Spodnje Podravje: Tri osnovne šole z nazivom Kulturna šola

Spodnje Podravje: Tri osnovne šole z nazivom Kulturna šola

Štajerski tednik, 8. november 2021 ― Na območju ptujske izpostave Javnega sklada za kulturne dejavnosti so letos za obdobje štirih let naziv Kulturna šola prejele tri osnovne šole: Olge Meglič Ptuj, Majšperk in Cirkovce. Gre za projekt, ki poteka že 15. leto, njegov glavni namen pa je krepitev ustrezne kulturne vzgoje na osnovnih šolah in ustvarjalnosti mladih na različnih umetniških področjih. Na javni poziv je letos prispelo 75 vlog.
Tretji Kloštrski večer: Glasbeni blagoslov za dušo in srce

Tretji Kloštrski večer: Glasbeni blagoslov za dušo in srce

Štajerski tednik, 8. november 2021 ― V cerkvi sv. Petra in Pavla na Ptuju je 4. novembra potekal 3. Kloštrski večer, samostojni koncert dekliškega pevskega zbora Dolcezza pod vodstvom dirigenta Petra Gojkoška in ob spremljavi komornega godalnega orkestra s solistkama Anjo Brglez (sopran) in Amadejo Dvoršak (mezzosopran). Skupaj so ustvarili izjemen večer glasbe in pesmi, ki se je dotaknil vseh, ki so koncert spremljali.

Brina Svit: Ne želi si lahke poti

Koridor, 8. november 2021 ― Enostavna, a razgibana pripoved, osnovana na resničnih dogodkih, ki prepletajo medčloveške odnose, samorefleksijo o pisateljstvu ter tesnobo ob prihodu virusa. The post Brina Svit: Ne želi si lahke poti appeared first on Koridor – križišča umetnosti.

Dopolnilno izobraževanje (23. 11. 2021)

Zgodovinski arhiv Celje (ZAC), 8. november 2021 ― Na podlagi 39. člena Zakona o varstvu dokumentarnega in arhivskega gradiva ter arhivih (ZVDAGA, Ur. list RS, št. 30/2006, 51/2014) in v skladu z 10. členom Pravilnika o strokovni usposobljenosti za delo z dokumentarnim gradivom (Ur. list RS, št, 66/2016) bomo v  Zgodovinskem arhivu Celje organizirali dopolnilno strokovno izobraževanje za uslužbence javnopravnih oseb, ki upravljajo […] The post Dopolnilno izobraževanje (23. 11. 2021) first appeared on Zgodovinski arhiv Celje - Hiša pisanih spominov.

Liki in vzdušje opravijo poglavitno delo

Vrabec Anarhist, 8. november 2021 ― Pisatelj se namreč na inovativen način loteva tem, ki jih premisli in dodela skorajda do skrajnosti. V trinajstih zgodbah pa se bralec/-ka lahko tudi nasmeji marsikateri domislici, izraženi v krajši povedi, ki na primer leti kot prošnja na vladajoče, da naj prepovedo uporabo umetnih dišav. Bizarno, in prav zato briljantno. The post Liki in vzdušje opravijo poglavitno delo first appeared on Vrabec Anarhist.

VELUX konferenca: Kako izboljšati počutje ljudi in planeta? 

OUTSIDER, 8. november 2021 ― Mednarodna konferenca Build for Life, ki jo organizira največji proizvajalec strešnih oken in senčil VELUX, bo potekala prek spleta, in sicer med 15. in 17. novembrom. Na njej bo več kot 90 govorcev z vsega sveta predstavilo dobre prakse trajnostne gradnje in možne odgovore na podnebna vprašanja. Prijave so že odprte. Namen tridnevne brezplačne konferece…

