Jenkova nagrada 2021

Jenkova nagrada 2021

Društvo slovenskih pisateljev, 27. oktober 2021 ―   Znana je nagrajena pesniška zbirka za Jenkovo nagrado 2021   Na današnji dan, tj. 27. oktobra, se je v Podreči rodil slovenski pesnik in pripovednik Simon Jenko. In tako kot vsako leto tudi letos na ta posebni dan obeležujemo z razglasitvijo nagrajene pesniške zbirke za Jenkovo nagrado, ki jo v letu 2021 prejme Nina […]

Pet strani neba

Vrabec Anarhist, 27. oktober 2021 ― Mene je teh pet osupljivih pesnic, med sabo neverjetno različnih, vseh pa močnih, posebnih, z jasnim sporočilom, spremenilo in premaknilo. Občudujem njihov pogum, zavzetost, mojstrstvo in predanost temu, kar pišejo, ali temu, kar jih piše. The post Pet strani neba first appeared on Vrabec Anarhist.

Hoja po sledeh založnika in njegovih avtorjev

Vrabec Anarhist, 27. oktober 2021 ― V romaniziranem Schwentnerjevem življenjepisu avtorica ob založnikovih prestižnih izdajah piscev, kot so Oton Župančič, Dragotin Kette, Josip Murn, Janez Trdina in drugi, postavi v fokus Ivana Cankarja. The post Hoja po sledeh založnika in njegovih avtorjev first appeared on Vrabec Anarhist.

Eva Gusel: Konglomerat ekscesov

OUTSIDER, 27. oktober 2021 ― Leto 2021 je zaznamovalo veliko finančnih presežkov. Po letih vztrajnega naraščanja premoženja milijarderjev so številke presegle nove mejnike. Kolektivno premoženje ameriških milijarderjev se je med korono namreč povečalo za 2,1 bilijona (milijon milijonov, angl. trillion) dolarjev oziroma za kar 70 %. Če so pandemijo začeli z okoli tremi bilijoni dolarjev, je njihovo premoženje 15. oktobra preseglo…
Pamfleti sedanjosti in prihodnosti

Pamfleti sedanjosti in prihodnosti

Odzven, 27. oktober 2021 ― Ivo Lozej, ki se na glasbenem področju podpisuje kot Trinajst, se tudi na tretjem albumu Anomie poglablja v brezpotja pandemske družbe in posameznika, ki v senci svoje intime reflektira duh časa, v katerega smo evolucijsko zašli.

SIMS gre naprej!

Ana Monro, 27. oktober 2021 ― Neskončno nas je razveselila odločba Ministrstva za javno upravo, da je bila naša prijava na razpis za Digitalno preobrazbo nevladnih in prostovoljnih organizacij ter povečanje vključenosti njihovih uporabnikov v informacijsko družbo 2021-2023 uspešna! Ponosni in hvaležni smo, da smo pridobili sredstva, s katerimi bomo lahko nadalje razvijali naš inovativen format večkanalnih spletnih prenosov živih uličnih dogodkov SIMS – sinhroni interaktivni ... The post SIMS gre naprej! appeared first on Ana Monro.
Oktober v knjižnici SEM

