Letošnje leto bo v znamenju Plečnika in Tartinija

Letošnje leto bo v znamenju Plečnika in Tartinija

Misli, 3. januar 2022 ― Leto 2022 je vlada razglasila za Plečnikovo in Tartinijevo leto. Letos mineva 150 let od rojstva arhitekta Jožeta Plečnika ter 330 let od rojstva skladatelja in violinista Giuseppeja Tartinija. Plečnik je zaznamoval arhitekturno krajino Slovenije in deloma tudi Evrope, v Piranu rojeni Tartini pa je zapustil okoli 130 violinskih koncertov.
Koncert komornega zbora Glasis

Koncert komornega zbora Glasis

Štajerski tednik, 3. januar 2022 ― Po težkem in negotovem obdobju, še posebej za nas, ki se ukvarjamo z ljubiteljsko kulturno dejavnostjo, je v pevsko sezono 2021/2022, ki smo jo pričeli v začetku septembra, vendarle posijal žarek upanja, sreče in optimizma.
Premene loškega pejsaža

Premene loškega pejsaža

Loški muzej, 3. januar 2022 ― V loškem okolju, kjer ima krajinsko slikarstvo dolgo in bogato tradicijo, se je v drugi polovici 20. stoletja zgodil svojevrsten prelom. Doživljanje krajine je postalo ekspresivno in ponotranjeno, hkrati pa so se slikarji začeli odpirati takratnim modernim, novodobnim vplivom, ki so prihajali v naše kraje iz tujih centrov evropske in svetovne umetnosti.

Na Arsu radijska igra o Andreju Gosarju

SiGledal Novice, 3. januar 2022 ― Uredništvo igranega programa Radia Slovenija je pripravilo radijsko igro Andrej Gosar, utrinki iz nekega življenja. Avtor in režiser Vinko Möderndorfer je v središče radijske igre postavil slovenskega pravnika, politika, sociologa in pedagoga Andreja Gosarja. Premiera v etru bo 6. januarja ob 22.05 na programu Ars.
Časopisne strani še vedno predstavljajo poseben mik

Časopisne strani še vedno predstavljajo poseben mik

Loški muzej, 3. januar 2022 ― Razpraševanje starih časopisov iz muzejske knjižnice, ki je poleti potekalo na dvorišču Loškega gradu, je pritegnilo pozornost številnih mimoidočih. Posebej zanimive so se jim zdele izvrstno ohranjene fotografije in grafike v člankih kakor tudi zadnje strani časopisov, namenjene precej iznajdljivim reklamam in oglasom.
Literarni večer kot uvod v leto Andreja Žigona – Aleluje

Literarni večer kot uvod v leto Andreja Žigona – Aleluje

Notranjsko primorske novice » Kultura, 3. januar 2022 ― Literarni večer kot uvod v leto Andreja Žigona – Aleluje KULTURA Logatec – Ob 70. obletnici rojstva Andreja Žigona, ki so ga mnogi poznali po vzdevku Aleluja, Knjižnica Logatec prireja literarni večer Prost, s katerim bodo počastili tega znanega logaškega pesnika, fotografa, popotnika in dobrodelnika. Rodil se je 9. januarja 1952, prireditev pa bo v ponedeljek, 10. januarja, ob 19. uri v Narodnem domu v Logatcu. »Na uvodnem dogodku v Žigonovo leto bomo dali prostor njegovi poeziji,« pravijo v knjižnici. Nastopili bodo interpretator Matic Valič, glasbenici Izabela in Tinkara Delux ter Anja Sedej Korenč. Vstop je prost, starejši od 12 let pa morajo izpolnjevati pogoj PCT. Andrej Žigon – Aleluja (9. 1. 195216. 7. 2003), fotografija je del njegove zapuščine v Knjižnici Logatec Vir: Kamra ČlanekLiterarni večer kot uvod v leto Andreja Žigona – Aleluje se je najprej pojavil naNotranjsko primorske novice.#
Na Arsu radijska igra o Andreju Gosarju

Na Arsu radijska igra o Andreju Gosarju

Misli, 3. januar 2022 ― Uredništvo igranega programa Radia Slovenija je pripravilo radijsko igro Andrej Gosar, utrinki iz nekega življenja. Avtor in režiser Vinko Moderndorfer je v središče radijske igre postavil slovenskega pravnika, politika, sociologa in pedagoga Andreja Gosarja. Premiera v etru bo 6. januarja ob 22.05 na programu Ars.
Odpiralni čas januarja

Odpiralni čas januarja

Loški muzej, 3. januar 2022 ― Loški muzej bo januarja odprt po običajnem zimskem odpiralnem času, Galerija Ivana Groharja pa zaradi Izložb domišljije po nekoliko prilagojenem. Med 17. in 25. januarjem bo zaradi priprave nove razstave zaprta.

Napoved gledaliških dogodkov od 3. do 9. januarja

SiGledal Novice, 3. januar 2022 ― Dušan Jovanović: "Ko pišeš, izrabljaš svoje spomine. Spomini so vgrajeni v tekst. Enkrat zmehčano, zabrisano, spremenjeno, drugič malo bolj neposredno (…) Spomini so sok, ki se pretaka po telesu teksta in se meša z vonji in sokovi mojih protagonistov. Vsi skupaj se naseljujemo v besedilu, v njem puščamo nevidne sledi."
Cerknica 1974/75 – 1. b razred

Cerknica 1974/75 – 1. b razred

Stare slike (Cerknica), 3. januar 2022 ― Razredničarka 1.b razreda je bila Marija Hlebec, ki je imela med učenci tudi svojo hčerko Radko. Kar petina otrok je bila iz Dolenje vasi. V šolo so pešačili, ko so bili malo večji, pa odvisno od vremenskih razmer, tudi kolesarili. Človek bi mislil, da so hodili vsaj skupaj. Ampak ne. Mogoče dve najboljši prijateljici še, […]
Na 38. festivalu Sundance 82 celovečernih filmov

Na 38. festivalu Sundance 82 celovečernih filmov

Misli, 3. januar 2022 ― Filmski festival Sundance v Park Cityju v ameriški zvezni državi Utah bo po lanski digitalni izvedbi v letošnjem letu ponovno potekal v živo. Izbrane filme bodo predvajali tako v kinematografih kot na digitalni platformi. Festival, ki bo potekal od 20. do 30. januarja, bo prikazal 82 celovečernih in 59 kratkih filmov.
Iz naših zbirk – Ob 400-letnici rojstva vélikega francoskega komediografa

Iz naših zbirk – Ob 400-letnici rojstva vélikega francoskega komediografa

SLOGI, 3. januar 2022 ― Predstavljamo vam zbirke SLOGI – Gledališkega muzeja. Ob 400-letnici rojstva vélikega francoskega komediografa JEAN-BAPTISTE POQUELIN, znan pod umetniškim imenom MOLIÈRE (15. 1. 162217. 2. 1673), je zanimanje mladih izobražencev slovenskega rodu vzbudil v 19. stoletju, na slovenskem odru pa je bil prvič uprizorjen 1. 1. 1907; v Deželnem gledališču v Ljubljani so enodejanko Les Précieuses […] The post Iz naših zbirk – Ob 400-letnici rojstva vélikega francoskega komediografa appeared first on SLOGI.
še novic