Nekoč v Posočju

Nekoč v Posočju

Društvo Slovenski staroverci, 30. marec 2023 ― Ema Kugler, dobitnica letošnje Prešernove nagrade, pripravlja dokumentarni film o starovercih z naslovom “Nekoč v Posočju”. Film je podprl Slovenski filmski center, uvrstili pa ga bomo tudi v program Evropske prestolnice kulture Nova Gorica – Gorica. “Igrane prizore smo že posneli, čaka nas še snemanje staroverskih svetih mest in pokrajine, prizorov iz narave, potem pa […]

SOCIAL CALI DIGITAL MARKETING COMPANY’S DIGITAL MARKETING INFORMATION

Zavod Federacija Ljubljana, 30. marec 2023 ― Keep up-to-date on electronic advertising, since it’s busy and always changing. In Honest Fox Digital, we specialize in all electronic networks, including social networks optimization (SMO), search engine optimization (SEO), and content marketing advertising (CMT). As a result, we will be able to enable you to stand out amongst your competitors and build your reputation. … SOCIAL CALI DIGITAL MARKETING COMPANY’S DIGITAL MARKETING INFORMATION Read More » The post SOCIAL CALI DIGITAL MARKETING COMPANY’S DIGITAL MARKETING INFORMATION appeared first on FEDERACIJA.

Zvezdica Zaspanka v preboldski knjižnici

Medobčinska matična knjižnica Žalec, 30. marec 2023 ― V četrtek, 30. marca 2023, smo se v Občinski knjižnici Prebold v sodelovanju z Gledališko skupino Pika na i iz Griž podali na vznemirljivo dogodivščino. Šli smo vse do zvezdnatega neba, kjer se je v sen zazibala zvezdica Zaspanka in takrat so se na Zemlji začele dogajati čudne stvari. Boter Mesec se je razhudil, Zaspanko poslal na naš planet in tako je na svoji poti spoznala tudi razbojnika Ceferina. Čeprav je imel kamen namesto srca, se je naučil napisati »ljuba mama«. Zvezdica Zaspanka nam je pustila pomembno sporočilo, da z dobroto, ...
HERMAN GVARDJANČIČ: PREŠERNOV NAGRAJENEC 2023

HERMAN GVARDJANČIČ: PREŠERNOV NAGRAJENEC 2023

Sodobna umetnost (Aljoša Abrahamsberg), 30. marec 2023 ― Zakaj je nastala ta razstava? Odgovor je večplasten. Najprej – umetnosti brez slikarstva ni. Ni možna. Slikarstvo je poleg glasbe najbolj osebna umetnost. Razvoj stila v slikarstvu naše civilizacije je res fantastičen. Od Altamire do modernizma je pot dolga več deset tisoč let. Danes smo – po postmodernizmu, ki še vedno traja – po mojem mnenju v obdobju osebnega slikarstva. Individualnega slikarstva. Poenostavljeno bi lahko rekli, kolikor slikarjev, toliko stilov. Tako je na vprašanje, ali slikarstvo še vedno obstaja, odgovor pritrdilen. Še več. Še dolgo bo obstajalo. To je vsekakor trditev, ki bi se jo dalo še raziskati in razviti. Razlog za postavitev te razstave je tudi prejem Prešernove nagrade za življenjsko delo. Petdeset let in več kontinuiranega dela. Razstava je sestavljena iz dveh delov: iz sedanje risbe in pretekle slike, ki je nastajala v letih od 1991 in 2011. To je najbolj barvito obdobje v mojem slikarstvu. Na tem mestu dajem svoji naciji, ki me je uvidela, da mi dodeli to nagrado, globok priklon in zahvalo. In zakaj razstava prav v Equrni? Equrna je po mojem videnju »desertna« galerija. Na relativno majhnem prostoru lahko umetnik postavi trenutno aktualna dela. In ne nazadnje, ker me je prav ta galerija predlagala za dodelitev te nagrade, za kar sem ji zelo hvaležen. Herman Gvardjančič

Znani nagrajenci natečaja Živel strip! Živela animacija!

