Čarovniška pravljična urica v Občinski knjižnici Tabor

Medobčinska matična knjižnica Žalec, 24. oktober 2023 ― Sadje, kostanj, buče, tudi tako imenovana noč čarovnic naznanjajo čas jeseni.  To je čas, kot so znali povedati otroci, ko se dnevi krajšajo, ko postaja  čedalje bolj mrzlo,  mati narava se pripravlja na počitek, tudi ljudje se umirimo in si vzamemo več časa zase in družino. Nekaj časa smo si vzeli tudi v Občinski knjižnici Tabor in 24. oktobra 2023 prisluhnili zgodbici o čarovniškem mucu.  To je bil osamljen muc, ki se je odločil, da poišče čarovnico. Pri iskanju pa je  imel precej težav, saj še nikoli ni videl nobene.  A ...

SOŽITJE na oktobrskem druženju s pravljicami v Občinski knjižnici Žalec

Medobčinska matična knjižnica Žalec, 24. oktober 2023 ― V oktobru se je začela nova sezona pravljičnih druženj z varovanci Sožitja. Dogovorjena navada, da poslušajo eno avtorsko in eno ljudsko pravljico, bo ostala tudi to sezono. Doma bodo potem ustvarjali na temo pravljic, izdelke pa bomo občudovali in komentirali na naslednjem druženju. Tokrat jih je pričakala čarovnica. Sami so ugotovili, da ni hudobna, saj se je ves čas prijazno nasmihala, to pa hudobne čarovnice ne delajo pogosto. S pripovedovanjem pravljice o Motovilki je zatožila hudobno čarovnico, ki je komaj rojeno zlatolaso deklico zaprla v stolp, da je nihče ni videl, ...

Po pravljici diši … Ciper coper medenjaki v Občinski knjižnici Vransko

Medobčinska matična knjižnica Žalec, 24. oktober 2023 ― Na oktobrski pravljični uri v torek, 24. oktobra 2023, je bilo vse obrnjeno na glavo. Čarovnice, ki običajno s copranjem nagajajo in uganjajo norčije, so bile zvečer še kar v šoli, dve izmed njih, Kuštra in Štunfa pa sta prišli na obisk v Občinsko knjižnico Vransko in nam zaupali, kaj sta ušpičili v šoli za čarovnice. Takole je bilo: Kuštra in Štunfa sta bili siti čaranja vedno istih reči, kot so toča, megla, dež, zato sta se domislili, da ušpičita nekaj dobrega, nekaj, kar je v coprniški šoli strogo prepovedano. Odločili ...
Alegorije – fragmenti

Alegorije – fragmenti

Koridor, 24. oktober 2023 ― Ob trenutkih izredno gracioznega kontakta med plesalci pa se tako lahko vprašamo, čemu osmišljevati nekaj tako samostojnega in samo po sebi umetniškega z idejo, ki ji interpretacija ne dela usluge. The post Alegorije – fragmenti appeared first on Koridor – križišča umetnosti.

Novice: S Pregljem po Mostu - Pregljeve zore

Tolminski muzej, 24. oktober 2023 ― V okviru prireditev Pregljeve zore, ki potekajo ob 140-letnici rojstva pisatelja Ivana Preglja, vas Kulturno društvo Ivana Preglja Most na Soči in Tolminski muzej prisrčno vabita na literarni sprehod po Mostu na Soči. Po poti vas bosta popeljala Bogdana Herman in Miha Mlinar. Zborno mesto: Plac na Mostu na Soči 27. 10. 2023, ob 19.00
Jumbo Big Band v Ljubljani

Jumbo Big Band v Ljubljani

Odzven, 24. oktober 2023 ― Sigi Feigl in člani Big Banda RTV Slovenija, Jazz orkestra HRT in Big benda RTS z Jumbo Big Bandom pišejo pomembno poglavje svetovne glasbene zgodovine, s katerim obujajo enega najslajših koščkov skupne preteklosti.

Odpiralni čas med prazniki

Pokrajinski muzej Ptuj-Ormož, 24. oktober 2023 ― Ptujski grad, muzejske zbirke Ponedeljek, 30. oktober: odprto od 10. do 16. ure Torek, 31. oktober: odprto od 10. do 16. ure Sreda, 1. november: ZAPRTO Ptujski grad, spodnje dvorišče Odprto vsak dan od 10. do 19. ure. Miheličeva galerija, Ptuj Ponedeljek, 30. oktober: ZAPRTO Torek, 31. oktober: odprto do 12. do 16. ure Sreda, […] The post Odpiralni čas med prazniki appeared first on PMPO.
Plešasta pevka

Plešasta pevka

Koridor, 24. oktober 2023 ― S precej ozko ekipo sodelavcev so se - tej ekipi primerno - odločili za precej okrnjeno uprizoritev, in ker gre poleg tega za zelo obravnavano in prelomno delo, se lahko zdi, da za obravnavo uprizorjenega ne ostane veliko besed. Pa vendar. The post Plešasta pevka appeared first on Koridor – križišča umetnosti.