Skupna vstopnica SEM in +MSUM

SEM, 8. november 2021 ― SEM in +MSUM, dva muzeja na Metelkovi, sta združila moči in za obiskovalce pripravila ugodno akcijo s skupno vstopnico. V akciji, ki traja med 9. novembrom in 31. decembrom 2021, boste za 1 vstopnico, ki velja za ogled 2 muzejev, odšteli 8 eur. Vstopnice ni potrebno izkoristiti isti dan v obeh muzejih. Posebej izpostavljamo in vas vabimo na novi razstavi, ki sta na ogled: V SEM: Ljudska umetnost med domom in svetom: Zbirki SEM in ljudske umetnosti NSK skupine IRWIN               (22. oktober 202131. december 2022)               Odprto: torek – nedelja: 10.00 – 18.00, četrtki do 20.00 V +MSUM: Picasso: Črka v risbo               (18. november 2021 - 20. februar 2022)               Odprto: torek – nedelja: 10.00 – 18.00 Vabljeni!

Nova gostujoča likovna razstava v Supernovi Kamnik

Kamnik.info, 8. november 2021 ― V Supernovi Kamnik si je mogoče ogledati likovna dela, ki so nastala na likovni koloniji Duplek art. Likovno humanitarno društvo RAY & CO pod vodstvom Rajka Ferka je organizator mednarodnih likovnih kolonij Duplek art. Do sedaj so sodelovali umetniki in umetnice iz 23 držav. Likovne kolonije, ki običajno trajajo tri ali štiri dni, pa so ... Prispevek Nova gostujoča likovna razstava v Supernovi Kamnik je bil izvorno objavljen naportalu Kamnik Info.

Hvala za 1 % dohodnine!

Motovila, 8. november 2021 ― Poslanstvo Motovile je opolnomočiti predstavnike kulturnega in ustvarjalnih sektorjev, vključno z avdiovizualnim, za suvereno in avtonomno delovanje v nacionalnem in mednarodnem prostoru. Podprite naše delovanje! The post Hvala za 1 % dohodnine! appeared first on Motovila.

Literarno popotovanje za sladokusce

Vrabec Anarhist, 8. november 2021 ― Roman Naj me kdo zbudi zastavlja vprašanja, na katera ne daje enoznačnih odgovorov. Na povsem nemoralizirajoč, neciničen, sila zabaven in prejkone topel način ponuja domišljijsko in eruditsko bogato popotovanje za prefinjene, vsega hudega navajene literarne sladokusce. The post Literarno popotovanje za sladokusce first appeared on Vrabec Anarhist.

Učne kartice za osnovnošolce z vsebinami nesnovne kulturne dediščine

SEM, 8. november 2021 ― Slovenski etnografski muzej / Koordinator varstva nesnovne kulturne dediščine, je s finančno podporo Ministrstva za kulturo in Slovenske nacionalne komisije za Unesco ter v sodelovanju z osnovnošolskimi učitelji, oblikoval komplet 96 učnih kartic s predstavitvami enot nesnovne kulturne dediščine. Predstavljene enote so bile do konca oktobra 2021 vpisane v Register nesnovne kulturne dediščine. Komplete kartic so v začetku novembra prejele vse slovenske osnovne šole in njihove podružnice v Sloveniji. Kartice in njihove vsebine so namenjene osnovnošolcem 4. in 5. razreda, primerne pa so tudi za mlajše in starejše šolarje. Kartice se pri pouku lahko uporabijo na različne načine: pri uvodni motivaciji, obravnavi snovi ali ponavljanju, za spoznavanje kulturne dediščine celotne Slovenije ali točno določene regije, ali kot igra, ko se s pomočjo žreba določi tema, ki je uvod v daljšo predstavitev pri uri Kontakt in informacije: nesnovna@etno-muzej.si  

ANA PLAMENITA 2021 žal ODPADE!

