Nika Jurman - Borbike (2022) Animacija/ Avtorski video

Nika Jurman - Borbike (2022) Animacija/ Avtorski video

DIVA nove pridobitve, 23. avgust ― Umetnica, ki se je v Ljubljano preselila z vasi, si mestnega življenja več ne more privoščiti. Da bi zaslužila nekaj denarja, se odpravi na prestižno zabavo, kjer se mačke iz visoke družbe ne norčujejo le iz njene umetniške ideje - zabava jih zlasti njeno vaško poreklo. Ponižana zapusti mesto in se odpravi na umetniško rezidenco na vasi, kjer bo lahko nekaj časa zastonj bivala in jedla. (Vir: Nika Jurman)

KUNI MRČ

Kunigunda, 23. avgust ― Če želiš Kunigundo nositi na prsih, iz nje piti, kaj shraniti, jo brati in še kaj, je tu Kunigundin swag!  Artikli so na voljo tekom festivala na merch postaji na prizoriščih.  Za dodatne informacije se obrni na e-poštni naslov festival@kunigunda.si The post KUNI MRČ appeared first on Kunigunda.
JANEZ DREU: PO PREPIRIH S STRUNAMI IN SLIKO…

JANEZ DREU: PO PREPIRIH S STRUNAMI IN SLIKO…

Revija Primus, 23. avgust 23. avgust 2024 Naše vabilo k literarnim objavam rojeva sadove. Veseli smo tega! Tokrat v Primusu objavljamo del pesmi, ki nam jih je pod podnaslovom Po prepirih s strunami in sliko, srajca v potu brez vetriča in meglenih poljubov poslal Janez Dreu, ustvarjalec iz Maribora. Pesmi, ki silijo v razmišljanje, včasih tudi v kreativni napor, ...
Vabljeni v Galerijo Franceta Miheliča

Vabljeni v Galerijo Franceta Miheliča

Loški muzej, 23. avgust ― Galerija Franceta Miheliča je dislocirana enota Loškega muzeja in se nahaja v prvem in drugem nadstropju nekdanje Kašče na Spodnjem trgu v Škofji Loki. Do konca septembra 2024 je odprta ob petkih od 10.00 do 18.00. V galeriji si lahko ogledate razstavo del Združenja umetnikov Škofja Loka Zbirka v nastajanju (v prvem nadstropju) ter zbirko del velikega slovenskega slikarja, grafika in ilustratorja Franceta Miheliča (v drugem nadstropju).

Začetek spremljevalnih del za arheološka izkopavanja na zemljišču NUK II

Ministrstvo za kulturo, 23. avgust ― Na zemljišču, kjer bo zrasel NUK II, se bodo začela spremljevalna dela za arheološka izkopavanja. V kratkem se bo začela tudi priprava vrtin za toplotne črpalke. Arheološka izkopavanja in pripravljalna dela za začetek gradnje NUK II bodo predvidoma končana v prvih mesecih leta 2025, sledil bo javni razpis za izbiro izvajalca gradbenih del. Gradbeno dovoljenje za NUK II je že pravnomočno.

Začetek del za arheološka izkopavanja na zemljišču nove stavbe narodne in univerzitetne knjižnice

Ministrstvo za kulturo, 23. avgust ― Na zemljišču, na katerem bo zrasla nova stavba narodne in univerzitetne knjižnice (NUK II), se bodo začela spremljevalna dela za arheološka izkopavanja. Začela se bo tudi priprava vrtin za toplotne črpalke. Navedena dela bodo predvidoma končana v začetku leta 2025, sledil bo javni razpis za izbiro izvajalca gradbenih del. Gradbeno dovoljenje za NUK II je že pravnomočno.
Rokovnjači

Rokovnjači

MNZS, 23. avgust ― Leta 1959 so v Lukovici prvič organizirali Rokovnjaški tabor – folklorno prireditev, ki prikazuje življenje rokovnjačev v času Napoleonovih Ilirskih provinc. V tem času so se namreč rokovnjači, ki so sicer obstajali že prej, močno razširili in so bili kljub svojemu zloglasnemu slovesu predstavljeni kot skupina ljudi, ki jemlje bogatim in daje revnim. Osnovo predstavlja […]

Skladatelj akademik Lojze Lebič dopolnil 90 let

Misli, 23. avgust ― Skladatelj akademik Lojze Lebič danes praznuje 90 let. Ena največjih osebnosti slovenske umetniške glasbe izhaja s Koroške, kar je zaznamovalo tudi njegovo ustvarjanje. Za njegov opus so zapisali, da je razpet med zvočno silovitostjo ter meditativno zadržanostjo, svetovljansko modernostjo in zaverovanostjo v dediščino preteklih kultur.

1943 – Konec bitke pri Kursku

Zgodovina na dlani, 23. avgust 23. avgusta leta 1943 se je končala bitka pri Kursku, ki jo štejemo za največji tankovski spopad v zgodovini človeštva. Več pa v našem članku 80 let od največje tankovske bitke. The post 1943 – Konec bitke pri Kursku appeared first on Zgodovina na dlani.
še novic