Senyawa

Radio Študent, 8. maj 2022 ― Pogovarjali se bomo z dvojcem Senyawa, ki sta iz daljne Indonezije priromala v Ljubljano z namenom, da svoj temačni hrupni ritual izvedeta v sklopu serialke Level Up. Z Rullyjem Shabaro in Wukirjem Suryadijem bomo klepetali o rojstvu zasedbe, metalski sceni v Indoneziji, Roadburnu in še marsičem.

Televizijska serija Trigrad

Društvo Slovenski staroverci, 8. maj 2022 ― Na SLO1 se je začela predvajati nova serija Sonje Prosenc Trigrad. Gre za osemdelno dramo, ki nas: »Preseli nas v fiktivni Trigrad, odročno vas v Julijskih Alpah, v kateri “imajo vajeti v rokah ženske”, kot se izrazi Katarina Stegnar, ki jo bomo spremljali v glavni ženski vlogi. (Poudari sicer, da je glavni lik serije na […]

Učenci so brali pod drevesi, na fitnesu in celo na eni nogi

Štajerski tednik, 8. maj 2022 ― Na veliko osnovnih šolah se vse manj otrok zanima za branje knjig. Medtem ko so pred desetimi leti in več vsi veselo sodelovali pri bralni znački, zdaj že dolgo ni več tako. S podobnimi težavami se soočajo tudi na OŠ Cirkulane-Zavrč. Stanje se je še dodatno poslabšalo v času epidemije, ko so bile knjige težje dostopne. Kot opažajo na šolah, se otroci do 11. leta starosti še zanimajo za knjige, nato pa jih žal zamenjajo mobilni telefoni.

Jazz Cerkno se v 27. izvedbi vrača na običajno prizorišče

Misli, 8. maj 2022 ― Mednarodni festival Jazz Cerkno se bo po dveh koronskih izvedbah, ki sta bili na parkirišču pred staro tovarno Eta, vrnil na svoje običajno prizorišče. Na starem placu bo potekal med 19. in 21. majem, kjer napovedujejo deset koncertov domačih in tujih izvajalcev ter raznolik spremljevalni program z osmimi dogodki.

Sara Lavrenčič: V imenu

Koridor, 8. maj 2022 ― V imenu duha, ki je zavrgel svoje ime, / njegovega imena nihče noče slišati. The post Sara Lavrenčič: V imenu appeared first on Koridor – križišča umetnosti.

Na Vrhniki bodo tretjič podelili Cankarjevo nagrado

SiGledal Novice, 8. maj 2022 ― V Cankarjevem domu na Vrhniki bodo popoldne podelili tretjo nagrado, posvečeno literatu Ivanu Cankarju. Žirija je med deli, ki so prispela na razpis, nominirala Nino Dragičević s pesniško zbirko To telo, pokončno, Simono Semenič s Tremi igrami za punce in Dušana Šarotarja z romanom Zvezdna karta. Dobitnika bo razglasila med samo podelitvijo.

1942 Ljubljana – Talci

Stare slike (Cerknica), 8. maj 2022 ― Oražmova hiša je stala na Pokopališki ulici v Ljubljani in do Žal je bilo manj kot dva kilometra ravne ceste. Ves teden so ljudje poslušali streljanje. Italijani so na Žalah streljali talce. Z bagrom so skopali veliko jamo, kamor so jih metali in površno zasuli. Naprej pa je bil prostor že za drugo jamo za […]

Rimski knjižnici vrnili ukraden Nostradamusov rokopis

Misli, 8. maj 2022 ― Iz ene od rimskih knjižnic so leta 2007 ukradli rokopis Nostradamusa, francoskega zdravnika, astrologa in jasnovidca. Po 15 letih so rokopis po posredovanju posebne enote italijanskih karabinerjev, specializirane za krajo umetnin, sedaj v knjižnico tudi vrnili. Rokopis so izsledili, ko je bil na prodaj pri eni od nemških avkcijskih hiš.
še novic