Strokovno-gibalno predavanje o zdravi hrbtenici v preboldski knjižnici

Medobčinska matična knjižnica Žalec, 4. maj 2023 ― V četrtek, 4. maja 2023, smo se v Občinski knjižnici Prebold posvetili osnovam zdrave hrbtenice. Razgibano, zanimivo in zdravju koristno predavanje je izvedla Stanislava Martinšek Murgelj. Uvodoma je predstavila, zakaj je pomembno razumeti in dobro poznati delovanje vseh sistemov, ki sodelujejo pri močnem hrbtu in zdravi hrbtenici. Aktivni, pasivni in nevrološki podsistemi so del našega telesnega čudeža, ki mu pravimo hrbtenica. »Ko nas zaboli, je pomembno, da bolečino razumemo in jo obravnavamo celostno. Bolečina je opozorilo, da moramo ukrepati in nekaj spremeniti,« je opozorila predavateljica. Obiskovalci so v nadaljevanju spoznali pomen ...
Znana deseterica nominirancev za desetnico

Znana deseterica nominirancev za desetnico

Planet Siol.Net, 4. maj 2023 ― Znani so nominiranci za desetnico, nagrado Društva slovenskih pisateljev (DSP) za najboljše otroško ali mladinsko delo. Zanjo se letos potegujejo Tina Arnuš Pupis, Jana Bauer, Cvetka Bevc, Vinko Möderndorfer, Maša Ogrizek, Andrej Predin, Sebastijan Pregelj, Andrej E. Skubic, Bina Štampe Žmavc in Anja Štefan. Nagrajenec bo znan 25. maja.
Znani nominiranci in nominiranke za nagrado desetnica 2023

Znani nominiranci in nominiranke za nagrado desetnica 2023

Društvo slovenskih pisateljev, 4. maj 2023 ― Desetnica je nagrada za otroško in mladinsko književnost, ki jo podeljuje Društvo slovenskih pisateljev za uveljavljanje izvirnega otroškega in mladinskega leposlovja. Nagrada se podeljuje za obdobje zadnjih treh let. Tudi letos je izbor del, ki ustrezajo Pravilniku o nagradi desetnica, pripravila red. prof. dr. Dragica Haramija, o nominiranih delih pa je odločala žirija v sestavi: Aksinja […]

Nastop na svečanosti ob Spominskem dnevu Občine Divača

ŽPZ Kombinat, 4. maj 2023 ― Občina Divača, Združenje borcev za vrednote NOB Sežana in OO Združenja borcev za vrednote NOB Divača organizirajo svečanost ob Spominskem dnevu Občine Divača. Občina Divača ima kot ena redkih občin z odlokom določen spominski dan, s katerim obeležuje spomin na preboj Brkinske čete in fašistični teror nad prebivalci Kozjan, ki se je zgodil 13. marca […]
Blizu (Close)

Blizu (Close)

Koridor, 4. maj 2023 ― Režiser in scenarist Lukas Dhont nam predstavi intimen portret prijateljstva v objemu idiličnega podeželja Belgije. The post Blizu (Close) appeared first on Koridor – križišča umetnosti.
Folklora ne priznava starosti in slabe volje

Folklora ne priznava starosti in slabe volje

Štajerski tednik, 4. maj 2023 ― V prvi polovici aprila so na odru KPC Majšperk, ki je postal osrednji hram folklornih prireditev, zaplesale najprej nožice mlajših folklornikov, v drugi polovici meseca pa so se zavrtele še odrasle folklorne skupine iz regije. »Kar 10 skupin je preseglo območni prag in se uvrstilo na regijski nivo, kar pomeni, da je ptujski konec eden močnejših na področju folklorne dejavnosti,« je povedal strokovni spremljevalec prireditve Tomaž Simetinger.