Oktober v knjižnici SEM

SEM, 27. oktober 2021 ― Knjižnica je tudi v oktobru kupila ali preko izmenjave prejela več publikacij. Izpostavljamo tri: Delo : globalnohistorična perspektiva : od 13. do 21. stoletja (Založba /*cf., 2021 ) je študija avstrijske zgodovinarke Andree Komlosy, ki obravnava eno izmed osnovnih človeških dejavnosti – delo. Kar jo razlikuje od drugih študij je njena medkulturna primerjava delovnih razmerij v raznih delih sveta. Študija analizira oblike dela, delovne odnose, kulturna umevanja dela, jezikovna orodja, s katerimi človeštvo od daljne preteklosti do danes razmišlja in razpravlja o delu.    Zbornik Janez Bleiweis, Novice in modernizacija slovenske družbe (uredili sta ga Marija Stanonik in Ingrid Slavec Gradišnik; Slovenska akademija znanosti in umetnosti, 2021) prinaša vpogled v raznolike prispevke o Janezu Bleiweisu. V zgodovinskem razdelku ga avtorji predstavijo kot javnega delavca na gospodarskem in političnem področju, v drugem razdelku kot urednika, v zadnjem pa ga prikazujejo skozi filološke oči (Bleiweisove zasluge za oblikovanje enotnega slovenskega knjižnega jezika itn.).  Zanimiva je tudi monografija Pletarstvo : priročnik na temo pletarstva (avtorice besedil so Mojca Šifrer Bulovec, Tajda Jerkič in Nives Brezovnik; Loški muzej, LAS Obsotelje in Kozjansko, 2021) v katerem sprva nekaj izvemo o zgodovini pletarstva na Loškem, nato pa nam predstavijo pletarja Janeza Krišlja. Skozi njegovo delo spoznamo izraze in pletarske postopke, ki jih je možno preko QR kode skenirati in nato pogledati videe in se s tem pomagati pri lastni izdelavi košare. Pot nas potem pelje na drug konec Slovenije, na območke Rogatca in Obsotelja, k mojstrici Zdenki Pulko. Tam pa nam predstavi postopek izdelave opletene steklenice.   V knjižnici je seveda na voljo še veliko drugih zanimivih knjig. Vabljeni k obisku!
Oktober v knjižnici SEM

Oktober v knjižnici SEM

SEM, 27. oktober 2021 ― Knjižnica je tudi v oktobru kupila ali preko izmenjave prejela več publikacij. Izpostavljamo tri: Delo : globalnohistorična perspektiva : od 13. do 21. stoletja (Založba /*cf., 2021 ) je študija avstrijske zgodovinarke Andree Komlosy, ki obravnava eno izmed osnovnih človeških dejavnosti – delo. Kar jo razlikuje od drugih študij je njena medkulturna primerjava delovnih razmerij v raznih delih sveta. Študija analizira oblike dela, delovne odnose, kulturna umevanja dela, jezikovna orodja, s katerimi človeštvo od daljne preteklosti do danes razmišlja in razpravlja o delu.    Zbornik Janez Bleiweis, Novice in modernizacija slovenske družbe (uredili sta ga Marija Stanonik in Ingrid Slavec Gradišnik; Slovenska akademija znanosti in umetnosti, 2021) prinaša vpogled v raznolike prispevke o Janezu Bleiweisu. V zgodovinskem razdelku ga avtorji predstavijo kot javnega delavca na gospodarskem in političnem področju, v drugem razdelku kot urednika, v zadnjem pa ga prikazujejo skozi filološke oči (Bleiweisove zasluge za oblikovanje enotnega slovenskega knjižnega jezika itn.).  Zanimiva je tudi monografija Pletarstvo : priročnik na temo pletarstva (avtorice besedil so Mojca Šifrer Bulovec, Tajda Jerkič in Nives Brezovnik; Loški muzej, LAS Obsotelje in Kozjansko, 2021) v katerem sprva nekaj izvemo o zgodovini pletarstva na Loškem, nato pa nam predstavijo pletarja Janeza Krišlja. Skozi njegovo delo spoznamo izraze in pletarske postopke, ki jih je možno preko QR kode skenirati in nato pogledati videe in se s tem pomagati pri lastni izdelavi košare. Pot nas potem pelje na drug konec Slovenije, na območke Rogatca in Obsotelja, k mojstrici Zdenki Pulko. Tam pa nam predstavi postopek izdelave opletene steklenice.   Oglejte si tudi seznam novosti za oktober 2021. V knjižnici je seveda na voljo še veliko drugih zanimivih knjig. Vabljeni k obisku!

