CMAKoncert: Kokosy, Pitaj Klince

C.M.A.K. Cerkno, 5. april 2022 ― V Cerkno prihaja mlad bend, poln izrazitih čustev in plesabilnih ritmov… KOKOSY! V Cerkno prihajata dva mlada benda, ki bosta poskrbela za polno dozo izrazitih čustev in plesabilnih ritmov…KOKOSY in PITAJ KLINCE! PITAJ KLINCE (klinac je po hrvaško otrok, btw).Otroci so otroci. Neobremenjena glasba, kjer zapleteni trenutki spet zazvenijo lahkotno in neagresivno. Otroci delajo neumnosti […] The post CMAKoncert: Kokosy, Pitaj Klince appeared first on C.M.A.K. Cerkno.
Intervju Jana Jocif: PORTRETI STOLETIJ

Intervju Jana Jocif: PORTRETI STOLETIJ

OUTSIDER, 5. april 2022 ― Jana Jocif je po izobrazbi arhitektka in po poklicu fotografinja. Tako ni presenetljivo, da velik del njenega fotografskega opusa posvečen arhitekturi in kulturni dediščini. Poseben odnos do arhitekture ima že v genih. Njen pra-pra stric ni nihče drug kot Jože Plečnik. Vendar tako kot ima poseben čut pri beleženju arhitekturnih detajlov, ima podobno pronicljiv pogled […]

Pogovorni večer z dr. Danom Podjedom

Medobčinska matična knjižnica Žalec, 5. april 2022 ― V torek, 5. aprila 2022, je v avli Doma II. slovenskega tabora v Žalcu v organizaciji Medobčinske splošne knjižnice Žalec in Zavoda za kulturo, šport in turizem Žalec potekal zanimiv pogovor z dr. Danom Podjedom, antropologom, znanstvenim sodelavcem Inštituta za slovensko narodopisje ZRC SAZU in izrednim profesorjem za področje kulturne in socialne antropologije na Filozofski fakulteti Univerze v Ljubljani. Z gostom se je pogovarjala Jolanda Železnik, direktorica Medobčinske splošne knjižnice Žalec. V pogovoru ga je spodbujala, da je pojasnil, kako so se nekateri čez noč iz epidemiologov spremenili v obramboslovce, ...

Odvisnost kot meditacija o bolečini

Vrabec Anarhist, 5. april 2022 ― Bolečina je v središču vseh odvisnosti. Prisotna je v nekom, ki obsesivno igra igre na srečo, odvisniku od interneta, alkoholiku, pri nekom, ki kompulzivno nakupuje in pri deloholiku. Bolečina morda ni tako globoka, ampak je zagotovo tam. The post Odvisnost kot meditacija o bolečini first appeared on Vrabec Anarhist.

STUDIO GAM – 3. oddaja! (5.4.)

Ana Monro, 5. april 2022 ― Novice tedna, rana ura – fiskultura, ekskluzivni pogovor z edino žensko kandidatko na parlamentarnih volitvah na Madžarskem, poziv za podporo projektu Dajmo otrokom gledališče in nov komad najbolj udar(je)nega uličnega benda Trio Mio! To so (bile) vsebine 3. infotainment oddaje Studio GAM (5. 4.). Če ste jo zamudili, vam je posnetek kadarkoli na voljo TUKAJ. Vabljeni v ... The post STUDIO GAM – 3. oddaja! (5.4.) appeared first on Ana Monro.
Nova zbirka Slovenske matice Odstiranja s petimi monografijami

Nova zbirka Slovenske matice Odstiranja s petimi monografijami

Misli, 5. april 2022 ― Slovenska matica je izdala prvi letnik nove zbirke Odstiranja, v kateri je pet znanstvenih monografij: Niko Kralj, pionir industrijskega oblikovanja, Simon Rutar in Beneška Slovenija, Emilijan Cevc, umetnostni zgodovinar in pisatelj, Življenje in delo Štefana Barbariča ter Koroški plebiscit - 100 let kasneje.
Maja Stamenković: PROJEKT: HERZ