Avtoportreti

SiGledal Novice, 4. maj 2023 ― Serija kratkih radijskih iger je nastala v okviru projekta B-AIR Radia Slovenija. Premierni cikel štirih kratkih radijskih iger, avtoportretnih izpovedi v zvoku po zgodbah učencev Centra za izobraževanje, rehabilitacijo in usposabljanje Kamnik. Vsako soboto maja ob 22.40 v terminu kratke radijske igre na Prvem.
Samozakrivanje kot samoizražanje

Samozakrivanje kot samoizražanje

LUD Literatura, 4. maj 2023 ― Ko v roke vzamemo knjigo Človek za nobeno rabo, nas na platnici preseneti zapis, naj knjigo pred začetkom branja obrnemo ter začnemo brati od zadaj naprej in od desne proti levi. Takšen zapis je vsekakor na mestu, saj je kultno delo Yoshiharuja Tsugeja, ki je nedavno izšlo pri založbi VigeVageKnjige, ena redkih mang, ki jih lahko beremo v slovenskem jeziku.

Nova spletna stran KTPP – Koalicije za trajnostno prometno politiko

Inštitut za politike prostora, 4. maj 2023 ― Koalicija za trajnostno prometno politiko (KTPP) ima novo spletno stran, preko katere lahko redno spremljate aktualne novice na področjih, kot so: prometna politika, trajnostna prometna infrastruktura, javni potniški promet, kolesarjenje, hoja in prometno obremenjevanje. Promet v Sloveniji je sektor z najvišjimi izpusti toplogrednih plinov (32 % vseh emisij in 50 % v ne-ETS sektorju) in... The post Nova spletna stran KTPP – Koalicije za trajnostno prometno politiko appeared first on IPoP - Inštitut za politike prostora.
Od decembra v registru nesnovne kulturne dediščine sedem novih enot

Od decembra v registru nesnovne kulturne dediščine sedem novih enot

Misli, 4. maj 2023 ― V registru nesnovne kulturne dediščine, ki ga vodi ministrstvo za kulturo, je od decembra vpisanih novih sedem enot: tamburaštvo, zeliščarstvo, sušenje sadja, tradicionalno čevljarstvo, priprava koroškega rženega kruha, soriški govor in izdelovanje pripadnostnih kostumov. Predloge za vpis na podlagi pobud pripravlja Slovenski etnografski muzej.
Mineva 30 let od smrti velikana slovenskega filma Franceta Štiglica

Mineva 30 let od smrti velikana slovenskega filma Franceta Štiglica

Misli, 4. maj 2023 ― Pred 30 leti je preminil eden najpomembnejših ustvarjalcev v zgodovini slovenske kinematografije France Štiglic. Bil je režiser prvega slovenskega celovečernega zvočnega igranega filma Na svoji zemlji. Na skoraj 40-letni umetniški poti je ustvaril 15 celovečercev, pet prelomnih TV serij, več kratkih, dokumentarnih filmov in obzornikov.
12. maj ob 19. uri: BEREMO GORE; Slovenski planinski muzej

12. maj ob 19. uri: BEREMO GORE; Slovenski planinski muzej

Gornjesavski muzej Jesenice, 4. maj 2023 ― BEREMO GORE POGOVOR S PRIZNANIMI USTVARJALCI GORNIŠKE LITERATURE IN OGLED FILMA Petek, 12. 5. 2023 ob 19.00, Slovenski planinski muzej v Mojstrani Gostje: Dušan Jelinčič, Samo Rugelj, Andrej Štremfelj Moderatorki: Irena Cerar, Mojca Volkar Trobevšek Vabljeni na pogovorni večer s tremi izbranimi gosti, ki bodo spregovorili o doživljanju in ustvarjanju gorniške literature. Življenje vseh treh [...]
Balet SNG Maribor s Peerom Gyntom v Modeni

Balet SNG Maribor s Peerom Gyntom v Modeni

Misli, 4. maj 2023 ― Balet Slovenskega narodnega gledališča (SNG) Maribor se je odpravil na gostovanje v Modeno v Italijo. Tam bo v gledališču Teatro Comunale Pavarotti-Freni drevi uprizoril sodobni balet Edwarda Cluga Peer Gynt na glasbo Edvarda Griega, so sporočili iz gledališča.
Mednarodni dan poslušanja zore

Mednarodni dan poslušanja zore

SIGIC - Novice, 4. maj 2023 ― Mednarodni dan poslušanja zore, ki poteka vsako leto na prvo nedeljo v maju, je praznik največje naravne simfonije. Po vsem svetu ljudje zgodaj vstajajo, da bi uživali v čudovitih zvokih ptičjega petja, od žvrgolenja slavčkov do čivkanja gozdne taščice.
še novic