Mila Haugová: Dama in samorog

Koridor, 29. maj 2023 ― Poezija Mile Haugove je kot vrt, poln rastlin, ki pa se nenehno spreminja, raste, cveti, vene ter se znova razcveta. Korenine vsega, kar poganja proti nebu, so namreč polne moči, poguma in ljubezni. The post Mila Haugová: Dama in samorog appeared first on Koridor – križišča umetnosti.

Roman Cirila Kosmača Pomladni dan kot zvočnica na Radiu Ars

Misli, 29. maj 2023 ― Na Programu Ars je v sodelovanju z ZKP RTV Slovenija nastala zvočna knjiga Cirila Kosmača Pomladni dan. Devet ur dolgo knjigo v 32. delih interpretira dramski igralec Aleš Valič. Prvemu od delov bo mogoče prisluhniti v torek ob 19. uri na Tretjem programu Radia Slovenija - Radiu Ars v oddaji Odprta knjiga.

Uprizoritvi Moj dedek je bil češnjevo drevo štiri nagrade na festivalu v Karlovcu

SiGledal Novice, 29. maj 2023 ― Uprizoritev Lutkovnega gledališča Ljubljana Moj dedek je bil češnjevo drevo je na 2. mednarodnem lutkovnem festivalu InPuT Fest v hrvaškem Karlovcu prejel štiri nagrade: za najboljšo režijo, umetniško oblikovanje svetlobe, najboljšo priredbo besedila in likovno podobo predstave. Na festivalu v Karlovcu je sodelovalo 15 gledališč iz šestih držav.

Tisoč in ena noč (10.6.2023 20:30)

Španski borci, 29. maj 2023 ― Pred nami je neobičajna heterogenost plesalcev in pestrost soustvarjalcev, od izkušenih, izurjenih, mladih umetnikov do starejših, ki ne zmorejo izvajati gibe tako kot prvi, a prav vsak ima pri ustvarjanju predstave enakovredno veljavo. Vsak je lahko brez zadržkov to, kar je. Ta heterogenost se zrcali prav tako v pestrosti zgodb, vsaka nosi drugačne, svoje izkušnje. Vsem pa je skupna ljubezen do plesa in radost do življenja.

Evald Flisar: 90 let najstarejše slovenske literarne revije

Sodobnost, 29. maj 2023 ― Veliko stvari v tem prispevku je splošno znanih, o marsičem sem v preteklosti pisal tudi sam, vendar se mi zdi primerno, da glede na pomembnost obletnice nekaj misli zapišem ponovno. Da ne potonejo v pozabo, kar se v neprijetnih časih, ki so nas dohiteli, dogaja vse pogosteje. V Enciklopediji Slovenije lahko preberemo, da je na … Evald Flisar: 90 let najstarejše slovenske literarne revije Preberi več » The post Evald Flisar: 90 let najstarejše slovenske literarne revije appeared first on .

Kristina Jurkovič z Jožefom Muhovičem

Sodobnost, 29. maj 2023 ― Jurkovič: Gospod profesor Muhovič, pozimi ste 40-letno obdobje profesure na Akademiji za likovno umetnost in oblikovanje (ALUO) zaokrožili v Narodni galeriji s predavanjem Moje zadnje predavanje na ALUO: Pol stoletja v vzvratnem ogledalu in ga zaradi izrednega zanimanja ponovili v Cankarjevem domu. Vas je obisk velike in generacijsko raznolike publike presenetil? Čemu ga pripisujete? Muhovič: … Kristina Jurkovič z Jožefom Muhovičem Preberi več » The post Kristina Jurkovič z Jožefom Muhovičem appeared first on .

Veronika Simoniti: Balada o izmeri sence

Sodobnost, 29. maj 2023 ― Je noč in je dan, je morje in je kopno, je Italija in je Avstrija. Profesor ne bi znal povedati, kaj od tega je melanholija in kaj eros. Ko ga je njegova asistentka našla v naslanjaču, je prihitela iz kabineta: Profesor je mrtev! In nihče ni smel izvedeti, kako.   ~   Skozi porton, nad … Veronika Simoniti: Balada o izmeri sence Preberi več » The post Veronika Simoniti: Balada o izmeri sence appeared first on .

