Mesto žensk: Poezija brez okov o življenju v in po zaporu

Misli, 9. oktober 2022 ― Na 28. mednarodnem festivalu Mesto žensk so v soboto zvečer predvajali dokumentarni film o Brendi Birungi, britanski pesnici in aktivistki z umetniškim imenom Lady Unchained. Birungi je po projekciji spregovorila o prizadevanjih za dostojno življenje po prestani zaporni kazni, dotaknila pa se je tudi lastne izkušnje zapora.
The Margins z novim singlom in spotom

The Margins z novim singlom in spotom

SPRP, 9. oktober 2022 ― Skupina The Margins je poletje na radijskih valovih odela v "Barve", za jesenske dni pa predstavljajo nov singel "Flora". Četverica se z novo pesmijo vrača k zanje bolj značilnim r´n´r rifom in hitrejšemu ritmu, a dodajajo nekaj novega zvoka, ki je nastal z eksperimentiranjem med nastajanjem pesmi. Skladba je dobila tudi video podobo za katero je tudi tokrat poskrbel Alen Hoheger. "Simbioza med videospotom in komadom ponazarja preplet sproščenosti in drznosti, kar je bila tudi naša osnovna ideja in želja, ki smo jo z njim želeli prikazati. Ideja za scenarij je nastala v naših glavah, Alenu pa jo je uspelo odlično realizirati," pravijo The Margins, ki že načrtujejo tretji singel in za tem še izid novega albuma. The Margins so poletje zaključili uspešno, saj so se s singlom Barve uvrščali med največkrat predvajane pesmi slovenskih glasbenih postaj, jesen pa je čas za nov začetek, zato prekmursko-medžimurska četverica ni počivala, kar dokazuje njihov drugi singel Flora. Pesem je, kot so povedali člani zasedbe Aljaž Gyurica (vokal, kitara), Luka Ščavničar (bas kitara, back vokal), Jože Horvat (bobni) in Patrik Jambrošić (kitara, back vokal), rezultat različnih idej, ki so jih kot posamezniki prinašali na vaje in jih na koncu združili: "Komad se je med nastajanjem več krat spremenil, preden je nastala končna verzija, glavno besedo pri tem pa je imel kitarist Patrik." S Floro se skupina vrača h kitarskim rifom, ki so jih spremljali že na prvi plošči Bella Insania, a so fantje naredili korak naprej z nekaj zvočnega eksperimentiranja in predvsem z besedilom, ki je tudi tokrat v slovenskem jeziku. "Rdeča nit komada se nanaša na neodločnost, ki jo kot posamezniki izkušamo v današnjem času, v katerem smo obdani s koristoljubjem in predrznostjo ljudi, s katerimi se srečujemo. Oboje smo izrazili s prepletom besedila in glasbe, kjer poslušalec lahko začuti nekaj samozavesti in kontrole v vsakodnevnem kaosu," so še sporočili iz tabora The Margins. Piše: T.M.

Na Velikem odru ljubljanske Drame drevi koncert Orion

SiGledal Novice, 9. oktober 2022 ― Na Velikem odru SNG Drama Ljubljana bo drevi koncert Orion. Z uvodnim večerom glasbeno-gledališkega projekta Ars in Drama, ki ga v sezoni 2022/23 predstavljata Tretji program Radia Slovenija - program Ars in SNG Drama Ljubljana, se bodo poklonili v tem tednu preminulemu vrhunskemu slovenskemu skladatelju in pianistu Juretu Robežniku.

Na Velikem odru ljubljanske Drame drevi koncert Orion

Misli, 9. oktober 2022 ― Na Velikem odru SNG Drama Ljubljana bo drevi koncert Orion. Z uvodnim večerom glasbeno-gledališkega projekta Ars in Drama, ki ga v sezoni 2022/23 predstavljata Tretji program Radia Slovenija - program Ars in SNG Drama Ljubljana, se bodo poklonili v tem tednu preminulemu vrhunskemu slovenskemu skladatelju in pianistu Juretu Robežniku.

1936 Cerknica – Cerkniški Britof

Stare slike (Cerknica), 9. oktober 2022 ― Na sliki je cerkniško pokopališče s cerkvijo sv. Janeza Krstnika. Kapela je ob vizitaciji leta 1581 že stala, cerkev je bila sezidana 1642. Vpisana je register nepremične kulturne dediščine pri Ministrstvu za kulturo. Po Janezu Höflerju naj bi šlo za krstno kapelo. Čeprav stoji na pokopališču, ne vidi druge razlage za postavitev kapele stran, a […]

