Taborniška razstava “Slike iz škatle”// Mladi v Stopnišču

C.M.A.K. Cerkno, 23. november 2022 ― Člani in članice društva Tabornikov RAJ Cerkno – Rod Aragonitnih Ježkov, so za vas pripravili čisto posebno razstavo z naslovom Slike iz škatle. Videli boste pregled novejših in starejših fotografij iz številnih rodovih taborjenj, zimovanj, srečanj, poznih večernih sestankov, ter raznoraznih drugih aktivnosti. Razstavo otvorimo ta petek, 2.12. ob 19.00. Taborniki za otvoritev pripravljajo tudi […] The post Taborniška razstava “Slike iz škatle”// Mladi v Stopnišču appeared first on C.M.A.K. Cerkno.
O CIVILIZACIJI, NETIPIČNIH DRUŽBENIH STRUKTURAH IN MAVRICI

O CIVILIZACIJI, NETIPIČNIH DRUŽBENIH STRUKTURAH IN MAVRICI

Revija Primus, 23. november 2022 ―   Piše: Žiga Čamernik European Rainbow Gathering, Bolgaria, 2022 Ker se nikakor nimam za poznavalca utopičnega družbenega gibanja imenovanega »Rainbow Gathering«, ki je prav v letošnjem letu praznovalo 50-letnico svojega delovanja (prvo srečanje se je zgodilo leta 1972 v Koloradu, ZDA), naj bo bralcem tokrat zadosti, če opišem svojo prvo izkušnjo z omenjenim gibanjem, ki ...

Verižna pesem v čast pesniku Rudolfu Maistru

Kamnik.info, 23. november 2022 ― Ob državnem prazniku Rudolfa Maistra, ki ga od leta 2005 naprej praznujemo 23. novembra, saj je na ta dan pred 104 leti razorožil nemško varnostno stražo in prevzel vojaško oblast v Mariboru, se poleg njegovih vojaških podvigov spominjamo tudi njegovih pesmi. Kamniška ustvarjalka Miša Gams je v ta namen danes pozivala mimoidoče sprehajalce Šutne, da ... Prispevek Verižna pesem v čast pesniku Rudolfu Maistru je bil izvorno objavljen naportalu Kamnik Info.
Moja Opel Corsa

Moja Opel Corsa

Glave (Apparatus), 23. november 2022 ― Tomo in Pižama sedeta v spuščeno opel corso in prvič zapeljeta na štart dirke. Hitra nista, drzna tudi najbrž ne, a vseeno odkrijeta, kdo je glavni člen Domove bande klape, in z zmršenimi lasmi na havbi tovornjaka skujeta učinkovitejši načrt za rop. Če so ti glave všeč, jih lahko podpreš. Hvala. Pridi se pogovarjat -> […]
Oblikovalec Oskar Kogoj praznuje 80 let

Oblikovalec Oskar Kogoj praznuje 80 let

Misli, 23. november 2022 ― Svetovno znani slovenski oblikovalec, akademik in umetnik Oskar Kogoj danes praznuje 80 let. Njegovo delo je vidno vse od sredine 60. let minulega stoletja, ko je kot mlad oblikovalec sprejel globalne izzive novih materialov in z velikimi koraki vstopil na poklicni oder, so ob nagradi za življenjsko delo zapisali v Društvu oblikovalcev Slovenije.

Na Vzhodu veliko novega

Razpotja, 23. november 2022 ― Foto: Panorama Hotel, FORTEPAN / Nagy Gyula, CC BY-SA 3.0, Wikimedia Commons Jaša Bužinel Na področju popularne glasbe v Evropi je še naprej splošno sprejeto dejstvo, da je zahodna glasbena produkcija, kamor spadajo tako anglosaške kot tudi skandinavske, nemške, francoske, beneluške, iberske in apeninske glasbene scene, a priori večvredna, kvalitetnejša, bolj domiselna in aktualna. Ta zelo ozka in nasploh ignorantska perspektiva je posledica več desetletji medijske hegemonije zahodnega, predvsem angleškega glasbenega tiska, ki je nekje od šestdesetih let dalje, predvsem od izbruha beatlemanije in vseh drugih manij, ki so sledile, krojil in varoval diskurze na področju popularne glasbe in njene zgodovine. The post Na Vzhodu veliko novega appeared first on Razpotja.

