049 Fotkast: svet Rogerja Ballena

049 Fotkast: svet Rogerja Ballena

Marsowci Fotkast, 12. september 2021 ― Ko junaki v kaki otroški risani grozljivki vstopijo v zakleto hišo, prej ali slej opazijo, da jim grozljivi portreti na stenah sledijo s pogledom. Zelo podoben občutek ima lahko obiskovalec fotografske razstave Rogerja Ballena. Vse podobe vračajo poglede. Naj so to portretiranci, risbe, podgane ali nagačen pes. Ta gledalska izkušnja je postavljena v ljubljanski Galeriji […]
Kuhinjska knjiga za Hotel Triglav

Kuhinjska knjiga za Hotel Triglav

Zgodovinski arhiv Celje (ZAC), 12. september 2021 ― V rubriki Iz hiše pisanih spominov objavljamo arhivsko gradivo, ki ga hranimo v Zbirki rokopisov pod signaturo SI_ZAC/0006_00052 Kuhinjska knjiga za Hotel Triglav je zbirka zapiskov za kuhinjo nekadnjega Hotela Triglav iz Sevnice. Žig Rajhenburg (Brestanica) na uvodni strani zvezka je sprva nakazoval, da je hotel deloval tam, a gre po vsej verjetnosti za navezavo […] The post Kuhinjska knjiga za Hotel Triglav first appeared on Zgodovinski arhiv Celje - Hiša pisanih spominov.

Dva ”odmerka” CIRKUSA KORONA v Ljubljani!

Ana Monro, 12. september 2021 9.9. je družinski cirkus Ane M. s predstavo Cirkus Korona gostoval na dvorišču stanovanjske soseske na Bratovševi ploščadi , 10.9. pa na dvorišču Slovenskega gledališkega inštituta – SLOGI. Obe uprizoritvi ste si lahko ogledali tudi v neposrednem prenosu na kanalu SIMS. Hvala, da ste bili z nami in se kmalu spet vidimo – v živo ... The post Dva ”odmerka” CIRKUSA KORONA v Ljubljani! appeared first on Ana Monro.
1900 Cerknica – Bragi in Iduna

1900 Cerknica – Bragi in Iduna

Stare slike (Cerknica), 12. september 2021 ― Adam in Eva sta bila prva vzhodnoevropska predstavnika socializma. Nič nista imela, nekdo ju je neprestano nadzoroval, verjela pa sta, da živita v raju. Vendar na sliki nista prva zemeljska človeka, temveč Bragi in Iduna, junaka nordijske mitologije. Sliko je okrog leta 1900 naslikal nemški slikar Edmund Herger. Naslovil jo je »Pravljica«. Obstaja še ena […]
Shadow and Bone

Shadow and Bone

Koridor, 11. september 2021 ― Nadaljevanka Shadow and Bone, posneta po istoimenski seriji romanov pisateljice Leigh Bardugo, se je presenetljivo izkazala za sicer fantazijskih klišejev in tropov poln, pa vendarle prav prijeten in gledljiv košček fantazijskega kinematografskega sveta. The post Shadow and Bone appeared first on Koridor – križišča umetnosti.
Najboljša lutkovna predstava zadnjih dveh sezon Biti Don Kihot

Najboljša lutkovna predstava zadnjih dveh sezon Biti Don Kihot

Misli, 11. september 2021 ― Osrednjo nagrado na 11. bienalu lutkovnih ustvarjalcev Slovenije, ki se je nocoj zaključil v Mariboru, so prejeli ustvarjalci predstave Biti Don Kihot, ki je nastala v koprodukciji KD Matita in Mednarodnega centra lutkovne umetnosti (MCLU) Koper. Nagrado za najboljšo režijo je prejel Matteo Spiazi za predstavo Ostržek Lutkovnega gledališča Maribor.

