Maja Gojković, FSK Board President, Joins Work Meeting at Villa Zlatica

Forum slovanskih kultur, 19. april 2023 ― During a working meeting held at Villa Zlatica, the Deputy Prime Minister and Minister of Culture of the Republic of Serbia, as well as the President of the FSK Board, Maja Gojković, and the Director of the Forum of Slavic Cultures, Andreja Rihter, engaged in a productive discussion on the importance of implementing the FSK program designed to promote the rich cultural heritage of the Slavic countries.
Zamejevanja

Zamejevanja

Odzven, 19. april 2023 ― Duo Harmelogic v ospredje postavlja medsebojno interakcijo in navdih za spajanje ritma, harmonij in melodij išče v raznolikih tradicionalnih, a tudi modernih glasbenih oblikah.

O muzeju: Izjava o dostopnosti

Tolminski muzej, 19. april 2023 ― Izjava o dostopnosti se nanaša na spletno mesto www.tol-muzej.si, za katerega skrbi Tolminski muzej Vsem, ki obiščete naše spletno mesto, želimo, da se počutite dobrodošle in imate dobro uporabniško izkušnjo. Uporabo spletnega mesta želimo približati najširšemu krogu uporabnikov, zato ga skušamo oblikovati tako, da je prilagojeno za uporabo tudi osebam z omejitvami. Spletno mesto sledi ...
Robert Potokar: Osebne krajine

Robert Potokar: Osebne krajine

OUTSIDER, 19. april 2023 ― Na Židovski stezi v centru Ljubljane je bilo minuli ponedeljek ponovno živahno. V arhitekturni galeriji DESSA so namreč otvorili fotografsko razstavo arhitekta Roberta Potokarja. Predstavljena serija fotografij z naslovom Osebne krajine prikazuje fragmente arhitektovega opazovanja sveta, pokrajine, mesta, prostora skozi lečo mobilnega telefona. Pester nabor fotografij je razdeljen na devet sklopov, podpoglavij ali zgodb. Vsaka […]

Dvakrat Imamura

Kinodvor, 19. april 2023 ― V maju si boste lahko v Kinodvoru ogledali filma Balada o Narayami in Globoka hrepenenja bogov. Dvema filmoma Shoheia Imamure bosta v avgustu in septembru sledila dva filma Yasujira Ozuja. Projekt sta podprla Japonska fundacija iz Tokia (The Japan Foundation) in Veleposlaništvo Japonske v Ljubljani. Projekcije smo pripravili v okviru praznovanj stoletnice kina na Kolodvorski, dvajsete obletnice art kina in petnajste obletnice mestnega kina.

Slovenski gledališki založniki na Sejmu na zraku

SLOGI, 19. april 2023 ― Ni samoumevno, da lahko v slovenščini beremo toliko dobrih knjig! Svetovni dan knjige in avtorskih pravic je tudi pri nas povezan z nakupovanjem in podarjanjem knjig, zato skladno s to tradicijo v pisarni Ljubljane, Unescovega mesta literature v sodelovanju s skupnostjo založnikov in založnic v parku Zvezda že tretjič zapored organiziramo knjižni Sejem na zraku. […] The post Slovenski gledališki založniki na Sejmu na zraku appeared first on SLOGI.
GRAFITARSTVO KOT LJUBITELJSKA UMETNOST?

GRAFITARSTVO KOT LJUBITELJSKA UMETNOST?

Revija Primus, 19. april 2023 ― Avtorica: Katja Šifkovič Kdo je Banksy? Banksy je angleški ulični umetnik, politični aktivist in filmski režiser s psevdonimom, čigar pravo ime in identiteta ostajata nepotrjena in sta predmet ugibanj. Njegova satirična ulična umetnost in subverzivni epigrami, ki delujejo od 90. let 20. stoletja, združujejo črni humor z grafiti, ki jih slika v značilni tehniki šabloniranja. ...

Nagrada za knjigo Gledališče Möderndorfer

SLOGI, 19. april 2023 ― Knjiga Gledališče Möderndorfer, ki jo je oblikoval Edi Berk, izdal in založil Forum Ljubljana ter sozaložil Slovenski gledališki inštitut, je na mednarodnem tekmovanju grafičnega oblikovanja »Indigo Design Award« za leto 2023 prejela nagrado Silver Winner v kategoriji »Book«. Več o nagradi>> Čestitamo Ediju Berku!       Foto: Darja Štravs Tisu The post Nagrada za knjigo Gledališče Möderndorfer appeared first on SLOGI.

Na novogoriškem odru danes premiera Pet vrst tišine

SiGledal Novice, 19. april 2023 ― V Slovenskem narodnem gledališču (SNG) Nova Gorica bo na drugi premieri danes zaživela intimna drama Pet vrst tišine, ki ima močno in družbeno odgovorno sporočilo. Prvo slovensko uprizoritev te tesnobne družinske drame angleške dramatičarke Shelagh Stephenson je režirala Maša Pelko, ki se prvič predstavlja novogoriškemu občinstvu.

Podcast Filmarija #059: Od papirja do junaka

Društvo slovenskih režiserjev, 19. april 2023 ― Nova številka podcasta Filmarija je posvečena odnosu med scenaristom in igralcem – kako se lik razvija od črke na papirju do polnokrvne upodobitve na platnu. Ta epizoda je posnetek pogovora, ki je pod istim naslovom potekal v Kinodvorani AGRFT 17. 4. 2023 v soorganizaciji društev DSR in DSI ter AGRFT. Poslušate jo lahko tukaj. Podcast […]

Filmarija #059: Od papirja do junaka

Društvo slovenskih režiserjev, 19. april 2023 ― Tokratna epizoda je posvečena scenaristiki, natančneje odnosu med scenaristom in igralcem. Kako se lik razvija s scenarističnega in kako z igralskega gledišča? S kakšnimi dilemami se srečuje scenaristka ali scenarist pri pisanju vloge za določen lik in s kakšnimi igralka ali igralec, ki vlogo oblikuje? Je igralska vloga kreacija ali interpretacija? O teh in drugih […]

Na novogoriškem odru danes premiera Pet vrst tišine

Misli, 19. april 2023 ― V Slovenskem narodnem gledališču (SNG) Nova Gorica bo na drugi premieri danes zaživela intimna drama Pet vrst tišine, ki ima močno in družbeno odgovorno sporočilo. Prvo slovensko uprizoritev te tesnobne družinske drame angleške dramatičarke Shelagh Stephenson je režirala Maša Pelko, ki se prvič predstavlja novogoriškemu občinstvu.
V ožjem izboru za bookerja avtorji iz šestih držav štirih celin

V ožjem izboru za bookerja avtorji iz šestih držav štirih celin

Misli, 19. april 2023 ― Izzivi materinstva, nevarnosti nostalgije in življenje temnopoltega varnostnika - to je širok izbor zgodb del, ki jih je letos žirija za mednarodno literarno nagrado booker uvrstila v ožji izbor kandidatov za bookerja. Avtorji prihajajo iz šestih držav štirih celin. V fokusu za nagrado so enakovredno zastopani tako avtorji kot prevajalci.
še novic