Mojca Pišek: Konec zgodovine, komajda začetek

Sodobnost, 29. maj 2023 ― Ko je Francis Fukuyama leta 1992 zapisal, da se je s koncem komunizma in hladne vojne ter z razmahom demokracije, kapitalizma in zahodnega načina življenja na vseh koncih sveta končala tudi zgodovina sama, si je Vladimir Putin ravnokar slačil uniformo agenta KGB in si oblačil suknjo politika. Veliki zagovornik liberalne demokracije Fukuyama leta 1992 ni … Mojca Pišek: Konec zgodovine, komajda začetek Preberi več » The post Mojca Pišek: Konec zgodovine, komajda začetek appeared first on .

Ana Ristović: Roke v rokah

Sodobnost, 29. maj 2023 ― Čuvaji v galerijah   Neopazni in pogosto čisto nepremični, kot kakšen eksponat, ali pa počasi premikajoči se iz ene sobane v drugo, ali pa iz ene dobe v drugo, skoraj na pamet vedo, kako pada svetloba na obraz device Marije ali pa gospe s hermelinom, na portrete kraljeve družine in na caravaggiovske tizian sobe, na … Ana Ristović: Roke v rokah Preberi več » The post Ana Ristović: Roke v rokah appeared first on .

Jure Gantar: Eseji o komediji (Recenzira Maja Murnik)

Sodobnost, 29. maj 2023 ― Ljubljana: Mestno gledališče ljubljansko, 2022.   V romanu Ime rože iz leta 1980, ki se ga spomnimo kot velike uspešnice, je Umberto Eco dobršen del dogajanja zgradil okrog ene same knjige. V eruditski in postmodernistično navdahnjeni kriminalki igra namreč pomembno vlogo knjiga, za katero dejansko ne vemo, ali se je v viharnih stoletjih zgodovine izgubila … Jure Gantar: Eseji o komediji (Recenzira Maja Murnik) Preberi več » The post Jure Gantar: Eseji o komediji (Recenzira Maja Murnik) appeared first on .

Majda Koren: Čarobna kost (Recenzira Gaja Kos)

Sodobnost, 29. maj 2023 ― Ilustrirala Tanja Komadina. Ljubljana: Mladinska knjiga (Knjižnica Čebelica), 2022.   Majda Koren je v tandemu z Damijanom Stepančičem bralce zadnja leta zabavala s stripovskimi prigodami lumpastih pujsov Kapa in Bunda, ki sta na ovitku tretjega dela, Na koncu Rimske ceste, v katerem veselo frčita po vesolju, opisana kot »najbolj navihana, najbolj sladkosnedna, najbolj trapasta pujsa … Majda Koren: Čarobna kost (Recenzira Gaja Kos) Preberi več » The post Majda Koren: Čarobna kost (Recenzira Gaja Kos) appeared first on .

PIKI IN MICI PRIJATELJA (10.6.2023 17:00)

Španski borci, 29. maj 2023 ― Tema predstave sloni na literarni predlogi dveh karakterjev, medvedka Pikija in pošasti Mici, različnih v času, a s skupnim sporočilom, ki vzgaja, uči in opominja - igrivo in domiselno ustvarjalno otroštvo, raziskovalna narava, prisrčna nagajivost in svobodna radovednost, prijateljstvo, razumevanje in čista ljubezen. MOJ PRIJATELJ PIKI JAKOB pisatelja Kajetana Koviča, ki je izšla pred pol stoletja, ter sodobnica MALA POŠAST MICI, Marte Koren. Nasmeh, nežnost, umirjenost,...

Matej Bogataj: Umazane in pretirane igrice

Sodobnost, 29. maj 2023 ― Edward Albee: Kdo se boji Virginie Woolf? Režija Ivica Buljan, Mini teater.   Tokrat se, v nasprotju s prakso, Albeejeva okrutna igra do zadnjega diha o igranju zakonske rutine in preigravanju medsebojne hierarhije starejših Marte in Georgea pred parom mladih in manj izkušenih kolegov, v režiji Ivice Buljana in ob dramaturškem prispevku Diane Koloini, dogaja … Matej Bogataj: Umazane in pretirane igrice Preberi več » The post Matej Bogataj: Umazane in pretirane igrice appeared first on .