Ana Monro, 8. november 2021 ― Zelo smo si želeli, da bi Ana Plamenita 2021 zasvetila, in vsaj za nekaj ur temačnost časov teh razbila, nas v soju stotine plamenov spet združila. A žal je izgorela, še preden je sploh zažarela, saj zaradi vladnega odloka in z njim povezanih ukrepov ter omejitev jubilejnega 10. jesenskega festivala noči in ognjenih ambientov ne moremo izvesti. ... The post ANA PLAMENITA 2021 žal ODPADE! appeared first on Ana Monro.

Objavljen razpis Kultura in kreativnost EIT

Motovila, 8. november 2021 ― Evropski inštitut za inovacije in tehnologijo (EIT) je objavil razpis za vzpostavitev nove skupnosti znanja in inovacij Kultura in kreativnost EIT – Culture & Creativity. Rok za oddajo vlog: 24. marec 2022. The post Objavljen razpis Kultura in kreativnost EIT appeared first on Motovila.
V Atriju ZRC simpozij ob 140. obletnici smrti Josipa Jurčiča

V Atriju ZRC simpozij ob 140. obletnici smrti Josipa Jurčiča

Misli, 8. november 2021 ― V Atriju ZRC danes poteka simpozij ob 140. obletnici smrti Josipa Jurčiča. Kot je uvodoma dejala soorganizatorica simpozija Urška Perenič, je bila svojevrstna ironija usode, da je v nasprotju z Jurčičevo poslednjo željo njegovega pogreba udeležila množica ljudi, kot je svojevrstna ironija usode, da ga letošnji jubilej tako množično obhajamo.

V Pavlovčevi galeriji tokrat razstavljajo Kraševci

Notranjsko primorske novice » Kultura, 8. november 2021 ― V Pavlovčevi galeriji tokrat razstavljajo Kraševci Featured Ilirska Bistrica – Pavlovčeva galerija je novembra v goste povabila likovne ustvarjalce Kulturnega društva Kras iz Sežane. Odzvali so se z obsežno in pestro razstavo likovnih del z naslovom Barve jeseni, ki so jo odprli danes. Razstavljena dela so na ogled do 2. decembra. Razstava KD Kras Sežana, Pavlovčeva galerija, Ilirska Bistrica, 8. november–2. december 2021 Foto: Petar Nikolić Sorazmerno mlado kulturno društvo, ki mu predseduje znana slikarka Erna Kopše, je septembra obeležilo tri leta delovanja. Povezuje najrazličnejše likovne ustvarjalce. Ne razlikujejo se le v slogih in tehnikah izražanja ter v motivnem naboru, pač pa že v štartnih pozicijah, saj so člani tako priznani likovni ustvarjalci z daljšo kilometrino in izoblikovanimi poetikami kot tudi začetniki, tisti, ki še iščejo svoj način interpretiranja. Vse povezuje tudi Kras kot njihov življenjski in ustvarjalni prostor in Kras je najlepši, najbolj barvit in žareč prav jeseni. V Pavlovčevi galeriji so razstavili akvarele ter dela v mešani tehniki, olju in akrilu. Umetnostna zgodovinarka in priznana likovna kritičarka Anamarija Stibilj Šajn, ki pogosto spremlja njihovo delovanje, o razstavljenih delih pravi, da gre za iskanje izraznosti skozi barve, linije, strukture, teksture, svetlobe in kompozicije. Avtorji se približujejo realnemu stanju ali pa se od njega umaknejo v svoj svet, se odpirajo notranji spontanosti, tistemu, kar ni narekovano od zunaj. »Vsakdo se ozira v svoji smeri, vsakdo išče svojo pot, vsakdo se odloča za lastna preurejanja v nove likovne celote.« Kar nekaj del dobesedno prinaša barve jeseni, vsekakor pa je naslov razstave le primerjava oziroma dokaz, kako pestra so razstavljena dela, kako različnih barv in oblik so. Predstavljajo tekmovanje s svetom zunanjega ali pa predrugačen, ponotranjen, na bistvo zreduciran odnos do njega. Razstava v Ilirsko Bistrico prinaša barve jeseni in bo obiskovalcem na ogled do 2.
še novic