Razstava: Micelij misli – Larisa Peternelj / Mladi v Stopnišču

C.M.A.K. Cerkno, 11. april 2022 ― Tretjo letošnjo razstavo za “Cmakovih 25” bomo otvorili to soboto, 16.4. ob 19.00 v galeriji Stopnišče. Tokrat se nam bo predstavila mlada lokalna slikarka Larisa Peternelj, z razstavo “Micelij misli”. O svojih delih Larisa pravi takole:“Slikam na platno in papir, najraje z oljnimi barvami, včasih pa se poslužujem tudi akrilnih.Motive odkrivam v naravi, najbolj me […] The post Razstava: Micelij misli – Larisa Peternelj / Mladi v Stopnišču appeared first on C.M.A.K. Cerkno.

3#: 10. april, Tivoli, Vid Hajnšek

Bunker, 11. april 2022 ― Z vznožja hriba gledam dve drevesi, ki delujeta kot vrata proti grebenu na vrhu. Tam vidim tekače, ki se v silhuetah pojavljajo in izginjajo. Kot iz nikoder se pojavi srna in steče mimo. Za njo mlad, vzhičen črni pes, ki na srečo zgreši sled in se vrne nazaj na jaso. Ko se akcija umiri, neham […] The post 3#: 10. april, Tivoli, Vid Hajnšek appeared first on .

2#: 10. april, Tivoli, Valentina Rajaković

Bunker, 11. april 2022 ― Popis pokrajine je transkripcija zvočnega posnetka, ker sem pri opazovanju lokacije snemala svoje pripovedovanje o tem, kaj tam opažam in doživljam, saj mi je bilo to bolj praktično kot direktno zapisovanje. Pri prepisu zvočnega posnetka sem kljub preoblikovanju pogovornega jezika pazila, da je ta direkten in verodostojen toku misli iz posnetka. Izbrani kotiček v Tivoliju […] The post 2#: 10. april, Tivoli, Valentina Rajaković appeared first on .

1#: 18. marec, Tivoli, Tery Žeželj

Bunker, 11. april 2022 ― Ura je 10 zjutraj in po kolesarjenju naokoli po parku Tivoli najdem delček pokrajine, ki nas bo vabil k opazovanju in branju. Ko sem se vozila mimo Plečnikovega letnega gledališča sem namreč nad njim, na levem robu, zagledala ogromne zaplate vijoličastih cvetic, ki naznanjajo pomladno brstenje in prebujanje in vedela sem, da mora biti »Vrt« […] The post 1#: 18. marec, Tivoli, Tery Žeželj appeared first on .

Gremo spet Z GLEDALIŠČEM NAD UČENCE IN DIJAKE! (19.4.)

Ana Monro, 11. april 2022 ― V torek, 19. 4., se bo v Ljubljani začela nova sezona praktične delavnice ZGNUD – Z gledališčem nad učence in dijake, na kateri bodo udeleženci preko gledaliških iger in tehnik spoznavali pristope za oblikovanje inovativnih pedagoških metod,  razvijanje in gradnjo skupinske dinamike ter krepitev motivacije.  Program obsega 8 ur – 4 ure vodene delavnice in 4 ... The post Gremo spet Z GLEDALIŠČEM NAD UČENCE IN DIJAKE! (19.4.) appeared first on Ana Monro.

SEM vabi k ogledu spletne razstave Igrače med spominom in navdihom

SEM, 11. april 2022 ― Na razstavi je predstavljena zbirka igrač iz druge polovice 20. stoletja, ki jo je SEM leta 2000 daroval profesor Helmut Anthes (1935–2010), takratni direktor sedanjega Mestnega muzeja Michelstadt v Nemčiji. Igrače so pomemben del zbirk sodobnih etnoloških muzejev in pripomorejo k celovitemu prikazu načina življenja v določenem obdobju, prostoru in socialnem okolju. Izvor igrač je prazgodovinski; prve najdbe predmetov za igro datirajo okoli 2000 let pr. n. št. Zlata doba razvoja igrač je bila v 20. stoletju in po drugi svetovni vojni so si jih lahko privoščili že v skoraj vseh gospodinjstvih zahodnega sveta. Vstop na razstavo

28. Zlati boben odpira kreativni natečaj za mlade!

Fakulteta za dizajn, 11. april 2022 ― Mednarodni festival kreativnosti Zlati boben in Slovenska turistična organizacija ponovno vabita mlade, da se pridružijo tekmovanju za Mlade bobnarje in ustvarijo najboljši plakat ali video na temo ῝Hej ti, postani prihodnost turizma!῎ Avtorju najboljše kreativne rešitve bo […] The post 28. Zlati boben odpira kreativni natečaj za mlade! appeared first on Fakulteta za dizajn.

