Razpisne priložnosti (februar 2022)

Asociacija, 9. februar 2022 ― V Kulturosferi nadaljujemo z zbiranjem različnih razpisnih priložnosti za samozaposlene in nevladne organizacije doma in v tujini. Tokrat med tujimi razpisi prevladujejo priložnosti za glasbenike in uprizoritvenike, pri domačih pa najdete predvsem priložnosti s področja vizualnih umetnosti. Domači razpisiRadio Študent do 14. februarja v svoje vrste vabi novo generacijo špikerk_jev, tonskih tehnikov_c in videastk_ov. Več … Preberi več o Razpisne priložnosti (februar 2022)

DOGODEK: Povezovanje kulture in gospodarstva!

Asociacija, 9. februar 2022 ― Društvo Asociacija v sodelovanju z Mrežo za družbeno odgovornost Slovenije vabi na spletni dogodek Povezovanje kulture in gospodarstva! Na spletnem dogodku bomo predstavili projekt Certifikat Kulturno podjetje, izvedeli pa boste lahko vse o njegovih učinkih, ciljih in vsebini. Na dogodku bodo bodo spregovorili tudi akterji, ki so bili vključeni v njegovo pilotno izvedbo. Tako boste lahko iz … Preberi več o DOGODEK: Povezovanje kulture in gospodarstva!
Zimske počitnice v SEM

Zimske počitnice v SEM

SEM, 9. februar 2022 ― Vabljeni v Slovenski etnografski muzej na ustvarjalne počitniške delavnice za otroke. Torek, 22. februar, od 10.00 do 13.00: Ornament, kaj je to? Ta preprost način krasitve oblačil, tekstila, pohištva, stavb …  bomo spoznavali z odkrivanjem, igro in ustvarjanjem. Sreda, 23. februar, od 10.00 do 13.00: Mi za mizo Kakšen je bonton za mizo? Kakšen je pri nas in kakšen drugod po svetu? Kako pripravimo mizo ob praznikih in kakšne jedi postrežemo? Na vsa ta vprašanja si bomo odgovorili z odkrivanjem in ustvarjanjem ter izdelavo svojega tiskanega tekstilnega pogrinjka. Četrtek, 24. februar, od 10.00 do 13.00: Norčavi pustni čas! Le kaj sporočajo maske v muzeju? Da prihaja nori pustni čas!  Veseli in norčavi, strašljivi in prijazni... se bomo preobrazili za prihajajoče dni. Delavnice so namenjene otrokom med 6 in 12 let. Prijave so obvezne na E: sonja.kogej-rus@etno-muzej.si. VSTOPNINA: posamezna delavnica 5 EUR, vse tri delavnice 12 EUR. * Pri izvajanju programa upoštevamo vsa priporočila za zajezitev Covid 19.
Odpovedan tudi letošnji knjižni sejem v Leipzigu

Odpovedan tudi letošnji knjižni sejem v Leipzigu

Misli, 9. februar 2022 ― Knjižni sejem v Leipzigu 2022 je odpovedan, so danes sporočili organizatorji. Zaradi negotovih razmer, povezanih s pandemijo, se je namreč preveč velikih založb odločilo, da ne bodo sodelovale na njem. To je že tretja odpoved sejma od začetka pandemije novega koronavirusa, piše nemška tiskovna agencija dpa.

Oslabljena nevladna kultura je osiromašena družba

Asociacija, 9. februar 2022 ― Novinarska konferenca ob Prešernovem dnevu V Asociaciji nadaljujemo s prakso organiziranja tradicionalne novinarske konference ob slovenskem kulturnem prazniku, ki bo letos potekala v ponedeljek, 14. februarja 2022 ob 10. 00 uri, v prostorih Zveze svobodnih sindikatov na Dalmatinovi 4 v Ljubljani, natančneje v veliki sejni sobi v 6. nadstropju zgradbe. Dogajanje v preteklem in že … Preberi več o Oslabljena nevladna kultura je osiromašena družba

Razstava Podobe nekdanjega Kranja

Gorenjski muzej, 9. februar 2022 ― Začenjamo s ciklom manjših razstav, ki bodo posvečene Kranju, ki ga ni več. Razstava PODOBE NEKDANJEGA KRANJA bo obujala spomine na čase, ki so minili.  Prva razstava bo na ogled od 17. februarja do 10. aprila 2022. Zaradi trenutnega epidemiološkega ... Read More

Urejanje in čiščenje javnih površin

Inštitut za politike prostora, 9. februar 2022 ― Strokovne podlage za zakonsko ureditev pogojev izvajanja javne službe varstva okolja Po naročilu Ministrstva za okolje in prostor smo v okviru procesa spreminjanja Nacionalnega programa varstva okolja za obdobje 2020-2030 lansko leto izdelali Strokovne podlage za zakonsko ureditev gospodarske javne službe varstva okolja urejanje in čiščenje javnih površin (september 2021). Gradivo ponuja vpogled v način... The post Urejanje in čiščenje javnih površin appeared first on IPoP - Inštitut za politike prostora.

