Angela Merkel, kanclerka malih korakov in velikih kompromisov ali Kako velike težave razkuhati v redko omako

Razpotja, 18. januar 2022 ― Foto: kremlin.ru, CC BY 4.0, Wikimedia Commons Boštjan Anžin »Wir schaffen das«, po slovensko »zmoremo« ali »uspelo nam bo«: eden od citatov Angele Merkel, ki je najbolj zaznamoval njenih 16 let vladanja. Ponavljala ga je v času migrantske krize, ki je sovpadala z začetkom konca njenega obdobja, v resnici pa bi v kako zgodovinsko knjigo, ki bo nekoč analizirala čas, ki ga je zaznamovala Angela Merkel, bolj sodila neka njena druga misel, da je vsaka kriza lahko priložnost. O tem ali in koliko kriz je zares izkoristila, bi lahko razpravljali, ni pa dvomov, da jih je v svoji politični karieri preživela ogromno. Kriza, to je njen teren. Bančna leta 2008, evrska 2010, migrantska 2015 in na ciljni črti kanclerstva leta 2020 še zadnje srečanje z globalizacijo in zgodovino – pandemija koronavirusa. The post Angela Merkel, kanclerka malih korakov in velikih kompromisov ali Kako velike težave razkuhati v redko omako appeared first on Razpotja.
Spati v mestu, ki nikoli ne spi, 2. del

Spati v mestu, ki nikoli ne spi, 2. del

Radio Študent, 18. januar 2022 ― V New York se lahko odpraviš brez vsega svojega imetja, obrneš nov list in začneš povsem novo življenje. Seveda lahko v megalomanskem mestu kupiš čisto vse, tudi z budgetom 1000 ali manj dolarjev se lahko postaviš na noge. Si se preselil v mesto in nimaš dovolj denarja, da bi stanovanje tudi opremil?
Za novomeški grad Grm obet temeljite prenove

Za novomeški grad Grm obet temeljite prenove

Misli, 18. januar 2022 ― Novomeški grad Grm, v katerem delujeta novomeška območna enota Zavoda za varstvo kulturne dediščine Slovenije in enota za Dolenjsko in Belo krajino Zgodovinskega arhiva Ljubljana, naj bi predvidoma v prihodnjih petih letih temeljito prenovili. Za njegovo energetsko sanacijo je država rezervirala približno štiri milijone evrov.
Krik

Krik

MMC Gledamo, 18. januar 2022 ― Dobrih šest let po smrti Wesa Cravena gre karavana Krika naprej brez njega. Peti film se z večjo vnemo kot kateri koli predhodnik vrže v metareferenčno komentiranje samega sebe. Zanima ga, komu pripadajo kultni filmi: njihovim avtorjem ali oboževalcem?
Recenzija: Oblike za novo demokracijo (Fabiani – Plečnik – Vurnik)

Recenzija: Oblike za novo demokracijo (Fabiani – Plečnik – Vurnik)

OUTSIDER, 18. januar 2022 ― Ljubitelji letnic in zgodovinskih osebnosti so že odštevali dneve, Ministrstvo za kulturo pa je v začetku leta še javno razglasilo leto 2022 za leto piranskega violinista Tartinija ter arhitekta Plečnika. 150 let mineva od rojstva velikega arhitekta in v letu,v katerega smo vstopili, je najavljenih je že kar nekaj dogodkov v počastitev njegovega spomina. Svojevrsten […]

Teden pisanja z roko

Knjižnica Postojna, 18. januar 2022 ― Tudi v naši knjižnici se pridružujemo "Tednu pisanja z roko" in Društvu Radi pišemo z roko ter Klubu upokojencev v vzgoji in izobraževanju občin Postojna in Pivka. Vabimo bralce, obiskovalce in uporabnike postojnske knjižnice, da sodelujejo v kratki in simpatični anketi "zrcalo 60+".

Izjava kolegija direktorjev slovenskih gledališč

SiGledal Novice, 18. januar 2022 ― Direktorji slovenskih gledališč z zaskrbljenostjo spremljajo informacije o izpadu nekaterih nevladnih organizacij in ustvarjalcev, s katerimi institucionalna gledališča redno sodelujejo, iz programa štiriletnega financiranja. Prekarizacija organizacij, ki izpolnjujejo različna, a bistvena poslanstva, bo povzročila vrzeli v ustroju, z njimi pa krhanje uprizoritvenega ekosistema, ki ga bo gledališki prostor čutil še desetletja.
V Klubu CD risani koncert Boštjana Narata in Izarja Lunačka

V Klubu CD risani koncert Boštjana Narata in Izarja Lunačka

Misli, 18. januar 2022 ― V Klubu Cankarjevega doma (CD) bo v sklopu Cankarjevih torkov drevi risani koncert, na katerem bosta moči združila glasbenik Boštjan Narat in stripar Izar Lunaček. Recept je preprost: Boštjan odpoje 16 avtorskih pesmi, Izar pa za vsako sproti nariše stripovsko ilustracijo, ki se - medtem ko nastaja - projicira na platno za njima, so zapisali v CD.
Pokrovi jaškov – spregledano mestno pritličje?

Pokrovi jaškov – spregledano mestno pritličje?

OUTSIDER, 18. januar 2022 ― Pokrovi jaškov so del ulične opreme mest. Pokrivajo dostopne točke do podzemnih napeljav, ki prebivalcem omogočajo udobno mestno življenje; vodovod in kanalizacija, elektrika in javna razsvetljava, telefon, plin … V tej utilitarni vlogi so enaki po vsem svetu, njihova oblika je zelo prepoznavna, a vseeno jih na sprehodu po ulicah velikokrat prezremo. So tam, imajo […]
Kako bi konkretno pomagala filozofija?

Kako bi konkretno pomagala filozofija?

Literatura v živo, 18. januar 2022 ― Barbara Vogrinec Švigelj je z Mojco Zvezdano Dernovšek, Luko Agrežom, Anjo Ibrčič in Draženom Šumigo napisala Priročnik o izkušnji osebnostne motnje (Založba ZRC, 2021), saj se zadnja leta ukvarja s pomočjo ljudem v duševnih težavah. Sicer pa je knjiga Pomagala bi filozofija, ki je njen prvenec, prav tako usmerjena v pomoč drugim, predvsem t.i. ranljivim skupinam.
še novic