Razstava v knjižnici Pivka – 25 let društva “LIPA PIVKA”

Razstava v knjižnici Pivka – 25 let društva “LIPA PIVKA”

Knjižnica Postojna, 24. februar 2022 ― Razstava v knjižnici Pivka - "25 let društva za krajevno zgodovino in kulturo LIPA PIVKA". Glavni cilj društva so ustvarjanje in organiziranje kulturnih dogodkov, obujanje zgodovinskega spomina na dogajanja in ljudi, ki so bili zaslužni za napredek in razvoj naših krajev. V vseh letih je društvo vpeto v kulturni utrip občine. Tradicionalni kulturni večeri Pod lipo so stalnica dela društva, otroci so aktivno vključeni v pripravo miklavževanja, izdali so knjige, sodelujejo na osrednjih občinskih prireditvah.

Kultura enotna glede problemov razpisnih mehanizmov države

Asociacija, 24. februar 2022 ― Društvo Asociacija se je s predstavniki več nevladnih organizacij v kulturi udeležilo 19. redne seje Odbora za kulturo Državnega zbora RS ter na njej razpravljalo o problematičnih točkah razpisne politike Ministrstva za kulturo ter delovanja strokovnih komisij. Na seji so med vabljenimi spregovorili Polona Torkar iz društva Asociacija, Tjaša Pureber iz Gledališča Glej, Urška Jež iz Mesta žensk, Rok Vevar iz Nomad … Preberi več o Kultura enotna glede problemov razpisnih mehanizmov države
Polona Petek razstavlja v Miheličevi galeriji

Polona Petek razstavlja v Miheličevi galeriji

Štajerski tednik, 24. februar 2022 ― Na drugi samostojni razstavi v Miheličevi galeriji se z najnovejšim opusom likovnih del, ki jih je naslovila Vodne krajine, predstavlja akademska slikarka Polona Petek. Gre pa tudi za prvo likovno razstavo v tej ptujski galeriji v letu 2022. Kustosinja razstave Stanka Gačnik, ki je tudi avtorica besedila spremljajočega kataloga razstave, je izpostavila, da umetnica, kljub sodobnim prijemom, ki smo jim priča, kaj vse je danes lahko umetnost, prisega na štafelajno slikarstvo, na platno, na motive narave, ki jih zna tako zelo lepo prikazati z osebnimi likovnimi izkušnjami.
Ex-Tempore Ptuj Karneval : Izjemen odziv umetnikov in raznolikost motivov

Ex-Tempore Ptuj Karneval : Izjemen odziv umetnikov in raznolikost motivov

Štajerski tednik, 24. februar 2022 ― V razstavišču Knjižnice Ivana Potrča Ptuj je od danes do 4. marca na ogled razstava letošnjih finalistov mednarodne likovne nagrade Ex-Tempore Ptuj Karneval, osrednjega likovnega dogodka v pustnem času na Ptujskem. Odkar poteka, je na Ptuj privabila že več kot tisoč likovnikov iz Slovenije, Italije, Avstrije, Nemčije, Romunije, Hrvaške in še nekaterih drugih držav. Nagrado organizirajo Kulturno umetniško društvo Art Stays, Mestna občina Ptuj in Zavod za turizem Ptuj. Od prijave, ocenjevanja, do podelitve nagrad je potekala v spletni obliki. Virtualno so jo odprli že včeraj, ko so tudi razglasili letošnje prejemnike nagrad.

Dragutin Križanić: Tu sem doma

Naši zbori, 24. februar 2022 ― Izjemno je, kadar profesionalni glasbenik želi in zmore posvetiti svojo prostočasno dejavnost ljubiteljski kulturi. Pravzaprav ne gre za posvečen čas,… The post Dragutin Križanić: Tu sem doma appeared first on Naši zbori.

O slovenski nevladni kulturi tudi z Renew Europe

Asociacija, 24. februar 2022 ― V Društvu Asociacija smo se kot strokovna nestrankarska zagovorniška organizacija nevladnih organizacij in posameznikov, ki delujejo v polju kulture, odzvali vabilu evropskih poslancev Irene Joveve in Klemna Grošlja na srečanje s predsednikom evropske politične skupine Renew Europe v Evropskem parlamentu Stephanom Sejournejem, ki se je 22. in 23. februarja v Ljubljani mudil na dvodnevnem delovnem … Preberi več o O slovenski nevladni kulturi tudi z Renew Europe
Mednarodna konferenca Skupaj do stanovanj

Mednarodna konferenca Skupaj do stanovanj

Inštitut za politike prostora, 24. februar 2022 ― SKUPAJ DO STANOVANJ, Stanovanjske zadruge in skupnostni zemljiški skladi. 17. marec 2022, med 9.00 in 13.30, Stara mestna elektrarna – Elektro Ljubljana, Slomškova 18, Ljubljana Vljudno vas vabimo na mednarodno konferenco Skupaj do stanovanj, ki se umešča v čas in prostor zaostrene stanovanjske krize in ponuja vpogled v nešpekulativne skupnostne stanovanjske rešitve, ki dobro delujejo... The post Mednarodna konferenca Skupaj do stanovanj appeared first on IPoP - Inštitut za politike prostora.