Misli, 30. marec 2023 ― Zaključil se je natečaj Živel strip! Živela animacija! 2023, za katerega je 329 učencev in 127 dijakov iz Slovenije prispevalo 418 stripovskih del. Glavne nagrade bodo prejeli Neža Štular, Sanjin Adin Rošić in Isak Matts Johannes Kronlund. Podelitev nagrad in odprtje razstave del z natečaja bo 7. aprila v Vodnikovi domačiji Center.
KAžiPot svojo pot začel v Celju

KAžiPot svojo pot začel v Celju

Celje.info, 30. marec 2023 ― Celje je bilo pred tednom dni prizorišče prve javne predstavitve časopisa KAžiPot. Vanj so uvrščeni prispevki, ki jih nacionalni mediji praviloma ne obravnavajo, se pa tematika dotika vsakogar od nas. ... Beri dalje The post KAžiPot svojo pot začel v Celju appeared first on Celje.info.
V Mestnem muzeju Ljubljana razstava risb Otona Župančiča

V Mestnem muzeju Ljubljana razstava risb Otona Župančiča

Misli, 30. marec 2023 ― V Mestnem muzeju Ljubljana bodo drevi odprli razstavo risb Otona Župančiča (1878-1949). Na ogled bo 158 risb pesnika, dramatika, esejista in prevajalca. Z razstavo želijo v muzeju prikazati, da je bilo vizualno izražanje za enega največjih slovenskih poetov enako pomembna notranja nuja kot pisanje.
Novi vpisi v Register nesnovne dediščine

Novi vpisi v Register nesnovne dediščine

SEM, 30. marec 2023 ― V tem tednu je Ministrstvo za kulturo na predlog Slovenskega etnografskega muzeja / Koordinatorja varstva nesnovne kulturne dediščine v Register nesnovne kulturne dediščine vpisalo novo enoto in več nosilcev nesnovne kulturne dediščine. V Register je bila tako vpisana že 112. enota, to je Priprava koroškega rženega kruha. Ob enoti sta bila evidentirana dva nosilca  - Društvo kmetic Mislinjske doline in Društvo kmetic Dravograd. Koroški rženi kruh je kruh, ki ga gospodinje pripravljajo po stari recepturi iz kislega testa. Še danes ima pomembno vlogo v vsakdanji in praznični prehrani na Koroškem. Kislo testo hranijo od peke do peke. Svoje znanje priprave kruha največkrat prenašajo znotraj družin iz roda v rod. K v Registru že vpisanim enotam so bili dodani naslednji nosilci nesnovne kulturne dediščine: Medičarstvo Cele, Gregor Celec s.p. (enota Lectarstvo): Tradicija Medičarstva Celec sega v leto 1930, ko se je z lectarstvom in medičarstvom pri Škrajnarjevih v Ljutomeru seznanil Gregorjev dedek Štefan Celec.  Mojstrski izpit je naredil leta 1937. Nekaj let je delal pri medičarki Antauer v Murski Soboti, nato pa samostojno lectarsko delavnico odprl v Murski Soboti, kjer deluje še danes. Za nadaljevanje obrti je navdušil svojega vnuka Gregorja Celca, ki je dedkovo obrt prevzel leta 1995. Danes v delavnici izdeluje tradicionalne medičarske izdelke, kot so lectove figurice, medenjaki, razni slaščičarski izdelki, pa tudi sveče. Za svoje izdelke je prejel certifikat Obrtne zbornice Slovenije. Lucijan Grudina (enota Pletarstvo): Lucijan Grudina se je s pletarstvom začel aktivneje ukvarjati v letu 2005, ko se je upokojil. Izdeluje pletene košare vseh vrst, opleta steklenice in flaškone (od 5 do 50 litrov) ter izdeluje picone (lese) različnih velikosti, ki se uporabljajo za sušenje sadja. Za svoje izdelke uporablja beko, vrbo, lesko, kanelo (navadno) in kostanj. Svoje znanje prenaša na zainteresirane skupine v okviru delavnic in na tečajih, za pletarje pa usposablja t
V ljubljanski Drami drevi uraden zaključek letošnje Fabule

V ljubljanski Drami drevi uraden zaključek letošnje Fabule

Misli, 30. marec 2023 ― S Fabulo v Drami se bo drevi v kavarni ljubljanske Drame v sklopu programa Fabula izven literature uradno sklenil 20. Festival literatur sveta Fabula. Na večeru bo mogoče prisluhniti, kako letošnji izbor knjig Fabule zveni skozi performativnost dramskih igralcev. V sklopu Fabula po Fabuli se aprila obeta še pogovor z Antonijem Scuratijem.
V sklopu Tedna slovenske drame dan nominirancev za mladega dramatika

V sklopu Tedna slovenske drame dan nominirancev za mladega dramatika

Misli, 30. marec 2023 ― V dvorani Slovenskega gledališkega inštituta (Slogi) bo v sklopu 53. Tedna slovenske drame (TSD), ki se je v ponedeljek začel v Prešernovem gledališču Kranj, ob 18. uri potekal dogodek Dan nominirancev - nagrada za mladega dramatika. Nominiranci za mladega dramatika so Manca Lipoglavšek, Iva Š. Slosar in Jaka Smerkolj Simoneti.
še novic