Narodno svetišče sv. Jožefa na Poljanah v Ljubljani in njegova zgodovina

Narodno svetišče sv. Jožefa na Poljanah v Ljubljani in njegova zgodovina

Časnik, 19. marec 2022 ― Slovensko narodno svetišče sv. Jožefa na Poljanah v Ljubljani so začeli graditi leta 1912, med prvo svetovno vojno je še nedokončano stavbo uporabljala vojska, nato mesto Ljubljana, leta 1922 je bila cerkev blagoslovljena, dejavnost v cerkvi, jezuitski rezidenci in Domu duhovnih vaj se je pred drugo svetovno vojno razmahnila, leta 1949 pa je bil celoten […] The post Narodno svetišče sv. Jožefa na Poljanah v Ljubljani in njegova zgodovina appeared first on Časnik.
V Bologni ponovno v živo sejem otroške in mladinske literature

V Bologni ponovno v živo sejem otroške in mladinske literature

Misli, 19. marec 2022 ― Potem ko je dvakrat zapored potekal na spletu, bo v Bologni od 21. do 24. marca ponovno v živo potekal mednarodni knjižni sejem otroške in mladinske literature. Javna agencija za knjigo (Jak) bo na sejmu prisotna z doslej največjo nacionalno stojnico. Zaradi dvakratne odpovedi sejma v živo bo Slovenija na sejmu častna gostja šele leta 2024.
Svetovni dan pripovedništva

Svetovni dan pripovedništva

SEM, 19. marec 2022 ― Po svetu od leta 2004 okoli današnjega dne zaznamujejo svetovni dan pripovedovanja. Dan izhaja iz nacionalnega dne pripovedovanja, ki so ga na Švedskem praznovali v začetku 90. let prejšnjega stoletja, a je nato zamrl, pobuda za njegovo ponovno oživitev pa je prišla iz Skandinavije. Ljudskemu pripovedništvu namenja SEM posebno pozornost z najrazličnejšimi programi. V pomladnih mesecih vabi na mesečne pripovedovalske dogodke za otroke (5+), ki bodo potekali vsak tretji četrtek v mesecu ob 18. uri. Cikel pripovedovalskih potovanj po domišljijskih deželah in preteklosti se prične v aprilu. Prvi dogodek bo posvečen niti, preslici in kolovratu. Včasih so se ob večerih zbirali ob preji in v ritmu dela so si pripovedovali pravljice. Iz volne in lanu so ženske ustvarjale niti, iz besed zgodbe. Ob kolovratu bodo otroci prisluhnili zgodbam o predicah. V Slovenskem etnografskem muzeju so doma tudi predmeti iz ljudskih pravljic. Za prijavo na brezplačni dogodek pišite na katarina.nahtigal@etno-muzej.si.
Videospoti z delavnice glasbenega videospota (2022-03-18)

Videospoti z delavnice glasbenega videospota (2022-03-18)

DIVA video arhiv, 19. marec 2022 ― Novembra in decembra 2021 je potekala že druga delavnica snemanja glasbenega videospota v soorganizaciji SCCA-Ljubljana, Društva KRAKEN in Luksuz produkcije. Mentorji delavnice so bili Matevž Jerman, Matic Zavodnik in Peter Cerovšek. Udeleženke in udeleženci Lea Badovinac, Lučka Peterlin, Tilen Peterlin in Maria Sorokina so svoje videospote posneli z mobilnim telefonom. Nastali so trije videospoti za izvajalce Nika Novaka, Balans in YREX. Izdelke smo vključili v arhiv Postaje...

Rozmanova burleska v rimah

Kamnik.info, 19. marec 2022 ― Zadnji četrtek pred pomladnim enakonočjem smo v prenovljenih prostorih kamniškega Doma kulture lahko spremljali predstavo v produkciji Slovenskega mladinskega gledališča, ki je doživela premiero pred tremi leti. Baal, ki ga je nemški dramatik Bertolt Brecht pisal sredi 1. svetovne vojne, ko je štel le šestnajst let, je ostal aktualen skozi celotno 20. stoletje. Scenarist predstave ... Prispevek Rozmanova burleska v rimah je bil izvorno objavljen naportalu Kamnik Info.

Na hitro prelistano: Novosti na domačem knjižnem trgu

Misli, 19. marec 2022 ― Pri novomeški založbi Goga so izdali roman Dušana Šarotarja Zvezdna karta, pri Beletrini Zgledne novele Miguela de Cervantesa. Založba Miš je izdala knjigo otroških stripov Marjana Mančka Pipi Pišče išče, KUD Apokalipsa pa strip Matjaža Bertonclja z naslovom Jaz D'Artagnan, vsi ostali debili.
1976 Cerknica – Furnir

1976 Cerknica – Furnir

Stare slike (Cerknica), 19. marec 2022 ― Enkrat sem Milošu povedala, kako mi je bil všeč furnir, ki ga je mama nosila iz službe. Kmalu sem dobila obvestilo, da je našel furnir zame. Tega na sliki. Je debelejši kot tisti, ki sem ga poznala. Mama je domov prinašala tankega kot papir. »Meni so rekli, da so po vrsti: oreh, mahagoni, hrast in […]
še novic