Open Saturday 2024 & PIFcamp celebration

PIFcamp, 28. junij ― SEE YOU TONIGHT AT KLUŽE! 🎉🎉🎉 PIFcamp Celebration! 🎉🎉🎉An evening of AV performances celebrating 10 years of PIFcamp! Open Saturday, August 3, 2024 | 8.30 PMKluže Fortress, Bovec You are invited to the grand finale of the 10th PIFcamp edition, which will conclude at Kluže Fortress on the night of August 3rd. Join us as … Continue reading Open Saturday 2024 & PIFcamp celebration The post Open Saturday 2024 & PIFcamp celebration appeared first on PIFcamp.

Koncert: auto, //LESS (FR), THE KRIPLESS – Hafnerjev Memorial #15″

C.M.A.K. Cerkno, 28. junij ― Tovariši iz festivala “In Memoriam prof. Peter Hafner” od sredine do konca julija vabijo na res pester in raznolik program: od razstav, med katerimi je tudi foto razstava našega nekdanjega predsednika Debelakau Mako, do delavnic, cirkusa, poezije…Ter seveda obilice obilnih koncertnih večerov! Enega med njimi bomo v nedeljo, 21. julija gostili tudi pri nas v […] The post Koncert: auto, //LESS (FR), THE KRIPLESS – Hafnerjev Memorial #15″ appeared first on C.M.A.K. Cerkno.

Ogled in pogovor o filmu Neuvrščeni v Kinodvoru

SEM, 28. junij ― Sinoči smo si v Kinodvoru ogledali izjemni dokumentarec Neuvrščeni: Dosje Labudović, avtorice in režiserke Mile Turajlić. Projekcijo filma, ki skozi oči Titove snemalca Stevana Labudovića na poti po državah članicah gibanja neuvrščenih odstira delčke zgodovine, smo združili z razstavo v SEM Prepletenost svetov: Zunajevropske zbirke v obdobju neuvrščenosti, ki prav tako obravnava eno najzanimivejših poglavij povezovanja Jugoslavije s svetom. Ogledu filma je sledil pogovor z režiserko Milo Turajlić, soavtorico razstave v SEM dr. Tino Palaić, ki ga je vodila Tina Poglajen, danes pa je režiserka obiskala SEM in si ogledala razstavo. Hvala, Mila, za obisk Ljubljane in toliko zanimivih razmišljanj, pogledov, slik in sporočil. Kinodvoru se zahvaljujemo za lepo in uspešno sodelovanje.

Razpisne priložnosti (junij 2024)

Asociacija, 28. junij ― Ponovno smo izbrali nekaj razpisnih priložnosti s področja kulture za samozaposlene v kulturi ter druge delavce in delavke na tem področju. Na spodnjem seznamu si lahko ogledate vrsto domačih in tujih priložnosti za razvoj na posamičnih področjih kulture. Aksioma vabi slovenske ustvarjalke in ustvarjalce, stare do 35 let, k prijavi novih umetniških projektov za leto … Preberi več o Razpisne priložnosti (junij 2024)

Asociacija v Državnem svetu o ReNPK

Asociacija, 28. junij ― V prostorih državnega zbora je 20. junija potekala 18. redna seja Komisije za izobraževanje, kulturo, znanost, šport in mladino Državnega sveta, na kateri so svetniki obravnavali tudi nov predlog Resolucije o Nacionalnem programu za Kulturo. Na sejo smo bili, kot predstavniki strokovne javnosti in nevladne kulture, vabljeni tudi v društvu Asociacija. Na seji smo predstavili … Preberi več o Asociacija v Državnem svetu o ReNPK

Nonument Group: “Zvočna vožnja po Severjevi garaži”

MoTA, 28. junij ― Dogodek se je odvil v sklopu razstave “Nonument Group: Razstava je na terenu” v Muzeju za arhitekturo in oblikovanje in v sklopu dogodkov, ki smo jih pripravili pred odprtjem Cukrarne. Udeleženci so bili vabljeni, da se z Nonument Group popeljejo na poseben zvočni drive-in: zvočno vožnjo po garažni hiši Savina Severja. Po spiralni cesti navzgor […] The post Nonument Group: “Zvočna vožnja po Severjevi garaži” appeared first on MoTA.

Inga Remeta ponovno izvoljena v upravni odbor mednarodne mreže Kooperativa

Asociacija, 28. junij ― Z veseljem z vami delimo srečno novico, da je naša članica Inga Remeta ponovno izvoljena v upravni odbor mednarodne mreže Kooperativa. Inga je med šestimi kandidati za pet mest v odboru prejela največ glasov glasujočih organizacij in s tem nov mandat. Poleg glasovanja o novem upravnem odboru smo članice glasovale tudi o spremembi statuta mreže, … Preberi več o Inga Remeta ponovno izvoljena v upravni odbor mednarodne mreže Kooperativa

Martin Bricelj Baraga & Fraction: DROPS v St. Petersburgu

MoTA, 28. junij ― DROPS je podatkovna vizualizacija in zvočno delo. Kompozicija pripoveduje o izginjanju kontinentalnega ledu. Instalacija vizualizira in sonificira taljenje ledu skozi dneve, mesece, leta. Svetlobno-zvočna kompozicija je metafora taljenja ledu in se bliskovito spreminja ko se bližamo sedanjemu trenutku, s tem pa nas opominja na alarmantnost trenutka. Med letoma 1992 in 2017 je Antarktika izgubila 2658 […] The post Martin Bricelj Baraga & Fraction: DROPS v St. Petersburgu appeared first on MoTA.