Kultura in kulturna dediščina naj postaneta humanistična agenda Evrope

Ministrstvo za kulturo, 11. september 2021 ― Danes, 11. septembra 2021, se je zaključila dvodnevna mednarodna konferenco Pravica do dediščine kot spodbuda za trajnostni razvoj. Glavno sporočilo konference je: kultura in kulturna dediščina naj postaneta humanistična agenda Evrope, združene na podlagi evropskih vrednot, saj je dediščina predvsem del naše humanistične tradicije.

Zaključil se je 11. bienale lutkovnih ustvarjalcev Slovenije

SiGledal Novice, 11. september 2021 ― S slovesno podelitvijo nagrad se je v Veliki dvorani Lutkovnega gledališča Maribor zaključil 11. bienale lutkovnih ustvarjalcev Slovenije. To je nacionalni bienalni festival, ki v svoj program uvršča najboljše slovenske lutkovne predstave preteklih dveh sezon, tokrat po izboru selektorja Roka Bozovičarja. Najboljša lutkovna predstava zadnjih dveh sezon je predstava Biti Don Kihot, ki je nastala v koprodukciji KD Matita in MCLU Koper.

Minister dr. Simoniti: »Da bo naš današnji dan jutri zgodovina.«

Ministrstvo za kulturo, 11. september 2021 ― Od 10. do 11. septembra 2021 poteka dvodnevna mednarodna konferenca Pravica do dediščine kot spodbuda za trajnostni razvoj. Kot je povedala vršilka dolžnosti generalne direktorice Direktorata za kulturno dediščino dr. Jelka Pirkovič, namen konference ni odgovoriti na vsa vprašanja, ampak osvetliti problematiko, ki jo nakazuje naslov konference. Zbrane je nagovoril minister dr. Vasko Simoniti.

Minister dr. Simoniti: "Da bo naš današnji dan jutri zgodovina."

Ministrstvo za kulturo, 11. september 2021 ― Od 10. do 11. septembra 2021 poteka dvodnevna mednarodna konferenca Pravica do dediščine kot spodbuda za trajnostni razvoj. Kot je povedala vršilka dolžnosti generalne direktorice Direktorata za kulturno dediščino dr. Jelka Pirkovič, namen konference ni odgovoriti na vsa vprašanja, ampak osvetliti problematiko, ki jo nakazuje naslov konference. Zbrane je nagovoril minister dr. Vasko Simoniti.

Karmen W. Švegl: »Sredi osjega gnezda«

OUTSIDER, 11. september 2021 ― Vojna, terorizem, begunci, vojaški udari, Islamska država, Al Kaida. To so seveda le prve asociacije, ki jih dobimo ob misli na delo dopisnice z Bližnjega vzhoda Karmen W. Švegl, ki se za RTV Slovenija že dve desetletji oglaša iz verjetno najbolj nemirne regije na svetu. Razmere v državah Bližnjega in Srednjega vzhoda opisuje skozi oči…

Predajmo se miru

Vrabec Anarhist, 11. september 2021 ― Ko je ameriška pesnica Judyth Hill po padcu dvojčkov v New Yorku napisala pesem Predaj se miru (v izvirniku Wage Peace), ni slutila, da bo njena pesem sprožila množično gibanje za mir na drugem koncu sveta. Izraelke in Palestinke so imele dovolj ter so vzele usodo vojne v svoje roke. The post Predajmo se miru first appeared on Vrabec Anarhist.

Gibanica 2021

Koridor, 11. september 2021 ― Gibanica vsak leto ponudi nabor najboljših sodobnoplesnih izdelkov domačih producentov in velja za najpomembnejšo sodobnoplesno platformo pri nas. The post Gibanica 2021 appeared first on Koridor – križišča umetnosti.

Na hitro prelistano: Novosti na domačem knjižnem trgu

Misli, 11. september 2021 ― Slovenski filmski center (SFC) je ob partnerstvu s Slovensko kinoteko izdal zbornik o slovenski kinematografiji ob 30. obletnici osamosvojitve Zmeraj znova, pri založbi Sanje je izšel mladinski roman Siri, kdo sem? mlade ameriške avtorice Sam Tschida, pri Slovenski matici pa delo Enigma Lojze Gostiša Milčka Komelja.
še novic