Groza tipične najstniške izkušnje

Razpotja, 27. oktober 2021 ― Charles Burns Črna luknja Stripburger/Forum Ljubljana, 2021380 strani, črno in belo, 23,5 x 17 cm Igor Harb Črna luknja se je v slovenskem prevodu znašla četrt stoletja po začetku izhajanja v serializirani obliki in petnajst let po izidu integralne različice, kar ni nujno slabost, saj je s tem ujela trenutek ponovnega vzpona zanimanja, popularnosti in preučevanja popularne kulture devetdesetih, ki je prisotna v koreninah zgodbe v vsem svojem grungeu. Hkrati je roman ob izidu leta 2005 naletel na mešane kritike, saj se je strip po desetletju izhajanja znašel v precej drugačnem, do njegove bizarnosti precej manj naklonjenemu okolju kot ob začetku. Čeprav je Črna luknja že od izdaje prvega zvezka imela kultni status v krogih blizu ameriški neodvisni stripovski sceni, pa so bile kritike v osrednjih medijih manj pozitivne. The post Groza tipične najstniške izkušnje appeared first on Razpotja.

Predstavitev knjižne zbirke haikujev Kamničanke Darinke Slanovec

Kamnik.info, 27. oktober 2021 ― Včeraj, v torek, 26. oktobra 2021, se je v samostanu Mekinje odvijala predstavitev knjižne zbirke haikujev z naslovom Kamniške svetilke, ki jih je Kamniku namenila Darinka Slanovec. Darinka Slanovec se je rodila 21. novembra 1948 v Ljubljani in je članica Društva paraplegikov ljubljanske pokrajine. Zdaj živi v Mekinjah pri Kamniku. Po opravljeni maturi na kamniški ... Prispevek Predstavitev knjižne zbirke haikujev Kamničanke Darinke Slanovec je bil izvorno objavljen naportalu Kamnik Info.
Retrospektiva Tatjane Ivančić (2021-10-27)

Retrospektiva Tatjane Ivančić (2021-10-27)

DIVA video arhiv, 27. oktober 2021 ― V sodelovanju s Slovensko kinoteko že tradicionalno obeležujemo Svetovni dan AV dediščine (27. oktober). Letos smo k sodelovanju povabili Kinoklub Zagreb (KKZ), pri katerem so nedavno, v sodelovanju z Avstrijskim filmskim muzejem na Dunaju (Österreichisches Filmmuseum), digitalno restavrirali dela mojstrice amaterskega filma, Tatjane Ivančić. Predvajanih bo štirinajst digitalno restavriranih kratkih filmov, ki so nastali med letoma 1969 in 1979. Uvod v projekcijo in p...

Na Novi pošti premiera interaktivne uprizoritve Zelda

SiGledal Novice, 27. oktober 2021 ― Na Novi pošti bo drevi premiera interaktivne uprizoritve Zelda. Po besedah avtorice koncepta in scenarija Varje Hrvatin Zelda raziskuje svet videoiger skozi format igričarstva ter estetskih in narativnih elementov, značilnih za videoigre. Prepleta gledališko fikcijo z naključnostjo in nepredvidljivostjo uprizarjanja v realnem prostoru in času.

Nadgradnja Registra elektronske hrambe

Arhiv RS, 27. oktober 2021 ― Od 2. novembra 2021 bo potekala nadgradnja Registra elektronske hrambe. Zaradi nadgradnje na novo različico bodo registri ponudnikov opreme in storitev, certificirane opreme in potrjenih notranjih pravil začasno nedostopni. V kolikor podatke iz registrov nujno potrebujete, se prosimo obrnite na glavno pisarno arhiva po elektronski pošti.
Na Novi pošti premiera interaktivne uprizoritve Zelda

Na Novi pošti premiera interaktivne uprizoritve Zelda

Misli, 27. oktober 2021 ― Na Novi pošti bo drevi premiera interaktivne uprizoritve Zelda. Po besedah avtorice koncepta in scenarija Varje Hrvatin Zelda raziskuje svet videoiger skozi format igričarstva ter estetskih in narativnih elementov, značilnih za videoigre. Prepleta gledališko fikcijo z naključnostjo in nepredvidljivostjo uprizarjanja v realnem prostoru in času.
še novic