Nonument Group: “Razstava je na terenu” v Muzeju za arhitekturo in oblikovanje

MoTA, 28. junij ― Med 25. majem in 25. julijem 2021 je Nonument Group pripravil razstavo svojih umetniških intervencij ter arhiva Nonument v projektnem prostoru MAO. Z razstavo smo celostno predstavili umetniško in raziskovalno delo skupine na temo nonumentov v obdobju zadnjih desetih let. Zadnja tri leta je raziskovanje Nonumentov potekalo v okviru evropskega projekta M.A.P.S. – Mapiranje in […] The post Nonument Group: “Razstava je na terenu” v Muzeju za arhitekturo in oblikovanje appeared first on MoTA.

Podeljene nagrade LILA 2024 za presežke v krajinski arhitekturi

OUTSIDER, 28. junij ― V torek, 25.6., so bili razglašeni nagrajenci letošnje edicije nagrad LILA (Landezine International Landscape Award), ki jih od leta 2016 najbolj zanimivim in progresivnim projektom krajinske arhitekture podeljuje spletna platforma Landezine. Žirija v sestavi Catherine Mosbach, Joost Emmerik, Lilli Lička, Lisa Diedrich in Zaš Brezar (ki je tudi ustanovitelj te platforme) je izmed več kot […]

FESTIVALSKA TV! (3.-7.7.)

Ana Monro, 28. junij ― Če se nam med 3. in 7. 7. ne morete pridružiti na prizoriščih Ane Desetnice 2024 v Ljubljani, se priklopite na Festivalsko TV in bodite v na(jbolj)ši družbi kjerkoli že (bo)ste! FESTIVALSKA TV             The post FESTIVALSKA TV! (3.-7.7.) appeared first on Ana Monro.
Steklena jagoda iz bronastodobne naselbine na Trati pri Škofji Loki – najstarejši stekleni predmet s področja Slovenije

Steklena jagoda iz bronastodobne naselbine na Trati pri Škofji Loki – najstarejši stekleni predmet s področja Slovenije

Loški muzej, 28. junij ― Na Trati pri Škofji Loki so med letoma 2018 in 2020 potekala arheološka izkopavanja na območju Velikih dobrav in Kozinovega boršta nad Godešičem. Med raziskavo se je pokazalo, da se je tu nahajala večja prazgodovinska naselbina iz pozne srednje bronaste dobe (15. do 12. stoletje pr. Kr.). Dokumentiranih je bilo več objektov ter shrambnih in odpadnih jam z veliko količino ostankov keramičnega gradiva. Med najdbami so bili predvsem odlomki keramičnih posod za pripravo in shranjevanje hrane, pa tudi kamnite žrmlje – preprosti ročni mlin ter terilni kamni za mletje in drobljenje zrnja žitaric. V notranjosti ene izmed hiš so bile najdene še keramične uteži za statve, kar dokazuje, da so se prebivalci naselbine ukvarjali tudi s tkanjem. Zagotovo najpomembnejša najdba pa je majhna nakitna jagoda iz svetlo modrega stekla. Kemična analiza jagode je pokazala, da gre za natrijevo steklo, katerega številne kemične primesi, ugotovljene z analizo, kažejo na njegov izvor v vzhodnomediteranskem prostoru oziroma na področju Mezopotamije. Datiramo jo lahko v čas trajanja naselbine, in sicer v obdobje od 15. do 12. stoletja pr. Kr. Najverjetneje je bila nekoč del ogrlice ali pa je bila našita kot okras na obleki. Omenjena jagoda predstavlja ne samo lokalno zanimivost, ampak je pomembna tudi v nacionalnem smislu kot najstarejši stekleni predmet s področja Slovenije.

2. julij 2024 ob 20. uri: TORKOVA KINOTEKA POSVEČENA 30. OBLETNICI PRIJATELJSTVA MEST NAGOLD IN JESENICE: Rdeče nebo, Banketna dvorana Kolpern

Gornjesavski muzej Jesenice, 28. junij ― Rdeče nebo (Roter Himmel), romantična komična drama Nemčija, 2023, barvni, 103′ režija: Christian Petzold KRATKA VSEBINA: Poletje ob Baltskem morju. Vroče je in že več tednov ni deževalo. Pisatelj Leon je s prijateljem Felixom namenjen v počitniško hišo sredi gozda, da bi tam v miru končal svoj roman. Toda ob prihodu mladeniča ugotovita, da ne [...] The post 2. julij 2024 ob 20. uri: TORKOVA KINOTEKA POSVEČENA 30. OBLETNICI PRIJATELJSTVA MEST NAGOLD IN JESENICE: Rdeče nebo, Banketna dvorana Kolpern appeared first on Gornjesavski muzej Jesenice.
še novic