Zgodovina je veda o možnem, ne o neizogibnem

Razpotja, 24. februar 2022 ― Timothy Snyder Vera v »konec zgodovine« je predstava, da se bo politika odvijala v lastni avtonomni sferi, neomadeževana z aktualnimi dogodki in določena s pravili, ki jih vsi poznamo. Ta vera in z njo povezano pojmovanje, češ da, v dobrem in slabem, »ni nobene alternative«, sta bili ideji posebne, samozanikovalne vrste. Reči, da »je zgodovine konec«, pomeni spreminjati zgodovino in v isti sapi zanikati, da to počnemo. Reči, da »ni alternative«, se pomeni vezati na določene alternative, ne da bi se tega zavedali. Pot v nesvobodo začenjam s pojmom »politike neizogibnosti« kot opisa trenutka v intelektualni zgodovini, ki grobo ustreza zadnjemu četrt stoletju – trenutka, ko so intelektualci zanikali tako ideje kot zgodovino. The post Zgodovina je veda o možnem, ne o neizogibnem appeared first on Razpotja.

Kinotripova projekcija: Dogodek

Kinodvor, 24. februar 2022 ― V četrtek, 17. marca ob 17. uri si bomo ogledali film Dogodek, prejemnika Kinotripove nagrade na 32. LIFFu in se pogovarjali z Niko Kovač, sociologinjo, antropologinjo in ustanoviteljico ter direktorico Inštituta 8. marec.
Ivan Grohar osebno

Ivan Grohar osebno

Loški muzej, 24. februar 2022 ― V razstavnem kotičku Fokus predstavljamo izbor Groharjevih osebnih predmetov, ki jih hranimo v Loškem muzeju. Ti med drugim pričajo o slikarjevem delu, ki ga je zelo zaznamovala loška pokrajina, kamor se je opremljen s slikarskim kovčkom velikokrat odpravljal ustvarjat v naravo.
Novosti v muzejski trgovini

Novosti v muzejski trgovini

Loški muzej, 24. februar 2022 ― Ob razstavi Od osvoboditve do osamosvojitve smo pripravili družinski vodnik, ki najmlajše obiskovalce preko različnih nalog popelje po zanje zanimivih poglavjih razstave, značke z motivi predmetov z razstave in bombažne vrečke s citati Ločank in Ločanov o življenju med letoma 1945 in 1991.
Divja Slovenija

Divja Slovenija

Koridor, 24. februar 2022 ― Naj živijo, dihajo, se plazijo, kobacajo, parijo, iščejo hrano in žvrgolijo naokrog. Naj! The post Divja Slovenija appeared first on Koridor – križišča umetnosti.

Asociacija v državnem svetu: Predlog NPK za NVO neustrezen

Asociacija, 24. februar 2022 ― Društvo Asociacija je na 52. seji Komisije Državnega sveta za kulturo, znanost, šolstvo in šport izpostavilo vrsto problematičnih točk Predloga resolucije o nacionalnem programu za kulturo 2022–2029. Za najbolj pereči je vodja strokovne pisarne Polona Torkar opredelila neustrezno obravnavo in nezadostno vključevanje nevladnih organizacij ter samozaposlenih v kulturi v vse dele ključnega strateškega dokumenta, ki … Preberi več o Asociacija v državnem svetu: Predlog NPK za NVO neustrezen
Peter Svetina med finalisti za Andersenovo nagrado

Peter Svetina med finalisti za Andersenovo nagrado

Misli, 24. februar 2022 ― Pisatelj in pesnik Peter Svetina se je uvrstil med finaliste za Andersenovo nagrado, najvišje mednarodno priznanje na področju mladinske književnosti. Nagrado podeljujejo bienalno avtorju in ilustratorju na področju mladinske književnosti za celoten opus. Oba nagrajenca bodo razglasili 21. marca na sejmu otroških knjig v Bologni.
še novic