Ustvarjalnice z Galerijo C.C.U. (7.12.2023 17:00)

Španski borci, 29. november 2023 ― V KUD Galerija C.C.U poskrbijo za idejno zasnovo, pripravo in izvedbo zanimivih ter inovativnih interdisciplinarnih ustvarjalnih delavnic za otroke, mlade in odrasle. Njihove raznovrstne kreativne delavnice potekajo pod okriljem določene teme, a so zasnovane in vodene tako, da ima vsak udeleženec popolno podporo pri ustvarjanju nečesa novega, da riše, oblikuje ali izdeluje, kar ga najbolj zanima in veseli.

Asociacijin posvet: Vaše mnenje o predlogu novih kriterijev za javni interes v kulturi šteje!

Asociacija, 29. november 2023 ― Ministrstvo za kulturo je v javno razpravo predalo predlog Pravilnika o določitvi kriterijev za izkazovanje pomembnejših dosežkov delovanje nevladne organizacije za podelitev statusa v javnem interesu na področju kulture. V društvu Asociacija vas tako lepo povabimo k udeležbi na spletnem posvetu, ki ga bomo izvedli 13. decembra 2023 ob 14:00. Na posvetu bomo spregovorili o … Preberi več o Asociacijin posvet: Vaše mnenje o predlogu novih kriterijev za javni interes v kulturi šteje!

SERVIS: Pred koncem leta vse o cenzusu

Asociacija, 29. november 2023 ― Osnovno poslanstvo ustvarjalk in ustvarjalcev je ustvarjalnost, a da bi poklicanost lahko nemoteno opravljali, je bistveno, da razumete pritikline upravljanja s statusom in pogoje, na osnovi katerih vam Republika Slovenija lahko prizna pravico do plačila prispevkov za socialno varnost iz državnega proračuna. Prvi od pogojev je, da vaše delo organ prepozna za izjemnega pomena za … Preberi več o SERVIS: Pred koncem leta vse o cenzusu
29. Bienale ilustracije v Bratislavi (BIB 2023)

29. Bienale ilustracije v Bratislavi (BIB 2023)

Bajalka, 29. november 2023 ― Ilustracije iz Bajalkine slikanice Plastelinčica in časopis so med 4. oktobrom in 3. decembrom 2023 razstavljene na 29. Bienalu ilustracije v Bratislavi (BIB 2023).            Mednarodna žirija je na razstavo uvrstila 10 ilustratork in ilustratorjev iz Slovenije. Pogoj za prijavo je bila izdana knjiga. Ilustratorska sekcija, ki deluje v okviru Zveze društev slovenskih likovnih umetnikov, pošilja na BIB prijave od leta 1993, za kar skrbi Irena Majcen. Slovenijo letos zastopamo: Suzi Bricelj, Andreja Gregorič, Ivan Mitrevski, Eva Mlinar, Boštjan Plesničar, Lila Prap, Alenka Spacal, Hana Stupica, Peter Škerl in Ana Zavadlav.                    […] Stran 29. Bienale ilustracije v Bratislavi (BIB 2023) se je prvič pojavila na strani Bajalka.

Spomini na Novi Klošter

Medobčinska matična knjižnica Žalec, 29. november 2023 ― V dvorcu Novi Klošter smo v sredo, 29. novembra 2023, Društvo Dvorec, Društvo upokojencev Hmezad in Medobčinska splošna knjižnica Žalec organizirali dogodek Spomini na Novi Klošter. Razlog dogodka sta bili uspešno zagovarjani nalogi o življenju na dvorcu Novi Klošter po drugi svetovni vojni. Leta 2018 je Prekmurka Katja Forjan na Oddelku za etnologijo in kulturno antropologijo na Filozofski fakulteti Univerze v Ljubljani zagovarjala diplomsko nalogo o zgoraj omenjeni temi, ki jo je leta 2022 prav tako uspešno nadgradila še z magistrsko nalogo z naslovom O življenju na dvorcu Novi Klošter ...

