Vrata zaznave se odpirajo

Računalniški muzej, 24. april 2022 ― Nekaj časa nazaj smo se prijavili na razpis…  Nanj smo postali pozorni, ker je bi namenjen majhnim muzejem in osredotočen na razvoj prototipnih – pilotskih projektov, ki bi jih (v primeru, da bi se izkazali za uspešne) kasneje prispevali v skupno bazo znanja širše evropske muzejske mreže. Sprejeti muzeji bi se udeležili digitalnega inkubatorskega programa […] The post Vrata zaznave se odpirajo first appeared on Računalniški muzej.

1979 Begunje – Enota Civilne zaščite Kartonaže Rakek

Stare slike (Cerknica), 24. april 2022 ― Postroj vrlih članic enote prve pomoči Civilne zaščite Kartonažne tovarne Rakek. Upam na pomoč pri določitvi dogodka, časa in kraja, kjer so se postavile fotografu. Razvoj civilne zaščite Razvoj dejavnosti zaščite in reševanja je bil tesno povezan z razvojem in humanizacijo medčloveških odnosov. Šlo je za družbeno pogojenost nastanka in razvoja, pri katerem so imeli […]

GAŠPER CAPUDER: SOBA / ROOM

Sodobna umetnost (Aljoša Abrahamsberg), 23. april 2022 ― 5:30. Budilka zvoni. Vstanem, pokrijem Izidorja, ker je sredi noči radiator nehal gret in je mraz. Grem dol, pristavim kavo, umijem obraz in zobe. Grem gor na balkon enga skadit. Na stranišče srat, spijem kavo in na Instagramu gledam kolk enga dobrga arta je na tem svetu. Včasih mi zamori, včasih me zmotivira. Mogoče bi blo fajn, če bi šel kdaj v kakšno galerijo kej u živo pogledat. Dons jaz peljem tamaledva v vrtec, zato grem 6:15 najprej po Izidorja, da ga lohk mal pocrklam. Ko bo Olja vstala, bo hotla stoodstotno pozornost, on se pa umakne, samo vem, da mu je včasih hudo. Sej se je že navadu, da ni več edinc, sam mislm, da ti to nekje v podzavesti ostane. Oblečm ga, umijem zobe, prpravm napitek. Med, ki ni segret nad 36 stopinj, špricana limona, včasih mi sok ponesreč steče čez lupino, Hoffer bio kis. Čist živčen gledam Izidorja, da spije, ker ne bi rad, da mi spet cel kozarc zlije po tipkovnci službenga računalnika. Grem gor po Oljo. Zato, da jo lahko umiru zrihtam, ji dam na Youtube-u poslušat Let It Go. Spet me bo pol dneva brainfakal. Ne morem se načuditi zmožnosti možganov za pomnjenje največjih abotnosti tega sveta. Zrihtam ju in gremo, ura je 6:45, zmenjeni smo, da gremo v Žito še po sendviče. Cel avto smrdi po Poli, na Študentu je nek industrial al ne vem kaj in mi res ne sede zjutri poslušat tega, sam je vseen kul kontrast, k se pelješ po Radmoljah in ga pustim. Še zmer bolš, k Do You Want to Build a Snowman. Tamalima je vseen, važn da je sendvič. Odložim ju v vrtcu, pri avtu še enga pokadim in se odpeljem na šiht. Na webshopu bomo omogočl plačilo s PayPal-om in morm dopolnit integracijo z erp sistemom. Partner je v api za pobiranje naročil dodal novo polje za vpis zneska provizije in moram dodelat obdelavo, prpelat znesek v prodajni dokument, dodelat flow še za blagajne, knjižne rutine za blagajne in zbirnike. Nardim teste, zgleda ok. Vmeš še sestanek, kosilo, dva čika, kava. Potem delam na uvozu in razčlembi ter vpisu podatkov iz xml datoteke, kjer so

Poziv k strpnosti

Vrabec Anarhist, 23. april 2022 ― Avtorica, opozori da je še posebej v postpandemičnem času nujno potrebno vnovič definirati pojme svoboda, demokracija, normalnost, sreča, sebičnost, odgovornost in še kaj. Se spomniti, da smo ljudje družbena bitja, ki za svoj obstoj potrebujemo drug drugega. The post Poziv k strpnosti first appeared on Vrabec Anarhist.

Hans Zimmer Live

Koridor, 23. april 2022 ― S skoraj triurnim nastopom oskarjevca je domače koncertno dogajanje bogatejše za neprecenljivo izkušnjo celostno premišljenega glasbeno-vizualnega dogodka. The post Hans Zimmer Live appeared first on Koridor – križišča umetnosti.
Beneški bienale je odprt, glavna nagrada Veliki Britaniji

Beneški bienale je odprt, glavna nagrada Veliki Britaniji

Planet Siol.Net, 23. april 2022 ― V Benetkah so odprli letošnji 59. umetnostni bienale. Glavno nagrado, zlatega leva, so podelili britanskemu paviljonu, v katerem razstavlja umetnica Sonia Boyce z naslovom Feeling Her Way. Bienale, ki bo javnosti na ogled do 27. novembra, so odprli po enoletnem premoru zaradi pandemije, na njem pa so večinsko zastopane umetnice.

