TEDEN DRUŽIN IN MEDNARODNI MUZEJSKI DAN V GALERIJI MURSKA SOBOTA

Galerija Murska Sobota, 16. maj 2023 ― Mednarodni muzejski dan obeležujemo vsako leto 18. maja. Teme, ki jih galerije in muzeji naslavljamo letos, so globalno zdravje in dobro počutje, podnebni ukrepi in življenje na kopnem. Vse omenjene teme se tudi navezujejo na aktualno fotografsko razstavo nemškega umetnika Huberta Klotzecka. Galerija Murska Sobota bo v četrtek, 18. maja 2023, odprta med 8. in […]

Drame Antigona, Romeo in Julija ter Kralj Ubu odslej tudi v stripu

Misli, 16. maj 2023 ― Pod okriljem Slovenskega gledališkega inštituta (Slogi) so izšli stripi z dramskimi klasikami: Sofoklejevo Antigono, Shakespearovim Romeom in Julijo in Kraljem Ubujem Alfreda Jarryja. Pri projektu se je Slogi povezal s poljskim in slovaškim gledališkim inštitutom, ki je vsak angažiral svojega striparja. Ciril Horjak je ilustriral Kralja Ubuja.

Šolsko ulico – območje varnih prihodov v šolo bomo načrtovali in izvedli v Medvodah

Inštitut za politike prostora, 16. maj 2023 ― IPoP – Inštitut za politike prostora je februarja 2023 ponovno povabil slovenske občine k partnerstvu v projektu Šolska ulica – območje varnih prihodov v šolo. Prejeli smo štiri prijave iz treh statističnih regij: eno iz Gorenjske, dve iz Osrednjeslovenske in eno iz Podravske statistične regije. Vse so izkazale ambicioznost pri izvedbi projekta in kar tri... The post Šolsko ulico – območje varnih prihodov v šolo bomo načrtovali in izvedli v Medvodah appeared first on IPoP - Inštitut za politike prostora.
Festival MENT 2023

Festival MENT 2023

Koridor, 16. maj 2023 ― Ponavljanje dejstva, da se MENT vsako leto izkaže tako s koncertnim kot tudi s konferenčnim programom, se morda zdi nepotrebno, a po devetih izdajah to pač še vedno drži. The post Festival MENT 2023 appeared first on Koridor – križišča umetnosti.

Odprti festivalski večeri v Centru za gradnjo z zemljo

OUTSIDER, 16. maj 2023 ― Ta konec tedna se bo v Dobravi pri Škocjanu odvijal prvi festival Zemlja od predmeta do prostora: entuziastom za vse povezano z zemljo in glino dajemo priložnost za srečanje z izvedenci. Dnevno dogajanje bomo zaključili z odprtim večernim programom. Prisluhnili bomo predavanjem vabljenih strokovnjakov in izmenjevali izkušnje, predavanjem pa sledi druženje ob prigrizku in glasbi […]

Daniela Kocmut: Če je besedilo dobro napisano v izvirniku, ga ni treba popravljati

Misli, 16. maj 2023 ― Prevajalka, lektorica za nemščino in slovenščino ter pesnica Daniela Kocmut, ki je v nemščino med drugim prevedla romane Draga Jančarja Drevo brez imena, To noč sem jo videl ter In ljubezen tudi, je v pisnem pogovoru za STA spregovorila o svojem prevajalskem postopku in slovenskem jeziku. Če je besedilo dobro napisano v izvirniku, ga ni treba "popravljati" ali izboljšati, je med drugim povedala.

V CD premiera družinskega muzikala Kresna noč

SiGledal Novice, 16. maj 2023 ― V Linhartovi dvorani Cankarjevega doma (CD) bodo drevi ob 18. uri premierno uprizorili družinski muzikal z naslovom Kresna noč. Predstava, namenjena zlasti mlajšemu občinstvu, je po navedbah organizatorjev polna čarobnih zvokov, glasbe in tišine. Muzikal na glasbo Janeza Dovča in z libretom Jere Ivanc je režirala Yulia Roschina.

Klaus Detlef Olof: Dvojina je simpatična posebnost

Misli, 16. maj 2023 ― Profesor slavistike in prevajalec južnoslovanskih književnosti v nemščino Klaus Detlef Olof, ki je za Frankfurtski knjižni sejem prevedel več slovenskih avtorjev, je v pisnem pogovoru za STA spregovoril o svojem prevajalskem postopku in slovenskem jeziku. Med drugim je povedal, da je dvojina simpatična posebnost.
še novic