Maja Stamenković: PROJEKT: HERZ

OUTSIDER, 5. april 2022 ― Arhitektka Maja Stamenković je nekoč zaprt tloris stanovanja v stavbi iz leta 1957 s prenovo preoblikovala v odprt, povezan prostor, ki ga odlikuje krožna zasnova osrednjega dela. Začetna arhitekturna ideja je bila, kot pojasnjuje arhitektka, pridobiti difuzen odprt prostor.  Med tremi optimalnimi tlorisnimi rešitvami znotraj omenjenega koncepta sva imela oba z naročnikom istega favorita. Zaradi same […]

Babištvo nominirano za vpis na Unescov seznam nesnovne kulturne dediščine Dodaj Novica

Ministrstvo za kulturo, 5. april 2022 ― Nominacijo "Babištvo: znanje, veščine in prakse" za Unescov Reprezentativni seznam nesnovne kulturne dediščine človeštva je predložilo osem držav s štirih celin. Nominacijo so pripravila združenja babic iz Kolumbije, Cipra, Nemčije, Kirgiške republike, Luksemburga, Nigerije, Slovenije in Toga skupaj z ministrstvi in strokovnjaki s področja kulture in javnega zdravja. Odločitev o nominaciji bo sprejeta predvidoma decembra 2023.

Babištvo nominirano za vpis na Unescov seznam nesnovne kulturne dediščine

Ministrstvo za kulturo, 5. april 2022 ― Nominacijo "Babištvo: znanje, veščine in prakse" za Unescov Reprezentativni seznam nesnovne kulturne dediščine človeštva je predložilo osem držav s štirih celin. Nominacijo so pripravila združenja babic iz Kolumbije, Cipra, Nemčije, Kirgiške republike, Luksemburga, Nigerije, Slovenije in Toga skupaj z ministrstvi in strokovnjaki s področja kulture in javnega zdravja. Odločitev o nominaciji bo sprejeta predvidoma decembra 2023.

Nina Granda: Vojna in mir in zeleni preboj

OUTSIDER, 5. april 2022 ― Podnebna kriza je v arhitekturi vedno bolj poudarjena tema. O ukrepih, ki naj bi jih arhitekti uvajali v povezavi z gradbeno industrijo, ki je tretji največji onesnaževalec na svetu, se veliko razpravlja. Evropska unija si je prehod na razogljičenje zastavila kot enega glavnih ciljev. Pojavljajo se številne (zelo bogato financirane) svetovne in evropske pobude, kot […]
Srečanje s poezijo je bilo navdihujoče

Srečanje s poezijo je bilo navdihujoče

Notranjsko primorske novice » Kultura, 5. april 2022 ― Srečanje s poezijo je bilo navdihujoče KULTURA Pivka – Zvesti obiskovalci čajank Kulturnega društva Lipa Pivka v knjižnici so se v četrtek, 31. marca, spet zbrali in si za temo pogovora izbrali prebiranje raznovrstne poezije. Na ta način so obeležili svetovni dan poezije, ki ga je Unesco proglasil 21. marca 1999. Od takrat se ta dan posvečamo pesnikom, tenkočutnim opazovalcem življenja in pričevalcem osebnoizpovednih občutij, pa tudi kritikom družbenih razmer. Čajanka Kulturnega društva Lipa Pivka Foto: arhiv KD Lipa Sporočila pesnikov so brezčasna, pesniki pa so priče osebnih, družbenih in zgodovinskih sprememb. Včasih pa ljudem verzi pomagajo pri iskanju lastnega duševnega miru in ravnovesja. Trpečega ukrajinskega ljudstva so se udeleženci čajanke spomnili ob pesmi Barbare Korun, ki govori o ljudeh, ki gredo na ulice z roko v roki in pojejo, tam pričakajo tanke; ženske, otroci, starci in starke, brez orožja, z zaupanjem, da bo zmagal mir. Vsak izmed prisotnih je izbral poezijo, ki jo je predstavil. Izbor je bil pester, od pesmi Cirila Zlobca, namenjenih prijatelju Tonetu Pavčku in njegovima prezgodaj umrlima sinu in hčerki, do Ferija Lainščka, ki navdušuje s svojo poetičnostjo. Izredno zanimiva je bila prepesnitev francoske balade Jeana Richepina, ki jo je mojstrsko prepesnil Srečko Kosovel. Pesem poudarja brezpogojno materino ljubezen, ki vse odpušča, tudi najhujše dejanje, ki ga lahko stori sin. Med lepimi mislimi je bil tudi citat iz znane knjige Pot pokojnega alpinista Nejca Zaplotnika, ki je kot mlad človek življenje doživel v celoti. Mlada prekmurska pesnica Sara Krager je napisala odmevno pesem z naslovom Pesem o tistih, ki je posvečena ljudem z Downovim sindromom. Sporočilo te pesmi je, da se vsak človek lahko prepozna v njej, vsak je kdaj malo poseben. Precej manj poznana, a odlična, je Župančičeva Zdravica, ki napoveduje lepše čase. Slišati je bilo tudi ljubezensko poezijo, spoznali so likovno pesem Solzica celjskega osnovnošolca. Pris
Spremenljivo okolje: Odzivi, izkušnje, zamišljanja

