Navod o hmeljariji

Medobčinska matična knjižnica Žalec, 9. januar ― Janez Hausenbichler (1838-1896) se je rodil v Žalcu, kjer je obiskoval takratno ljudsko šolo. Izučil se je medičarske obrti in se štiri leta izpopolnjeval v tujini. Ko se je vrnil domov, je upravljal posestvo in odprl medičarsko obrt. Po poroki s Celjanko Elizo Zmrzlikar sta odprla še gostilno, ki je kmalu zaslovela prek meja domače doline. Njegova gostilna je postala zbirališče narodnjakov iz vse Slovenije. Bil je organizator II. Slovenskega tabora v Žalcu 6. 9. 1868. Pri Hausenbichlerjevih so izoblikovali zapisnik in zbirali podpise za taborski proglas. Leto kasneje je pod ...

Muzeji in trajnostni prehod

Motovila, 9. januar ― NEMO se zavzema, da bi bili muzeji ključni akterji v boju proti podnebnim spremembam. V branje priporočamo poročilo "Museums, Climate and Politics: Taking political action in the sustainable transition". The post Muzeji in trajnostni prehod appeared first on Motovila.

V MGL Sartrova filozofska enodejanka Zaprta vrata

SiGledal Novice, 9. januar ― V Mestnem gledališču Ljubljana (MGL) so na oder postavili filozofsko enodejanko Zaprta vrata. Filozof, dramatik in romanopisec Jean-Paul Sartre je igro napisal pod vtisom življenja v Parizu v času nemške okupacije, a jo je mogoče razumeti mnogo širše. Na Mali sceni jo je v novem prevodu Eve Mahkovic režiral Jaša Koceli. Premiera bo v četrtek, 11. januarja.

V MGL Sartrova filozofska enodejanka Zaprta vrata

Misli, 9. januar ― V Mestnem gledališču Ljubljana (MGL) so na oder postavili filozofsko enodejanko Zaprta vrata. Filozof, dramatik in romanopisec Jean-Paul Sartre je igro napisal pod vtisom življenja v Parizu v času nemške okupacije, a jo je mogoče razumeti mnogo širše. Na Mali sceni jo je v novem prevodu Eve Mahkovic režiral Jaša Koceli. Premiera bo v četrtek.

Metka Kavčič / Ostaline

UGM, 9. januar ― Avtorica v zadnjem desetletju govori o načeti harmoniji današnjega časa. In dela na razstavi je smiselno brati v časovnih razsežnostih, nakazane spremembe se dotikajo tako likovno materialnega kakor tudi družbenega in osebnega.

Filmska drevesa

Kinodvor, 9. januar ― Ob predvajanju filmov Popolni dnevi in Zlo ne obstaja, kjer se drevo pojavlja kot motiv upanja, svežine, trdnosti, lepote, varnosti, preživetja, neokrnjene narave, zdravja, sobivanja z naravo … smo v galeriji pripravili razstavo fotografij iz filmov na Kinodvorovem sporedu v minulih letih, kjer so drevesa odigrala pomembno vlogo.
Beseda leta 2023 je ujma

Beseda leta 2023 je ujma

Planet Siol.Net, 9. januar ― V akciji Beseda leta, ki jo že nekaj let pripravljajo na Inštitutu za slovenski jezik Frana Ramovša ZRC SAZU, so danes razglasili zmagovalno besedo, ki je po oceni glasovalcev najbolj zaznamovala preteklo leto. Izbirali so lahko med 11 besedami. Beseda leta 2023 je postala ujma. Ob tem so razglasili še kretnjo leta, ki jo izbira Zveza društev gluhih in naglušnih Slovenije. To je postala beseda solidarnost.
1930 Dane – Feliks Kandare, posestnik, opekar, gostilničar

1930 Dane – Feliks Kandare, posestnik, opekar, gostilničar

Stare slike (Cerknica), 9. januar ― Na fotografiji starega portreta neznanega avtorja, ki jo je nedavno posnel urednik Miloš Toni, je Feliks Kandare, ded sedanjega lastnika Jakopcove domačije v Danah, ki skrbno hrani tudi Feliksovo sabljo in druge stare predmete. Stara fotografija je – za tisti čas presenetljivo – obarvana in vdelana najprej v porcelan, kot so bile včasih slike na nagrobnikih, in […]
New Faces 2024

New Faces 2024

SIGIC - Novice, 9. januar ― Pobuda New Faces 2024, ki so jo že drugo sezono zapored aktivirali regionalni festivali in konference – MENT Ljubljana, Kontakt, SHIP in PIN Music Conference, ponovno izpostavlja deset mladih, najbolj pronicljivih in motiviranih glasbenih profesionalcev.
še novic