Razpotja 45: Mediteran

Razpotja, 26. december 2021 ― Uredništvo Na razpotjih Mediterana Če bi naključno povprašali ljudi, na kaj jih asociira beseda Mediteran, bi večina verjetno odgovorila v smeri poletja, milega vremena in odlične kulinarike, spomnili bi se tudi na temperamentne prebivalce, prostrane plaže in lična obmorska mesta. Gotovo bi omenili Grčijo, Italijo in Španijo, manjkrat pa Bosno in Hercegovino, Albanijo ali Izrael. O Mediteranu radi razmišljamo v bukoličnih terminih, ob tem pa pozabljamo na zimsko vlago, burjo in morske nevihte na eni strani, davčne oaze, trgovino s sužnji ali križarske vojne na drugi. Pozabljamo, da je lična arhitektura mediteranskih mest z njihovimi slikovitimi obzidji služila obrambi pred zavojevalci. The post Razpotja 45: Mediteran appeared first on Razpotja.

»Ko zamižiš, ima strah velike oči«

Vrabec Anarhist, 26. december 2021 ― Na literarni in likovni ravni je slikanica sicer zadovoljiva, na nobeni pa ni presežna. Junaka sta simpatična, njuna osrednja naloga, da o strahovih premišljata, se z njimi ukvarjata, jih ubesedita ter se nazadnje z njimi soočita, je zagotovo relevantna za mladega bralca. The post »Ko zamižiš, ima strah velike oči« first appeared on Vrabec Anarhist.
Podprite Hišo – namenite nam 1%

Podprite Hišo – namenite nam 1%

Hiša otrok in umetnosti, 26. december 2021 ― Do konca leta 2021 se lahko odločite, komu boste namenili do 1% vaše dohodnine. Veseli bomo, če nas podprete in nam z vašo podporo omogočite, da lažje prebrodimo čase oteženega dela. Najdite na e-davkih (davčna številka 23622989) ali na vaš davčni urad odnesite izpolnjen obrazec.
SUZANA BRBOROVIĆ in PETER CVIK: THIS APPEARANCE IN THE AIR IS CALLED A MIRAGE

SUZANA BRBOROVIĆ in PETER CVIK: THIS APPEARANCE IN THE AIR IS CALLED A MIRAGE

Sodobna umetnost (Aljoša Abrahamsberg), 26. december 2021 ― Suzana Brborović (Slovenija) Razstavljam dva sklopa slik, ki sta nastala v preteklem letu. Raziskovala sem teme, ki se na platnih medsebojno dopolnjujejo in prepletajo. Osnovno vodilo v vseh slikah je bilo opazovanje neba in pojavov, ki se dnevno dogajajo in spreminjajo ter kakšen odnos in občutke to vzbuja pri ljudeh. Zanima me kako to doživljamo skozi tehnologijo oziroma digitalno prizmo in kako to lahko upodobim na platnu. Prepletanje in kolažiranje različnih oblakov in sončnih zahodov z ostanki ali zametki tehnoloških konstrukcij se kažeta predvsem v barvnih poljih različno pastoznih nanosov v nasprotju z vgraviranimi tankimi črtami struktur. Naš pogled v nebo bo vedno bolj zasenčen s strani digitalne infrastrukture, ki jo bo v prihodnosti nemogoče spregledati. Naše nebo/vesolje že preletava na tisoče (in še več jih bo) novih internetnih satelitov, ki onesnažujejo vesolje in onemogočajo njegovo raziskovanje. Naša mesta, vasi in ceste bodo postale zasičene s sprejemniki in oddajniki. Zaradi hitre digitalizacije so sončni zahodi le še stvar fotografije z osladnim pripisom na Instagramu. Moje delo je moj razmislek o prihodnosti pogleda navzgor. Kjer se organske oblike srečujejo s tehničnimi črtami. Kjer se sateliti, antene in kupole poigravajo z nastankom in usmerjanjem oblakov. Kjer je ideja o lastnem kreiranju neba več kot le futuristična norost. Kjer se barvni nanosi igrajo z lastno ironijo pompoznosti in absurdnosti. Moje slike so le del mojega miselnega procesa t. i. abstraktnega preigravanja osebnih distopičnih pogledov. Peter Cvik (Slovaška) Serijo razstavljenih slik sem naredil na rezidenci Telegraph studio v Olomouc na Češkem. Predstavlja nov, svež korak, novo smer po zaključenem obsežnem ciklu (50 slik) – Things go smoother when I lose control. Novi cikel temelji na redukciji. Izhodišče je moj spomin. Prvenstveno delam s stvarmi, ki se jih spominjam brez uporabe skic ali fotografij. Ta serija slik temelji na odprtosti in širini gledalčeve interpretacije.

Nina Granda: Končno nova stanovanja!