Spremenljivo okolje: Odzivi, izkušnje, zamišljanja

SEM, 5. april 2022 ― Četrtkov pogovor (7.4.2022) zaradi bolezni odpade. Nov termin je 4. 5. ob 19.00. V čertek, 7. 4. ob 19. uri vabimo v Trubarjevo hišo literature na spomladanski cikel pogovorov: Milsiti odgovornost, ki poteka v okviru projekta TAKING CARE Project. Cikel pogovorov naslavlja izbrane teme sodobne antropologije, pa tudi širšega družboslovja in humanistike, skozi prizmo kolektivne in individualne odgovornosti. V drugem pogovoru iz cikla z naslovom Spremenljivo okolje: Odzivi, izkušnje, zamišljanja se bomo z etnologinjo in kulturno antropologinjo dr. Sašo Poljak Istenič (ZRC SAZU) ter arhitektko in kustosinjo Majo Vardjan (MAO) pogovarjali o tem, kakšna vprašanja sproža spremenljivo okolje v raziskovanju družbene in kulturne raznolikosti, kako preučevati trajnostnost, »zelene« prakse in zamišljanje prihodnosti, kako se na spremenljivo okolje lahko odzivata arhitektura in oblikovanje ter kako tematike okoljskih sprememb odpirati v muzejskih kontekstih. Dogodek bo mogoče spremljati tudi na FB profilu Trubarjeve hiše literature in na Zoom povezavi (ID 986 0634 5350) Več o dogodku in seriji Pogovor organiziramo v sodelovanju z Muzej novejše zgodovine Slovenije I National Museum of Contemporary History, Oddelek za etnologijo in kulturno antropologijo (EiKA) FF UL, Trubarjeva hiša literature in KULA, Slovensko etnološko in antropološko združenje.
Na sprehodu po podzemlju mariborske Piramide

Na sprehodu po podzemlju mariborske Piramide

Misli, 5. april 2022 ― Na griču Piramida se je pred stoletji začela pisati zgodovina Maribora, le redki domačini pa vedo, da se v njegovi notranjosti skriva preplet rovov in hodnikov, ki so služili kot zaklonišče. Del teh podzemnih hodnikov so odprli za javnost v okviru Festivala sprehodov in tako razkrili marsikatero skrivnost.

HIDRA (22.4.2022 20:00)

Španski borci, 5. april 2022 ― Vabljeni na plesno predstavo HIDRA, za katero sta režiser Sebastijan Horvat in dramaturg Milan Ramšak Marković navdih našla v dramskem besedilu Cement avtorja Heinerja Müllerja. V predstavi se Sebastijan Horvat, ki je s plesno skupino EN-KNAP Group ustvarjal že leta 2008, tako ponovno vrača k plesni umetnosti.

[ODPOVEDANO] HIDRA (22.4.2022 20:00)

Španski borci, 5. april 2022 ― Vabljeni na plesno predstavo HIDRA, za katero sta režiser Sebastijan Horvat in dramaturg Milan Ramšak Marković navdih našla v dramskem besedilu Cement avtorja Heinerja Müllerja. V predstavi se Sebastijan Horvat, ki je s plesno skupino EN-KNAP Group ustvarjal že leta 2008, tako ponovno vrača k plesni umetnosti. O predstavi Plesna predstava HIDRA je epilog trilogije Cement, ki sta jo avtorja predstavila v Zagrebu, Beogradu in Ljubljani. Tri gledališke predstave, ki...
After Yang

After Yang

Koridor, 5. april 2022 ― Bojni krik proti ljudski metafiziki. The post After Yang appeared first on Koridor – križišča umetnosti.
še novic