Jernej Žmitek: “Z vsako epizodo si dovolimo dati notri več sebe”

MAF - Mad About Film, 23. april 2022 ― Mad About Film (MAF) Jernej Žmitek: “Z vsako epizodo si dovolimo dati notri več sebe” Miniserijo Muri sestavljajo štiri epizode: Rojstni dan (2013), Sprehod (2017), Kosilo (2018) in Tekma (2020). Desetminutne animacije so adaptacija otroške slikanice Kajetana Koviča Maček Muri. Ustvarila jih je ekipa produkcijske hiše Invida, režijsko taktirko za prvo epizodo je prevzel Boris … Jernej Žmitek: “Z vsako epizodo si dovolimo dati notri več sebe”

Adaptacija: iz knjige v film

MAF - Mad About Film, 23. april 2022 ― Mad About Film (MAF) Adaptacija: iz knjige v film Literarna gradiva so bila od vsega začetka obstoja filma vir adaptacij. Najzgodnejše primere lahko vidimo že v adaptaciji Pepelke, ki jo je ustvaril Georges Méliès na podlagi zgodbe bratov Grimm leta 1899. John Harrington je v svoji knjigi Film And/As … Adaptacija: iz knjige v film

8 adaptacij, vrednih ogleda

MAF - Mad About Film, 23. april 2022 ― Mad About Film (MAF) 8 adaptacij, vrednih ogleda Adaptacija romana v film je v Holivudu standard, ki privabi ogromno gledalcev. Adaptacije obsegajo vse od klasične literature do sodobnih popularnih knjig, temo pa neizbežno sledi tudi bitka, katera zgodba je boljša: originalna knjižna predloga ali novonastali film? Pripravili smo … 8 adaptacij, vrednih ogleda

Padla je prva klapa celovečernega filma Vzornik režiserja Nejca Gazvode

MAF - Mad About Film, 23. april 2022 ― Mad About Film (MAF) Padla je prva klapa celovečernega filma Vzornik režiserja Nejca Gazvode V torek, 19. aprila, se je v Novem mestu začelo snemanje novega slovenskega celovečernega igranega filma Vzornik scenarista in režiserja Nejca Gazvode. Film bo predvidoma posnet v 25 snemalnih dneh. Maja in Jan, mama in sin, se po Majini ločitvi … Padla je prva klapa celovečernega filma Vzornik režiserja Nejca Gazvode

ODPRTA ULICA v Velenju! (14.5.)

Ana Monro, 23. april 2022 ― Na povabilo IPoP – Inštituta za politike prostorov bomo v soboto, 14. 5., v Velenju soustvarili njihov projekt Odprta ulica, katerega primarni namen je odpiranje javnega prostora za ljudi tako, da pešci in kolesarji vsaj za kratek čas dobijo v njem prednost, motorni promet pa je omejen. V okviru programa bomo na Rudarski ulici ob ... The post ODPRTA ULICA v Velenju! (14.5.) appeared first on Ana Monro.

Znana deseterica nominirancev za nagrado kresnik

Misli, 23. april 2022 ― Žirija Delove nagrade kresnik za najboljši roman leta je objavila seznam desetih nominiranih del za nagrado. Iz širšega izbora bo do 23. maja izbrala pet finalistov, na kresni večer, 23. junija, pa bo na ljubljanskem Rožniku po tradiciji razglasila 32. dobitnika kresnika, poroča današnje Delo.

Razcufane zgodbe

Koridor, 23. april 2022 ― Razcufane zgodbe je predstava, ki nas spomni na to čarobnost zgodb in njihov izreden pomen v naših življenjih. The post Razcufane zgodbe appeared first on Koridor – križišča umetnosti.

Na hitro prelistano: Novosti na domačem knjižnem trgu

Misli, 23. april 2022 ― Čebelarski muzej Radovljica je izdal monografijo Petre Bole, Ivana Esenka in Andrej Šaleharja Svet opraševalcev. Založba Miš mladinski roman avstralskega pisatelja Barryja Jonsberga Ujemi me, če padem, založba Litera v zbirki sodobnega slovenskega leposlovja Piramida zamejski roman Primoža Sturmana Enajst mesecev žitne kave.

1914 Ljubljana – Ivan Meden

Stare slike (Cerknica), 23. april 2022 ― Ivan Meden se je rodil 14. decembra 1838 v Begunjah pri Cerknici. Oče je bil posestnik. Šolal se je v domači šoli in šolanje nadaljeval v gimnaziji v Ljubljani. Po maturi je na Dunaju študiral pravo. Z lepim glasom je vzbujal zanimanje pri poznavalcih lepega petja. K petju ga je najbolj spodbujal cerkniški dekan Anžlovar. […]
še novic