SAVINJČANI BEREMO 2021/2022 – zaključno druženje

Medobčinska matična knjižnica Žalec, 9. maj 2022 ― V Medobčinski splošni knjižnici Žalec smo brez zadržkov izvedli zaključno druženje bralcev v projektu branja odraslih Savinjčani beremo 2021/2022. Na prireditev, ki je potekala 9. maja 2022 v dvorani Doma II. slovenskega tabora Žalec, je bilo vabljenih skoraj 250 bralcev te sezone, prišli so tudi gostje iz šestih občin Spodnje Savinjske doline, ki jih s svojo dejavnostjo pokriva Medobčinska splošna knjižnica Žalec. Mezzosopranistka Manca Izmajlova je bila osrednja gostja prireditve in tudi avtorica ene od knjig letošnjega branja, to je Vdihni življenje s polnimi pljuči. Slišali smo nekaj znanih pesmi, njena ...

Samost dvojine

Odzven, 9. maj 2022 ― Rajska ptica se je bržkone rodila kot poklon prijateljstvu med glasbenikoma in se prebila v življenje v obliki prepleta avtorskih skladb, zlatih melodij iz zakladnice slovenske popevke in jazzovskih standardov.

53 besed

Radio Študent, 9. maj 2022 ― Literarno-razstavni večer RKHV, ki se je odvil v petek, 6. maja, v Cirkulaciji 2 ob 53. rojstnem dnevu RŠ.       Piskajočo mašino je posodil Staš, vzpostavljali pa so jo Makis, Bugi in Sava.  

Trafika ob sončnem zahodu: Metabolizem dediščine in prihodnost Severjeve garažne hiše

OUTSIDER, 9. maj 2022 ― Ko sonce zaide, se v mestu prižgejo luči, takrat pa električni tok dospe tudi v Plečnikovo trafiko na Vegovi. In ulični pogovorni festival Trafika ob sončnem zahodu se lahko prične.   V petek, 13. maja, ob 20.25 pri trafiki prirejamo razpravo Metabolizem dediščine in prihodnost Severjeve garažne hiše. V pogovoru se bomo dotaknili nedavnega rušenja […]

Poletni glasbeni tabor GMS 2022

Glasbena mladina, 9. maj 2022 ― Murska Sobota, 9.–16. julij 2022 V Murski Soboti bomo na 28. poletnem glasbenem taboru Glasbene mladine Slovenije gostili skladatelje, violiste, pevce in godalne komorne zasedbe. Tečaji so odprti za vse, ki želijo izpopolniti svoje znanje in pridobiti nove izkušnje, ne glede na stopnjo dosežene izobrazbe. Mentorice in mentorji:Maja Rome (viola)Dušan Bavdek in Nenad Firšt (kompozicija)Zoran […] The post Poletni glasbeni tabor GMS 2022 first appeared on Glasbena mladina Slovenije.

Gledališka vključenost – socialna aktivacija

Borštnikovo srečanje, 9. maj 2022 ― Mednarodna konferenca se bo osredotočila na tematiziranje gledališča kot učinkovite in uspešne metode socialne aktivacije ranljivih skupin. Ne ukvarja se samo z vključevanjem ranljivih skupin v kreativne procese, ampak tudi z učinki tega vključevanja na drugih področjih življenja ranljivih skupin (vstop na do trg dela, vključevanje v izobraževanje, vseživljenjsko učenje, druge oblike socialne vključenosti, izboljšanje kakovosti življenja, opolnomočenje itd.). 1. - 3. junij 2022, Maribor, Slovenija *delovni jezik konference je angleščina Sreda, 1. junij 2022 Vetrinjski dvor, večnamenska dvorana 15.30-16.00 Sprejem gostov, registracija 16.00-16.15 Pozdravni nagovor Aleša Novaka, FBS in Jožefa Keceka, koordinatorja CEI za Slovenijo 16.15-17.00 Doc. Alenka Vidrih, (Pedagoška fakulteta, Univerza v Ljubljani): Iskra v očeh ranljivih, plenarno predavanje 17.00-17.30 Dr. Jitka Vrbková (Gledališče Aldente, Janáčkova akademija glasbenih in uprizoritvenih umetnosti v Brnu, Fakulteta za gledališče): Potovanje igralca z Downovim sindromom k premišljenemu umetniškemu ustvarjanju, predavanje 17.30-18.00 Matjaž Pograjc: Če ne dobim pršuta, ne grem iz teatra, predavanje in predstavitev inkluzivne predstave Slovenska popevka, predavanje 19.00-20.00 Renae Shadler & Roland Walter: Koža - Tribuna na Velikem odru SNG Maribor 20.00-20.30 Pogovor po predstavi: Renae Shadler & Roland Walter (moderira: Alja Lobnik)  21.00-22.00 Les Visiteurs du Soir: Deklica v temnem gozdu- predstava, Lutkovno gledališče Maribor 21.00-23.00 SBO, koncert, Vetrinjski dvor Četrtek, 2. junij 2022 Vetrinjski dvor, večnamenska dvorana 11.00-11.30 Renae Shadler: koreografsko predavanje (Worlding): Prepletene zgodovine in neločljivo povezane prihodnosti - predstavitev koreografske prakse in procesa dela z invalidi, inkluzivni pristop v umetniškem procesu 11.30-12.00 Chiara Bersani (zoom): Politično telo, umetniški pristop, predstavitev dobre prakse, invalidnost v uprizoritveni umetnosti 12.00-12.30 S