Podjetje Lumar prejemnik nagrade SME EnterPRIZE za trajnostno poslovno prakso na področju okolja

OUTSIDER, 29. november 2023 ― Družinsko podjetje Lumar, ki je letos septembra postalo prejemnik nagrade SME EnterPRIZE za trajnostno poslovno prakso na področju okolja, ki jo podeljuje Skupina Generali, se je predstavilo na zaključnem dogodku v Bruslju. Širši evropski javnosti so predstavili svoje trajnostne prakse in uresničevanje jasno začrtane trajnostne strategije. »Izjemno veseli in ponosni smo, da so naša dolgoletna […]

Družinsko podjetje Lumar nagrajeno za trajnostno poslovno prakso

OUTSIDER, 29. november 2023 ― Družinsko podjetje Lumar je postalo prejemnik nagrade SME EnterPRIZE za trajnostno poslovno prakso na področju okolja, ki jo podeljuje Skupina Generali. Na zaključnem dogodku v Bruslju so širši evropski javnosti predstavili svoje trajnostne prakse in uresničevanje jasno začrtane trajnostne strategije. Dogodka v Bruslju so se udeležili visoki predstavniki evropske politike, akademiki ter predstavniki malih in srednjih […]
Čebelica v stripu, stripovski natečaj

Čebelica v stripu, stripovski natečaj

Goriška knjižnica Franceta Bevka, 29. november 2023 ― Vabimo vas, da se udeležite stripovskega natečaja Čebelica v stripu. Knjige iz zbirke Čebelica prepoznate po majhnem formatu kvadratne oblike, na hrbtni strani je narisana čebelica, ljudske pravljice pa imajo belo nalepko. Na Oddelku za mlade imamo čebelji kotiček s Čebelnjačkom – vozičkom, kjer so zbrane knjige iz zbirke Čebelica. Za pomoč kar povprašajte knjižničarko! Pravila sodelovanja so preprosta. Izberite si katerokoli ljudsko pravljico, slovensko ali tujo, ki je izšla v zbirki Čebelica. Preberite jo in jo spremenite v strip. Oddajte ga na Oddelku za mlade. Več informacij lahko dobite po e-pošti oddelekzamlade@gkfb.si ali na telefonski številki 05 33 09 125. Primerno za otroke, stare od 8 do 12 let. Natečaj poteka od 1. decembra 2023 do 29. februarja 2024. Prijazno vabljeni k sodelovanju! Foto: Gk in Pixabay.

Razstava študentov Fakultete za dizajn

Fakulteta za dizajn, 29. november 2023 ― Spoštovani! Študentski svet Fakultete za dizajn  letos organizira prvo študentsko razstavo umetniških del. Na njej se bodo predstavili študentke in študenti naše fakultete s svojimi umetniškimi izdelki z različnih področij – slikarstva, grafičnega […] The post Razstava študentov Fakultete za dizajn appeared first on Fakulteta za dizajn.

Kosi in partnerji: Veselo stanovanje

OUTSIDER, 29. november 2023 ― Značilna posebnost arhitekturnega biroja Kosi in partnerji je, da projekte snujejo v interaktivnem procesu, kjer teori- jo povezujejo s prakso, za vsak posamezen projekt pa ob razvoju izdelajo tudi svojstven grafični kolaž. Ta povzema proces razmišljanja in abstraktno idejo, iz katere se je projekt razvil. Kolaž, ki je nastal v procesu prenove stanovanja v enem […]

Knjižnica v Borovnici se seli v lastne prostore

Misli, 29. november 2023 ― Knjižnica Marje Boršnik v Borovnici, ki je doslej kot enota vrhniške knjižnice delovala v najetih prostorih, je v teh dneh začela seliti svoje gradivo v nove prostore v neposredni bližini. Lastne prostore, dostopnejše tudi ranljivim skupinam, jim je zagotovila občina. V njih bo knjižnica začela delovati po novem letu.