OUTSIDER, 26. december 2021 ― V središču Ljubljane so odprta številna nova gradbišča, kjer gradijo nove večstanovanjske stavbe. Glede na pomanjkanje dostopnih stanovanj, kar vpliva na kakovost bivanja meščanov in zavira razvoj mesta, se gradnja sliši kot dobra novica: končno! Pa te nastajajoče stavbe res izpolnjujejo potrebe Ljubljančanov? Poglejmo. Na prizorišču nekdanjega Kolizeja poteka gradnja prestižnega kompleksa z zvenečim imenom […]
1976 Cajnarje – Bloški pevci na prireditvi

1976 Cajnarje – Bloški pevci na prireditvi

Stare slike (Cerknica), 26. december 2021 ― Kot smo pisali, je bil Sindikalni moški pevski zbor Novolit, ustanovljen 1971, takrat edina delujoča kulturna skupina na Blokah. Ko so se fantje z zborovodjem prof. Ribarovićem ujeli in obvladali širši program pesmi, so se pričeli pogosti nastopi. Proslave, otvoritve, vse vrste dogodkov v podjetju, vse to so bile priložnosti za nastope. Kot sindikalni zbor […]

»Picasso je rad razrezoval ženske.«

Vrabec Anarhist, 25. december 2021 ― Čeprav je pisateljica v enem izmed številnih pogovorov izrekla, da Picassa ne obsoja, je očitno, da je čustvo, ki Picassa determinira - strah pred ženskim spolom, ki se kaže kot agresivnost in celo požrešnost. The post »Picasso je rad razrezoval ženske.« first appeared on Vrabec Anarhist.
Praznične zanimivosti

Praznične zanimivosti

SEM, 25. december 2021 ― Pobrskajte po spletni strani SEM in odkrijte decembrske šege in navade, ki jih razkrivamo na za zbrirnem naslovu Božično-novoletni prazniki. Preberite zanimiv članek v Delu: Čas, ko imata ogenj in svetloba poseben pomen (šege in navade v času koronavisursa).  Poslušajte podcast na 99% INVISIBLE: The three Santas of Slovenia
V CD začeli predvajati filme z letošnjega Liffa

V CD začeli predvajati filme z letošnjega Liffa

Misli, 25. december 2021 ― V Cankarjevem domu (CD) so začeli predvajati izbrane filme z letošnjega 32. Ljubljanskega mednarodnega filmskega festivala (Liffe). Občinstvo bo lahko do 10. februarja videlo sedem filmov s festivala, ki vsako leto prikaže manj znane in redkeje predvajane produkcije v slovenskih kinematografih. Prvi film so Nebesa Srdjana Dragojevića.
Na hitro prelistano: Novosti na domačem knjižnem trgu

Na hitro prelistano: Novosti na domačem knjižnem trgu

Misli, 25. december 2021 ― Pri Beletrini so izdali delo Katje Mihurko Poniž z naslovom Od lastnega glasu do lastne sobe: Literarne ustvarjalke od začetkov do modernizma, pri založbi Škuc pa pesniško zbirko Nataše Velikonja Prostor sred križišč. Pri novomeški založbi Goga je izšel zgodovinski roman litovske pisateljice Kristine Sabaliauskaite Petrova imperatorica.

25. decembra 1915 je v Kranju umrl Matija Bradaška, (tudi Bradeško), slovenski slikar in freskant

Kamra.si, 25. december 2021 ― Iz domoznanske Kamre na današnji dan ...25. decembra 1915 je v Kranju umrl Matija Bradaška, (tudi Bradeško), slovenski slikar in freskant. Rodil se je 16. (17.?)* februarja 1852 v Lučinah. Oče je bil mizar. Star 15 let je šel k podobarju in slikarju Štefanu Šubicu v Poljane. Tam se je pet let učil podobarstva in slikarstva. Eno leto je služil kot pomočnik svojemu prijatelju Janezu Šubicu. Takrat sta poslikala pokopališko kapelo v Št. Rupertu. Nato je šel v Duplje h Gosarju. Leta 1873 se je poročil s Šubičevo sorodnico Apolonijo Ferlan in se kot samostojni mojster naselil v Poljanah. Leta 1874 se je preselil v Kranj in odprl lastno slikarsko delavnico. Vse tri cerkve je okrasil s freskami, prav tako tudi cerkev na Primskovem pri Kranju, v Predosljah, Lučinah, Kranjski Gori, Lešah, na Dobravi pri Kropi, Otočah, Begunjah, v Preddvoru, Zapogah, Šmartnu pod Šmarno goro, Bovcu na Goriškem, vso cerkev v Čadramu, na Brinjevi gori pri Zrečah, v Dolenji vasi pri Vidmu in v Mozirju. Naslikal je veliko oltarnih slik in okrog 30 križevih potov. Avtor gesla: Lucijan Adam, Mestna knjižnica Kranj * Slovenski biografski leksikon navaja datum rojstva 17. februar 1852, https://www.slovenska-biografija.si/oseba/sbi147904/
še novic