V Tuhinjski dolini so znova prepevali, igrali in se smejali

Kamnik.info, 24. oktober 2023 ― Na četrti prireditvi Tuhinjska dolina v pesmi in besedi so navdušili številni kulturniki, ki jih v Tuhinjski dolini res ni malo.  V petek, 20. oktobra, zvečer so se v Osnovni šoli Šmartno v Tuhinju, zbrali številni obiskovalci. Prireditev, ki jo je povezovala Maja Hribovšek, je v sodelovanju s številnimi izvajalci iz Tuhinjske doline tudi tokrat ... Prispevek V Tuhinjski dolini so znova prepevali, igrali in se smejali je bil izvorno objavljen naportalu Kamnik.info.

Na obisku Eike Schmidt, direktor galerije Uffizi

Medobčinski muzej Kamnik, 24. oktober 2023 ― Eden največjih muzejskih kompleksov na svetu, galerija Uffizi, ki jo najdemo v središču Firenc ob reki Arno, je v letu 2021 prvič postala najbolj obiskana kulturna institucija v Italiji. Lani pa je obisk še več kot podvojila in dosegla čez 4 milijone obiskovalcev. Zasluge grejo tudi temeljiti prenovi razstavnih prostorov in posodabljanju programa, za čemer […] The post Na obisku Eike Schmidt, direktor galerije Uffizi appeared first on MM:K.

Predstava valovanje je zbližala nastopajoče z obiskovalci Doma kulture Kamnik

Kamnik.info, 24. oktober 2023 ― Zvočno-gibalna predstava Valovanje, ki se je v soboto zvečer odvila na odru kamniškega Doma kulture, je rezultat celoletne delavnice, na kateri so udeleženci in udeleženke raziskovali svoje telo znotraj prostora in zvoka ter tako s pomočjo improvizacij v zadnji tednih zgradili celovito dramsko strukturo z dovršeno dramaturgijo. Čeprav je med dvanajstimi udeleženci delavnice na koncu ... Prispevek Predstava valovanje je zbližala nastopajoče z obiskovalci Doma kulture Kamnik je bil izvorno objavljen naportalu Kamnik.info.
1956 Ivanje selo – Obročarstvo 1.

1956 Ivanje selo – Obročarstvo 1.

Stare slike (Cerknica), 24. oktober 2023 ― Začne se s pripravo leskovih palic Na fotografiji je 82-letni Vesel, obročar iz Ivanjega sela pri sekanju leskovih palic nekje na območju Menišije. “Sedaj sekam palice in se pripravljam na zimo,” je pojasnil fotoreporterju, ki je obročarja Vesela srečal pri potepanju po Menišiji. Vesel se razveseli gosta in mu pove marsikaj zanimivega o tej stari domači […]
Trkanje s penino: da ali ne?

Trkanje s penino: da ali ne?

Planet Siol.Net, 24. oktober 2023 ― S svojimi mehurčki in osvežujočim značajem je penina priljubljena izbira za številne priložnosti, kot so rojstni dnevi, obletnice, poroke, maturantski plesi in drugi pomembni trenutki v življenju. Vendar pa izbira prave penine za vaš poseben dogodek zahteva nekaj razmisleka in poznavanja različnih vrst penin ter njihovih značilnosti. V tem članku bomo raziskali ključne faktorje, ki vam bodo pomagali izbrati popolno penino, ki bo ustrezala vašemu okusu in vzdušju dogodka ter bo navdušila vaše goste. Ne glede na to, ali ste ljubitelj suhe penine ali raje uživate v slajših okusih, vam bomo podali koristne nasvete, kako izbrati penino, ki bo naredila vaš dogodek nepozaben.
27. oktober ob 18. uri: Izurjeni za gorsko vojskovanje, odprtje razstave; Slovenski planinski muzej

27. oktober ob 18. uri: Izurjeni za gorsko vojskovanje, odprtje razstave; Slovenski planinski muzej

Gornjesavski muzej, 24. oktober 2023 ― Vabljeni na odprtje gostujoče razstave Gorenjskega muzeja Izurjeni za gorsko vojskovanje: I. planinski pehotni polk Vojske Kraljevine Jugoslavije. planinski pehotni polk Vojske Kraljevine Jugoslavije je bil specializirana planinska enota. Obvladali so vsa načela taktike gorskega bojevanja: gorništvo, smučanje in reševanje v gorskem svetu. Svoje urjenje pa so redno opravljali tudi v Bohinju. Vojaška ekipa je [...] The post 27. oktober ob 18. uri: Izurjeni za gorsko vojskovanje, odprtje razstave; Slovenski planinski muzej appeared first on Gornjesavski muzej Jesenice.
Kusturica na beograjskem knjižnem sejmu predstavil novo knjigo

Kusturica na beograjskem knjižnem sejmu predstavil novo knjigo

Misli, 24. oktober 2023 ― Režiser Emir Kusturica je na mednarodnem knjižnem sejmu v Beogradu predstavil svojo novo knjigo Kad mrtve duše marširaju (Ko maširajo mrtve duše). Po njegovih besedah vsebuje seštevek njegovih odzivov na čas, v katerem živimo. "V prepletu nesreč, ki nas obkrožajo, sem napisal knjigo, ker je na nek način nadomestek za ustno književnost."
še novic