrok za krepitev, rast in nenazadnje dolgoletni obstoj društva, prijateljstva, sklenjena na univerzi pa so se ohranjala tudi v poznejšem življenju. Med leti 1932 in 1934 je v Triglavanskih listih objavil življenjepisne črtice o Simonu Gregorčiču, Franu Gestrinu in dr. Hugu Kartinu.
še novic