ŠTUDIJSKO-BRALNO druženje v sodelovanju Medobčinske splošne knjižnice Žalec in UPI Ljudske univerze Žalec

Medobčinska matična knjižnica Žalec, 16. junij 2022 ― Nevihtno nebo, prevrnjeni stoli in zguban prt na mizi so nas odvrnili od namena, da zaključno študijsko bralno druženje preživimo v Bio parku Nivo Žalec. Pod soncem in v senci dreves smo si obetali luštno popoldne. A smo ga potem preživeli pod streho ljudske univerze, vreme pa pustili zunaj. Na zadnjem druženju to sezono smo si pripovedovali ljube pesmi. Kot bi smeli reči, da smo jih napisali sami, tako ljube. Sonet 130 Willama Shakespeara, stara rudarska pesem, pesem za spodbudo, kar nekaj pa je bilo izpovednih, avtorskih pesmi. Septembra se obeta ...

SEMenj: rokodelci na obisku

SEM, 16. junij 2022 ― #3 Predstavljamo tretjo trojico sodelujočih obrtnikov:   Glasbila Korošec   Darko Korošec je izdelovalec starih ljudskih glasbil. Trenutno izdeluje preko 35 različnih ljudskih glasbil, tako slovenskih kot tujih. Znanja o izdelavi glasbil prenaša na učence tudi na delavnicah, njihovo uporabo pa predstavlja na različnih dogodkih.   Rokodelstvo Baša   Rokodelstvo Baša obsega izdelke domače in umetnostne obrti za uporabo v gospodinjstvu in unikatne in edinstvene izdelke za dom ter ustvarjalne delavnice za otroke in odrasle. Na SEMnju se bodo predstavili s solatnicami, tradicionalnimi skledami z robom in piščalkami.   Knitke   Kvačkarije za vse priložnosti - Knitke - ustvarja Daniela Roj, ki zase pravi, da ji njeni unikatni kvačkani izdelki pomenijo enako kot slika slikarju ali kip kiparju; so njen način ustvarjalnega izražanja. SEMenj, sejem izbranih slovenskih obrtnikov bo potekal v okviru Poletne muzejske noči na Ploščadi SEM, od 17.00 do 21.00. Na njem se bo predstavilo 15 rokodelcev. Lepo vabljeni! Preverite bogat program

Videm: Predstavili zbrana dela Franceta Forstneriča »Čas dela za njegovo poezijo«

Štajerski tednik, 16. junij 2022 ― Samotna jablana, ki se razgleduje nad dolino, k zemlji sklonjena ženica, ki ji med kopanjem krompirja zdrsne ruta, domači kruh, ki ni tako dober in sladak kot sosedov … Podobe, ki so jih oblikovale besede pesnika, pisatelja, novinarja Franceta Forstneriča, so prodrle v telesa, se zasidrale v misli zbranih ob čutnih recitacijah članov KUD Franceta Forstneriča Videm, ko so odstirali vsebino knjige Kaj je ostalo.

4 Elements – baletne mojstrovine Jiříja Kyliána, Nacha Duata in Lukáša Timuláka

SiGledal Novice, 16. junij 2022 ― V petek, 17. junija 2022, bo ob 19.30 v Veliki dvorani Slovenskega narodnega gledališča Maribor Balet Narodnega gledališča Brno izvedel večer sodobnega baleta 4 Elements, štiri razburljive koreografije o ženskah in moških, o redu in elementarni spontanosti, ki jih podpisujejo priznani koreografi Nacho Duato, Jiří Kylián in Lukáš Timulak.

50. jubilejna ponovitev Popolnih tujcev

SiGledal Novice, 16. junij 2022 ― Drama Slovenskega narodnega gledališča Maribor bo nocoj, 16. junija 2022, jubilejno petdesetič uprizorila komično dramo o razkrivanju skrivnosti, ujetih v mobilne telefone, Popolni tujci v režiji Tamare Damjanović, ki je besedilo napisala po motivih italijanske filmske uspešnice. Nastopili bodo Kristijan Ostanek, Maša Žilavec, Gorazd Žilavec, Mateja Pucko, Nejc Ropret, Eva Kraš in Matevž Biber.

Ptice, ki pojejo drugače

Kamnik.info, 16. junij 2022 ― V razstavnih vitrinah Supernove Kamnik si je do sredine prihodnjega meseca moč ogledati zanimivo razstavo skulptur Marjana Smrekarja. Rezbar in kipar Marjan Smrekar iz Šenčurja se z ustvarjanjem v lesu ukvarja že kaka štiri desetletja oziroma domala od otroštva, ko ga je zasvojil vonj lesa v očetovi mizarski delavnici. Kot član Likovnega društva Cerklje je ... Prispevek Ptice, ki pojejo drugače je bil izvorno objavljen naportalu Kamnik Info.
Biseri Jadrana po dostopnih cenah

Biseri Jadrana po dostopnih cenah

Planet Siol.Net, 16. junij 2022 ― Poletje je letos pohitelo. Vroči sončni žarki nas že spodbujajo k aktivnemu iskanju sence in bližajočega oddiha na morju. Zakaj bi čakali? Izkoristite začetek šolskih poletnih počitnic in že junija obiščite obalo. Temperatura morja se je že povzpela nad 24 stopinj Celzija, v hotelih Valamar pa vas v tem mesecu čakajo tudi ugodne nočitve za pare in družine. Izkoristite poletno vreme in ugodne cene ter si rezervirajte svoj termin. Poiskali smo nekaj ponudnikov, katerih ponudba vas bo navdušila.