Erica Johnson Debeljak: Pretresljiva izpoved o boleči izgubi in bolečini

Štajerski tednik, 11. april 2022 ― Gostja literarnega večera ob svetovnem dnevu poezije in začetku Bralne značke za odrasle 2022, je bila Erica Johnson Debeljak, pisateljica, publicistka in prevajalka, prejemnica velike nagrade Slovenskega knjižnega sejma – Naj knjiga 2021 – v kateri se avtorica dotika nekaterih ranljivih in občutljivih tem. Gre za knjigo pod naslovom Devica, kraljica, vdova, prasica.

Zala Velkavrh: Ko govorimo o javnem prostoru, govorimo o resničnih ljudeh

OUTSIDER, 11. april 2022 ― Zala Velkavrh sodeluje pri novi številki Outsiderja kot gostujoča urednica pri poglavju, tematsko posvečenem javnemu prostoru – skupaj z Alenko Korenjak in skupino Prostorož. Prostorožu se je pred desetletjem pridružila po naključju, v okviru študentskega dela, potem pa je kmalu prevzela vodenje večjega projekta, predvsem pa so jo iskreno zanimale debate, ki neprestano potekajo v biroju: […]

Napoved gledaliških dogodkov od 11. do 17. 4.

SiGledal Novice, 11. april 2022 ― Aljaž Jovanović: "Ko si mlad, si dostikrat pred premiero pod pritiskom, ker želiš iti do konca, a to ti da tudi neko otrplost. Vse je sicer za nekaj dobro, kakšna predstava, ki mi kljub trudu ni dobro uspela, mi je dala nekaj za naprej. To je lepota našega poklica, da se počasi razvijaš, in to moraš tudi sprejeti – sem na poti sprejemanja tega (smeh)."

OBVESTILO

Fakulteta za dizajn, 11. april 2022 ― Spoštovani,   obveščamo vas, da je Fakulteta za dizajn, samostojni visokošolski zavod, z dnem 5. 4. 2022 spremenila sedež zavoda.   Nov sedež Fakultete za dizajn je sedaj na naslovu: DUNAJSKA […] The post OBVESTILO appeared first on Fakulteta za dizajn.

Karierni dan na FD

Fakulteta za dizajn, 11. april 2022 ― V petek, 1.4.2022 je na FD potekal Karierni dan. Za tiste, ki se niste uspeli udeležiti dogodka, vam podajamo nekaj informacij o sodelujočih. Predstavili so se: podjetje ALPLES: https://www.alples.si/sl/; kontakt: kadri@alples.si podjetje LESNINA: https://www.xxxlesnina.si/; […] The post Karierni dan na FD appeared first on Fakulteta za dizajn.

»Še nobena ženska ni napisala ›preveč‹«

Literatura v živo, 11. april 2022 ― Ameriška publicistka, feministična teoretičarka in kritičarka kulture bell hooks je umrla 15. decembra 2021 v devetinšestdesetem letu starosti. O njeni priljubljenosti, če ne kar zvezdniškem statusu, so v dneh po novici, da je podlegla bolezni, pričale številne osmrtnice v anglosaškem časopisju, kar je nenavadno za avtorico, ki si je z besedo in dejanji prizadevala za feministično revolucijo, glavni problem pa videla v »kapitalistični patriarhalni belski nadvladi«.

OBJAVLJENO SAMOEVALVACIJSKO POROČILO 21

Fakulteta za dizajn, 11. april 2022 ― Senat FD je na svoji 6. redni seji, dne 29.3.2022, sprejel Samoevalvacijsko poročilo fakultete za leto 2020/2021. Ogledate si ga lahko na:  https://fd.si/wp-content/uploads/2022/04/Samoevalvacijsko-p-za-l-2020-2021.pdf   Samoevalvacijsko poročilo med drugim vsebuje analize izvedenih […] The post OBJAVLJENO SAMOEVALVACIJSKO POROČILO 21 appeared first on Fakulteta za dizajn.

Cerknica 1981/82 – Valeta ogromne generacije

Stare slike (Cerknica), 11. april 2022 ― Pred nami je slika z valete zelo številčne generacije, saj jih je bilo dovolj kar za štiri razrede. Šolo je zaključilo devetindevetdeset učencev. Vendar pa jih na skupinski sliki, kljub velikemu številu, še vedno dvajset manjka. Ob telovadnici se je takole na hitro zbralo “samo” devetinsedemdeset učencev. Zakaj? Verjetno ni bilo točne informacije in so že […]
še novic