SKUPINSKA RAZSTAVA/ GROUP EXHIBITION: NEVIDNA ROKA / INVISIBLE HAND

SKUPINSKA RAZSTAVA/ GROUP EXHIBITION: NEVIDNA ROKA / INVISIBLE HAND

Sodobna umetnost (Aljoša Abrahamsberg), 9. september 2023 ― umetniki in umetnice: Matija Bobičić, Evgen Čopi Gorišek, Jure Kastelic, Zsófia Keresztes, Natalia Kulka, Gašper Kunšič, Alex Macedo, David Rappeneau, Katharina Schilling, Stipan Tadić Razstava Nevidna roka nas poskuša pozicionirati znotraj kompleksne dinamike sveta sodobne umetnosti, ki se je na začetku tega desetletja, kot odziv na ekstremne dejavnike, preoblikoval in prilagodil potrebam novega časa. Sočasne skrajnosti zaustavitve fizičnega sveta ob supersoničnem pospešku v metasvet, so se v umetnosti, kot povsod drugod, izrazile v nepredvidljivih oblikah. Na razstavi predstavljamo nekaj avtorjev, ki so za prevodnik med svetovi digitalnega in materialnega aktivirali neskončno privlačnost podobe. Po največkrat klavrnih rešitvah, ki jih je za umetnostni sistem ponudila tehnološka skupnost – NFT manija, spletne razstave, navidezna resničnost – se je nihalo zazibalo v drugo smer. Odsotnosti dotika je prebudila lakoto po fizičnem, telesnem, človeškem. Tudi po nemerljivem in neponovljivem. V teh pogojih je cikel, ki skozi 20. stoletje do danes niha skozi najrazličnejše formacije umetnosti – od konceptualizma do hiperresničnosti – spet dosegel trenutek, ko je v ospredje stopil umetniški objekt. V času, ko je svet dostopen na dlani, pa si mora tudi objekt – skozi lastno podobo – izboriti prostor v njem. In če je roka, po Kantu, vidni del možganov, je danes podoba vidni del algoritma. Umetnostni sistem je, kot algoritem, kompleksen organizem, ki v prvi vrsti skrbi za lasten obstoj. S posodobitvami, optimizacijo, nadgradnjo se razvija, uči in odstranjuje sistemske hrošče. V začetkih računalništva se je hrošče odstranjevalo ročno – bili so dejanske žuželke v vezju, ki so povzročale kratke stike – danes je proces skoraj avtomatiziran. Za umetnostni sistem je hrošč umetnost sama. Je tisti faktor, ob katerega se algoritem zaleti vsakič, ko je pred spremembo. Naloga umetnika je, da ustvari hrošča, ki ga umetnostni sistem ne bo mogel zaobiti in ga bo tako ali drugače integriral v
Vileniški kristal literatu s Kosova Shpetimu Selmaniju

Vileniški kristal literatu s Kosova Shpetimu Selmaniju

Misli, 9. september 2023 ― Kosovski pisatelj, pesnik in igralec Shpetim Selmani je na literarni matineji v Štanjelu, ki jo po tradiciji priredijo pred uradnim zaključkom mednarodnega literarnega festivala Vilenica, prejel letošnji vileniški kristal. Žirija je presodila, da v svojih pesmih z brutalno iskrenostjo in humorjem pretresa družbenopolitično stvarnost.

Kolaž kot rekonstrukcija – Klementina Zavšek // Mladi v Stopnišču

C.M.A.K. Cerkno, 9. september 2023 ― Vabljeni na novo razstavo v galeriji Stopnišče! Z njo bomo otvorili letošnje, 25. CMAKAJNE. Odprta pa bo do 15. oktobra. Fotografije z otvoritve si lahko ogledate NA TEJ POVEZAVI. Klementina Zavšek je 23-letna študentka magistrskega programa Poučevanje, smer Likovna pedagogika na Pedagoški fakulteti v Ljubljani, kamor se je vpisala po opravljenem dodiplomskem študiju Likovne pedagogike. […] The post Kolaž kot rekonstrukcija – Klementina Zavšek // Mladi v Stopnišču appeared first on C.M.A.K. Cerkno.
Na hitro prelistano: Novosti na domačem knjižnem trgu

Na hitro prelistano: Novosti na domačem knjižnem trgu

Misli, 9. september 2023 ― Pri založbi Litera so izdali knjigo enega najpomembnejših ruskih pesnikov 20. stoletja Vladimirja Majakovskega z naslovom O tem, pri Beletrini pa knjigo dramaturginje in pisateljice Eve Mahkovic, naslovljeno Toxic. Pri Društvu Pasja nota pa so izdali delo avtorice Nuše Jezeršek Od mladiča do fantiča.
1939/46 Beograd, Alt Drewitz, Blumberg, Grahovo – Sedem let uniforme

1939/46 Beograd, Alt Drewitz, Blumberg, Grahovo – Sedem let uniforme

Stare slike (Cerknica), 9. september 2023 ― Oče je umrl pred štiridesetimi leti. Nikoli ni veliko govoril o svoji mladosti, češ, kaj pa naj govorim, po sili razmer sem bil sedem let v uniformi … Med njegovimi vzorno urejenimi papirji, kakor moji najbrž ne bodo nikoli, šele zdaj podrobneje razbiram, kakšna je bila nemara tedaj njegova pot, ki mu je zaznamovala fantovska leta. Malo […]
še novic