Tiskovna konferenca ob otvoritvi

Računalniški muzej, 16. junij 2022 ― Dolgo smo čakali, da vam lahko izrečemo naslednje besede: “Dobrodošli v Računalniškem muzeju!” in vas pozdravimo v našem novem domu v imenu vseh, katerih neomajna vztrajnost, predano strokovno delo in požrtvovalen prostovoljski ali finančni vložek so zagotovili ne samo 18 let neprekinjenega delovanja, ampak tudi stabilno podstat za prihodnost naše letos polnoletne inštitucije.  Že od leta […] The post Tiskovna konferenca ob otvoritvi first appeared on Računalniški muzej.

Pogled in dotik: Plečnik v Slovenskem etnografskem muzeju

OUTSIDER, 16. junij 2022 ― Ob 150-letnici rojstva najbolj univerzalnega med mojstri slovenske arhitekture se Plečnik zdi bolj prisoten, aktualen in priljubljen kot kadarkoli, vsaj če sodimo po številu dogodkov in razstav njemu na čast (in ne po stanju tistih del, ki niso imela sreče z upraviteljem ali uvrstitvijo na Unescov seznam). V obletnico se vključujejo praktično vse institucije, ki […]

Slovenski gledališki založniki na 6. Sejmu na zraku

SLOGI, 16. junij 2022 ― Kaj bomo brali poleti? Vabljeni na knjižni sejem v času Slovenskih dnevov knjige! Ob začetku poletja bomo v okviru Slovenskih dnevov knjige znova razprostrli stojnice in mize na zelenem vrtu Društva slovenskih pisateljev, obložene z najboljšim in najnovejšim iz ponudbe slovenskih založnikov in založnic. Po sejemskih cenah, za dolga in dobra poletna branja! Za Sejem […] The post Slovenski gledališki založniki na 6. Sejmu na zraku appeared first on SLOGI.

Ob otvoritvi Računalniškega muzeja

Računalniški muzej, 16. junij 2022 ― Ob otvoritvi Računalniškega muzeja bo Arnes v zbirko predal naslavnejši računalnik v Sloveniji, Stenar Ljubljana, 16. 6. 2022, za takojšnjo objavo   V soboto, 18.6., na Poletno muzejsko noč, bo v Ljubljani otvoritev Računalniškega muzeja. Ob tej priložnosti je Arnes v zbirko muzeja predal enega svojih zgodovinsko najbolj znanih strežnikov, Stenarja.  Računalnik Stenar je bil […] The post Ob otvoritvi Računalniškega muzeja first appeared on Računalniški muzej.

Pogovor po premierni projekciji filma Trohnenje 2022

Kinodvor, 16. junij 2022 ― Ogledu filma Trohnenje 2022 je sledil pogovor z avtorjema filma Tomom Križnarjem in Bojano Pivk Križnar, sorežiserjem Miho Mohoričem, supervizorko Majo Weiss, predsednico izvršnega odbora Svetovne zdravstvene organizacije dr. Vesno Petrič in vršilko dolžnosti direktorja direktorata za multilateralo in razvojno pomoč na MZZju Evo Tomič.

Ne govorit psihiatru v metaforah!

Literatura v živo, 16. junij 2022 ― Večkrat te kontaktirajo neznanci ali polznanci in te povprašajo o tem, kako uspeti kot pisatelj, kako napisati dober tekst in, še pomembneje – tako oni –, kako čim hitreje objaviti napisano delo pri po možnosti čim večji založbi. In ti se znajdeš v skrajno neprijetni situaciji, saj moraš ohraniti nivo profesionalizma – ali pa vsaj njegovo iluzijo –, obenem pa si nekako zavezan, da poveš resnico, torej: da ni pravil, ni enačbe in da ni univerzalnega nasveta.

Rakek 1959/60 – 7. razred

Stare slike (Cerknica), 16. junij 2022 ― Na fotografiji so učenci sedmega razreda Osnovne šole Rakek leta 1959 z našo razredničarko Slavko Gornik, ki nas je spremljala v petem, šestem in sedmem razredu. V petem razredu so se nam pridružili tudi učenci Podružnične šole Unec. Samo fotografije iz leta 1958 in 1959 so bile posnete v razredu. Naslednje leto bo minilo že […]
še novic