ŠESTI MEDNARODNI RAZPIS ZA TRANSNACIONALNI DOSTOP IPERION HS, ROK 28.2.2023

ZVKDS, 23. november 2022 ― Do 28. februarja 2023 je odprt šesti mednarodni razpis za dostop (transnacionalni dostop, TNA) do ponudbe raziskovalne infrastrukture (metodologije, podatki in orodja) za preiskave na področju dediščinske znanosti v okviru projekta IPERION HS. Prijavitelji se lahko prijavijo na različne platforme – ARCHLAB (materialne arhivske zbirke), FIXLAB (stacionarni laboratorij) in MOLAB (mobilni laboratorij). Jezik Slovenščina
Natečaj: Nova brv čez Mariborski otok

Natečaj: Nova brv čez Mariborski otok

OUTSIDER, 23. november 2022 ― Kjer se Dravska dolina odpre v Dravsko polje, se nahaja edini še ohranjeni rečni otok v Sloveniji, ki je nastal z akumulacijo naplavin mivke – Mariborski otok. Kot naravna znamenitost je zavarovan že od leta 1951, še danes pa predstavlja pomembno območje rastlinske in živalske pestrosti. Občina Maribor je v sklopu urejanja območja ob reki […]
Okrogla miza Sodobna etnografija mest

Okrogla miza Sodobna etnografija mest

SEM, 23. november 2022 ― Šola Slovenskega etnološkega društva in projekt Urbane prihodnosti vabita na okroglo mizo Sodobna etnografija mest ob 90-letnici zasl. prof. dr. Vekoslava Kremenška in 60-letnici njegove prelomne raziskave urbanega prostora in načina življenja mestnih prebivalcev v ljubljanski Zeleni jami. Svoje delo v sodobnih mestih in s sodobnimi etnografskimi metodami bodo predstavili: Veronika Zavratnik ter študentje etnologije in kulturne antropologije (Oddelek za etnologijo in kulturno antropologijo FF Ljubljana): Trenutna terenska raziskava Zelene jame prof. dr. Nevena Škrbić Alempijević (Oddelek za etnologijo in kulturno antropologijo FF Zagreb): Mesto kot prostor srečevanj doc. dr. Saša Poljak Istenič (Inštitut za slovensko narodopisje ZRC SAZU): Urbane prihodnosti dr. Sandi Abram (Oddelek za etnologijo in kulturno antropologijo FF Ljubljana): Senzorne raziskave mest Gostje bodo predstavili svoje raziskovalne pristope v urbanih okoljih Slovenije in Hrvaške, aktualne raziskave, povezovanje z raziskavami mest v mednarodnem okviru ter nove smeri, probleme in izzive na tem področju. Razpravo bosta vodila dr. Tanja Roženbergar in izr. prof. dr. Miha Kozorog. Okrogla miza bo potekala v Dvorani Upravne hiše SEM. Vstop prost.
Pripovedovalski večer ob razstavi Sveti konji - nebesni jezdeci

Pripovedovalski večer ob razstavi Sveti konji - nebesni jezdeci

SEM, 23. november 2022 ― Na razstavi Sveti konji - nebesni jezdeci smo se pretekli četrtek zbrali ob pravljicah o konjih, čisto navadnih in magičnih, s krili in čarobnimi močmi. Pripovedovalski večer se je nadaljeval ob raziskovanju razstave, prebiranju zgodb, občudovanju roga samoroga, podkve za srečo ... Pripovedovale so Sonja Kogej Rus, Katarina Nahtigal in Irena Plešivčnik. Cikel pripovedovanj za otroke Rdeča nit nadaljujemo 15. decembra, naslovna tema večera bo Sveča, ogenj, svetloba. Vstop prost.
še novic