Obvestilo o nedosegljivosti

ZVKDS, 29. maj 2023 ― Spoštovani. Obveščamo vas, da Zavod za varstvo kulturne dediščine Slovenije (ZVKDS) izjemoma dne 31. 05. 2023 ne bo imel uradnih ur. Ta dan bomo za vas dostopni prek elektronske pošte: info@zvkds.si in po klasični oz. e pošti območnih enot ZVKDS, ki so objavljeni na povezavi Območne enote | Zavod za varstvo kulturne dediščine (zvkds.si) Za razumevanje se Vam zahvaljujemo in vas lepo pozdravljamo. Jezik Slovenščina

Obvestilo o nedosegljivosti

ZVKDS, 29. maj 2023 ― Spoštovani. Obveščamo vas, da Zavod za varstvo kulturne dediščine Slovenije (ZVKDS) izjemoma dne 31. 05. 2023 ne bo imel uradnih ur. Ta dan bomo za vas dostopni prek elektronske pošte: info@zvkds.si in po klasični oz. e pošti območnih enot ZVKDS, ki so objavljeni na povezavi Območne enote | Zavod za varstvo kulturne dediščine (zvkds.si) Za razumevanje se Vam zahvaljujemo in vas lepo pozdravljamo. Jezik Slovenščina
Poletna muzejska noč 2023 v SLOGI – Gledališkem muzeju

Poletna muzejska noč 2023 v SLOGI – Gledališkem muzeju

SLOGI, 29. maj 2023 ― Tretjo junijsko soboto vas vabimo v Slovenski gledališki inštitut – Gledališki muzej, ki bo imel ta dan svoja vrata za obiskovalce vseh starosti odprta od poznega popoldneva do polnoči. Udeležite se dogodkov že 21. izvedbe tradicionalne skupne akcije slovenskih muzejev in galerij. Hoja za gledališčem. Od jezuitov do Cankarja, stalna razstava 18.00 – 24.00 Vodeni […] The post Poletna muzejska noč 2023 v SLOGI – Gledališkem muzeju appeared first on SLOGI.
Poletna muzejska noč 2023 s SLOGI – Gledališkim muzejem

Poletna muzejska noč 2023 s SLOGI – Gledališkim muzejem

SLOGI, 29. maj 2023 ― Tretjo junijsko soboto vas vabimo, da se udeležite dogodkov že 21. izvedbe tradicionalne skupne akcije slovenskih muzejev in galerij, ki bomo imeli ta dan svoja vrata za obiskovalce vseh starosti odprta od poznega popoldneva do polnoči. Lepo vabljeni, da nas obiščete v Slovenskem gledališkem inštitutu – Gledališkem muzeju, gostujemo pa tudi v Univerzitetni knjižnici Maribor. […] The post Poletna muzejska noč 2023 s SLOGI – Gledališkim muzejem appeared first on SLOGI.

ZADNJI ULOV v Murski Soboti in na SIMS-u! (3.6.)

Ana Monro, 29. maj 2023 ― V soboto, 3. junija ob 11:00 se bo v Mestnem parku v Murski Soboti začela 4. sezona naše interaktivne ekološke predstave Zadnji ulov – v okviru tamkajšnjega vsakoletnega lokalnega dogodka Družinski piknik. Prvo odpravo znamenite posadke v letu 2023 si boste lahko ogledali tudi v neposrednem večkanalnem spletnem prenosu na SIMS-u. Vabljeni, da zaplujete z nami – ... The post ZADNJI ULOV v Murski Soboti in na SIMS-u! (3.6.) appeared first on Ana Monro.

Projekcija filma Hema – zgodba o gradiščih

Gorenjski muzej, 29. maj 2023 ― Hema – zgodba o gradiščih je igrani dokumentarni film, ki je nastal, da bi ovrednotil pomembno zgodovinsko dediščino, ki jo predstavljajo prazgodovinska gradišča. Hema, glavna protagonistka filma, je deklica, ki živi v železni dobi, točneje v 8. stoletju pr. n. ... Read More
še novic