Kipar Franc Ksaver Zajec

Kipar Franc Ksaver Zajec

Loški muzej, 11. oktober 2021 ― Med vidnejše kiparje z območja Škofje Loke z okolico sodi tudi Franc Ksaver Zajec, ki velja za prvega akademskega kiparja med Slovenci, izdelal pa je tudi prvo kiparsko upodobitev Prešerna.

Še preostali konteksti

Kriterij.si, 11. oktober 2021 ― Še preostali konteksti Performance Auction House FORSALE Urednik Mon, 10/11/2021 - 15:53 Še preostali konteksti Angleščina kot uradni jezik dogodka Forsale avtorice koncepta Lee Kukovičič seveda nikakor ni bila naključna odločitev, saj se je z njo razprl komunikacijski kanal, ki želi nagovarjati neomejeno, globalno in s tem zavzeti širši potencialni (eksperimentalni) prostor ekonomije in umetnosti. Z njima vstopiti v dialog onkraj geografskih in jezikovnih zamejitev ter nacionalnih identitet, kot se za sodobni progresivni mednarodni trg tudi spodobi. Ta komponenta koncepta mi je bila vidna in smiselna takoj, na sami lokaciji, njene »stranske učinke« pa sem prepoznala šele z zamikom. Forsale svojih idejnih korenin ne išče in ne zaznava v prostoru, v katerem nastaja, ne napaja se v aktualnem kulturnopolitičnem stanju svojega okolja, ampak nekako lebdi v izoliranem prostoru lastne izvedbe, kjer si legitimno ustvari svoj atomizirani sistem logike in delovanja. Pravzaprav se zgodi nekakšen paradoks. Na eni strani njegov koncept preverja temeljne (teatrološke kot tudi potrošniške) postulate razmerja med realnim in fiktivnim lastninjenjem, v tem je izjemno neposreden, brezkompromisen in analitičen. Prevzame obliko realne podobe dražbe in kot prodajni artikel ponudi segmente (scenske rezine) iz predstave Ich kann nicht anders kolektiva Beton Ltd. (scenografija, kostumi, tableau vivant, čas, tišine ...). Z razdejanjem uprizoritve sočasno že naredi njen natančni popis. Razčleni njeno drobovje, se osredotoči na samoumevne elemente v uprizoritveni praksi (kot so na primer molk ali tišina), izračuna trajanje največkrat spregledanih in nezaznanih mizanscenskih parametrov, razpostavi tudi najmanjše delce uprizoritve in s opisom materializira tisto, kar je hipno, minljivo, neubesedljivo (pogledi, geste, premiki, zvoki …). V ikejevski maniri uprizoritev vzvratno razstavi, najbolj pragmatični bi morda rekli, da jo odlično pripravi za obrazec ATA carnet, še posebej za kakš

Festival Indigo 2021

Fakulteta za dizajn, 11. oktober 2021 ― Dizajn program je letos prepleten z glasbenim programom in sejmom knjig umetnika Caffeine Hours 2021. V dveh dneh, četrtek in petek 14. in 15. oktobra, se bodo predstavili oblikovalci: Sara De Bondt, Marko […] The post Festival Indigo 2021 appeared first on Fakulteta za dizajn.
ŠTUDENTEATER 7.0

ŠTUDENTEATER 7.0

Hiša otrok in umetnosti, 11. oktober 2021 ― Korona morda lahko ustavi cel svet, nas pa bolj težko. Odpiramo vpis v sedmo sezono ŠtudenTeatra! Za vse tiste, ki ste vedno slutili, da imate v sebi performerja, pa mu do zdaj še niste pustili, da skoči na oder. Odlični profesionalni igralci in režiserji vas bodo popeljali skozi večmesečne delavnice avtorskega gledališča do končne predstave. […]
Po 40 dneh se zaključuje Forma viva Portorož

Po 40 dneh se zaključuje Forma viva Portorož

Misli, 11. oktober 2021 ― V Kopru so danes predstavili dosežke letošnje Forma vive Portorož. Kiparski simpozij je po besedah v. d. direktorice Obalnih galerij Piran Mare Ambrožič Verderber zaznamovalo pestro, 40 dni trajajoče dogajanje. Oprijemljiv rezultat so med drugim štiri skulpture, plod dela izbranih umetnikov, ki so minuli mesec dni preživeli na kiparskem delovišču.

Tomo Podstenšek: Zgodbe za lažji konec sveta

Koridor, 11. oktober 2021 ― Morda se primeža eksistencialne groze ne bomo rešili, a ob takih zgodbah se lahko vsaj za trenutek nasmejimo svojim (bolj ali manj) usodnim težavam. The post Tomo Podstenšek: Zgodbe za lažji konec sveta appeared first on Koridor – križišča umetnosti.

Ogled filmov Cinemini

Kinodvor, 11. oktober 2021 ― Ogled filmov v kinu V šolskem letu 2021/2022 vabljeni k ogledu 2 paketov filmov za predšolske otroke in prvo triletje osnovne šole: Gumbi na potepu Moja mama je letalo Izbor filmov lahko prilagodimo tudi vašim potrebam in v izbor dodamo še druge filme oz. jih zamenjamo. Na voljo tudi spletna izvedba vodenega ogleda filmov in
Na obisku: M.U.G. Trio

Na obisku: M.U.G. Trio

Radio Študent, 11. oktober 2021 ― Na obisk v studio Radia Študent prihajajo znanci naših radijskih valov. Marko Brdnik in Uroš Rakovec sta pred leti izdala ploščo Leta (ZARŠ/Pivec, 2016), v času katere je že bila izražena želja po tretjem članu benda. Tollkalec Gašper Peršl je tako njuno dinamiko dopolnil in z novokovanim imenom M.U.G.

Predstavitev knjige Zadnji film 2.0

Kinodvor, 11. oktober 2021 ― V torek, 26. oktobra ob 16. uri je v Kinodvoru potekala predstavitev najnovejše knjige filmskega kritika in publicista Marcela Štefančiča, jr. Zadnji film 2.0 (Vzpon in propad novega Hollywooda).
Lahkih nog naokrog

Lahkih nog naokrog

Odzven, 11. oktober 2021 ― Spoštljiva obletnica glasbenega projekta Sladica je dobila tudi svojo diskografsko izdajo. Album Sladica 20 je na enem mestu zbral cvetober domače soul produkcije.
Rok Vilčnik: Šrapneli

Rok Vilčnik: Šrapneli

MMC Knjige, 11. oktober 2021 ― Na zadnji platnici pesniške zbirke Roka Vilčnika Šrapneli je pojasnilo o naslovu: šrapnel je delec, ki se razleti med sovražnikovimi vrstami. Eden od sklepov se torej lahko glasi: pesmi so takšni šrapneli. Kaj pa so sovražnikove vrste?
še novic