Odprtje razstave Zlata doba Plečnikove arhitekture

SEM, 9. maj 2022 ― Prejšnji teden se je v SEM odprla razstava Zlata doba Plečnikove arhitekture, ki jo je SEM postavil na ogled ob 150. obletnici rojstva arhitekta dr. Jožeta Plečnika. Gre za izbor fotografij Plečnikovih arhitekturnih mojstrovin, ki jih je ustvaril po Sloveniji, predstavlja pa tudi izbrana Plečnikova dela v Ljubljani, ki jih je Odbor za svetovno dediščino Unesca julija 2021 vpisal na seznam svetovne naravne in kulturne dediščine. Razstavljene so fotografije treh fotografov, treh Plečnikovih sodobnikov. Peter Naglič, Vekoslav Kramarič, in Anton Šušteršič so bili fotografi v prvi polovici 20. stoletja, dokumentirali so vsakdanje življenje, takratne dogodke in podobo krajev, med drugim tudi Plečnikova dela. Izjemno fotografsko gradivo danes hrani dokumentacija SEM in je prvič na ogled javnosti v takšnem obsegu. Fotografije so bile za to priložnost na novo izdelane po klasičnem analognem postopku iz originalnih negativov. Razstavo so odprli direktorica SEM, Natalija Polenec, avtorja, Miha Špiček in Blaž Verbič, Matjaž Šporar, vnuk enega izmed avtorjev fotografij, Petra Nagliča, ter Špela Spanžel z Direktorata za kulturno dediščino. Na ogled do 18. septembra! Lepo vabljeni v SEM.

31. SOF – vabilo k obisku dogodka

Fakulteta za dizajn, 9. maj 2022 ― Pripravite se na pestro dogajanje, dobro družbo ter sveže ideje, ki bodo med 14. in 15. junijem napolnile Avditorij Portorož. Letošnji festival bo izpostavil izzive, ki jih vedno hitrejša digitalizacija družbe prinaša medijem, […] The post 31. SOF – vabilo k obisku dogodka appeared first on Fakulteta za dizajn.

Ta, ki ga hočemo

Literatura v živo, 9. maj 2022 ― Nezakonita melanholija je tretja zbirka za objavo v slovenščini napisanih tekstov Carlosa Pascuala, »počasnega turista« iz Mehike, ki je, kot pravi sam, Ljubljano najprej želel uporabiti kot izhodišče za raziskovanje Vzhodne Evrope in Balkana, potem pa se je tu ustalil, začel pisati za slovenske časopise in ustanovil svoje neodvisno gledališče. Njegove tekste smo v prevodih Mojce Medvedšek tako lahko najprej brali v Delu, Dnevniku, Literaturi, Sodobnosti in drugih revijah, nato pa so bili izdani še v samostojnih zbirkah: pred Nezakonito melanholijo sta izšli še zbirki O služkinjah, visokih petah in izgubljenih priložnostih (LUD Šerpa, 2015) in Debeli zidovi, majhna okna (Cankarjeva založba, 2017).

Inventura

MMC Film, 9. maj 2022 ― Karel Čapek si je v svoji zgodbi Morilski napad za osrednji lik izbral politika, Darko Sinko pa je v ospredje postavil običajnega moškega srednjih let srednjega razreda, slehernika, čigar življenje poteka po ustaljenih, skrajno nevznemirljivih tirnicah.

Cerknica 1973/74 – 3. b razred

Stare slike (Cerknica), 9. maj 2022 ― V šolskem letu 1973/74 so se učenci 3.b razreda slikali v družbi razredničarke Marije Kopitar. Med učenci je Vlasta, ki jo je težka bolezen zaznamovala že v ranem otroštvu. Njena volja in notranja moč je kljub težavam izžarevala in se prenašala tudi na sošolce. Tudi sama ima zelo lepe spomine na sošolce in na njihovo […]

Zagotovljena sredstva za načrtovani Nobelov center v Stockholmu

Misli, 9. maj 2022 ― Zagotovljena so sredstva za gradnjo načrtovanega Nobelovega centra v Stockholmu. Fundacija Erlinga Perssona ter Fundacija Knuta in Alice Wallenberg sta skupaj donirali 1,2 milijarde švedskih kron (približno 115 milijonov evrov) za izgradnjo centra za znanost, kulturo in dialog, ki bo stal ob glavnem prometnem križišču Slussen v Stockholmu.

Svoje usode krojači

Koridor, 9. maj 2022 ― Mladim se tudi velikokrat očita brezbrižnost in nemarnost, a na odru ustvarjalci in ustvarjalke v vsakem hipu dokazujejo, da je resničnost popolnoma drugačna od tega posplošenega mišljenja. The post Svoje usode krojači appeared first on Koridor – križišča umetnosti.
še novic