Striček Vanja

Striček Vanja

Koridor, 15. oktober 2023 ― Čutimo neizprosno zimo, kar nas vznemirja, hkrati pa, znova kontrastno, ob pogledu na Strička in Sonjo prvič začutimo pristen odnos, ki je morda poslednje upanje, da najdeta srečo. The post Striček Vanja appeared first on Koridor – križišča umetnosti.
Troopičje: Pisani svet malo kasneje ...

Troopičje: Pisani svet malo kasneje ...

Radio Študent, 15. oktober 2023 ― Najraje bi mastno zaklel! Ampak tisti »it's a must« mi nekako uspe nadomestiti s precej bolj uglajeno kletvico »pismo rosno!«, ki je nekoč, pred zame davnimi časi, otvorila moj prvi prispevek k RŠ oddaji Pisma iz tujine. Ponavljanje – kako zelo na mestu!
ZBIRKA TENZOR / SKUPINSKA RAZSTAVA

ZBIRKA TENZOR / SKUPINSKA RAZSTAVA

Sodobna umetnost (Aljoša Abrahamsberg), 15. oktober 2023 ― Likovna zbirka Tenzor – bogata zbirka več kot 300 umetniških del, ki je utrla pot mladim in priznanim umetnikom. Podjetje Tenzor je Galerijo Tenzor odprlo leta 2001. Podpirali so mlade slikarje, ki so bili na začetku svoje ustvarjalne poti in hkrati bogatili likovno zbirko z velikimi avtorji iz Slovenije in tujine. Vodenje galerije so zaupali Vladu Forbiciju, ki je izbiral umetnike, pripravljal razstave ter skrbel za umetniško opremo poslovnih prostorov. Podjetje je v sklopu Galerije Tenzor v različne galerije in na festival sodobne umetnosti v času delovanja pripeljalo več kot 600 umetnikov z vsega sveta. Prirejali so mednarodni EX-Tempore (prvega v letu 2003), mednarodne likovne kolonije in mnoge vrhunske razstave. Galerija Tenzor se je kmalu preselila v večje prostore na Prešernovi ulici v starem mestnem jedru, kjer se je leta 2005 zaprla za javnost. Z umetniškimi deli ostajajo opremljeni poslovni prostori podjetja Tenzor na Ptuju in v Ljubljani. Marjeta Ciglenečki, slovenska umetnostna zgodovinarka: »Cilj razstavnega programa galerije Tenzor z vsem spremnim dogajanjem je bil v mesto Ptuj, ki je prostor bogate kulturne dediščine, vnesti dinamiko sodobne ustvarjalnosti in ji omogočiti primerno razstavišče, ob tem pa na območju, ki je v preteklosti cvetelo zaradi mednarodnih povezav, obuditi duha svetovljanstva.« Na razstavi ob 30-letnici podjetja Tenzor imamo priložnost odkriti talentirane umetnike in njihova izvirna dela, ki se prepletajo v različnih likovnih tehnikah in slogih. Na jubilejni razstavi si lahko ogledamo raznolik nabor slovenskih in mednarodnih umetnikov. Med slovenskimi umetniki nas navdušujejo dela Jerneja Forbicija, Dušana Fišerja, Stojana Kerblerja, Silvestra Plotajs Sicoe, Viktorja Rebernaka, Darka Slavca, Tanje Špenko, Jožeta Šubica, Jožeta Tisnikarja in mnogih drugih. Predstavljena so tudi dela mednarodnih umetnikov, kot so Igor Molin, Ricard Constantini, Caterina Agnoletto, Fran Rogić, Verena Fanny Trausch in drugi.

ŠUGLA produkcija 2023! (14.10.)

Ana Monro, 15. oktober 2023 ― Pa so šli Veselo na delo, ali 14. 10. je v Štepanjskem naselju v Ljubljani pod tem (delovnim) naslovom prvi javni prikaz doživela naša nova vokalno-performativna ulična intervencija, ki (je) v zadnjih tednih nastaja(la) pod mentorstvom in režijsko taktirko Tee Vidmar, in v kateri so ustvarjalne moči združili udeleženci ŠUGLE, Šole sodobnih performativnih uličnih umetnosti, ... The post ŠUGLA produkcija 2023! (14.10.) appeared first on Ana Monro.

40-60 PREMIERNO med bloki! (14.10.)

Ana Monro, 15. oktober 2023 ― Nis(m)o vsi isti, ali večina umetnikov bi se verjetno odločila za mestno središče, toda Goro Osojnik in Milan Manić sta za prizorišče premierne uprizoritve svoje avtorske predstave 40-60, v kateri stapljata ulično gledališče in sodobni cirkus, raje izbrala dvorišče stanovanjske soseske (Štepanjsko naselje, 14. 10.). Zakaj? Ker verjameta, da umetnost gradi skupnost! Menimo, da sta ... The post 40-60 PREMIERNO med bloki! (14.10.) appeared first on Ana Monro.

V Ljubljani razpravljali o umetniški svobodi v Evropi

Revija Primus, 15. oktober 2023 ― Avtor: STA, uredništvo V organizaciji ministrstva za kulturo in Sveta Evrope so v Ljubljani v ponedeljek razpravljali o stopnji umetniške svobode po Evropi. Ob tem je bilo predstavljeno poročilo sveta, iz katerega izhaja, da so leta 2021 zabeležili 402 primera napada na umetnike v 28 državah članicah EU. Pri svetu je na to temo nastala ...
Kinodvor slavi 100 let filmskih projekcij na Kolodvorski

Kinodvor slavi 100 let filmskih projekcij na Kolodvorski

Misli, 15. oktober 2023 ― Kinodvor je v soboto zvečer obeležil stoletnico Ljubljanskega dvora s projekcijo Mladega Medarda, filma, ki je bil izbran za slavnostno odprtje kina na Kolodvorski ulici leta 1923. Nemi film režiserja, ki se je podpisal pod več klasik, vključno s Casablanco, si je mogoče ogledati tudi danes. Dogodek je bil hkrati praznovanje Kinodvorovih 15 let.
Pred sto leti se je rodil italijanski pisatelj Italo Calvino

Pred sto leti se je rodil italijanski pisatelj Italo Calvino

Misli, 15. oktober 2023 ― Pred sto leti se je rodil italijanski pisatelj in novinar Italo Calvino. Calvino, čigar dela so občudovali v Veliki Britaniji, Avstraliji in ZDA, je bil ob smrti najbolj prevajani sodobni italijanski pisatelj. Pri Mladinski knjigi sta lani izšli knjigi italijanskih pravljic, ki jih je Calvino pripravil po vzoru bratov Grimm.
še novic