Osem festivalnih razpisov – vabil v 21. pomlad Lirikonfesta Velenje (2022)

Društvo slovenskih pisateljev, 9. februar 2022 ― Ustanova Velenjska knjižna fundacija objavlja ob Prešernovem dnevu 2022 osem literarnih razpisov oz. vabil k sodelovanju v programu 21. Lirikonfesta (2022) – tradicionalnega književnega srečanja z mednarodnimi gosti v Velenju – festivala liričnega in potopisnega občutja. Datum festivala, ki bo predvidoma v juniju (ali septembru), zaradi nepredvidljivosti zdravstvenih razmer trenutno še ni določen. Na 21. […]

Razpis Sodobnosti za najboljšo kratko zgodbo in najboljši esej 2022

Društvo slovenskih pisateljev, 9. februar 2022 ― NAGRADA ZA NAJBOLJŠO KRATKO ZGODBO 2022  Revija Sodobnost razpisuje natečaj za Nagrado za najboljšo kratko zgodbo leta 2022. Nagrada znaša 1500 evrov in bo podeljena (če bodo razmere dovoljevale) ob navzočnosti sodelavcev revije in drugih uglednih gostov na posebni prireditvi v Ljubljani. Nagrajena zgodba in šest nominiranih besedil bo objavljenih v reviji Sodobnost. Poslana besedila […]
Nov iskalnik VAČ: Virtualna arhivska čitalnica

Nov iskalnik VAČ: Virtualna arhivska čitalnica

Zgodovinski arhiv Celje (ZAC), 9. februar 2022 ― Od druge polovice leta 2021 je v produkciji nov iskalnik po arhivskem gradivu za vse slovenske javne arhive. Virtualna arhivska čitalnica (VAČ) je rezultat večletnega dela Slovenske javne arhivske službe (SJAS) v okviru projekta vzpostavitve slovenskega elektronskega arhiva. V njem je poleg Arhiva Republike Slovenije sodelovalo tudi šest regionalnih arhivov iz Ljubljane, Maribora, Celja, Ptuja, […] The post Nov iskalnik VAČ: Virtualna arhivska čitalnica first appeared on Zgodovinski arhiv Celje - Hiša pisanih spominov.
V MGL regionalni gledališki festival Ruta z osmimi uprizoritvami

V MGL regionalni gledališki festival Ruta z osmimi uprizoritvami

Misli, 9. februar 2022 ― V Mestnem gledališču ljubljanskem (MGL) se bo danes začel regionalni gledališki festival Ruta, nastal iz sodelovanja šestih gledališč z območja nekdanje Jugoslavije. Do 14. februarja bo ponudil osem uprizoritev, odprla pa ga bo krstna izvedba nove hišne predstave Usedline avtorice in dramaturginje Katarine Morano ter režiserja Žige Divjaka.
V Stekleni galeriji na ogled dela Danila Jereba

V Stekleni galeriji na ogled dela Danila Jereba

Notranjsko primorske novice » Kultura, 9. februar 2022 ― V Stekleni galeriji na ogled dela Danila Jereba Featured Logatec – V Stekleni galeriji v Logatcu so 1. februarja odprli razstavo idrijskega slikarja Danila Jereba, ki je na ekstemporu Društva likovnikov Logatec leta 2020 dobil najvišje priznanje zlato muzo. Njegova dela so na ogled do 10. aprila, vsak delovnik od 14. do 20. ure. Razstava slik, Danilo Jereb, Steklena galerija, Logatec, 1. februar–10. april 2022 Foto: Janez Ovsec Ob odprtju je idrijskega umetnika predstavila likovna kritičarka Anamarija Stibilj Šajn, ki je poudarila njegovo povezanost z idrijskimi čipkami in nekdanjim rudarskim, zdaj industrijskim okoljem Idrije. »Še posebej so v njegovih delih prisotni emblemi, vezani na klekljarsko tradicijo. S tem posredno izpričujejo avtorjev izostren estetski čut in predstavljajo tudi njegov spoštljiv odnos do ženske,« o umetniku pravi Stibilj Šajnova. Jereb se v Logatcu predstavlja z različnimi motivi, med katerimi prevladujejo golobi in ženski obrazi. »Gledalca vodi iz osebnega v obče, od sedanjosti v preteklost in obratno ter zelo prepričljivo od klasičnega k modernističnemu, od kanonov realističnega utelešenja človeških in živalskih figur do pristopov, značilnih za modernistično stilizacijo, za sodoben način oblikovanja telesnosti, predvsem pa za izrazito avtorske načine, ki so likovni eliksir, lasten Danilu Jerebu. V njem izpričuje vlogo in pomen likovnih izraznih sredstvih, ki so gradniki njegovega samosvojega ustvarjalnega sveta,« pravi Stibilj Šajnova in še, da umetnik vedno znova preseneča z odprtostjo likovnega razmišljanja, s katero na slikovni oder pospremi figuralne kompozicije in jim utira pot v sodobno likovno umetnost. »Slikarsko platno je zanj magično polje, na katerem gradi svoj likovni svet. Pojmuje ga kot medijsko raznolik in prehoden prostor. Znanja, poznavanja in veščine, ki jih ima z drugih področij, mu omogočajo, da v njem uresničuje pravo bogastvo načinov in pristopov likovne vizualizacije ter razpira širok repertoar te
Nemški umetnik Gerhard Richter danes praznuje 90 let

Nemški umetnik Gerhard Richter danes praznuje 90 let

Misli, 9. februar 2022 ― Nemški umetnik Gerhard Richter danes praznuje 90 let. Richterju, ki velja za enega najpomembnejših sodobnih umetnikov, je ob jubileju po pisanju nemške tiskovne agencije dpa čestital tudi nemški predsednik Frank-Walter Steinmeier. "Moje dobre želje so namenjene enemu najpomembnejših slikarjev našega časa," je zapisal.
še novic