Mineva 130 let od rojstva pisatelja Iva Andrića

Misli, 9. oktober 2022 ― Mineva 130 let od rojstva pisatelja Iva Andrića. Andrić sodi med tiste redke pisatelje v zgodovini jugoslovanskih književnosti, ki je še vsaj deset let pred svojo smrtjo dosegel za svoje pisateljsko delo vsa, tudi najvišja priznanja v domovini in največje mednarodno svetovno priznanje, ko so mu leta 1961 podelili Nobelovo nagrado.
Back2Back: Ester Ivakič (2022-09-30)

Back2Back: Ester Ivakič (2022-09-30)

DIVA video arhiv, 9. oktober 2022 ― V okviru dogodkov Back2Back vabimo domače in mednarodne avtorice_je, da predstavijo svojo produkcijo in vzpostavijo dialog z deli iz arhiva Postaja DIVA po lastnem izboru. Režiserka in vizualna umetnica Ester Ivakič je pripravila pester program zabavnih in mističnih filmov, pri čemer je izhajala iz svojega kratkega eksperimentalnega filma Sometimes I wish I were an angel sometimes. V izbranih delih izstopajo teme, kot so narava, ljubezen, paranormalno, prijateljstvo, sanjsko in druge dimenzije.Pogovo...

Na festivalu Tinta podelili nagrade zlatirepec

Misli, 8. oktober 2022 ― S podelitvijo nagrad zlatirepec so v Kinu Šiška sklenili uradni del mednarodnega festivala stripa Tinta. Zlatirepca za najboljši domači strip za odrasle je prejela knjiga Slovenski klasiki v stripu 2 Tomaža Lavriča, nagrado za najboljši domači strip za otroke in mlade pa delo Lahko noč, sine: 7 pravljic v stripu Izarja Lunačka.

Tomaž Krištof: Nagovor ob Dnevu arhitektov

OUTSIDER, 8. oktober 2022 ― Včeraj, 7. oktobra, je bil Dan arhitektov, dan ko vsako leto Zbornica za akrhitekturo in prostor Slovenije (ZAPS) podeli nagrade Zlati svinčnik. Tomaž Krištof, predsednik ZAPS, je ob tem izpostavil pretekle napore in prihodnje izzive. Objavljamo njegov govor:    Priznanje stroki – in njena odgovornost Arhitektura je tek na dolge proge. Že načrtovanje stavbe običajno […]

Film Dedek gre na jug po dveh letih končno ugledal luč sveta

Misli, 8. oktober 2022 ― V Cankarjevem domu je bila v petek slavnostna premiera dolgo pričakovanega filma Dedek gre na jug Vincija Vogua Anžlovarja, avtorja uspešnice iz leta 1991 Babica gre na jug. Ustvarjalci so po projekciji poudarili dolgo nastajanje filma. Anžlovar je dejal, da je prvi film nastajal v času vojne za Slovenijo, nov pa v vojni z epidemijo in Slovenijo.
Prvi računalniki v Sloveniji, 1. del – računski stroji v javnih ustanovah

Prvi računalniki v Sloveniji, 1. del – računski stroji v javnih ustanovah

Računalniški muzej, 8. oktober 2022 ― Nadaljujemo s serijo objav iz zgodovine računalništva v Sloveniji, ki je rezultat izvirnih raziskav kustodiata Računalniškega muzeja. Pregled vsebine: Računski stroji, pred-generacija računalnikov Elektromehanski releji Obdelava podatkov po sistemu luknjanih kartic Herman Hollerith Zavod za statistiko in evidenco Ljubljana Narodna banka Ljubljana SDK Služba družbenega knjigovodstva Ljubljana S tokratna objavo usmerjamo pogled v štirideseta in […] The post Prvi računalniki v Sloveniji, 1. del – računski stroji v javnih ustanovah first appeared on Računalniški muzej.

Na hitro prelistano: Novosti na domačem knjižnem trgu

Misli, 8. oktober 2022 ― Pri založbi Miš je izšel Izgon, prvi roman v novi zgodovinski sagi Ognjeni trije izpod peresa Igorja Karlovška z ilustracijami Milanke Fabjančič. Knjižne police založbe Beltrina so bogatejše za Srečo na črepinjah Gelč Jontes. Pri založbi Pivec so za mlajše bralce izdali Skrinjico sinjega maka Bine Štampe Žmavc z ilustracijami Svjetlana Junakovića.

1950 Mostar – Mesto iz zraka

Stare slike (Cerknica), 8. oktober 2022 ― Fotografija Mostarja iz zraka je v lasti Ivanke Ileršič z Rakeka. Njen mož Ivan je bil pilot in inštruktor v mostarski pilotski šoli. Spodaj levo je videti stavbe v gradnji. To so nova vojaška stanovanja. Slavni most je na desni izven slike. Zgradili so ga med leti 1557 in 1566 na pobudo Sulejmana Veličastnega. Med […]
še novic