JAK po Slovenskem knjižnem sejmu: Naša skrb so velike in male založbe

Misli, 29. november 2023 ― Slovenski knjižni sejem (SKS), ki je potekal minuli teden na Gospodarskem razstavišču, je bil po oceni organizatorjev uspešen. Sejem s 105 razstavljavci je obiskalo skoraj 52.200 ljudi, kar je 15 odstotkov več kot lani. So se pa na družbenih omrežjih in v medijih pojavili po navedbah Javne agencije RS za knjigo določeni napačni podatki.

Majda Širca za STA: V Povečavi sem vedno govorila v kontekstu filma

Misli, 29. november 2023 ― Majda Širca je bila v svoji karieri filmska kritičarka, televizijska in filmska ustvarjalka, političarka in borka za vidnost, glas in pravice žensk. Revija Ekran ji je namenila priznanje za življenjsko delo. Kot je povedala v pogovoru za STA, je treba zmeraj beležiti čas, a ne na način razkrinkavanja realnosti, temveč v smislu iskanja praznin.

Domača knjižnica: Jelka Reichman

Airbeletrina, 29. november 2023 ― »Hiša je polna knjig, ki se nahajajo v prav vseh prostorih, ponekod so zložene na knjižne police, drugje kar po kupčkih na omarah, naslonjačih, mizah in tudi na postelji, stene so zapolnjene z različnimi slikami in ilustracijami, povsod so spominki, zanimive stekleničke, porcelanaste punčke, podobe iz Svetega pisma in drugi religiozni prizori ...« Obiskali smo dom in domačno knjižnico ilustratorke Jelke Reichman, ki zase pravi, da je rojena bralka. The post Domača knjižnica: Jelka Reichman appeared first on AirBeletrina.

Na Gradu Kromberk Vanja Mervič s Topografijo vsakdana

Revija Primus, 29. november 2023 ― Avtor: Uredništvo, sta Nova Gorica, 29. novembra – Na Gradu Kromberk pri Novi Gorici se bo nocoj s svojim novim umetniškim projektom predstavil Vanja Mervič. Na razstavi Topografija vsakdana, ki jo je pripravil pod kuratorstvom Mojce Grmek in Katarine Brešan, so predstavljena različna dela, v katerih umetnik na kritičen način obravnava materialno hiperprodukcijo sodobne potrošniške ...

Čipka, prvi poskus: plesno-glasbene delavnice

SiGledal Novice, 29. november 2023 ― Projekt Čipka temelji na prilagodljivem in za spremembe dovzetnem ustvarjalnem procesu ter ostaja odprt za sodelovanja z novimi in naknadno pridruženimi avtorji in avtoricami. Temeljni del projekta zato predstavljajo tudi odprte vaje in delavnice. Brezplačne delavnice so namenjene plesalcem, performerjem, koreografom, glasbenikom ter drugim ustvarjalcem s področja sodobnih uprizoritvenih umetnosti.

Na Slovenski matici posvet o literarni zapuščini Borisa Pahorja

Misli, 29. november 2023 ― Na Slovenski matici bo danes potekal posvet o literarni in kulturni zapuščini lani preminulega tržaškega pisatelja Borisa Pahorja. Namenili so ga predstavitvi glavnih dosežkov iz prvega leta znanstvenoraziskovalnega projekta Književna republika Borisa Pahorja, ki poteka pod okriljem Inštituta za kulturno zgodovino pri ZRC Sazu.

Dunaj s kulturnim žetonom spodbuja okolju prijazno ravnanje

Misli, 29. november 2023 ― V avstrijski prestolnici Dunaj poteka testna faza inovativnega digitalnega projekta, s katerim želijo ugotoviti, kako prebivalce spodbuditi k okolju prijaznejšemu ravnanju v vsakodnevnem življenju. Pri projektu kulturnega žetona stavijo na igrivo aplikacijo in okolju prijazno ravnanje nagrajujejo z brezplačnimi kulturnimi doživetji.
še novic