GRADIMO Z ZEMLJO

GRADIMO Z ZEMLJO

OUTSIDER, 27. januar 2022 ― Zemlja kliče! Psssssst. Prosimo za pozornost. Umaknite se kam na samo. Priporočamo zunanji prostor: teraso, vrt, travnik, park, gozd. Sezujte si copate, čevlje, nogavice. Zamižite. In prisluhnite … Če ne slišite nič, se opravičujemo za ukraden čas in vas vabimo, da se zopet obujete in vrnete k svojim opravilom. Tisti, ki ste slišali, pa berite […]
Iz naših zbirk: Melita Vovk in gledališče, E-razstava

Iz naših zbirk: Melita Vovk in gledališče, E-razstava

SLOGI, 27. januar 2022 ― Vladimir Simončič Vlastja velja za mojstra gledališke fotografije; za slovensko gledališko zgodovino je izjemno pomemben, saj prav s pomočjo njegovih fotografij lahko vsaj delno rekonstruiramo in si ustvarimo vtis o umetniški dovršenosti številnih uprizoritev iz obdobja med leti 1946 in 1989. The post Iz naših zbirk: Melita Vovk in gledališče, E-razstava appeared first on SLOGI.

Nova pridobitev: Hinko Smrekar – Črnovojnik

Medobčinski muzej Kamnik, 27. januar 2022 ― V dar smo prejeli knjižico, strip,  protostrip pravzaprav – Hinko Smrekar, Črnovojnik, ki je izšel leta 1919 pri založništvu Umetniška propaganda. V njem je naš veliki slikar in ilustrator po končani prvi svetovni vojni lucidno, s švejkovskimi prijemi upodobil svojo usodo in zgodbe znanih Slovencev, tudi svojega dobrega prijatelja Ivana Cankarja. Knjižica obsega 24 strani, […] The post Nova pridobitev: Hinko Smrekar – Črnovojnik appeared first on MM:K.
Don’t Look Up

Don’t Look Up

Koridor, 27. januar 2022 ― Najnovejši film Adama McKaya naslika satirično sliko današnje družbe, ki se sooča s posledicami globalnega segrevanja. The post Don’t Look Up appeared first on Koridor – križišča umetnosti.
Boris Kolar: Potopimo Islandijo!

Boris Kolar: Potopimo Islandijo!

MMC Knjige, 27. januar 2022 ― Potopimo Islandijo!, roman Borisa Kolarja z vonjem po morju in nafti je po avtorjevih besedah nekakšna popotovalna odisejada, karikatura Evrope v predkovidnem času in hommage njegovemu življenju na Nizozemskem in prijateljem, ki jih je imel tam.

POHVALE UPORABNIKOV NOVIČNIKA ZA SAMOZAPOSLENE V KULTURI

KUD Trivia, 27. januar 2022 ― Pri KUD-u Trivia smo ponosni na pohvale naročnikov e-publikacije Novičnik za samozaposlene v kulturi in udeležencev naših delavnic. Alenka Pirman: Mojca, hvala ti za te koncizne informacije, kako smo sploh lahko shajali brez tvojega Novičnika?! Andreja Kalc: Najprej bi se kot zdaj že zvesta naročnica Novičnika zahvalila za vaš trud in motiviranost. Odgovori in teme so res koristni […]
Magični realizem Zenice v kafkovskem noirju

Magični realizem Zenice v kafkovskem noirju

LUD Literatura, 27. januar 2022 ― Roman Sedem strahov Selvedina Avdića je v več kot desetletju, ki je minilo ob objave, obveljal za nekakšnega tihega klasika sodobne bosanske in širšeregionalne književnosti. Tihega v smislu, da ga kritiki in profesorji upoštevajo, bralci berejo, pa vendarle velja za nekakšen unikum, za nekaj, kar se omenja v drugačnem kontekstu – in zato bržkone v manjši meri – kot dela nekaterih najbolj izpostavljenih avtorjev tega področja.
1928 Rakek – Josip Kukec

1928 Rakek – Josip Kukec

Stare slike (Cerknica), 27. januar 2022 ― Ko sem nekoč v arhivu brskala za dokumenti, je vstopil možak. Pozdravila sva se. Takoj me je pobaral, kje sem doma. Ko je izvedel, da z Rakeka, je začel pripovedovati. Jaz sem bila tiho in pisala. Po kakšnih dvajsetih minutah je dejal: »Zdaj moram pa delati. Ne me motiti!« To je bil Samo Pahor. O […]
še novic